woensdag, juni 26, 2019
Recepten Spreads en dips

Supersnelle vegan pesto met edelgist

Vegan pesto met cashewnoten en edelgistvlokken

Pesto is zo’n alleskunner die niet in je keukenkastje mag ontbreken. Met pesto maak je namelijk een gerecht nét iets specialer. Denk eens aan pesto pasta met courgette of pesto als dressing over een rucola pizza. Uiteraard gaat in traditionele pesto kaas, dus is hij niet vegan. Daarom maakte ik mijn eigen vegan pesto met edelgist en cashewnoten. Je vindt het recept in dit artikel en je leest waarom pesto geen tapenade is.

Pesto: waar komt het vandaan?

Als je denkt aan pesto, denk je gelijk aan Italië. Klopt! Deze groene saus (!), ja het is een saus, komt uit Genua. Voor degene die willen weten waar dat ligt: ten zuidwesten van Milaan. Je denk echter niet meteen aan de Romeinen. Jammer, want zij waren de eersten die een soort van pesto aten.

Pesto is saus

Waarom is pesto eigenlijk een saus? Pesto wordt vaak ten onrechte als tapenade gezien. Ja, ik dacht dit dus ook. Een lekkere tapenade voor bij toastjes. Dus niet. Feitelijk gezien smeer je dus saus op je stukje stokbrood met (vegan) kaas. De reden dat pesto geen tapenade is, komt doordat tapenade vaak kappertjes en olijven bevat.

Pesto wordt vaak ten onrechte als tapenade gezien.

Vegan pesto met cashewnoten en edelgistvlokken

Je eigen vegan pesto maken

Traditioneel gezien is pesto, ook wel Pesto alla Genovese, een samenstelling van olijfolie, basilicum, knoflook, zout, Parmezaanse kaas en natuurlijk pijnboompitjes. Die kaas is vaak van dierlijk stremsel gemaakt en dat is nou net iets wat ik niet eet. Gelukkig is vegan pesto gemakkelijk en snel zelf te maken met onderstaande recept. Je hebt alleen een foodprocessor en wat ingrediënten nodig. Zoals cashewnoten en edelgist.

Tip: Deze vegan pesto is heerlijk op deze kikkererwtenpannenkoeken met haver.

Traditioneel gezien is pesto gemaakt van olijfolie, basilicum, knoflook, zout, Parmezaanse kaas en pijnboompitjes.

Recept voor vegan pesto met edelgist

Voor een bakje
Bereidingstijd: 10 minuten
Nodig: foodprocessor

Ingrediënten

  • 2 flinke handen basilicumblaadjes
  • handje rauwe cashewnoten
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 eetlepels edelgistvlokken
  • 2 eetlepels extra vierge olijfolie
  • scheutje citroensap
  • zout en peper
  • optioneel: water

Bereidingswijze

  1. Mix de basilicumblaadjes met de cashewnoten kort in de foodprocessor.
  2. Hak vervolgens de knoflooktenen iets fijner om hele knoflookstukken in de pesto te voorkomen.
  3. Stop dan de knoflooktenen, edelgistvlokken, extra vierge olijfolie, citroensap, zout en peper in de foodprocessor en mix tot een glad geheel.
  4. Is het niet vloeibaar genoeg? Voeg dan steeds beetje bij beetje water toe en mix de ingrediënten kort door elkaar.
  5. Verfijn daarna de smaak naar jou wens door te spelen met de ingrediënten.
  6. Serveer ten slotte de vegan pesto direct met pasta of bewaar het tot 2 dagen in de koelkast. Invriezen kan ook.

Deel je creatie met ons! Maak een foto, zet op Instagram en gebruik #thisisjoan. Of tag @thisisjoan1.

Waar gebruik jij pesto voor?

Liefs,

Lysanne

2 thoughts on “Supersnelle vegan pesto met edelgist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top