Recept: vegan apfelstrudel met kaneel en amandelen

een rood tafelkleed met daarop een wit ovalen bord met een vegan apfelstrudel die is gegarneerd met gele rozijnen, poedersuiker en goij bessen

Apfelstrudel is een verrukkelijk gerecht dat perfect smaakt na een winterse wandeling of een middagje schaatsen. Vroeger bakte mijn vader in de winter steevast een apfelstrudel. Uit een pakje. Dat kon beter, vond ik. Daarom besloot ik zelf een vegan apfelstrudel te maken met een vleugje kaneel en amandelen. Wil jij zelf apfelstrudel maken? Goed nieuws. In dit artikel vind je het vegan recept, zodat je meteen aan de slag kunt. Lees snel verder!

Wat is apfelstrudel?

Apfelstrudel is een traditioneel Oostenrijks gebak. Het deeg vormt de basis en combineer je met appels en rozijnen. Je rolt het deeg met de hand uit tot een dunne laag, waarna je het vult met een mengsel van appels en rozijnen, die beide op smaak zijn gebracht met suiker en kaneel. Vervolgens rol je het deeg op tot een rolvormige strudel en bak je het gebak tot het mooi goudbruin is. Je kunt de apfelstrudel puur eten, maar ook combineren met poedersuiker, slagroomijs of vanillesaus voor een extra smaakdimensie.

Wie heeft apfelstrudel uitgevonden?

Wie precies apfelstrudel heeft uitgevonden, is niet bekend. Wel is bekend dat apfelstrudel zijn oorsprong heeft in Oostenrijk. Volgens Bergwijzer bevindt zich het oudste handgeschreven recept uit 1696 in Wenen. Niet veel later, in de achttiende eeuw, groeide de populariteit van appelstrudel in het hele Oostenrijks-Hongaarse rijk als gevolg van de diverse culturen die in dat rijk vertegenwoordigd waren. Apfelstrudel vertoont bijvoorbeeld overeenkomsten met de Turkse baklava, wat suggereert dat appelstrudel daarop mogelijk is gebaseerd.

Is apfelstrudel vegan?

Of apfelstrudel vegan is, hangt af van het specifieke recept. Controleer daarom altijd de ingrediënten wanneer je kant-en-klare appelstrudel koopt. Ik weet dat de apfelstrudel van Albert Heijn vegan is, ondanks dat het label ‘vegetarisch’ op de verpakking staat. Wil je er zeker van zijn dat apfelstrudel vegan is? Dan raad ik je aan om het gebak zelf te maken.

Hoe maak ik apfelstrudel?

De makkelijkste manier om apfelstrudel te maken, is door ontdooid bladerdeeg te vullen met appel, rozijnen en suiker, en deze dichtgeklapt in de oven af te bakken. Handig als je snel iets lekkers op tafel wilt zetten. Wil je echter iets verfijnders maken? Dan raad ik je aan om dit vegan recept voor apfelstrudel te volgen. Hierbij maak je namelijk je eigen deeg en gebruik je een rijkere vulling.

Hoe lang apfelstrudel bewaren?

Je kunt apfelstrudel maximaal 2 dagen bewaren in een afgesloten trommel in de koelkast. Als je het gebak langer wilt bewaren, kun je de apfelstrudel in zijn geheel in de vriezer doen. Laat het gebak eerst volledig afkoelen, wikkel het dan in plasticfolie of plaats het in een luchtdichte zak voordat je het in de vriezer legt. Je kunt de apfelstrudel vervolgens enkele weken tot maanden in de vriezer bewaren. Ontdooi het gebak voor gebruik en verwarm het kort in de oven voor de beste smaak.

Vegan apfelstrudelrecept met kaneel, amandelen en cranberry’s

Als je dit recept voor appelstrudel gaat maken, heb je onder andere speltbloem, kaneel, amandelen en cranberry’s nodig. Mis je een van deze ingrediënten? Dan kun je deze vervangen, bijvoorbeeld door:

  • speltbloem met tarwebloem
  • kaneel met speculaaskruiden
  • amandelen met hazel- of walnoten
  • cranberry’s met krenten of rozijnen

Houd er rekening mee dat het recept anders kan uitpakken. Je gebruikt immers andere ingrediënten.

Vegan apfelstrudel met kaneel en amandelen

Deze vegan apfelstrudel met kaneel en amandelen smaakt heerlijk op een winterse dag. Lekker met vegan ijs of slagroom.
Voorbereiding5 minuten
Bereidingstijd2 uur
Oventijd30 minuten
Totale tijd2 uur 35 minuten
GangSnack,Tussendoortje
KeukenWeens
Trefwoordbrood,noten,spelt,vegan,winter
Aantal1 strudel

Benodigdheden

  • 1 Mengkom
  • 1 theedoek
  • 1 snijmes
  • 1 kleine kom
  • 1 deegroller
  • 1 bakkwast
  • 1 bakplaat
  • 1 stuk bakpapier
  • 1 vork

Ingrediënten

Deeg

  • 300 gram speltbloem
  • 4 gram droge gist
  • snuf zout
  • 10 gram suiker
  • 1 theelepel vanille extract
  • 125 milliliter plantaardige melk
  • 1 chiazaad-ei
  • 30 gram olie

Vulling

  • 500 gram appels
  • 30 gram rozijnen
  • 30 gram cranberry’s
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 eetlepel kaneel
  • 30 gram gehakte amandelen
  • 1 scheut citroensap

Garnering

  • water
  • amandelsnippers
  • poedersuiker

Bereidingswijze

  • Doe de speltbloem in een grote kom en meng de gist erdoorheen.
  • Voeg het zout, suiker, vanille extract, plantaardige melk, chiazaad-ei en olie toe.
  • Kneed alle ingrediënten tot een soepel, rekbaar deeg. Gebruik hiervoor je handen of een kneedmachine.
  • Laat het deeg afgedekt (met een theedoek) 1 uur op kamertemperatuur rijzen.
  • Snijd de appel in dunne halve schijfjes, met of zonder schil.
  • Voeg de rozijnen, cranberry’s, suiker, kaneel en gehakte amandelen toe. Meng dit door de appelstukjes.
  • Kneed het deeg lichtjes door en rol het met de deegroller uit tot een ovale lap van 1 centimeter dikte.
  • Bestrijk het deeg met water en verdeel het appelmengsel over het deeg. Laat 2 centimeter aan de randen vrij.
  • Rol het deeg in de lengte op en zorg dat de uiteinden dicht zijn.
  • Leg de vegan apfelstrudel op een bakplaat met bakpapier en laat 30 minuten afgedekt rijzen.
  • Verwarm ondertussen de oven op 180 °C (boven- en onderwarmte).
  • Bestrijk de apfelstrudel met een beetje water en strooi er amandelsnippers over.
  • Prik vervolgens met een vork een aantal keer in de bovenkant van het deeg.
  • Bak ten slotte de apfelstrudel 30 minuten in het midden van de oven.
  • Laat afkoelen op een rooster en strooi poedersuiker over het gebak.

Notities

Tip: Heb je geen speltbloem en/of amandelen in huis? Gebruik dan tarwebloem en een andere notensoort.

Meer vegan gebakrecepten

Deze vegan apfelstrudel smaakt heerlijk op een winterse dag. Ben je op zoek naar meer vegan recepten voor gebak? Op mijn website vind je bijvoorbeeld heerlijke vegan taartrecepten, zoals:

Ik ben benieuwd wat je van deze vegan apfelstrudel vindt. Laat je een reactie en beoordeling achter?


Reacties

2 reacties op “Recept: vegan apfelstrudel met kaneel en amandelen”

  1. Mmmm dit ziet er heerlijk uit!:)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel je mening. Beoordeel het recept!