Home » Recept: vegan appel crumble

Recept: vegan appel crumble

Vegan appel crumble recept

Deze vegan appel crumble maak ik graag in het weekend als uitgebreid ontbijt. Toefje vegan slagroom of sojayoghurt erbij en het feest kan beginnen. Ben je net zoals ik iemand die voor het ontbijt geen uren in de keuken wilt staan? Geen probleem! Je maakt dit appel crumble recept sneller dan je denkt. Kom, laten we beginnen!

Wat is appel crumble?

Appel crumble is een toetje, gemaakt van zachte appelstukjes met een topping van havermout, bloem, suiker en boter. Vaak wordt er slagroom of yoghurt bij gegeten.

Waar komt appel crumble vandaan?

(Appel) crumble komt uit Groot-Brittannië. Vooral in de Tweede Wereldoorlog werd de crumble populair.

Rantsoen-crumble

Tijdens de oorlog waren veel ingrediënten voor het bakken van taart op rantsoen. Denk aan suiker, bloem en boter. Hierdoor gingen mensen experimenteren met andere ingrediënten. Zo maakten ze vaak een mix van havermout of broodkruimels voor het deeg. Crumble is dus eigenlijk heel makkelijk te maken.

Welke appel in crumble?

Voor een appel crumble kun je het beste kiezen voor een friszure of een lichtzoete appel. De topping is namelijk al best zoet, waardoor je een mooi evenwicht houdt. Denk aan:

  • Elstar;
  • Golden Delicious;
  • Jonagold;
  • Kanzi.

Hoe maak je vegan appel crumble?

Vegan appel crumble maken is makkelijker dan je denkt. Je hoeft alleen de appel in stukjes te snijden, de ingrediënten voor de topping te mengen en beiden in een ovenschaal te stoppen. En de ovenschaal natuurlijk in de oven schuiven.

Gezonde vegan appel crumble maken

Het onderstaande vegan appel crumble recept heb ik in een gezond jasje gestoken. Hierdoor kun je de crumble zowel als ontbijt of toetje eten. Ga je voor ontbijt? Schep er dan wat (soja)yoghurt bij, zodat de crumble goed vult. Ik snijd er nog een extra appeltje bij en top de crumble af met noten, hennepzaad en rozijnen. Wil je ‘m liever als toetje eten? Dan raad ik je aan om de crumble met een flinke toef slagroom of ijs te eten. Let’s go!

Recept

Ingrediënten

  • 75 gram speltbloem
  • 75 gram havermout
  • 1 eetlepel kokosbloesemsuiker
  • snufje zout
  • 45 gram gesmolten kokosolie
  • 2 appels
  • 1 banaan
  • 1 theelepel kaneel
  • handje rozijnen
  • optioneel: erythritol poedersuiker

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven op 180 graden Celsius (boven- en onderwarmte).
  2. Meng de speltbloem, havermout, kokosbloesemsuiker en zout door elkaar.
  3. Voeg vervolgens de gesmolten kokosolie toe en maak de crumble.
  4. Verwijder dan het klokhuis uit de appels en snijd de appels in kleine stukken. Snijd ook de banaan in kleine stukken.
  5. Meng daarna de kaneel en rozijnen door de appel- en bananenstukjes.
  6. Doe het appel- en bananenmengsel in de ovenschaal en strooi de apple crumble over het fruit heen.
  7. Bak dan de vegan appel crumble 25 minuten in het midden van de oven.
  8. Laat ten slotte de crumble afkoelen en strooi eventueel erythritol-poedersuiker over de crumble.

Appel crumble-variatie

Heb je geen appel in huis? Of houd je niet van appel? Kies van voor een andere vulling. Bijvoorbeeld aardbeien, blauwe bessen of frambozen.

Hartige vegan crumble

Wist je dat je ook hartige vegan crumble kunt maken? Gebruik dan geen appel voor de vulling, maar wortels of zuurkool met vegan gehakt. Ik heb het zelf nog niet geprobeerd, dus ik ben erg benieuwd of je het lekker vindt!

Meer recepten met appel

Wist je dat appels ontzettend veelzijdig zijn? Je kunt ze voor veel recepten gebruiken. Probeer daarom ook eens:

Eet jij graag vegan appel crumble?

Liefs,

Lysanne

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven