Recept: vegan geraspte kaas van cashewnoten

Vegan geraspte kaas van cashewnoten

Wanneer ik pizza of een hartige taart maak, strooi ik altijd geraspte kaas op de bovenkant. Ik gebruik hiervoor vegetarische kaas, omdat ik vegan kaas uit de supermarkt echt niet lekker vind. Lees, heel snotterig en zuur. Toen dacht ik ineens, waarom niet zelf vegan geraspte kaas maken? Want dan kan ik het helemaal naar eigen smaak creëren. En zo geschiedde. Het is een heerlijk recept geworden dat ik graag met jou deel, zodat je ook zelf plantaardige kaas van cashewnoten kunt maken.

Vegan geraspte kaas

Verrijk je pasta of pizza met deze heerlijke vegan geraspte kaas. Gemaakt van cashewnoten, edelgistvlokken en plantaardige melk.
Voorbereiding12 uur
Bereidingstijd30 minuten
Wachttijd1 uur
Totale tijd13 uur 30 minuten
GangBeleg
KeukenVegan
Trefwoordcashewnoten,edelgistvlokken,kaas,plantaardige melk
Aantal1 portie

Benodigdheden

  • 1 foodprocessor
  • 1 bakje
  • 1 steelpan

Ingrediënten

  • 40 gram cashewnoten ongezout en ongebrand
  • olie om in te vetten
  • ½ theelepel zout
  • 1 snuf mosterdpoeder
  • 1 snuf peper
  • 3 eetlepels edelgistvlokken
  • 200 milliliter sojamelk ongezoet
  • 4 theelepels agar-agar
  • 2 eetlepels citroensap

Bereidingswijze

  • Laat de cashewnoten een nacht weken in koud water.
  • Vet de volgende dag alvast een klein bakje in met olie.
  • Meng de cashewnoten, zout, mosterdpoeder, peper en edelgistvlokken in de foodprocessor.
  • Verwarm de plantaardige melk en de agar-agar in een pannetje en kook het in tot een dik papje.
  • Mix het dikke mengsel samen met het citroensap en de fijngemalen cashewmix tot een gladde structuur.
  • Giet het mengsel in het kleine bakje en laat dit afgedekt ongeveer 1 uur opstijven in de koelkast.
  • Rasp de kaas tot kleine stukjes.

Tip: Ik heb nog veel meer heerlijke recepten voor vegan beleg gemaakt. Ik deel ze graag met je op mijn website.

Veelgestelde vragen over vegan geraspte kaas

Hoe smaakt vegan geraspte kaas?

Over het algemeen smaak vegan geraspte kaas zurig en heeft een hartige, mosterdachtige smaak. De smaak hangt echter af van de ingrediënten die zijn gebruikt. Zo is vegan kaas van cashewnoten minder zurig, maar meer nootachtig.

Hoe maak je vegan geraspte kaas?

Vegan geraspte kaas maak je door de ingrediënten als cashewnoten en edelgistvlokken in een pan te verwarmen. Vervolgens mix je de ingrediënten tot een gladde massa en laat het mengsel opstijven in de koelkast. Tot slot rasp je de kaas tot kleine stukjes.

Wat is een goed alternatief voor dierlijk stremsel?

Agar-agar is een goed alternatief voor dierlijk stremsel. Agar-agar is plantaardig en afkomstig van algen. Het poeder zorgt ervoor dat de ingrediënten van vegan kaas bij elkaar blijven.

Hoelang kun je vegan geraspte kaas bewaren?

Vegan geraspte kaas kun je maximaal 3 dagen in de koelkast bewaren, aldus het Voedingscentrum. Indien je de kaas langer wilt bewaren, is invriezen verstandig. Dit kun je tot maximaal 4 maanden na invriezen bewaren.

Heb je het recept gemaakt? Of heb je een vraag? Laat een reactie achter in de comments. Of deel een foto van je baksel op Instagram met #thisisjoan. Vind ik leuk.


Reacties

4 reacties op “Recept: vegan geraspte kaas van cashewnoten”

  1. Ik ben op zoek naar een vervanger voor gewone geraspte kaas, omdat mijn zoon niet van kaas houdt en omdat ik zelf ook graag minder gewone kaas wil gaan gebruiken en de vega(n) varianten in de winkel niet lekker vind. Ik ben heel benieuwd naar dit recept. Hoe lang is het houdbaar in de koelkast?

    1. Hoi Ilse,

      Dankjewel voor je berichtje. Ik denk dat je deze kaas maximaal een week in de koelkast kunt bewaren. Maar je kunt het natuurlijk het beste meteen gebruiken.

      Ik ben benieuwd wat je van het recept vindt!

      Groetjes,

      Lysanne

  2. Vet gaaf dit recept ga ik van de week proberen..! Vind de vegan kaas van de winkel helemaal niet lekker en de ingrediënten lijken me ook niet erg gezond.

    1. Hoi Jessi,

      Leuk dat je het recept gaat proberen! Ik vind zelf vegan kaas uit de winkel ook niet zo lekker. Het heeft een specifieke smaak. Dit recept vind ik wel lekker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel je mening. Beoordeel het recept!