Recept: Glutenvrije kruidnoten

Glutenvrije kruidnoten

Glutenvrije kruidnoten (niet pepernoten)? Dat kan zeker! Nu kun je een zakje kopen in de winkel, maar het is veel leuker om ze zelf te bakken. Zo geniet je alsnog van sinterklaaslekkernijen zonder gluten. Kom, we gaan het glutenvrije kruidnoten recept zelf maken!

Gluten in sinterklaaslekkernijen

In de meeste lekkernijen voor sinterklaas zitten gluten. Deze kun je dus niet eten als je geen gluten mag of bijvoorbeeld niet goed reageert op tarwe. Kun je nu niet meedoen met het sinterklaasfeest? Integendeel. Tegenwoordig vind je glutenvrije speculaas, kruidnoten en chocoladeletters in de schappen.

Glutenvrije kruidnoten kopen is een opgave

Het is echter een hele opgave om kruidnoten te vinden die glutenvrije zijn. In de supermarkt liggen ergens achterin bij het glutenvrije schap. Dus niet bij de andere kruidnoten. Dan heb je het geluk dat je in de natuurwinkel makkelijk een klein zakje glutenvrije kruidnoten voor een recordbedrag kunt kopen. En daar wordt je portemonnee niet blij van.

Zelf glutenvrije kruidnoten maken

Voor mij zijn de opties ook klein, omdat ik dus in de groep ‘Ik kan niet tegen tarwe’ val. Dat bracht me op het idee om zelf in de keuken te duiken en kruidnoten te maken. Hiervoor heb ik boekweit-, teff- en rijstmeel gebruikt, maar je kunt ook andere glutenvrije meelsoorten gebruiken. Daarnaast heb ik veel minder suiker gebruikt en geen melk, zodat ze gezonder zijn dan gewone kruidnoten. Zelf kruidnoten maken is dus makkelijker, gezonder en goedkoper.

De lekkerste speculaaskruiden

Voordat je naar het recept voor deze kruidnoten gaat, wil ik je nog een tip geven. Voor kruidnoten heb je uiteraard speculaaskruiden nodig. Je kunt ze zelf maken (de moeilijke optie) of in de winkel kopen (de makkelijke optie). Maar waar je echt lekkere speculaaskruiden haalt, is bij Van der Pigge in Haarlem. Deze eeuwenoude drogisterij verkoopt allerlei ouderwetse middeltjes, waaronder speculaaskruiden. Lekkerder krijg je ze niet, dus als je in Haarlem bent: ga de kruiden halen bij Van der Pigge.

Glutenvrije kruidnoten recept

Glutenvrije kruidnoten

Glutenvrije kruidnoten maak je makkelijk zelf! In dit recept gebruik je verschillende soorten glutenvrij meel, waardoor je de lekkerste kruidnoten uit de oven krijgt.
Voorbereiding5 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Oventijd15 minuten
Totale tijd35 minuten
GangFeest,Koek,Snack
KeukenGlutenvrij,Hollands,Vegan
Trefwoordglutenvrij,koek,sinterklaas,vegan,winterse kost
Aantal1 bakplaat vol

Benodigdheden

  • bakpapier
  • bakplaat
  • Mengkom

Ingrediënten

  • 45 gram boekweitmeel
  • 45 gram teffmeel
  • 45 gram rijstmeel
  • 30 gram kokosbloesemsuiker
  • eetlepel speculaaskruiden
  • snuf zout
  • 2 eetlepels gesmolten kokosolie
  • 4 á 5 eetlepels plantaardige melk
  • optioneel: 2 steviadruppels

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven op 180 °C (boven- en onderwarmte). Leg bakpapier op een bakplaat.
  • Meng het boekweitmeel, teffmeel, rijstmeel, kokosbloesemsuiker, speculaaskruiden en zout in een kom.
  • Voeg vervolgens de gesmolten kokosolie, 4 eetlepels plantaardige melk en eventueel de steviadruppels toe en kneed de ingrediënten met je handen tot een deeg.
  • Is het deeg te droog? Voeg meer plantaardige melk toe. Te nat? Voeg meer glutenvrij meel toe.
  • Draai dan kleine balletjes van het deeg en druk voorzichtig iets platter op de bakplaat.
  • Bak daarna de glutenvrije kruidnoten 15 minuten in het midden van de oven of totdat ze licht goudbruin zijn.
  • Laat afkoelen op een rooster.

Notities

Tip: Heb je ander glutenvrij meel in huis? Gebruik dat dan voor dit recept. Als je maar verschillende soorten glutenvrij meel mengt.

Meer lekkers voor sinterklaas

Heb je de smaak te pakken? Of ben je op zoek naar meer lekkers voor sinterklaas? Op mijn blog vind je heerlijke recepten. Ze zijn niet glutenvrij, maar je kunt het meel vervangen door een glutenvrije variant:

Wat eet jij het liefst als Sinterklaas in het land is?


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel je mening. Beoordeel het recept!