Home » Recept: Vegan kruidnoten met zelfgemaakte speculaaskruiden

Recept: Vegan kruidnoten met zelfgemaakte speculaaskruiden

Vegan kruidnoten van spelt

Deze vegan kruidnoten van spelt maak ik elk jaar voor sinterklaas. Zelfgemaakte kruidnoten zijn sowieso lekkerder dan die uit de winkel, vind je niet? Zeker als je de speculaaskruiden ook nog zelf maakt. Dat is makkelijker dan je denkt. Uiteraard kun je ook een potje uit de winkel gebruiken. Kom, we gaan samen dit vegan kruidnoten recept maken.

Kruidnoten vs. pepernoten

Kruidnoten horen bij de Sint. En dat is al sinds de Middeleeuwen. Ze zijn namelijk op schilderijen uit die tijd afgebeeld, hoewel dit pepernoten zijn: taaie, vierkante en harde brokken die op taaitaai lijken. Kruidnoten en pepernoten zijn dus twee andere producten.

Het hele jaar door kruidnoten

Aan het begin van augustus kun je al kruidnoten in de winkel kopen. De een vindt het geweldig, de ander moppert dat ze elk jaar eerder verkrijgbaar zijn. Ik val een beetje in de laatste groep. ;) Maar in de 18e eeuw kon je deze lekkernij het hele jaar door kopen. Al dat sintlekkers is alleen in het najaar te koop door traditie. Vroeger was het sinterklaasfeest namelijk niet zo spectaculair en commercieel als nu. Bizar he?

Zelfgemaakte speculaaskruiden

Wanneer je vegan kruidnoten gaat bakken, is het handig om eerst in de kast te kijken of je speculaaskruiden in huis hebt. Dat was ik even vergeten. ;) Gelukkig hadden we wel kruiden in huis om speculaaskruiden te maken! Dus toen besloot ik om in onderstaande recept alle kruiden op te schrijven waarmee je zelf speculaaskruiden kunt maken. Kom, we gaan vegan kruidnoten maken!

Vegan kruidnoten recept

Vegan kruidnoten van spelt

Deze vegan kruidnoten van spelt maak je met zelfgemaakte speculaaskruiden. Lekker bij een dampende kop chocolademelk.
Voorbereiding5 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Oventijd20 minuten
Totale tijd40 minuten
GangFeest,Koek
KeukenHollands,Vegan
Trefwoordkoek,sinterklaas,spelt,vegan,winterse kost
Aantal1 bakplaat

Benodigdheden

  • bakpapier
  • bakplaat
  • kleine kom
  • Mengkom

Ingrediënten

Speculaaskruiden

  • 2 theelepels kaneel
  • ¼ theelepel nootmuskaat
  • ¼ theelepel witte peper
  • theelepel gemberpoeder
  • ¼ theelepel kruidnagelpoeder
  • ¼ theelepel kardemompoeder

Kruidnoten

  • 130 gram speltbloem
  • 30 gram kokosbloesemsuiker
  • ¼ theelepel zout
  • 2 eetlepels gesmolten kokosolie
  • 3 eetlepels plantaardige melk
  • optioneel: 2 steviadruppels

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven op 180 °C (boven- en onderwarmte). Leg bakpapier op een bakplaat.
  • Meng voor de speculaaskruiden de kaneel, nootmuskaat, witte peper, gemberpoeder, kruidnagelpoeder en kardemompoeder in een kommetje.
  • Meng vervolgens de speltbloem, kokosbloesemsuiker, zout en de speculaaskruiden in een kom.
  • Voeg dan de gesmolten kokosolie, plantaardige melk en eventueel de steviadruppels toe aan de droge ingrediënten.
  • Kneed de ingrediënten met je handen tot een deeg. Kneed niet te lang, anders wordt het deeg te elastisch.
  • Te droog? Voeg meer plantaardige melk toe. Te nat? Voeg meer speltmeel toe.
  • Draai vervolgens kleine balletjes van het deeg en druk voorzichtig iets platter op de bakplaat.
  • Bak ten slotte de vegan kruidnoten 20 á 25 minuten in het midden van de oven of totdat ze licht goudbruin zijn.
  • Laat afkoelen op een rooster.

Notities

Tip: Wil je volkoren kruidnoten? Vervang de helft van het speltmeel door speltbloem. Je zult dan wel meer plantaardige melk moeten gebruiken.

Meer recepten voor sinterklaas

Heb je de smaak te pakken? Mooi! Op mijn blog vind je meer lekkere en gezonde recepten voor sinterklaas. Wat dacht je van:

Maak jij graag vegan kruidnoten?

Liefs,

Lysanne

8 gedachten over “Recept: Vegan kruidnoten met zelfgemaakte speculaaskruiden”

  1. Oeeh ik ben toch wel érg benieuwd moet ik zeggen! Ik baal alleen dat er olie in zit, want ik mag dat niet. Maaaaaar, misschien kan ik wel iets vervangends zoeken! Het lijkt mij in ieder geval wel een lekker receptje. :D

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel je mening. Beoordeel het recept!




Scroll naar boven