woensdag, april 24, 2019
Recepten Recepten uit de oude doos Spreads en dips

Snelle vegan pesto met cashewnoten en edelgistvlokken

Snelle vegan pesto met cashewnoten en edelgistvlokken

Pesto is zo’n alleskunner die niet in je keukenkastje mag ontbreken. Met pesto maak je namelijk een gerecht nét iets specialer. Denk eens aan pesto pasta met courgette of pesto als dressing over een rucola pizza. Mmm! Uiteraard gaat in de traditionele pesto kaas, dus is het niet vegan. Daarom maakte ik mijn eigen pesto voor mijn pasta met een recept uit de oude doos: snelle vegan pesto met cashewnoten en edelgistvlokken! Ook ideaal om je verlepte basilicumplantje op te maken.

Snelle vegan pesto met cashewnoten en edelgistvlokken

Als je denkt aan pesto, denk je gelijk aan Italië. Klopt! Deze groene saus (!), ja het is een saus, komt uit Genua. Voor degene die willen weten waar dat ligt: ten zuidwesten van Milaan. Je denk echter niet meteen aan de Romeinen. Jammer, want zij waren de eersten die een soort van pesto aten (La Fermata, z.j.).

Waarom is pesto eigenlijk een saus? Pesto wordt vaak ten onrechte als tapenade gezien. Ja, ik dacht dit dus ook. Een lekkere tapenade voor bij toastjes, etc. Not. Smeer je dus eigenlijk saus op je stukje stokbrood met kaas. De reden dat pesto geen tapenade is, komt doordat het laatstgenoemde kappertjes en vaak olijven bevat (Engels, 2017).

Snelle vegan pesto met cashewnoten en edelgistvlokken

Traditioneel gezien is pesto, ook wel Pesto alla Genovese, een samenstelling van olijfolie, basilicum, knoflook, zout, Parmezaanse kaas en natuurlijk pijnboompitjes. Die kaas schijnt vaak van dierlijk stremsel te zijn gemaakt en dat is nou net iets wat ik niet eet. Er zijn tegenwoordig vegan pesto’s, maar daar betaal je mooi drie keer zoveel voor! Ja daahaaag! Daarom kun je het beter zelf maken. Je hebt alleen een foodprocessor en wat ingrediënten nodig. En aangezien ik een pesto twist wilde maken, gebruikte ik cashewnoten in plaats van pijnboompitten!

Recept

Voor een bakje
Bereidingstijd: 10 minuten
Nodig: foodprocessor

Ingrediënten

 • 2 flinke handen basilicumblaadjes
 • handje rauwe cashewnoten
 • 2 teentjes knoflook
 • 3 eetlepels edelgistvlokken
 • 2 eetlepels extra vierge olijfolie
 • scheutje citroensap
 • zout en peper
 • optioneel: water

Bereidingswijze

 1. Mix de basilicumblaadjes met de cashewnoten kort in de foodprocessor.
 2. Hak de knoflooktenen iets fijner om hele knoflookstukken in de pesto te voorkomen.
 3. Stop de knoflooktenen, edelgistvlokken, extra vierge olijfolie, citroensap, zout en peper in de foodprocessor en mix tot een glad geheel.
 4. Is het niet vloeibaar genoeg? Voeg dan steeds beetje bij beetje water toe en mix de ingrediënten kort door elkaar.
 5. Verfijn de smaak naar jou wens door te spelen met de ingrediënten.
 6. Serveer de snelle vegan pesto met cashewnoten en edelgistvlokken direct met een pasta of vries het in ijsblokporties in.

Heb je het recept gemaakt? Maak een foto en tag @thisisjoan1 op Instagram. Dat vind ik onwijs leuk!

Waar gebruik jij pesto voor?

Liefs,

Lysanne

Liever een andere ‘saus’? Maak dan deze super duper lekkere baba ganoush!

2 thoughts on “Snelle vegan pesto met cashewnoten en edelgistvlokken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top