Home » Recept: Vegan pulled pork van jackfruit

Recept: Vegan pulled pork van jackfruit

Vegan jackfruit pulled pork met barbecuesaus

Ken jij vegan jackfruit pulled pork? Jack-wat? Ja, je leest het goed jackfruit. Dit is een vrucht dat de structuur heeft van pulled pork. En doordat jackfruit een neutrale smaak heeft, is hij ideaal om te marineren met barbecuesaus. Benieuwd hoe dat smaakt? Laten we dan samen het recept maken!

Jackfruit, wat is dat?

Jackfruit is een exotische vrucht die ook bekend is onder de naam ‘nangka‘. De vrucht komt oorspronkelijk uit India, maar wordt ook in de Oosterse keuken gebruikt. Jackfruit kan wel 1 meter lang worden en 500 zaden bevatten.

Hoe smaakt jackfruit?

Jackfruit smaakt neutraal. Mits je de groene variant kiest. Gele jackfruit heeft een zoete smaak en wordt vaak gebruikt voor toetjes.

Groene jackfruit is de perfecte pulled pork

Voor dit recept gaan we groene jackfruit gebruiken. Doordat het fruit een neutrale smaak heeft, zal de zelfgemaakte barbecuesaus goed worden opgenomen.

Is jackfruit gezond?

Jackfruit is een gezonde vrucht. Hij bevat namelijk veel vitamine B6, vitamine C, vitamine A, kalium, calcium en ijzer.

Jackfuit is geen vleesvervanger

Ik wil daarbij wel een kanttekening maken. Jackfruit is géén goede vleesvervanger. De vrucht mag dan wel dezelfde structuur hebben als pulled pork, jackfruit bevat vrijwel geen eiwitten en geen vitamine B12. Daarom raad ik je aan om je vegan pulled pork te combineren met bijvoorbeeld champignons op een broodje. Of met hummus op kikkererwtenpannenkoeken.

Waar koop je jackfruit?

Jackfruit koop je in de toko, maar ook bij de Ekoplaza of de Albert Heijn. Kies wel voor groene jackfruit en niet de gele. De gele smaakt namelijk zoet.

Vegan pulled pork maken

Met het onderstaande recept gaan we dus vegan pulled pork maken van jackfruit. Het kost wat meer moeite dan kant-en-klare vegan pulled pork in de pan bakken, maar dan heb je ook echt wat. Ook gaan we onze eigen barbecuesaus maken, omdat dat nou eenmaal lekkerder is. ;) Heb je weinig tijd? Kies dan voor een vegan barbequesaus uit de winkel. Let’s go!

Recept voor jackfruit pulled pork

Vegan jackfruit pulled pork

Deze vegan jackfruit pulled pork is heerlijk op een pizza, broodje of wrap. Of probeer het eens door een salade. Inclusief zelfgemaakte barbecuesaus.
Voorbereiding5 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Oventijd35 minuten
Totale tijd1 uur 10 minuten
GangBijgerecht
KeukenAmerikaans,Vegan
Trefwoordfruit,vegan,vleesvervanger
Aantal3 personen

Benodigdheden

  • bakplaat
  • bakpapier
  • koekenpan
  • steelpan

Ingrediënten

Pulled pork

  • 1 blik groen jackfruit
  • 1 teen knoflook
  • olie om in te bakken
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • ½ theelepel gerookt paprikapoeder
  • snuf chilipoeder
  • zout
  • peper
  • 125 milliliter water
  • ½ groentebouillonblokje

Barbecuesaus

  • 1 teen knoflook
  • olie om in te bakken
  • 1 eetlepel witte wijnazijn
  • ½ eetlepel Franse mosterd
  • 1 eetlepel kokosbloesemsuiker
  • 50 milliliter water
  • citroensap
  • zout
  • peper
  • 4 eetlepels ketchup
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 theelepel paprikapoeder

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven op 200°C (boven- en onderwarmte). Leg bakpapier op een bakplaat.
  • Snijd de harde puntjes van het jackfruit en trek het vruchtvlees los, zodat er pulled pork ontstaat.
  • Snijd dan de knoflook in kleine stukken en fruit dit samen met het jackfruit in de koekenpan.
  • Meng na twee minuten het paprikapoeder, komijnpoeder, gerookt paprikapoeder, chilipoeder, zout en peper door het jackfruit mengsel. Laat dit even meebakken.
  • Voeg dan het water en het halve bouillonblokje toe en wacht tot al het water is opgenomen. Voeg eventueel meer water toe als dit nodig is.
  • Verdeel daarna het jackfruit mengsel over de bakplaat en bak dit 15 minuten in het midden van de oven.
  • Maak ondertussen de barbecuesaus door de knoflook in kleine stukken te snijden.
  • Fruit de knoflook in de steelpan en voeg daarna de witte wijnazijn, Franse mosterd, kokosbloesemsuiker, water, citroensap, zout en peper toe. Laat dit 30 minuten pruttelen op het laagste vuur. Roer regelmatig door.
  • Meng vervolgens de ketchup, sojasaus en paprikapoeder door het mengsel.
  • Schep de barbecuesaus door de pulled pork en bak het geheel 15 á 20 minuten in het midden van de oven.
  • Serveer ten slotte de vegan pulled pork direct op een broodje of laat het afkoelen voor door de salade.

Notities

Tip: Heb je weinig tijd? Gebruik dan kant-en-klare barbecuesaus.

Meer recepten voor vleesvervangers

Maak je graag zelf je vleesvervangers? Probeer dan ook deze recepten:

Wat vind jij van vegan jackfruit pulled pork?

Liefs,

Lysanne

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel je mening. Beoordeel het recept!




Scroll naar boven