Heerlijke spelt apfelstrudel voor een winters avondje

Apfelstrudel recept met spelt en noten

Warme apfelstrudel met een toef slagroom is een heerlijke traktatie na een flinke wandeling of skitocht. Vroeger bakte mijn vader wel eens het gebak, gemaakt van bladerdeeg, af in de oven. Nu kun jij ook zelf apfelstrudel kopen, maar ik dacht: dat kan beter! Laat ik eens zelf de Weense lekkernij maken met mijn eigen deeg. En zo geschiedde: een recept met speltbloem, cranberry’s en noten. Laten we bakken!

Wat is apfelstrudel?

Apfelstrudel is een traditioneel Oostenrijkse gebak, bestaande uit deeg, appel en rozijnen. Vaak wordt het gebak gegeten met slagroomijs of vanillesaus om het gerecht net dat extraatje te geven (Wikipedia, 2017).

Gebak voor de armen

Het gebak was vroeger voor mensen bedoeld. Ik denk om zo restjes appel of deeg op te maken. Want zeg zelf: restjes kun je gemakkelijk verwerken als iets anders lekkers!

Het gerecht is een traditioneel Oostenrijkse gebak, bestaande uit deeg, appel en rozijnen.

Waar komt apfelstrudel vandaan?

Apfelstrudel komt uit Oostenrijk en is gebaseerd op de Turkse baklava. Toen het Osmaanse leger Europa binnendrong, nam die hoogstwaarschijnlijk het gebak mee. Vervolgens maakten de inwoners van toenmalig Oostenrijk-Hongarije hun eigen variant: het Weense gerecht werd geboren (AJVAR, z.j.).

Apfelstrudel recept met spelt en noten

Hoe maak je apfelstrudel?

Apfelstrudel maak je met deeg, appel en rozijnen. Je kunt voor het deeg bladerdeeg gebruiken, maar ik raad je aan om zelf deeg te maken. Dat is namelijk veel lekkerder. In onderstaande recept heb ik speltbloem gebruikt. Daarnaast kun je variëren in ingrediënten. Appel vervang je bijvoorbeeld door peer (hoewel het dan een perenstrudel is) en rozijnen door cranberry’s.

Het Weense gebak maak je met deeg, appel en rozijnen.

Apfelstrudel maken duurt even

Het Weense gerecht van begin tot eind maken, is een werkje, maar dan heb je ook echt iets lekkers voor bij de koffie of warme chocolademelk. Probeer onderstaande recept gewoon eens en laat me vooral weten wat je ervan vindt!


Recept

Apfelstrudel met cranberry’s en noten

Apfelstrudel is heerlijk na een flinke wandeling. Met dit recept ga je zelf aan de slag met deeg en vulling. Lekker bij de koffie of chocolademelk!
Voorbereiding5 min
Bereidingstijd2 uur
Oventijd30 min
Totale tijd2 uur 35 min
GangBrunch,Lunch
KeukenWeens
Trefwoordbrood,spelt,tarwevrij,winterse kost
Aantal1 strudel

Benodigdheden

  • Mengkom
  • theedoek
  • mesje
  • kleine kom
  • deegroller
  • bakkwast
  • bakplaat
  • bakpapier
  • vork

Ingrediënten

Deeg

  • 300 gram speltbloem
  • 4 gram droge gist
  • snuf zout
  • 10 gram kokosbloesemsuiker
  • 1 theelepel vanille extract
  • 125 milliliter plantaardige melk
  • 1 ei
  • 30 gram gesmolten kokosolie

Vulling

  • 500 gram appels
  • 30 gram rozijnen
  • 30 gram cranberry's
  • 2 eetlepels kokosbloesemsuiker
  • 1 eetlepel kaneel
  • hand gehakte noten
  • citroensap

Garnering

  • 1 losgeklopt ei
  • amandelsnippers
  • optioneel: poedersuiker ter garnering

Bereidingswijze

  • Doe de speltbloem in een grote kom en meng de gist erdoorheen.
  • Voeg dan het zout, kokosbloesemsuiker, vanille extract, plantaardige melk, ei en kokosolie toe.
  • Kneed alle ingrediënten tot een soepel, rekbaar deeg. Je moet van het deeg een ‘raampje’ kunnen maken (zachtjes uitrekken en het deeg blijft heel en doorzichtig. Je ziet het licht door het deeg).
  • Laat dan het deeg afgedekt (met een theedoek) 1 uur op kamertemperatuur rijzen.
  • Snijd ondertussen de appel in dunne halve schijfjes.
  • Voeg de rozijnen, cranberry’s, kokosbloesemsuiker, kaneel en noten toe en meng dit door de appelstukjes.
  • Kneed vervolgens het deeg lichtjes door en rol het met de deegroller uit tot een ovale lap van 1 centimeter dikte.
  • Bestrijk het deeg met het losgeklopte ei en verdeel het appelmengsel over het deeg. Laat 2 centimeter aan de randen vrij.
  • Rol daarna het deeg in de lengte op en zorg dat de uiteinden dicht zijn.
  • Leg de apfelstrudel op een bakplaat met bakpapier en laat 30 minuten afgedekt rijzen.
  • Verwarm ondertussen de oven op 180 °C (boven- en onderwarmte).
  • Bestrijk dan de apfelstrudel met het losgeklopte ei en strooi er amandelsnippers over.
  • Prik vervolgens met een vork een aantal keer in de bovenkant van het deeg.
  • Bak ten slotte de apfelstrudel 30 minuten in het midden van de oven.
  • Laat afkoelen op een rooster.

Notities

Tip: Heb je geen speltbloem in huis? Gebruik dan gewoon tarwebloem.

Deel je creatie met ons! Maak een foto, zet op Instagram en gebruik #thisisjoan. Of tag @thisisjoan1.

Wat maak jij graag voor een winters avondje?

Liefs,

Lysanne

Wil je meer deegrecepten van spelt maken? Ga dan zeker voor deze gezonde spelt cinnamon buns!

Comments

    1. Post
      Author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *