Glutenvrije kruidnoten bak je makkelijk zelf

Glutenvrije kruidnoten

In bijna alle lekkernijen voor sinterklaas zitten gluten. Balen als je geen gluten mag! Daarom gaan we ze zelf bakken, zodat ook jij onbezorgd kunt genieten van sinterklaaslekkers. De glutenvrije kruidnoten uit dit recept zijn makkelijk te maken, knapperig en vegan! Geloof me: je eet ze bijna in 1 keer op. ;)

Glutenvrije kruidnoten kopen is een opgave

Het is een hele opgave om glutenvrije kruidnoten te kopen. In de supermarkt zijn ze vaak niet te koop. Of ze liggen ergens achterin bij het glutenvrije schap. Dan heb je het geluk dat je in de natuurwinkel een klein zakje glutenvrije kruidnoten voor een recordbedrag kunt kopen. Maar vaak zitten daar dan weer vreemde ingrediënten in.

Geen glutenvrije kruidnoten in de winkel? Je bakt ze gewoon zelf!

Zelf glutenvrije kruidnoten bakken

Het sinterklaasfeest is niet heel leuk als je geen gluten mag of wanneer je niet goed tegen gluten kunt. Want naast kruidnoten, zitten er ook in speculaas en ander snoepgoed gluten. Ik kan niet goed tegen tarwe, dus voor mij zijn de opties ook klein. Dat bracht me op het idee om zelf in de keuken te duiken en glutenvrije kruidnoten te bakken. Net zoals vroeger stiekem aan het kruidnotendeeg snoepen, maar dan zonder gluten. ;) En doordat je geen melk in het recept gebruikt, zijn ze ook nog eens vegan.

Glutenvrije kruidnoten

De lekkerste speculaaskruiden koop je bij Van der Pigge in Haarlem.

De lekkerste speculaaskruiden

Voordat je naar het recept gaat, wil ik je nog een tip geven. Voor kruidnoten heb je uiteraard speculaaskruiden nodig. Je kunt ze zelf maken (de moeilijke optie) of in de winkel kopen (de makkelijke optie). Maar waar je echt lekkere speculaaskruiden haalt, is bij Van der Pigge in Haarlem. Deze eeuwenoude drogisterij verkoopt allerlei ouderwetse middeltjes, waaronder speculaaskruiden. Lekkerder krijg je ze niet, dus als je in Haarlem bent: ga de kruiden halen bij Van der Pigge.


Glutenvrije kruidnoten

Glutenvrije kruidnoten maak je makkelijk zelf! In dit recept gebruik je verschillende soorten glutenvrij meel, waardoor je de lekkerste kruidnoten uit de oven krijgt.
Voorbereiding5 min
Bereidingstijd15 min
Oventijd15 min
Totale tijd35 min
GangFeest,Koek,Snack
KeukenGlutenvrij,Hollands,Vegan
Trefwoordglutenvrij,koek,sinterklaas,vegan,winterse kost
Aantal1 bakplaat vol

Benodigdheden

  • bakpapier
  • bakplaat
  • Mengkom

Ingrediënten

  • 45 gram boekweitmeel
  • 45 gram teffmeel
  • 45 gram rijstmeel
  • 30 gram kokosbloesemsuiker
  • eetlepel speculaaskruiden
  • snuf zout
  • 2 eetlepels gesmolten kokosolie
  • 4 á 5 eetlepels plantaardige melk
  • optioneel: 2 steviadruppels

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven op 180 °C (boven- en onderwarmte). Leg bakpapier op een bakplaat.
  • Meng het boekweitmeel, teffmeel, rijstmeel, kokosbloesemsuiker, speculaaskruiden en zout in een kom.
  • Voeg vervolgens de gesmolten kokosolie, 4 eetlepels plantaardige melk en eventueel de steviadruppels toe en kneed de ingrediënten met je handen tot een deeg.
  • Is het deeg te droog? Voeg meer plantaardige melk toe. Te nat? Voeg meer glutenvrij meel toe.
  • Draai dan kleine balletjes van het deeg en druk voorzichtig iets platter op de bakplaat.
  • Bak daarna de glutenvrije kruidnoten 15 minuten in het midden van de oven of totdat ze licht goudbruin zijn.
  • Laat afkoelen op een rooster.

Notities

Tip: Heb je ander glutenvrij meel in huis? Gebruik dat dan voor dit recept. Als je maar verschillende soorten glutenvrij meel mengt.

Meer lekkers voor sinterklaas

Heb je de smaak te pakken? Of ben je op zoek naar meer lekkers voor sinterklaas? Op mijn blog vind je heerlijke recepten. Ze zijn niet glutenvrij, maar je kunt het meel vervangen door een glutenvrije variant:

Deel je creatie met ons! Maak een foto, zet op Instagram en gebruik #thisisjoan. Of tag @thisisjoan1.

Wat eet jij het liefst als Sinterklaas in het land is?

Liefs,

Lysanne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *