Glutenvrije pompoentaart met abrikozen en walnoten

Glutenvrije pompoentaart met abrikozen en walnoten

Rondzwevende spoken, bloedzuigende vampieren en schreeuwende heksen. Woehhhh! Oktober staat in het teken van Halloween en pompoenen. En noten. Daarom bedacht ik een lekker recept. Nee, geen enge wormen in Oreo modder of afgehakte worstenvingertjes. Ik bakte een mooie glutenvrije pompoentaart met abrikozen en walnoten. Ik ben eenmaal meer van de regenbogen en vlinders ;). Hakken die pompoen!

De geschiedenis van Halloween

Waar ik nog als mini Lysanne langs de deuren ging tijdens Sint Maarten, is Halloween tegenwoordig hét herfstfeest. Maar waar komt het vandaan? Het waren de Kelten die het feest als eerste vierden. Na 31 oktober, de laatste dag van de Keltische kalender, was het tijd voor een rustdag. De oogst was binnen en dus tijd voor een nieuw jaar (Richardw, 2017). Daarnaast betekende dit feest voor hen de dag dat geesten probeerden levende lichamen over te nemen. Om de geesten te weren, droegen de Kelten maskers. Dit is een best vreemde sage, vind je niet?

Halloween is denk ik overgewaaid vanuit de VS. Daar werd het griezelfeest populair door de komst van Ierse en Schotse immigranten. Zij namen in de negentiende eeuw Halloween mee naar de VS (Richardw, 2017). Kinderen gingen (en gaan nog steeds) langs de deuren voor de welbekende trick or treat. Dit kun je vergelijken met Sint Maarten: langs de deuren voor iets lekkers. Ik weet nog goed dat ik als kind op elke 11 november een tas vol snoep binnen had gesleept. En dan misselijk eten tot je niet meer kunt ;).

Glutenvrije pompoentaart met abrikozen en walnoten

Deze glutenvrije pompoentaart met abrikozen en walnoten is gelukkig gezonder dan al dat snoep. Alhoewel een chocoladereep op z’n tijd natuurlijk lekker is. De smaak van pompoen moet je wel liggen, want ik omschrijf de smaak als zoet met een hartige toon. Het is dus geen mierzoete taart.

De pompoenpuree in dit recept heb ik gemaakt met de pompoen uit de moestuin van mijn opa. Het is even een werkje, maar je kunt de puree goed invriezen om nog meer taarten te maken of in een soep verwerken.

Recept voor glutenvrije pompoentaart

Voor één taart
Oventijd: 1 uur en 12 minuten
Ovenstand: 180 graden en 160 graden Celsius (onder- en bovenwarmte)
Nodig: foodprocessor en springvorm (22cm)

Ingrediënten

Bodem

 • 50 gram (ongezwavelde) gedroogde abrikozen
 • kokosolie
 • 50 gram rozijnen
 • 45 gram havermout
 • 55 gram gierstmeel (of ander glutenvrij meel)
 • 30 gram walnoten
 • 1 eetlepel kokosbloesemsuiker
 • 2 eetlepels gesmolten kokosolie
 • 1,5 eetlepel water
 • optioneel: 5 steviadruppels

Vulling

 • 600 gram pompoenpuree (zie voorbeeld hier voor pompoenpuree)
 • 2 eieren
 • 3 theelepels gierstmeel (of ander glutenvrij meel)
 • 2 eetlepels gesmolten kokosolie
 • 2 eetlepels kokosbloesemsuiker
 • 1,5 theelepel gemberpoeder
 • 1 theelepel vanille extract
 • 1,5 theelepel kaneel
 • 1,5 theelepel psylliumvezels
 • optioneel: 10 steviadruppels

Bereidingswijze

 • Snijd de gedroogde abrikozen in kleine stukjes en laat dit 10 minuten weken in heet water.
 • Verwarm ondertussen de oven op 180 graden Celsius (onder- en bovenwarmte). Vet ook de springvorm in met kokosolie en leg bakpapier op de bodem.
 • Mix voor de bodem de stukjes abrikozen, rozijnen, havermout, gierstmeel, walnoten, kokosbloesemsuiker, gesmolten kokosolie, water en eventueel de steviadruppels tot een deegbal in de foodprocessor. Te droog? Voeg dat meer water toe. Te nat? Voeg dan meer gierstmeel toe.
 • Bekleed de bodem van de springvorm met het deeg en prik er gaten in met een vork.
 • Bak de bodem 7 minuten in het midden van de oven.
 • Mix ondertussen voor de vulling de pompoenpuree, eieren, gierstmeel, gesmolten kokosolie, kokosbloesemsuiker, gemberpoeder, kaneel, psylliumvezels, vanille extract en eventueel de steviadruppels tot een smeuïg geheel in de foodprocessor.
 • Haal de bodem uit de oven en verlaag de temperatuur naar 160 graden Celsius (heteluchtoven).
 • Schenk de vulling in de springvorm en bak de glutenvrije pompoentaart met abrikozen en walnoten 1 uur en 5 minuten in het midden van de oven of totdat de bovenkant goudbruin kleurt.
 • Laat afkoelen op een rooster.

Heb je het recept gebakken? Maak een foto en tag @thisisjoan1 op Instagram. Dat vind ik onwijs leuk!

Wat ga jij met Halloween doen?

Liefs,

Lysanne

Wil je wat anders met pompoen maken? Ga dan voor deze zoete pompoensoep met kokos en kaneel.

Comments

  1. Post
   Author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *