Home » Recept: Glutenvrije kurkumamuffins

Recept: Glutenvrije kurkumamuffins

Glutenvrije kurkumamuffins

Deze glutenvrije kurkumamuffins eet ik graag als ontbijt in het weekend. Beetje sinaasappel-gemberjam en vegan slagroom erop, en genieten maar. Wat deze glutenvrije muffins zo speciaal maakt? De knapperige kruimeltopping! Zo’n topping van een appelkruimeltaart, ja. In dit artikel vind je het recept, zodat we ze samen kunnen maken.

Wat is kurkuma?

Kurkuma, ook wel koenier, koenjit, Indiase geelwortel of tameriek genoemd (hoeveel benamingen wil je hebben), is een specerij die wordt gewonnen uit de Curcuma longa plant.

Van exotisch naar algemeen bekend

Kurkuma is al heel lang bekend. Marco Polo benoemde deze specerij in zijn werk over zijn rondreis in India en China rond 1290. Vervolgens brachten Arabische handelaren kurkuma in de 13e eeuw naar Europa. Het was echter Vasco da Gama die de wortel populair maakte. Uiteindelijk werd kurkuma door de dalende prijs van specerijen beschikbaar voor iedereen. En zo heb jij dus ook dit gele goedje in je keukenkastje staan.

Met kurkuma kun je veel

Kurkuma kun je voor vele doeleinden gebruiken. Bijvoorbeeld voor curry’s, thee, koekjes en dus ook deze glutenvrije muffins. Daarnaast is geelwortel een handige natuurlijke kleurstof om onder andere rijst geel te maken. En ja, je moet dus echt uitkijken dat je tijdens het koken geen geel poeder over je kleding strooit. Je krijgt het heel moeilijk uit je trui. Geloof me, want dit is mij vaak overkomen.

Glutenvrije muffins maken

Deze glutenvrije kurkumamuffins eet ik dus het liefst als ontbijt. Maar je kunt ze ook meenemen als lunch of snel voor onderweg. Ik ben vooral enthousiast over de knapperige kruimeltopping. Die maakt de muffins net wat specialer. Ben je bang dat de kurkumamuffins hartig smaken? Nergens voor nodig. Ze smaken namelijk natuurlijk zoet. Kom, we gaan samen de muffins bakken!

Glutenvrije kurkumamuffins recept

Glutenvrije kurkumamuffins

Deze glutenvrije kurkumamuffins met kruimeltopping zijn lekker als ontbijt, lunch of snack! Eet ze met jam, slagroom of pindakaas.
Voorbereiding15 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Oventijd20 minuten
Totale tijd1 uur 5 minuten
GangFeest,Ontbijt,Snack
KeukenAmerikaans,Glutenvrij,Vegan
Trefwoordglutenvrij,kurkuma,muffins,vegan
Aantal12 muffins

Benodigdheden

  • cupcaketray voor 12 muffins
  • optioneel: cupcakevormpjes
  • 2 mengkommen
  • vork
  • lepel

Ingrediënten

Chiazaad-ei

  • 1 eetlepel chiazaad
  • 4 eetlepels water

Topping

  • ¼ cup havermout
  • ¼ cup gehakte pecannoten
  • ¼ cup (dadel)stroop
  • 1 eetlepel olie
  • optioneel: 1 eetlepel hennepzaad

Beslag

  • 1 cup havermeel
  • 1 cup boekweitmeel
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • ½ theelepel vanillesuiker
  • snuf zout
  • snuf kaneel
  • 2 theelepels (dadel)stroop
  • 1 ¼ cup plantaardige melk
  • 1 geprakte banaan
  • 2 eetlepels olie

Bereidingswijze

Chiazaad-ei

  • Meng 1 eetlepel chiazaad met 4 eetlepels koud water. Laat 15 minuten staan. Dit is je ei-vervanger.
  • Verwarm ondertussen de oven op 200°C (boven- en onderwarmte). Stop eventueel cupcakevormpjes in de cupcaketray.

Topping

  • Meng de havermeel, pecannoten, dadelstroop, olie en eventueel de hennepzaad in een mengkom. Zet opzij.

Beslag

  • Meng de havermeel, boekweitmeel, kurkuma, bakpoeder, vanillesuiker, zout en kaneel in een mengkom.
  • Voeg vervolgens het chiazaad-ei, (dadel)stroop, plantaardige melk, banaan en olie toe.
  • Meng de ingrediënten met een vork tot een beslag.
  • Vul de cupcaketray tot ¾ met beslag. Strooi de kruimeltopping over het beslag.
  • Bak de kurkumamuffins 20 minuten in het midden van de oven.
  • Laat afkoelen op een rooster.

Notities

Tip: Eet je niet glutenvrij? Gebruik dan speltbloem.

Meer glutenvrije recepten

Waar gebruik jij kurkuma voor?

Liefs,

Lysanne

2 gedachten over “Recept: Glutenvrije kurkumamuffins”

  1. Ha Lysanne, Op de Bakkersvak was kurkuma een hot item. Ze hadden er zalige koekjes en Paasbrood. Zullen we die ook een keer bakken?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel je mening. Beoordeel het recept!




Scroll naar boven