Hoe gaat het na zes jaar orthorexia

Hoe gaat het na zes jaar orthorexia

Het is ongeveer zes jaar geleden dat ik orthorexia kreeg. Dat is een lange tijd geleden, maar het lijkt als de dag van gisteren dat ik obsessief bezig was om zo ‘gezond’ mogelijk te eten. Het leek me een goed idee om te vertellen hoe het nu met mij gaat. Heb ik nog steeds last van orthorexia? Ben ik elke dag bezig met zo gezond mogelijk eten? En misschien wel de belangrijkste vraag: waar ben ik nu en hoe gaat het na zes jaar orthorexia? Dat vertel ik je graag.

Hoe gaat het na zes jaar orthorexia

Om naar meteen de eerste vraag te beantwoorden: ja. Ik heb zo af en toe nog last van de eetstoornis. Zeker als ik het druk heb, te veel hooi op mijn vork neem en gestrest ben. De negatieve gedachtes komen dan terug. Het is een soort van zwarte plek waar alles en iedereen stom is. Maar het ergste van allemaal is dat ik mezelf niet kan uitstaan. Achteraf denk ik: argg! Waarom denk ik die negatieve gedachtes? Waarom haat ik mezelf op dat moment? Gelukkig kan ik nu na zo’n bui tegen mezelf zeggen dat die gedachtes niet reëel zijn. Vroeger kon ik daar uren in blijven hangen en mezelf de schuld geven, met als gevolg dat ik bijvoorbeeld extreem veel moest bewegen.

Hoe gaat het na zes jaar orthorexia

Zo gezond mogelijk eten

De tweede vraag, die ik in de inleiding beschreef, was of ik nog elke dag bezig ben met zo gezond mogelijk eten. Nee. Nou gedeeltelijk dan. Ik ben gelukkig niet meer obsessief recepten aan het zoeken die geen gluten, zuivel, suiker, etc. bevatten. Gelukkig maar! Dit nam namelijk mijn hele dag in beslag (dat wil je niet). Wel probeer ik gezond te eten. Dat wil zeggen: elke dag chocolade. Er zou maar een dag voorbij gaan dat ik dat niet eet… Haha. Even serieus. Ik eet zo veel mogelijk vegan en glutenvrij in verband met een prikkelbare darm. Maar ik doe echt niet moeilijk als er melk in mijn bestelde cappuccino zit of wanneer ik sojasaus met tarwe gebruik. Zo heb ik geprobeerd helemaal vegan te eten, maar dit is voor mij onmogelijk. Ik ben gewoon bang om weer terug te vallen in mijn oude patroon als ik mezelf dingen ontzeg. Daarom heb ik het laten rusten en ben ik trots op wat ik allemaal al heb bereikt.

Daarnaast heb ik af en toe wel keuzestress als ik in de supermarkt sta. Om een voorbeeld te noemen: als ik zin heb in chocolade en voor het schap met chocolade sta, weet ik niet welke smaak ik moet kiezen. De cheesecakevariant ziet er lekker uit, maar stel dat hij tegenvalt? Dan kan ik boos zijn dat ik die chocolade heb gegeten, want ik heb er niet van genoten, maar calorieën verspilt. Een ander voorbeeld: ik heb zin in een muffin, maar dan denk ik: nee! Geen suiker en gluten. Slecht, slecht, slecht! Dit klinkt heel vreemd, want who cares: als je zin hebt in chocolade of die muffin eet je het toch op? Dan eet je morgen gewoon geen muffin. Dat werkt dus bij mij net even anders.

Hoe gaat het na zes jaar orthorexia

Waar ik nu ben

Natuurlijk is het belangrijk om niet in het verleden te blijven hangen, maar te kijken waar ik nu ben. En stiekem ben ik super trots op mezelf! Ik heb veel meer plezier in het leven dan in de vijf jaar dat ik worstelde met orthorexia. Bovendien heb ik er veel van geleerd. Ik ben veel sterker dan ik dacht. Ik had bijvoorbeeld nooit gedacht dat ik van een meisje met het lichaam van een wandelende tak kon veranderen in een fit meisje die mooi 55 kilo kan squatten in de sportschool! Daarnaast durf ik een frietje of een taartje te eten met mijn vriend zonder achteraf in paniek te raken. Daarentegen vind ik het wel nog eng om zelf een stuk taart of een hele pizza te eten, ook al is het een gezonde taart of pizza. Ik ben nog niet helemaal klaar voor deze stap. Maar alle kleine stapjes leiden tot iets groots!

Ten slotte heeft orthorexia ook iets goeds gebracht. Mijn omgeving en ik zijn gezonder gaan eten. Bizar hè! Vroeger aten we thuis bijvoorbeeld vaak uit pakjes en zakjes en werd er elke dag een zak chips opengemaakt. Toentertijd waren we niet eens bekend met vegetarisch en biologisch eten. Tegenwoordig vind je in de koelkast van mijn ouders onder andere rijstmelk, biologische eieren en vleesvervangers. Pakjes en zakjes? Die komen het huis niet eens in! Zelfs mijn zus vraagt af en toe aan mij of ik een lekker recept heb. En aan mijn vriend laat ik mijn gezonde versie van cheesecake proeven die hij lekker vindt. Ik vind het heel leuk om mensen advies te geven over een gezondere levensstijl, omdat ik zo’n passie heb voor gezond en lekker eten.

Of ik de tijd wil terugdraaien, zodat ik ervoor kan zorgen dat ik geen orthorexia kreeg? Dat zou natuurlijk fantastisch zijn, maar ik denk dat ik niet zo sterk zou zijn als nu. Ik kijk liever naar wat ik nu heb!

Liefs,

Lysanne

Meer weten over orthorexia? Lees dan mijn artikelen over hoe ik orthorexia overwon: 1, 2, 3.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *