Art Deco Paris bij Gemeentemuseum Den Haag

Paul Poiret Art Deco
Paul Poiret Art Deco

Paul Poiret: dé vader van de Art Deco. Waar hij vroeger werd uitgelachen om zijn vernieuwende mode, ontwikkelde hij zich tot een van de beste Franse coutiers van het begin van de twintigste eeuw. Om zijn prachtige ontwerpen te bewonderen, is de tentoonstelling Art Deco Paris bij Gemeentemuseum Den Haag opgezet. Nou als iemand Art Deco zegt, sta ik al te trappelen! Daarom ging ik er heen en vertel ik je er hier meer over.

Poiret maakte kleding anders

Paul Poiret maakte kleding anders. Hij liet zich namelijk inspireren door velle, exotische kleuren en kleding. In de jaren 1910 waren vrouwen ingesnoerd met korsetten en droegen lange, elegante jurken. Poiret’s ontwerpen waren dus ‘shockerend’ en ‘anders’ in die tijd. Velen vonden zijn ontwerpen vreemd. Toch lukte het hem en zette zijn eigen modehuis op, inclusief parfumlijn. Doorzettingsvermogen mensen, doorzettingsvermogen!

Poiret’s totaalplaatje

Poiret streefde naar een totaalplaatje en dus niet alleen naar mode. Hij omringde zich dan ook met kunstenaars, vormgevers en architecten. Daarom vind je bij de tentoonstelling Art Deco Paris bij Gemeentemuseum Den Haag niet alleen kleding, maar ook meubels, schilderijen, juwelen, fotografie, film, etc. Zo kun je een stomme film kijken waar een bekende actrice uit de Art Deco tijd de mode van die tijd showt. De film is niet stom, zo heet een film zonder geluid ;).

Art Deco mode en ontwerpen

Het eerst wat ik zei tijdens binnenkomst was: “Wauw.” En bij elke jurk verwonderde ik: “Hoe mooi!” Ik voelde me zo blij als een kind in een snoepwinkel. Vooral de schoenen op de linker boven foto vond ik erg mooi. Hoewel het model echt heel smal was gemaakt. Hoe kan een vrouw zulke schoenen aan? Mij niet gezien!

Ik vond het prachtig om te zien hoe de Art Deco stijl was verwerkt in zowel kleding als meubels en schilderijen. Deze stijl was voor die tijd heel modern. Ik kon me goed inleven hoe het in die tijd moet zijn geweest op het gebied van mode en ontwerpen. Af en toe zag ik ook elementen van het futurisme terug, zoals op de posters die je op de rechter boven foto ziet.

Van Parijs naar Den Haag

Gelukkig hoef je dus niet helemaal naar Parijs om Poiret’s Art Deco te bezichtigingen. Je gaat gewoon naar Den Haag. Ik vind Art Deco Paris bij Gemeentemuseum Den Haag een aanrader voor alle vintageliefhebbers en modegekken, maar ook als je iets anders wilt zien dan klassieke schilderijen. Naast deze tentoonstelling zijn in het museum andere collecties te bezichtigen die de moeite waard zijn! Zoals de Wonderkamers.

Art Deco Paris is tot 4 maart 2018 te bezichtigen. Voor meer informatie over de tentoonstelling, openingstijden en tickets verwijs ik je door naar de website van Gemeentemuseum Den Haag.

Wat vind jij van Art Deco?

Liefs,

Lysanne

Lysanne Joan

Lysanne is contentspecialist, SEO lover en eigenaar van This is Joan. Ze deelt op haar websites tips en tricks om elke dag een stapje groener te leven. Van gezonde recepten en groene tips tot planten kweken, vintage en vegan producten.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.