Recept: vegan baba ganoush maken

Baba ganoush maken

In Amsterdam zit Maoz, een restaurantketen waar je heerlijke pitabroodjes met falafel kunt kopen. Meestal eet ik zelf falafel met hummus, maar bij Maoz maakte ik kennis met baba ganoush. Dit is een superlekkere dip gemaakt van aubergine. Natuurlijk wilde ik thuis zelf proberen om vegan baba ganoush zelf te maken. Met succes. Ik deel in dit artikel graag het recept met je, zodat jij ook thuis deze vegan auberginedip kunt maken. Gewoon, met verse aubergines en tahin.

Vegan baba ganoush maken

Geniet van een heerlijk broodje falafel met deze vegan baba ganoush. Met slechts een paar ingrediënten zet je deze auberginedip op tafel.
Bereidingstijd30 minuten
Oventijd30 minuten
Totale tijd1 uur
GangBeleg
KeukenMidden-Oosten,Vegan
Trefwoordaubergine,dip,tahin
Aantal1 portie

Benodigdheden

  • 1 bakplaat
  • 1 bakpapier
  • 1 snijmesje
  • 1 foodprocessor

Ingrediënten

  • 1 aubergine
  • 2 tenen knoflook
  • 1 eetlepel tahin (sesampasta)
  • 1 eetlepel (olijf)olie
  • citroensap
  • zout
  • peper

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven op 200 °C (boven- en onderwarmte). Leg bakpapier op een bakplaat.
  • Laat de aubergine 30 minuten zacht worden in het midden van de oven. Draai halverwege om.
  • Haal de aubergine uit de oven en laat deze 10 minuten afkoelen.
  • Verwijder de steel en de schil van de aubergine.
  • Pureer de aubergine, knoflook, donkere sesampasta, olijfolie, citroensap, zout en peper in de foodprocessor.
  • Serveer direct of bewaar in een afgesloten bakje.

Tip: Ik heb nog veel meer heerlijke recepten voor vegan beleg gemaakt. Ik deel ze graag met je op mijn website.

Veelgestelde vragen over baba ganoush maken

Wat is baba ganoush?

Baba ganoush is een dip of salade gemaakt van aubergine. Daarnaast worden er andere ingrediënten gebruikt als tahin (sesampasta), knoflook, olijfolie, zout, peper en citroensap. Elke chef heeft een eigen wijze om baba ganoush te maken, waardoor er verschillende varianten bestaan.

Is baba ganoush gezond?

Ja, over het algemeen kun je zeggen dat baba ganoush gezond is. De dip is namelijk grotendeels gemaakt van de groentesoort aubergine. Baba ganoush is het meest gezond als je het zelf maakt.

Hoe maak je baba ganoush?

Je maakt baba ganoush door eerst aubergine in de oven, of boven het gasfornuis of de bbq te roosteren. Na het afkoelen mix je de aubergine met tahin, knoflook, olijfolie, zout, peper en citroensap in een foodprocessor. De ingrediënten die je toevoegt, zijn afhankelijk van het gekozen recept.

Wat eet je bij baba ganoush?

Bij baba ganoush kun je van alles eten. Bijvoorbeeld geroosterd brood, wraps en knapperige groente als wortels. Je kunt baba ganoush ook eten bij een broodje met falafel of een andere vegan vleesvervanger naar keuze.

Heb je het recept gemaakt? Of heb je een vraag? Laat een reactie achter in de comments. Of deel een foto van je baksel op Instagram met #thisisjoan. Vind ik leuk.


Reacties

4 reacties op “Recept: vegan baba ganoush maken”

  1. Heerlijk! Ik was nooit fan van aubergine, maar na het bereiden en eten van baba ganoush ben ik dat nu wel!

    1. Dat is fijn! Als je probeert een groente of fruit anders te bereiden kan het vaak heel lekker uitpakken!

  2. Wat een leuk verhaal! Ik hou zo erg van baba ganoush :)

    1. Jaa! Baba ganoush is zo lekker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel je mening. Beoordeel het recept!