Indrukwekkende Gemeentegrot van Valkenburg

Indrukwekkende gemeentegrot van Valkenburg

Heb jij altijd als een ware Indiana Jones door grotten willen jagen? Dat kan in Valkenburg aan de Geul! Behalve het feit dat daar niets te jagen is… Anyway, afgelopen zomer ging ik op ontdekkingstocht in een grot in Zuid-Limburg. Onder begeleiding van een gids zag ik de indrukwekkende Gemeentegrot van Valkenburg met bijzondere kunstwerken uit de negentiende en twintigste eeuw. En een dikke winterjas in hartje zomer was niet overbodig geweest!

Indrukwekkende gemeentegrot van Valkenburg

Ahh nein. Door alle drukte ben ik he-le-maal vergeten om een artikel te wijden aan de indrukwekkende Gemeentegrot van Valkenburg. Dus hierbij het artikel! Goed. Valkenburg aan de Geul is een prachtig stukje Nederland. Als je er bent, lijkt het net alsof je in het buitenland bent. Zo vond ik een aantal prachtige vintage pareltjes op die plek. Die pareltjes zijn echter maar een klein gedeelte van alle prachtige bezienswaardigheden. Een mooi voorbeeld is de Gemeentegrot waar je met een gids doorheen loopt.

Indrukwekkende gemeentegrot van Valkenburg

Romeinse mergel

De indrukwekkende Gemeentegrot van Valkenburg is niet uit zichzelf ontstaan. Het waren de Romeinen die zo’n 2000 jaar geleden op de huidige plek begonnen met mergel uitgraven (Gemeentegrot, z.j.). Zij gebruikten mergel als bouwmateriaal voor bijvoorbeeld huizen en bruggen. In de loop der jaren werd nog meer mergel uitgegraven, waardoor er een kilometerslange gangenstelsel ontstond waar je niet in wilt verdwalen. Tegenwoordig wordt geen mergel meer uit deze grot gehaald. Wat ik van de tour kan herinneren kwam is de rede hiervan instortingsgevaar.

Indrukwekkende gemeentegrot van Valkenburg

Geen zwart gat

Is de Gemeentegrot gewoon een zwart gat waar je doorheen loopt? You’ve got it wrong! Vanaf ongeveer de negentiende eeuw hebben verschillende kunstenaars prachtige hoogstandjes gemaakt, bestaande uit mergel en houtskool. Onder leiding van een gids loop je langs deze indrukwekkende kunstwerken.

Over dat zwarte gat kom ik terug: de gids heeft namelijk maar één olielamp bij zich. Dus je ziet veel zwarte gangenstelsels waar je niet in wilt achterblijven. En dat was mogelijk, aangezien de gids zo snel liep dat de groep hem af en toe niet kon bijhouden. En hij vertelde daarbij dat ze de vorige dag iemand kwijt waren geraakt in de grot! OMG. (Overigens vinden ze je wel terug). Neem dus alsjeblieft een zaklamp of smartphone mee. Nog een andere tip: trekt een warme jas aan, want het wordt tijdens de tour heel, héél koud (als je een koukleum bent).

Indrukwekkende gemeentegrot van Valkenburg

Voor jong en oud

De vraag is natuurlijk waarom ik vind dat de Gemeentegrot écht de moeite waard is om te bezichtigen. Ten eerste, omdat dit uitje eens wat anders is dan een pretpark of een lange boswandeling. Het is leuk voor jong en oud, aangezien het voor iedereen best spannend is om door een koude grot te lopen. Daarnaast kom je veel te weten over de kunstwerken die in de grot hangen. Zo zie je een kunstwerk van een mosasaurus (een dino die is gevonden in de Maas) en een prachtige tekening over de bevrijding van Valkenburg in de Tweede Wereldoorlog. Ook kom je een bootje in het water tegen! Het is namelijk erg vochtig in de grot. Toen ik weer in het zonlicht stapte, merkte ik hoe benauwd het buiten was.

Kortom: de indrukwekkende gemeentegrot van Valkenburg is zeker de moeite waard als je in Valkenburg aan de Geul verblijft en gek bent op geschiedenis of spannende tochten. Geen zin om te lopen? Je kunt ook met een treintje langs veel kunstwerken. Kijk op de website van de Gemeentegrot voor meer informatie over openingstijden en kosten.

Adres: Cauberg 4, 6301 BT Valkenburg aan de Geul.

Durf jij het aan om in een donkere grot te lopen?

Liefs,

Lysanne

Wil je liever iets boven de grond doen? Ga dan naar de art deco tentoonstelling in het Gemeentemuseum in Den Haag.

Comments

    1. Post
      Author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *