Glutenvrije boekweitpannenkoekjes met quinoa en kaneel

Glutenvrije boekweitpannenkoekjes met quinoa en kaneel

Kerst is de leukste tijd van het jaar! Van kerstbomen met kerstballen in alle kleuren van de regenboog en het kiezen van jouw perfecte jurkje voor het kerstgala tot elke radiozender die kerstsongs draait totdat je er gek van wordt en het staan in ellenlange rijen bij de kassa van de supermarkt tot in de late uurtjes. Gelukkig kun je die twee laatste punten van kerststress voorkomen door relaxt te ontbijten met deze glutenvrije boekweitpannenkoekjes met quinoa en kaneel! Kerstzen noemen ze dat. 

Wat is boekweitmeel?

Boekweitmeel: het lijkt in foodieland helemaal happening te zijn om met deze glutenvrije meelsoort verschillende gerechten te maken. Bovendien lijkt boekweit redelijk nieuw, maar dat is het niet. Uit stuifmeelonderzoek blijkt namelijk dat dit struikgewas al voor de jaartelling in Nederland voorkwam (Wikipedia, 2017). De populariteit van boekweit groeide in het kikkerlandje echter pas in de Middeleeuwen. Vanaf de veertiende eeuw was boekweit vooral te vinden in de Kempen en de IJsselvallei. Daarna zakte de populariteit van het gewas snel: na de Tweede Wereldoorlog verdween boekweit vrijwel uit beeld. De reden hiervan was dat de productie van graangewassen, zoals tarwe en rogge, toenam door grondverbetering en bemesting en dus goedkoper was dan het verbouwen van boekweit (Wikipedia, 2017).

Glutenvrije boekweitpannenkoekjes met quinoa en kaneel

Tegenwoordig maakt boekweit haar comeback. Gelukkig maar, want het is een super product! Je kunt heel lekkere gerechten maken in combinatie met andere glutenvrije meelsoorten, zoals deze glutenvrije boekweitpannenkoekjes met quinoa en kaneel. Ze zijn lekker voor het kerstontbijt, maar ook op andere dagen is dit ontbijt de moeite waard! Vergeet een flinke klodder sojayoghurt met nootjes en ahornsiroop niet!

Recept voor glutenvrije boekweitpannenkoekjes

Voor één grote stapel pannenkoekjes
Bereidingstijd: 20 minuten
Wachttijd: 15 minuten
Nodig: handmixer en koekenpan

Ingrediënten

 • 5 eetlepels boekweitmeel
 • 5 eetlepels sorghummeel
 • 1 theelepel psylliumvezels
 • 2 theelepels kaneel
 • 1 theelepel bakpoeder
 • snufje zout
 • 2 (chiazaad-)eieren
 • 250 milliliter ongezoete amandelmelk
 • 5 eetlepels gekookte quinoa
 • kokosolie

Bereidingswijze

 1. Meng het boekweitmeel, sorghummeel, psylliumvezels, kaneel, bakpoeder en zout in een kom door elkaar.
 2. Voeg de (chiazaad-)eieren en ongezoete amandelmelk toe en mix de ingrediënten tot een luchtig beslag.
 3. Mix de gekookte quinoa door het beslag en laat even staan.
 4. Verwarm ondertussen kokosolie in een koekenpan.
 5. Roer het beslag door en schep drie hoopjes beslag in de pan.
 6. Keer de pannenkoekjes om als de onderkant goudbruin kleurt.
 7. Herhaal stap 4, 5 en 6 totdat het beslag op is.
 8. Serveer de pannenkoekjes op een bord met een topping naar keuze.

Heb je het recept gemaakt? Maak een foto en tag @thisisjoan1 op Instagram. Dat vind ik onwijs leuk!

Wat is jouw favoriete ontbijt tijdens de kerst?

Liefs,

Lysanne

Wil je een ander hoogstandje serveren tijdens kerst? Dan moet je zeker deze soja ontbijttaart met roggebrood maken!

Comments

  1. Post
   Author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *