Chai stoofpeertje met chocolade als feestelijk toetje

Chai stoofpeertjes met chocolade zonder alcohol

Stoofpeertjes zijn een klassieker in onze familie. Het is hét standaard toetje tijdens de feestdagen. En weet je wat zo leuk is aan stoofperen? Je kunt er alle kanten mee op! Ik maakte deze heerlijke vegan chai stoofpeertjes met een krokant chocoladelaagje. Zonder suiker en alcohol.

Waar komen stoofpeertjes vandaan?

Het is onduidelijk waar stoofpeertjes precies vandaan komen, maar we weten zeker dat peren als eerste werden ontwikkeld aan de voet van de Tiensjang in Centraal-Azië (Wikipedia, 2017). Vervolgens werden ze meegenomen naar de Balkan waar peren verder werden ontwikkeld. Pas in de zestiende eeuw kwamen handperen in Frankrijk en Italië gewoon.

Peren werden als eerste ontwikkeld aan de voet van Tiensjang in Centraal-Azië.

‘Gift van de goden’

Ook weten we dat de stoofpeer in de prehistorie al bekend was. In die tijd waren er ‘slechts’ 5 soorten bekend. Volgens Stoofperen.nl (z.j.) vonden de Grieken de (stoof)peer een prachtig product. Zij gebruikten ze als medicijn tegen misselijkheid. De Griekse dichter Homerus noemde peren zelfs een ‘gift van de goden’.

Chai stoofpeertjes met chocolade zonder suiker

Hoe maak je stoofpeertjes?

Stoofpeertjes maken is zo ontzettend eenvoudig. Je hoeft de peren enkel te schillen, de klokhuizen te verwijderen en in een laagje water op laag vuur zetten. That’s it! Maar dat moet ik er wel bij zeggen dat de stoofperen wat flauw van smaak zijn. Daarom voeg je vaak kruiden, suiker en alcohol toe. 

Voor lekkere stoofpeertjes voeg je vaak kruiden, suiker en alcohol toe.

Onderstaande recept voor chai stoofpeertjes maak je zonder suiker en alcohol. In plaats daarvan ga je aan de slag met chai-kruiden, pure chocolade en noten. Ook maak je ze iets anders, want je kookt ze in hun schil mét klokhuis. Geloof me: het is zeker de moeite waard! Deze stoofpeertjes doen het goed als toetje tijdens de feestdagen.


Recept

Chai stoofpeertjes met chocolade

Stoofpeertjes doen het goed als feestelijk toetje. Deze vegan stoofperen maak je met chai-kruiden, noten en chocolade. Lekker met ijs!
Voorbereiding5 min
Bereidingstijd55 min
Totale tijd1 uur
GangFeest,Nagerecht
KeukenFeestdagen,Vegan
Trefwoorddessert,fruit,kerst,vegan
Aantal8 stoofperen

Benodigdheden

  • grote pan
  • groot bord
  • hittebestendig bakje
  • bakpapier

Ingrediënten

Stoofperen

  • 8 stoofpeertjes (bijv. Gieser Wildeman)
  • 3 kardemompeulen (geplet)
  • 1 theelepel kaneel
  • 4 kruidnagels
  • 3 cm gemberwortel in plakjes
  • 10 peperkorrels
  • snuf nootmuskaatpoeder
  • water

Chocolade

  • ½ reep pure chocolade (min. 86%)
  • hand walnoten
  • optioneel: erythritol (poeder)suiker

Bereidingswijze

  • Was de stoofpeertjes goed af en leg ze in de grote pan.
  • Stop de kardemompeulen, kaneel, kruidnagels, plakjes gemberwortel, peperkorrels en nootmuskaat in de pan.
  • Voeg zoveel water toe dat de stoofperen onder water staan. Laat ze ongeveer 30 minuten op laag vuur sudderen of totdat ze zacht zijn, maar niet te zacht. Controleer tussentijds door met een vork in een stoofpeer te steken.
  • Laat de peertjes afkoelen.
  • Smelt de chocolade au-bain-marie en hak ondertussen de walnoten fijn. Leg de fijngehakte walnoten op een bord en pak alvast bakpapier.
  • Dip voorzichtig de stoofperen in de chocolade en rol ze door de fijngehakte walnoten, zodat er een laagje over de chocolade komt.
  • Zet de stoofperen rechtop op het bakpapier en laat de chocolade hard worden.
  • Strooi poedersuiker over de stoofpeertjes en serveer direct.

Notities

Tip: Lust je geen walnoten? Gebruik dan amandelen of hazelnoten.

Waar eet je stoofpeertjes bij?

Stoofpeertjes kun je bij van alles eten. Deze chai-peertjes eet je het beste met bijvoorbeeld het vegan vanille-ijs van Alpro*. Of als je iets gezonders wilt, met plantaardige yoghurt. Ik vind ze zelf erg lekker om ze gewoon ‘zo’ te eten. Je kunt de peertjes namelijk gemakkelijk in 4’en delen en het klokhuis verwijderen. Ik eet ze zelfs als snack! ;)

* Dit is een affiliate link.

Meer kerstrecepten

Zoek je andere recepten voor kerst? Snuffel eens tussen mijn recepten. Ik heb er alvast een paar voor je uitgezocht:

Deel je creatie met ons! Maak een foto, zet op Instagram en gebruik #thisisjoan. Of tag @thisisjoan1.

Hoe maak jij stoofpeertjes?

Liefs,

Lysanne

4 thoughts on “Chai stoofpeertje met chocolade als feestelijk toetje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *