How to: Zo kweek je een avocadoplant

Avocado kweken

Ze zijn een hype op Instagram: avocadoplanten. Ook ik was (en ben) in de ban van de avocadoplant. Zo plantte ik afgelopen oktober een avocadopit nadat ik een avocado had geslacht. Ruim 5 maanden verder is de pit uitgegroeid tot een miniboom. Wil jij ook een avocado kweken tot plant? Met deze tips en mijn ervaringen gaat dit jou lukken! Met een beetje geduld dan.

Avocado kweken tot plant

Er staat dus momenteel een mini avocadoboom in mijn vensterbank. En ik maar denken dat ik de enige groene blogger was zonder groene vingers. Ik heb me onderschat. De avocadopit groeit namelijk super goed!

Er staat dus momenteel een mini avocadoboom in mijn vensterbank.

Avocadowortel

Dit was de eerste keer dat ik een avocadopit plantte. Goed geluk was het zeker, want na twee maanden groeide een kleine wortel uit de pit. Enthousiast als ik was, ging ik gelijk drie andere pitten planten. Misschien was dat iets té enthousiast, want deze drie pitten kwamen niet uit. Huilen. Wellicht was het al te koud en te donker in ons kikkerlandje.

Avocadopit planten

Avocadopit planten

In ieder geval ben ik super blij met mijn avocadoplant en ik kan niet wachten tot het een ‘echte’ boom wordt. Nu denk je vast: vet! Ik wil ook meedoen met de hype en zelf een avocadoplant. Dat komt goed uit, want in dit artikel geef ik je tips hoe jij ook zo’n plantje kunt kweken. Daarnaast vertel ik je uit mijn ervaringen wat het beste voor een avocadoplant is. Tip: Begin in het voorjaar met planten, zodat de avocadopit veel zonlicht en warmte krijgt!

Benodigdheden om een avocado te kweken

 • 1 avocado;
 • 1 glas (niet te klein en te breed);
 • 4 tandenstokers;
 • water;
 • liefde;
 • zonlicht.

Avocadopit kweken

 1. Haal de avocadopit uit de avocado. Gebruik het vruchtvlees voor een sandwich of voor de guacamole.
 2. Spoel de pit goed af, zodat het slijmerig vliesje verdwijnt en de pit ruw aanvoelt.
 3. Prik vier tandenstokers schuin aan de zijkant (boven) in de pit. Het dikke lijfje zit aan de onderkant en de punt steekt naar boven.
 4. Zet de avocadopit op het glas en vul het glas met water, totdat het dikke lijfje in het water staat. Alleen dat gedeelte moet continu in het water staan.
 5. Zet het glas op een warme plek waar de zon heel veel schijnt, zoals op het vensterbank aan de zuidkant.
 6. Kijk elke dag of het dikke lijfje in het water staat. Zo niet, vul dan het water aan.
 7. Maak elke 4 dagen de avocadopit schoon. Er ontstaat namelijk een slijmerig laagje op de pit, wat schimmel kan zijn. Ververs ook het water.
 8. Nu is het ongeveer twee maanden wachten, liefde geven en geduld hebben totdat de avocado scheurt en er een wortel uit de onderkant groeit.

Tip: Begin in het voorjaar met planten, zodat de avocadopit veel zonlicht en warmte krijgt!

Eigen avocadoplant kweken uit pit

Wortel uit avocadopit

Hoera! Er is eindelijk een wortel uit je avocado gegroeid! Je hebt de uitdaging van wachten doorstaan. Maar hoe moet je de pit nu verder verplanten? Dat leg ik je precies uit!

Benodigdheden om de avocadopit te verpotten

 • avocadopit met wortel;
 • plantenpot met gat, bijvoorbeeld terracotta*;
 • plantenschotel;
 • verse potaarde (tuincentra);
 • water.

*Dit is een affiliate link. (Kijk ook eens bij de kringloop voor goedkope potten!)

Avocadopit verpotten

 1. Wacht tot de avocadowortel ongeveer 5 centimeter is. De mijne was inmiddels 20 centimenter en ging krullen, omdat ik niet wist wanneer ik hem moest verpotten…
 2. Verwijder of breek de tandenstokers van de pit.
 3. Vul de plantenpot met gat tot de helft met aarde en stop de avocadopit in de pot.
 4. Houd de pit vast en vul de pot met aarde totdat de pit in de aarde staat. De punt steekt boven de aarde uit.
 5. Druk de aarde zachtjes aan en zet de plantenpot met gat op de plantenschotel. Ik heb zelf geen pot met gat gebruikt, maar zo kan het water beter weglopen.
 6. Zet de pot wederom op een warme en zonnige plek en geef de avocadopit ruim water.
 7. Wanneer de aarde droog begint te worden, geef je de pit water. Hij heeft namelijk veel water nodig.
 8. Nu is het weer wachten….
Avocadobladeren van avocadoplant

Je eigen avocadoplant

Wachten wordt beloond, want als je mijn bovenstaande tips goed volgt, groeit er ook bij jou binnen no time een avocadoplant in de pot. Elke drie dagen is de plant weer een stuk groter. Bizar! Het lijkt net magie.

Natuurlijk ben ik benieuwd of jij ook een avocadoplant hebt of er eentje gaat planten! Stuur me foto’s, want het lijkt me vet om te zien hoe jouw avocadoplant eruit ziet! Een avocado kweken is dus helemaal niet zo moeilijk.

Een avocado kweken is dus helemaal niet zo moeilijk.

Hoe verzorg je een avocadoplant?

Heb je eenmaal een avocadoplantje? Dan is het natuurlijk belangrijk dat je ‘m goed verzorgt. En daarom heb ik een artikel geschreven over hoe je een avocadoplant moet verzorgen. Je vindt het artikel via de volgende link: https://www.thisisjoan.nl/2019/01/avocadoplant-verzorgen-tips/.

Mangoplant, dadelpalm kweken

Heb je de groene vingers te pakken? Dan kun je ook andere planten kweken uit een pit:

Of ga gelijk voor een hele moestuin. Ik leg je in 8 stappen uit hoe je een moestuin op het balkon maakt.

Ga jij aan de slag met deze tips?

Liefs,

Lysanne

Meer informatie over het kweken van een avocado? Bekijk dan ook het artikel van Het Groene Broertje.

Handig: Sla het stappenplan op via Pinterest

Comments

  1. Post
   Author
  1. Post
   Author
   1. Soraya

    Heb 4 pitten staan en bij allemaal beginnen de wortels te groeien, blij! Bij 2 steekt ie al echt uit en de andere zijn net gespleten aan de onderkant. Mn eerste pit heeft al een flinke wortel, vrees alleen dat t plantje dat naar boven groeide,, alweer gestopt is met groeien, het puntje is ook zwart, en t kan zijn dat ik perongeluk met het verversen van water etc er te hard tegen aan ben gekomen en een puntje mss is afgebroken 🤷🏻‍♀️ Ik wacht het nog even af want de wortel groeit alsnog heel hard door. Zo leuk dit, hou elke dag bij hoe t met ze gaat 😋🌱🌱

    1. Post
     Author
     Lysanne

     Hoi Soraya,

     Wat onwijs leuk om te horen dat het lukt met je avocadoplantjes! Tijdens het vervoeren van mijn plantje waren een aantal kleine blaadjes van de steel gebroken. Deze groeide niet meer terug. Dus het kan inderdaad zo zijn dat je plantje, waar je tegenaan bent gekomen, niet meer zult groeien. :( Maar je kunt het altijd proberen! Avocadoplanten blijven lastig.

     Veel succes met je plantjes!

 1. Peter van Duyn

  Hoi Lysanne,
  Bij mij is ook een wortel ontstaan, al zo n 7/8 cm, bij 1 van de 2 pitten die ik op water heb gezet.
  De pit gaat nu de pot in, voorzichtig denk ik want de wortel lijkt me aardig teer.
  Advies is plantenaarde met voeding toch, zonder daarna bij te voeden.
  Stel dat de plant het doet, kun je dan makkelijk verplanten naar een grotere pot of ga je liever nu al rekening houden met het toekomstige formaat van de boom?
  mvg Peter

  1. Post
   Author
   Lysanne

   Hoi Peter,

   Wat leuk dat je avocadopit is uitgekomen! Zet hem inderdaad voorzichtig in de aarde. Als de plant blaadjes krijgt, adviseer ik je om ‘m niet in direct zonlicht te zetten. Anders worden de blaadjes bruin. Ik geef mijn avocodoplant geen voeding, omdat mijn andere plant hierdoor dood is gegaan. Je kunt de avocadoplant voorzichtig verpotten als het potje te klein wordt. Geen nood: de plant groeit niet heel hard, dus hij kan wel eventjes door met een pot met een diameter van 10 á 15 cm.

   Veel succes!

   Groetjes,

   Lysanne

 2. Arwin Vos

  Ik heb de pit niet schoon gemaakt, maar gewoon diep in de aarde gezet, tot mijn verbazing zag ik na 2 maand dat die was gaan ontkiemen.
  Hij staat nu in een grote pot en nog steeds met de pit onder de grond, is nu 20 cm en heeft groene blaadjes.
  Dus als het kouder word in het na jaar gaat hij/zij naar binnen.

  1. Post
   Author
 3. Joke

  In augustus een pit bij een grote bloempot in gepoot op het balkon. Vandaag een avocado gegeten en zag die dikke pit en dacht weer aan de pitten in de bloempot. Even kijken en zag een plant van ongeveer 60 centimeter hoog. Dacht aan onkruid maar toch maar even googlen voor de zekerheid, en ja hoor een avocado plant. Dus nu 2 pitten op een glas water staan met de aanwijzingen zoals beschreven. Ben benieuwd, maar wel leuk en even afwachten nu.

  1. Post
   Author
   Lysanne

   Hoi Joke,

   Wat leuk om te horen dat je avocado’s aan het kweken bent! Grappig dat er ook op je balkon een avocadoplant op is gekomen. Zo zie je maar wat welke verrassingen Moeder Natuur heeft.

   Veel succes met de avocadoplanten. Laat je weten als het is gelukt?

   Groetjes,

   Lysanne

  1. Post
   Author
   Lysanne

   Hoi!

   Wat leuk dat er een wortel uit de avocadopit komt! Inderdaad, de wortel hoort in de potgrond. En zorg ervoor dat de pit tot halverwege uit de aarde steekt. Succes!

 4. Gery

  Hallo iedereen,
  Ik begrijp eigenlijk niet zo goed waarom iedereen toch maar gekke technieken wil toepassen voor een plant uit een pit te laten groeien…. Ik heb gewoon een wormenbak staan waar ik bijna dagelijks allerlei planten uit moet trekken, dit zijn aardappelplanten die komen uit aardappelschillen, pompoenplanten uit het binnenste van de pompoen, enz… Gewoon potje met wormenmest, bakje eronder voor het water op te vangen, pit erin en na 3 dagen was de advocadoplant al daar… Waarom toch gek gaan doen als ons moedertje natuur heel goed weet wat te doen met onze zaadjes en pitten? Ik heb eigenlijk nog nooit geprobeerd van stokjes enzo in pitten te steken en dan water met chloor eraan te geven. Als dit De manier was om er iets uit te krijgen, groeide er niets op onze mooie aarde. Probeer maar, succes verzekerd en mijn wormenbak vraagt niets meer als mijn keukenafval. Mvg Gery

  1. Post
   Author
   Lysanne

   Hoi Gery,

   Dankjewel voor je reactie. Ik denk dat iedereen zo zijn eigen manier heeft om de wereld een stukje groener te maken. Ik ben erg benieuwd naar jouw wormenbak. Het klinkt in ieder geval bijzonder! En het is zeker een goede manier om restjes weer voor iets anders te gebruiken. Als ik ooit een grote tuin heb, staat een wormenbak zeker op mijn lijstje. :)

   Groetjes,

   Lysanne

  1. Post
   Author
 5. Anouk

  Een aantal weken geleden 3 pitten op water gezet. Alle drie zijn ze gebarsten en bij 1 komen al wortels aan. Nog even geduld hebben en dan ga ik heb verpotten.

  1. Post
   Author
 6. Anita

  Net mijn 2e avocado pit in een pot gezet. De 1e is al een plantje van ruim 15 cm hoog. Ook 5 citroenpitjes in de grond gezet. Deze zijn allemaal ontkiemd En zijn nu zo’n 5 cm.. Had ik niet verwacht, pitjes waren van al een beetje ingedroogde citroen. Omdat het allemaal zo goed gaat heb ik vandaag ook maar een mangopit in het water gezet. Dus weer afwachten! De potjes staan ook wel op een superplek achter het raam met het prachtige zonnige weer van de afgelopen weken. Elke dag weer even genieten!

  1. Post
   Author
   Lysanne

   Hoi Anita,

   Wat superleuk om te horen dat je fanatiek pitten aan het ontkiemen bent! Zo’n zonnige plek is inderdaad fantastisch om planten te ontkiemen. Veel plezier!

   Groetjes,

   Lysanne

   1. Anita

    Hai Lysanne,

    3 Weken geleden 1 avocado, 1 mango en 2 citroenstekjes geplant in de tuin van ons vakantiehuis in Spanje. Alle stekjes zijn goed aangeslagen en zijn alweer flink gegroeid. Ben wel benieuwd hoe ze het zullen doen als wij er niet zijn en ze moeten leven van de regen. In ieder geval super leuk om te zien hoe dit gaat.

    Groetjes, Anita

    1. Post
     Author
     Lysanne

     Hoi Anita,

     Wat leuk al die plantjes! Citroenplanten moet lukken, dat zijn Mediterrane planten. Avocado- en mangoplanten weet ik niet zeker, maar die groeien ook in de tropen. Dus als ze genoeg water krijgen, moet dat ook wel lukken. Ik ben benieuwd!

     Groetjes,

     Lysanne

 7. Baetslé Nicole

  He Lysanne
  Ik heb het vandaag ook gedaan maar wat ik mij afvraag mag de pit in het water ook buiten staan in de zon ? en dan later ook als er bladeren aan zijn ?
  Gr Nicole

  1. Post
   Author
   Lysanne

   Hoi Nicole,

   De avocodopit kan in de zon staan, maar let op dat het waterpeil niet zakt. Anders staat de pit niet in het water. Ik raad je niet aan om de plant in de volle zon te plaatsen. Daar is de zon te sterk voor. Ik heb dit bij mijn eerste avocadoplant wel gedaan, maar toen waren vrijwel alle bladeren verbrand. Plaats daarom je plant op een plek waar hij voldoende daglicht krijgt. Dat vind hij het prettigst. Je kunt wel de plant op een warme dag buiten zetten, maar dan niet in de volle zon.

   Succes!

 8. Teun

  Hoi, ik heb het ongeveer een week geleden ook geprobeerd, hij is nu al een klein stukje gebarsten! Echt leuk, maar ik moest hem wel “pellen” , dan zou hij eerder ontkiemen. Nou, werkt! Misschien een tip, k weet niet zeker of het hierdoor komt maar we zien het wel.

  1. Post
   Author
  1. Post
   Author
    1. Post
     Author
    2. A

     Super leuk. De mijne heeft een hele lange stengel en wat blaadjes….ben er bang voor dat het niets wordt….Ik zal nog een foto naar Joan sturen

     Hoe lang duurt het voordat de vruchten (avocado) gaan groeien?

     1. Post
      Author
      Lysanne

      Hoi!

      Ik heb je een e-mail gestuurd met tips! Het duurt minstens 5 jaar totdat er vruchten aan de plant gaan groeien. Ik denk wel langer. Ons klimaat is ook niet helemaal geschikt om avocadovruchten te kweken, maar wie weet!

      Groetjes,

      Lysanne

  1. Post
   Author
 9. Johan Teuns

  Hallo Lysanne ????

  Ook ik heb nu een Advocado plantje, alles uitgevoerd volgens het plan.

  Staat nu al buiten en hij is nu al 17 cm hoog en 7 volwassen? blaadjes en er komen nu weer 6 nieuwe bij. Hoe kan ik een foto naar U sturen?
  Groetjes Johan.

  1. Post
   Author
   1. Kusriyatin

    Advocado
    Twee jaar geleden had ik een pit mee genomen uit nederland.
    Wist ik veel mijn vrouw had hem zo in de aarde gezet.
    Wat ik niet wist .
    Dat op een gegeven moment kijk ik in de tuin zie ik daar een plant nog niet te weten dat het de advocado was.
    Hij was al een 75 cm hoog.
    Wij hebben hem over gepot.
    De volgende dag ging het fout met de plant de bladeren gingen hangen.
    Nog geprobeert terug te zetten in zijn oude aarde maar helaas.
    Niet gered erg jammer.
    Nu hebben wij er weer één meegenomen .
    En in het water gezet zo als beschreven.
    Na zes weken kwam er een worteltje uit.
    Ik hoop als hij straks in de aarde gaat dat hij blijft leven.
    Want mijn vraag is het pure aarde of gemixt met zand.

    1. Post
     Author
     Lysanne

     Hoi!

     Dankjewel voor je berichtje. Wat jammer dat de avocadoplant ging hangen tijdens het verpotten. Een avocadoplant is een lastige plant, dus is ook gevoelig voor overgangen. Vaak moeten planten even wennen aan hun nieuwe thuis. Zelf heb ik mijn avocadoplant in potaarde gezet, maar je kunt het ook met zand mixen. Het voordeel hiervan is dat de aarde wat luchtiger wordt en minder lang nat blijft. Het kan dus allebei, hoewel potaarde voeding bevat voor 6 weken. Zand is arm aan voeding.

     Succes!

     Lysanne

  1. Post
   Author
   Lysanne

   Hoi Bo,

   Goede vraag! Elke avocadoplant is anders, dus het is niet makkelijk te zeggen hoelang het duurt voordat het avocado’s aan de plant gaan groeien. Het kan 5 jaar zijn, langer of zelfs helemaal niet. En ik weet of niet goed of ons klimaat geschikt is om avocado’s aan een boompje te krijgen. Maar wie weet!

   Groetjes,

   Lysanne

 10. Ronald

  Een hele tijd geleden heb ik voor de grap twee avocadopitten in de tuin ij de aarde geduwd.
  Nu groeien er twee avocadoboompjes in de tuin. Zo’n 40-50 cm hoog.
  Ik laat ze gewoon buiten in de grond staan. We zien wel of het wat wordt. De winters worden toch steeds zachter.

  1. Post
   Author
   Lysanne

   Hoi Ronald,

   Leuk om te horen dat het is gelukt om een avocado te kweken! Misschien dat de planten niet goed tegen vrieskou kunnen, maar je weet het nooit met Hollandse winters.

   Succes met de plantjes!

   Groetjes,

   Lysanne

 11. Nienke

  Hey,
  Ongeveer 5 maanden geleden ben ik ook maar begonnen met een avocado plantje en hij doet t erg goed. Een pot van ongeveer 15 diameter en de wortels komen er al onder uit! Alleen een tijdje geleden zijn de bovenste bladeren gaan krullen en ze worden niet meer bepaald recht, ik heb ook al geprobeerd met ze nat te sprayen maar dat wil ook niet echt helpen. Weet jij misschien nog iets wat ik kan proberen?
  Groetjes nienke

 12. fransmacco

  Ik heb het volgens jouw aanwijzingen ook gedaan, een paar glazen met pitten neergezet. Ging helemaal zoals je hebt beschreven. Nu 3 fiere plantjes, benieuwd hoe het verder gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *