Home » Kweek je eigen avocadoplant uit een pit in 5 stappen [Handleiding]

Kweek je eigen avocadoplant uit een pit in 5 stappen [Handleiding]

Een avocadoplant in een bruine terracottapot met aarde

Avocadoplanten blijven een hype. Niet zo gek, want het is superleuk om zelf een avocadopit te planten en daaruit je eigen mini avocadoboom te kweken. Ook ik ben aan de slag gegaan. Wil jij zelf aan de slag? Dan ben je aan het juiste adres. Ik deel graag met je mijn ervaringen. In deze handleiding lees je stap voor stap hoe je zelf een avocado kunt kweken uit een pit.

Wat is een avocadoplant?

Een avocadoplant is een groenblijvende plant of boom die tot wel 20 meter hoog kan worden. De bladeren zijn ovaalvormig en hangen aan een lange stengel. Avocadoplanten die in de natuur groeien, hebben 2 soorten bloemen.

Waar komt de avocadoplant vandaan?

De avocadoplant is afkomstig uit Centraal-Amerika waar hij voornamelijk wordt gebruikt voor de export van avocado’s, de groenpaarse vrucht van de plant. In deze vrucht zit een grote, ovaalronde pit.

Avocadosoorten

Wist je dat er ongeveer 400 soorten avocadoplanten bestaan? Van die 400 zijn er doorgaans 4 verkrijgbaar in Nederland en België, namelijk:

  • Fuerte
  • Ettinger
  • Hass
  • Nabal

Kun je een avocadopit planten?

Ja, je kunt een avocadopit planten. Daarvoor bestaan er 3 mogelijkheden: in water, in aarde of in een zakje. Verderop in het artikel lees je er meer over.

Kun je een avocado kweken in Nederland?

Je kunt een avocado kweken in Nederland. De Mexicaanse variant kan bijvoorbeeld tegen temperaturen van -8 °C. Zorg er echter voor dat de avocadoplant niet te koud staat en voldoende licht krijgt.

Hoe lang duurt het om een avocado te planten?

Hoe lang het duurt om een avocado te planten, verschilt per pit en weersomstandigheden. Niet elke pit is hetzelfde. Daarom is er geen 1 antwoord te geven. Ga ervan uit dat een volledige avocado planten tussen de 3 en 5 maanden duurt.

Wat is het beste moment om een avocadopit te planten?

Het beste moment om een avocadopit te planten, is in het voorjaar en de zomer. In beide seizoenen vallen de groeimaanden van planten. Hierdoor krijg je het mooiste resultaat. Je kunt echter ook in de herfst en winter een avocado kweken uit pit, maar de kans bestaat dat het langer duurt voordat de pit ontkiemt.

Hoe groot wordt een avocadoplant?

Een avocadoplant kan maar liefst 20 meter worden. De grootte hangt echter af van soort, weersomstandigheden en verzorging.

Komen er avocado’s aan mijn plant?

Nee, er komen geen avocado’s aan je plant. Avocadoplanten die uit een pit komen, zijn vruchtloos. Een avocadoplant die in de natuur groeit, heeft 2 soorten bloemen. Bloemsoort A moet worden bestoven met bloemsoort B en vice versa, waardoor bestuiving wordt bemoeilijkt. Dit maakt het kweken van avocado’s erg ingewikkeld. Desalniettemin is een avocadoplant een leuke kamerplant om in huis te hebben.

Hoe zelf een avocado kweken?

Jij wilt natuurlijk weten hoe je zelf een avocado kunt kweken. Goed nieuws, ik ga je het hieronder stap voor stap aan je uitleggen. Pak een kop koffie, en lees de onderstaande stappen rustig door.

Weetje: Een avocadopit planten staat ook bekend als ‘avocado kweken uit pit’, ‘avocadoplant kweken’, ‘avocadopit kweken’ en ‘avocadoboom kweken’.

