10 tips om pareltjes in de kringloop te vinden

26 januari 2018 8 Door Lysanne

10 tips om pareltjes in de kringloop te vinden

Kringloopwinkels verkopen de meest fantastische spullen. Van keukenhulpjes die de oma van je vader gebruikte tot gave lp’s van Billy Holiday en kekke vintage jurkjes. En als je goed zoekt, kom je de ware pareltjes tegen. Maar hoe doe je dat, goed zoeken? In deze blogpost vertel ik jou mijn 10 tips om pareltjes in de kringloop te vinden.

10 tips om pareltjes in de kringloop te vinden

Kringloopwinkels worden vaak als smerig, saai en oudbollig gestempeld. Je komt er eigenlijk alleen maar om retrokleding voor een feestje te kopen of om een ouderwets item te scoren als grapje voor een verjaardag. Oke, daarnaast zijn zulke winkels ideaal wanneer je bijvoorbeeld als student zijnde weinig geld te besteden hebt of als je moet rondkomen met 50 euro per week. Maar daar blijft het bij.

10 tips om pareltjes in de kringloop te vinden

Kringloop bezoek redenen

Nu denk je vast: waarom schrijf je dit artikel dan? Omdat de bovenstaande opvattingen dus misplaatst zijn! Kringloopwinkels zijn té gek! Je kunt er zo veel mooi spul vinden voor weinig geld, je hergebruikt dingen (en is dus beter voor het milieu) en je helpt vaak een goed doel of mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan werk. Kortom: vier goede redenen om eens een bezoekje aan de plaatselijke kringloop te brengen.

Natuurlijk heb je goede en minder goede kringloopwinkels. Zo ben ik regelmatig in kringloops geweest waarvan ik dacht: hier moet iemand echt een keer een bezem doorheen halen! Daarentegen zijn anderen goed gesorteerd of schoon. Overigens is een antiekwinkel of brocante winkel niet hetzelfde als een kringloop. In deze winkels betaal je namelijk veel meer geld. Hoewel ze vaak ook echt super mooie spullen hebben. Dat wordt genoeg sparen om een antieke kast te kunnen kopen ;).

10 tips om pareltjes in de kringloop te vinden

10 kringlooptips

Hoe vind je dan de pareltjes in een kringloop? Dat vertel ik je uiteraard graag! Ik deel mijn ervaringen waar je op kunt letten en wat er allemaal bij komt kijken.

  1. Allereerst is voorwerk belangrijk. Doe je huiswerk en google naar de kringloopwinkels bij jou in de buurt. Helemaal ideaal is als anderen een review hebben geschreven. Wat vinden zij van de winkel? Zo heb je een beeld van de kringloop en wellicht kun je de minder leuke winkels overslaan.
  2. Plan, plan, plan! Even een kwartiertje neuzen is geen goed idee. Je hebt namelijk ruim de tijd nodig om de pareltjes te vinden. Dus een middagje vrijhouden is een betere optie.
  3. Ben je eenmaal in de winkel? Neem een winkelmandje mee! Zo kun je namelijk jouw pareltjes bewaren. En houd dat mandje bij je. Het komt namelijk wel eens voor dat andere mensen spullen uit jouw mandje pikken. Not done, maar die mensen zijn er dus wel.
  4. Snuffel de gehele winkel door. Het kan voorkomen dat je iets vindt wat er eigenlijk niet hoort te liggen. Zoals een té gekke cd bij het huisraad. Of een cool beeldje die ter decoratie op de meubelafdeling is gebruikt.
  5. Dit is een heel belangrijke: kijk door de zooi heen. Ik geef het toe: kringloopwinkels bestaan voor het grootste gedeelte uit spullen die je niet nodig hebt. In jouw ogen zooi dus ;).
  6. Heb je iets moois gevonden? Kijk of het item nog heel en onbeschadigd is. Niets is zo zonde als je iets koopt en het dus stuk is. Uit ervaring kan ik je vertellen dat je uiteindelijk baalt van je aankoop.
  7. Pas altijd het kledingstuk in de winkel. Vaak kun je kleding niet meer terugbrengen. Dan is het balen als dat ene leuke truitje je niet staat of als er een gat in die 70s broek zit. Zo heb ik een vintage Levi’s gekocht, omdat ik heel graag een Levi’s wilde. Maar eigenlijk vind ik hem niet lekker zitten en is hij vrij versleten. Dat is dus een minder goede aankoop geweest. NB Check het kledingstuk altijd goed op vlekken en gaten!
  8. Bezoek regelmatig de kringloop. Deze winkels hebben namelijk vaste dagen wanneer er nieuwe spullen de winkel ingaan. Zo kun je dus passen en meten met dagen als je bijvoorbeeld dol bent op vintage huisraad of boeken. Het is echt de moeite waard, want de meeste pareltjes vind je als er een nieuwe aanvulling komt! Tip: ga op doordeweekse dagen, want in het weekend kan het best druk zijn.
  9. Neem je pareltje meteen mee! Ik weet zeker dat je namelijk écht spijt gaat krijgen als je het niet meeneemt. Tien minuten later kan jouw pareltje weg zijn als je het op de kast hebt laten staan. Beter je hele mandje vol en dat je op het einde een keuze maakt wat je wel en niet koopt dan dat je met veel spijt de kringloop verlaat.
  10. Ten slotte: ga niet afdingen. Ik vind dit echt een not done als het al geen drol kost. Ik kan me redelijk vaak ergeren aan mensen die dat toch doen. Natuurlijk begrijp ik het wel als er bijvoorbeeld een vlek op een bankstel of stoel zit. Je kunt altijd vragen of er nog iets met de prijs kan worden gedaan. Maar please, doe dit gewoon niet bij een vaas van twee euro. Ik ga bij de IKEA ook niet vragen of het goedkoper kan…

Natuurlijk zijn er nog veel meer tips en trucks om pareltjes te vinden. Daarom ben ik benieuwd of jij nog tips hebt naast mijn 10 tips om pareltjes in de kringloop te vinden!

Liefs,

Lysanne

Wil je alvast wat vintage pareltjes zien? Lees dan mijn artikelen over Vintage liefde in huis.