Vegan appel crumble met havermout en banaan

23 februari 2018 0 Door Lysanne

Vegan appel crumble met havermout en banaan

Als twee kleine meisjes bakten mijn zus en ik vaak appelkruimeltaart in de keuken. Vooral de kruimellaag was zo lekker! Daar bleef je maar van snoepen, zodat er bijna niets meer over was voor de taart. LOL. Dit tafereel deed me denken dat ik eigenlijk nog nooit appel crumble had gemaakt… Hoe dan?! Dus daarom snelde ik de keuken in om deze gezonde vegan apple crumble met havermout en banaan te bakken! Het recept kun je in dit artikel vinden.

Vegan appel crumble met havermout en banaan

De crumble is ontstaan in Groot-Brittannië. Volgens mij zijn daar bijna alle taarten ontstaan! In ieder geval is de crumble dus een super lekkere uitvinding. Dit gerecht werd vanaf de Tweede Wereldoorlog populair, doordat er een rantsoen was opgesteld voor de ingrediënten voor taart, zoals boter, suiker en bloem (Reding, 2018). Men werd daardoor creatief en maakte vaak een mix van havermout of broodkruimels. Daarnaast werd de crumble zo gewild, omdat het super eenvoudig te maken is! En dat klopt ook, want iedereen kan dit wel bakken.

Vegan appel crumble met havermout en banaan

Deze vegan appel crumble met havermout en banaan kun je zien als een dessert met een flinke toef sojaslagroom. Ik eet hem gewoon als ontbijt, omdat hij zo lekker én gezond is. Ik snijd er een extra appeltje bij en eet deze crumble met een flinke klodder sojaslagroom, noten, hennepzaad en rozijnen. Dat is nog eens de dag als een feestje beginnen!

Recept

Voor 3 personen
Oventijd: 25 minuten
Ovenstand: 180 graden Celsius (boven- en onderwarmte)
Nodig: Mengkom en ovenschaal

Ingrediënten

  • 75 gram speltbloem
  • 75 havermout
  • 1 eetlepel kokosbloesemsuiker (meer voor de zoetekauw)
  • snufje zout
  • 45 gram gesmolten kokosolie
  • 2 appels
  • 1 banaan
  • 1 theelepel kaneel
  • handje rozijnen
  • optioneel: erythritol poedersuiker

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven op 180 graden Celsius (boven- en onderwarmte).
  2. Meng de speltbloem, havermout, kokosbloesemsuiker en zout door elkaar.
  3. Voeg de gesmolten kokosolie toe en maak de crumble.
  4. Verwijder het klokhuis uit de appels en snijd de appels in kleine stukken. Snijd ook de banaan in kleine stukken.
  5. Meng de kaneel en rozijnen door de appel- en bananenstukjes.
  6. Doe het appel- en bananenmengsel in de ovenschaal en strooi de apple crumble over het fruit heen.
  7. Bak de vegan appel crumble met havermout en banaan 25 minuten in het midden van de oven.
  8. Laat afkoelen en strooi eventueel erythritol poedersuiker over de crumble.

Heb je het recept gemaakt? Maak een foto en tag @thisisjoan1 op Instagram. Dat vind ik onwijs leuk!

Wat bakte jij vroeger als kind?

Liefs,

Lysanne

Geen zin in appel crumble? Dan kun je ook je eigen pure chocoladereep met superfoods maken.