1. Bereid de avocadopit voor

Allereerst ga je de avocadopit voorbereiden. Hiervoor moet je natuurlijk een (biologische) avocado kopen die rijp is. Volg daarna de volgende stappen:

  1. Snijd met een mes de avocadovrucht voorzichtig in de lengte doormidden. Zorg ervoor dat de pit onbeschadigd blijft.
  2. Haal de pit uit het vruchtvlees en bewaar het laatstgenoemde voor een gerecht.
  3. Verwijder alle restjes vruchtvlees van de avocadopit.
  4. Laat de avocadopit 48 uur in water weken.
  5. Verwijder het bruine vliesje van de pit.

2. Laat de avocadopit ontkiemen

Het is tijd om de avocadopit te ontkiemen. Dit betekent dat je ervoor zorgt dat de avocadopit gaat scheuren en er een wortel verschijnt. Hiervoor kun je 3 methodes gebruiken, namelijk een:

  1. avocadopit planten in water;
  2. avocadopit planten in aarde;
  3. avocadopit planten met een bakje.

1. Een avocadopit planten in water

Bij de eerste methode kun je een avocadopit ontkiemen met water. Hiervoor heb je een glas of glazen pot, en 4 tandenstokers nodig. Zo doe je dat:

  1. Prik 4 tandenstokers in de zijkant van de pit, het liefst een beetje aan de bovenkant. Zorg ervoor dat de punt naar boven steekt.
  2. Laat de avocadopit op een glas of glazen pot rusten via de tandenstokers en vul met water aan, zodat het ronde lijfje onder water staat. Let op dat de tandenstokers het water niet raken, want anders gaan ze rotten.
  3. Zet de avocadopit op een warme, zonnige plek.
  4. Ververs regelmatig het water en spoel de avocadopit schoon.

Tip: Controleer of de onderkant van de avocadopit continu in het water staat.

Een verse avocadopit met 4 tandenstokers in een glas met water
Een avocadopit kweken in water

2. Een avocadopit planten in de aarde

Een andere manier om een avocadopit te ontkiemen, is met aarde. Hiervoor heb je potgrond en een plantenpot met gat nodig, bijvoorbeeld een terracottapot. Zo werkt het:

  1. Vul de plantenpot met 3/4 potgrond.
  2. Zet de avocadopit op de potgrond met de punt naar boven.
  3. Vul de plantenpot verder met potgrond, zodat de avocadopit volledig bedekt is met aarde.
  4. Geef de pit water, het liefst regenwater op kamertemperatuur.
  5. Zet de avocadopit op een warme, zonnige plek.

Tip: Zorg ervoor dat de potgrond continu lichtvochtig blijft.

3. Een avocadopit planten met een bakje

Tot slot is het mogelijk om de avocadopit te ontkiemen met een bakje. Het enige wat je nodig hebt is keukenpapier en een goedsluitend, doorzichtig bakje. Zo doe je dat:

  1. Maak het keukenpapier vochtig.
  2. Wikkel de avocadopit in het keukenpapier.
  3. Stop de avocadopit in het bakje.
  4. Zet de avocadopit op een warme, zonnige plek.
  5. Controleer regelmatig of het keukenpapier vochtig is.

Tip: Heb je geen doorzichtig bakje? Een zakje met zip-sluiting werkt ook.

3. Plant de avocadopit in de aarde

Je hebt een avocadopit gekweekt. Na een aantal weken heeft je avocadopit, als het goed is, een wortel. Indien de wortel ongeveer 10 centimeter is, kun je de avocadopit planten in aarde. 

Let op: Je hoeft niet de avocadopit te verpotten als je de aarde-methode hebt gebruikt uit de vorige stap. Je kunt namelijk niet zien of de avocadopit een wortel heeft. In dit geval moet je wachten totdat de eerste steel uit de aarde verschijnt.

