Home » Recept: Vegan geraspte kaas

Recept: Vegan geraspte kaas

Vegan geraspte kaas van cashewnoten

Vegan geraspte kaas is een van die dingen die je vaak mist op een pizza of pasta. Je kunt wel edelgistvlokken gebruiken, maar dan krijg je niet hetzelfde effect als echte kaas. Natuurlijk bestaat er plantaardige geraspte kaas. Helaas bevat dit weinig voedingsstoffen en is het duur! Dat kan beter, vind je niet? Laten we samen zelf vegan geraspte kaas maken met cashewnoten. En ik vertel je ook iets meer over vegan kaas.

Wat is vegan kaas?

Vegan kaas is een plantaardig alternatief voor echte kaas. Vaak wordt deze kaas gemaakt van cashewnoten, sesamzaad, sojabonen, kokosolie, rijst, amandelen of edelgistvlokken.

(Niet-)smeltende kaas

Jij wilt vast weten of vegan kaas smelt. Nou, dat ligt dus aan welk merk je hebt. De een smelt namelijk beter dan de ander. Ik kan je wel alvast verklappen dat dit recept wel smelt! Ik heb het namelijk getest op een pizza en het werkt.

Hoe smaakt vegan kaas?

Vegan kaas smaakt hartig en heeft een mosterdachtige smaak. Maar is niet zo romig als echte kaas.

Vegan kaas van cashewnoten

Dat vind ik best jammer. Het is echter logisch als je voornamelijk water en kokosolie eet. Niet echt smaakvol als je het mij vraagt. Er wordt weliswaar kurkuma toegevoegd, maar dat is om het geheel de gele kaaskleur te geven. Daarom kun je het beste vegan kaas maken van cashewnoten. Deze noten worden ook vaak gebruikt voor cheesecake en zorgt voor een romig effect.

Hoe maak je vegan kaas?

Vegan kaas kun je op verschillende manieren maken. Cashewnoten worden vaak gebruikt, in combinatie met edelgistvlokken. Vervolgens pureer je dit even simpel gezegd met de andere ingrediënten in een foodprocessor tot een smeuïg geheel. En tada: Je hebt kaas gemaakt.

Agaragar is essentieel

Een belangrijk ingrediënt is agaragar. Anders blijft de kaas niet als 1 geheel plakken. En dat is wat je juist wilt om er gerapste kaas van te maken. Ik gebruik de agaragar-poeder van Swallow Globe Brand dat je bij de AH kunt kopen. Laten we beginnen!

Vegan geraspte kaasrecept

Ingrediënten

  • 40 gram cashewnoten (ongezouten en ongebrand)
  • kokosolie
  • ½ theelepel zout
  • snuf mosterdpoeder
  • snuf peper
  • 3 eetlepels edelgistvlokken
  • 200 milliliter plantaardige melk (ongezoet)
  • 4 theelepels agaragar
  • 2 eetlepels citroensap

Bereidingswijze

  1. Laat de cashewnoten een nacht weken in koud water.
  2. Vet de volgende dag alvast een klein bakje in met kokosolie.
  3. Meng de cashewnoten, zout, mosterdpoeder, peper en edelgistvlokken in de foodprocessor.
  4. Verwarm vervolgens de plantaardige melk en de agar-agar in een pannetje en kook het in tot een dik papje.
  5. Mix daarna het dikke mengsel samen met het citroensap en de fijngemalen cashewmix tot een gladde structuur.
  6. Giet dan het mengsel in het kleine bakje en laat dit afgedekt ongeveer 1 uur opstijven in de koelkast.
  7. Rasp ten slotte de kaas tot vegan geraspte kaas van cashewnoten.

Meer vegan kaas

Zoek je recepten waar je deze vegan geraspte kaas in kunt verwerken? Of wil je meer weten over kaasvervangers? Check dan deze artikelen:

Waar ga jij deze vegan geraspte kaas voor gebruiken?

Liefs,

Lysanne

4 gedachten over “Recept: Vegan geraspte kaas”

  1. Ik ben op zoek naar een vervanger voor gewone geraspte kaas, omdat mijn zoon niet van kaas houdt en omdat ik zelf ook graag minder gewone kaas wil gaan gebruiken en de vega(n) varianten in de winkel niet lekker vind. Ik ben heel benieuwd naar dit recept. Hoe lang is het houdbaar in de koelkast?

    1. Hoi Ilse,

      Dankjewel voor je berichtje. Ik denk dat je deze kaas maximaal een week in de koelkast kunt bewaren. Maar je kunt het natuurlijk het beste meteen gebruiken.

      Ik ben benieuwd wat je van het recept vindt!

      Groetjes,

      Lysanne

  2. Vet gaaf dit recept ga ik van de week proberen..! Vind de vegan kaas van de winkel helemaal niet lekker en de ingrediënten lijken me ook niet erg gezond.

    1. Hoi Jessi,

      Leuk dat je het recept gaat proberen! Ik vind zelf vegan kaas uit de winkel ook niet zo lekker. Het heeft een specifieke smaak. Dit recept vind ik wel lekker!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven