dinsdag, oktober 22, 2019
Recepten Vleesvervangers

Maak je eigen vegan pulled pork van jackfruit!

Vegan pulled pork van jackfruit met barbecuesaus

Als je mij zou vertellen dat je een vleesvervanger met fruit kan maken, zou ik je hebben aangekeken of je van een andere planeet kwam. Maar het kan dus wel. Namelijk met jackfruit: een vrucht waarmee je superlekkere vegan pulled pork van kunt maken. En dat smaakt heerlijk op een broodje of door de salade. Wil je het recept maken? Je vindt het in dit artikel, en je leest precies wat jackfruit is.

Jackfruit, wat is dat?

Jackfruit is een exotische vrucht die ook bekend is onder de naam ‘nangka‘. De vrucht komt oorspronkelijk uit India, maar wordt ook in de Oosterse keuken gebruikt. Jackfruit kan wel 1 meter lang worden en 500 zaden bevatten. Even ter vergelijking: een aardbei is meestal 4 centimeter groot. Jackfruit kan dus uitgroeien tot een megagrote vrucht.

Jackfruit kan wel 1 meter lang worden en 500 zaden bevatten.

Twee soorten jackfruit

Jackfruit bestaat in twee soorten: geel en groen. De gele variant smaakt zoet en wordt bijvoorbeeld verwerkt in toetjes. De groene variant is onrijp en heeft hierdoor geen zoete smaak. Bovendien heeft groene jackfruit een taaie structuur, waardoor het lijkt op ‘echte’ pulled pork.

Vegan pulled pork van jackfruit met barbecuesaus

Waar koop je jackfruit?

Omdat jackfruit een exotische vrucht is, vind je ‘m niet zo snel in de supermarkt. Ga daarom naar de toko voor een blik jackfruit. Let op: Koop dan wel de groene jackfruit en niet de gele variant.

Waar is jackfruit goed voor?

Met jackfruit kun je dus overheerlijke vegan pulled pork maken. Geloof me: een broodje heeft nog nooit zo lekker gesmaakt! Ik heb bijna helemaal zelf onderstaande recept opgegeten met deze zelfgemaakte Surinaamse bara’s, zo lekker vond ik het. Oeps. Ontdek zelf hoe lekker pulled pork van jackfruit kan zijn. ;)

Ontdek zelf hoe lekker pulled pork van jackfruit kan zijn.

Recept voor vegan pulled pork

Voor 3 á 4 personen
Ovenstand: 200°C (boven- en onderwarmte)
Oventijd: 35 minuten
Nodig: koekenpan en steelpan

Ingrediënten

Pulled pork

  • 1 blik groen jackfruit
  • optioneel: 1/2 grote ui
  • 1 teentje knoflook
  • olijfolie
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1/2 theelepel gerookt paprikapoeder
  • snufje chilipoeder
  • zout en peper
  • 125 milliliter water
  • 1/2 groente bouillonblokje

Barbecuesaus

  • optioneel: 1/2 grote ui
  • 1 teentje knoflook
  • olijfolie
  • 1 eetlepel witte wijnazijn
  • 1/2 eetlepel Franse mosterd
  • 1 eetlepel kokosbloesemsuiker
  • 50 milliliter water
  • citroensap
  • zout en peper
  • 4 eetlepels ketchup
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 theelepel paprikapoeder

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven op 200°C (boven- en onderwarmte). Leg bakpapier op een bakplaat.
  2. Snijd vervolgens de harde puntjes van het jackfruit en trek het vruchtvlees los, zodat er pulled pork ontstaat.
  3. Snijd dan de halve ui en het teentje knoflook in kleine stukken.
  4. Fruit de ui en knoflook in de olijfolie en voeg daarna het jackfruit toe.
  5. Meng na twee minuten het paprikapoeder, komijnpoeder, gerookt paprikapoeder, chilipoeder, zout en peper door het jackfruit mengsel. Laat dit even meebakken.
  6. Voeg dan het water en het halve bouillonblokje toe en wacht tot al het water is opgenomen. Voeg eventueel meer water toe als dit nodig is.
  7. Verdeel daarna het jackfruit mengsel over de bakplaat en bak dit 15 minuten in het midden van de oven.
  8. Maak ondertussen de barbecuesaus door eerst de andere helft van de ui te snipperen en het teentje knoflook in kleine stukken te snijden.
  9. Fruit de ui en knoflook in de steelpan en voeg daarna de witte wijnazijn, Franse mosterd, kokosbloesemsuiker, water, citroensap, zout en peper toe. Laat dit 30 minuten pruttelen op het laagste vuur. Roer regelmatig door.
  10. Meng vervolgens de ketchup, sojasaus en paprikapoeder door het mengsel.
  11. Schep de barbecuesaus door de pulled pork en bak het geheel 15 á 20 minuten in het midden van de oven.
  12. Serveer ten slotte de vegan pulled pork direct op een broodje of laat het afkoelen voor door de salade.

Deel je creatie met ons! Maak een foto, zet op Instagram en gebruik #thisisbaking. Of tag @thisisjoan1.

Wat vind jij van vegan pulled pork van jackfruit?

Liefs,

Lysanne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top