Cupcakes en muffins, Recepten, Recepten uit de oude doos

Glutenvrije kurkuma muffins met kruimeltopping

Glutenvrije kurkuma muffins met kruimeltopping

Dé trend van 2018 wordt kurkuma, geloof me. Gerechten met kurkuma groeien als paddenstoelen uit de grond. Zo dronk ik laatst een kruidige kurkuma latte in een hipster tentje. Dat drankje deed me herinneren dat ik nog ergens een recept had liggen van super lekkere glutenvrije kurkuma muffins met kruimeltopping. Dat recept wilde ik je niet voorbij laten gaan, dus daarom deel ik het hier met jou.

Glutenvrije kurkuma muffins met kruimeltopping

Kurkuma, ook wel koenier, koenjit, Indiase geelwortel of tameriek genoemd (jeetje, hoeveel benamingen wil je hebben) is een specerij die wordt gewonnen uit de Curcuma longa plant en is verwant aan de gemberplant (Krinkle, 2018). Kurkuma is al heel lang bekend, want het was Marco Polo die deze specerij benoemde in zijn werk over zijn rondreis in India en China rond 1290 (Kurkumainfo, z.j.). Vervolgens brachten de Arabische handelaren deze exotische specerij in de dertiende eeuw naar Europa. Maar het was Vasco da Gama die deze wortel populair maakte. Uiteindelijk werd kurkuma door de dalende prijs van specerijen beschikbaar voor iedereen.

Glutenvrije kurkuma muffins met kruimeltopping

Kurkuma is zeer veelzijdig, want het is voor vele doeleinden te gebruiken. Denk over curry’s, thee en dus deze muffins. Geelwortel is ook te gebruiken als kleurstof om bijvoorbeeld rijst geel te maken. En ja, je moet dus echt uitkijken dat je tijdens het koken geen geel poeder over je kleding strooit, want je krijgt het er heel moeilijk uit. Geloof me, want dit is mij vaak overkomen.

Deze glutenvrije kurkuma muffins met kruimeltopping zijn heerlijk als lunch of voor een snackmomentje. Ze smaken zoet, maar niet té zoet. Ideaal als je net zoals ik meer van hartig houdt. En de kruimeltopping? Die is to die for!

Recept

Voor 12 muffins
Oventijd: 20 minuten
Ovenstand: 200 graden Celsius (boven- en onderwarmte)
Nodig: 12 cupcakevormpjes, cupcaketray en 2 mengkommen

Ingrediënten

Topping

  • 1/4 kopje havermout
  • 2 eetlepels gepofte quinoa
  • 2 eetlepels gesmolten kokosolie
  • 1,5 eetlepel dadelstroop

Muffins

  • 1 kopje havermeel
  • 1 kopje boekweitmeel
  • 80 gram amandelmeel
  • 1 eetlepel geelwortel
  • 1/2 theelepel baking soda
  • 1,5 theelepel bakpoeder
  • snufje zout en peper
  • 2 rijpe bananen
  • 6 geweekte dadels
  • 3 eieren
  • 2/3 kopje ongezoete sojayoghurt
  • 1/3 kopje gesmolten kokosolie
  1. Verwarm de oven op 200 graden Celsius (boven- en onderwarmte) en stop de cupcakevormpjes in de cupcaketray.
  2. Meng voor de topping de havermout, gepofte quinoa, gesmolten kokosolie en dadelstroop door elkaar. Zet opzij.
  3. Meng voor de muffins het havermeel, boekweitmeel, amandelmeel, geelwortel, baking soda, bakpoeder, zout en peper in een mengkom door elkaar.
  4. Prak met een vork de banaan met de geweekte dadels in een andere mengkom. Klop de eieren, ongezoete sojayoghurt en de gesmolten kokosolie door de banaan.
  5. Meng dan alle ingrediënten snel met een vork totdat er geen droog meel meer te zien is.
  6. Vul de cupcakevormpjes tot ongeveer 3/4 met het beslag en strooi de kruimeltopping eroverheen.
  7. Bak de glutenvrije kurkuma muffins met kruimeltopping 20 minuten in het midden van de oven.
  8. Laat afkoelen op een rooster.

Heb je het recept gebakken? Maak een foto en tag @thisisjoan1 op Instagram. Dat vind ik onwijs leuk!

Waar gebruik jij kurkuma voor?

Liefs,

Lysanne

Je kunt ook andere muffins maken. Pulve muffins bijvoorbeeld.

2 Comments

  1. Ha Lysanne, Op de Bakkersvak was kurkuma een hot item. Ze hadden er zalige koekjes en Paasbrood. Zullen we die ook een keer bakken?

    1. Oh dat klinkt wel heel lekker! Goed idee! :)

Leave a Reply

Required fields are marked*