Benodigdheden

  • avocadopit met wortel
  • plantenpot met gat
  • hydrokorrels
  • cactuspotgrond
  • perliet
  • plantenschotel
  • (regen)water op kamertemperatuur

Stappen

  1. Verwijder de tandenstokers of het keukenpapier.
  2. Vul de plantenpot met een laagje hydrokorrels, zodat overtollig water kan wegstromen.
  3. Vul de pot tot de helft met een mengsel van 3/4 potgrond en 1/4 perliet.
  4. Houd de avocadopit boven de potgrond vast, zodat de wortel zachtjes op de aarde rust.
  5. Vul de plantenpot verder met een mengsel van 3/4 potgrond en 1/4 perliet. Zorg ervoor dat de punt van de avocadopit boven de aarde steekt.
  6. Druk het potgrondmengsel zachtjes aan en plaats de pot op de schotel.
  7. Zet de plantenpot op een warme plek met indirect zonlicht. Zo voorkom je dat opkomende bladeren verbranden.
  8. Geef de avocadopit (regen)water op kamertemperatuur.

Handige tip: Je hoeft niet per se een nieuwe plantenpot te kopen. Je kunt ook alternatieven vinden voor duurzame plantenpotten. Zoals een oude pan of een bonenblik.

4. Kweek de avocadoplant

Na een aantal weken gaat je avocadoplant groeien en verschijnt de eerste stengel. Afhankelijk van de pit, is het mogelijk dat er meerdere stengels verschijnen. Aan de stengel komt na verloop van tijd een blad. 

Gefeliciteerd, je hebt je eigen avocadoplant gekweekt! Om ervoor te zorgen dat je van je avocadoplant eventueel een avocadoboom maakt, is het belangrijk om je plant de juiste verzorging te geven. Daarom vind je bij de volgende stap tips om je avocadoplant te verzorgen.

5. Verzorg de avocadoplant

Een avocadoplant verzorgen, kan een uitdaging zijn. Uit ervaring kan ik je vertellen dat een avocadoplant niet de meest makkelijke plant is. Dit komt voornamelijk doordat hij eigenlijk in het tropisch klimaat hoort te staan. De weersomstandigheden in Nederland zijn vaak niet ideaal, maar gelukkig is het mogelijk om met de juiste verzorging je avocadoplant te verzorgen. Hier komen de tips:

1. Standplaats

Zet de avocadoplant op een warme plek zonder tocht. Tocht vindt een plant niet fijn en de kans bestaat dat er ongedierte op de plant belandt. Zorg er daarnaast voor dat de bladeren veel indirect zonlicht krijgen. Vermijd direct zonlicht, want de bladeren kunnen daardoor verbranden.

Tip: Je kunt overwegen om in de warme maanden de avocadoplant buiten te zetten. Houd er rekening mee dat je de plant niet in direct zonlicht plaatst.

2. Watergift

De wortels van een avocadoplant zijn oppervlakkig en hebben weinig ‘haren’. Hierdoor is het voor de plant lastiger om water op te nemen. Zorg er dus voor dat de potgrond lichtvochtig blijft, maar niet zeiknat om wortelrot te voorkomen.

Tip: Heeft je avocadoplant bruine bladeren? Dat is een teken van te weinig water. Een avocadoplant met gele bladeren heeft te veel water gekregen.

3. Voeding

In de eerste weken heeft de avocadoplant geen voeding nodig. Voeding zit namelijk nog in de pit en in de potgrond. Geef alleen citrusplantenvoeding in het groeiseizoen, van april tot oktober.

4. Snoeien

Het is mogelijk een avocadoplant te snoeien, zodat de plant zijtakken gaat aanmaken. Snoei de plant pas als hij wat sterker is en knip met een schone schaar het topje onder de nieuwe bladeren eraf. Doe dit tussen mei en september.

5. Verpotten

Is je avocadoplant volgroeid en past hij niet meer in zijn eerste pot? Dan is het tijd om een grotere pot te pakken. Verpot de avocadoplant zodra de wortels uit de onderkant steken of de groei stagneert. Zorg ervoor dat de pot niet meer dan 5 centimeter groter is dan de eerste pot.

Een avocadoboom kopen

Mocht je écht geen zin hebben om zelf je mini avocadoboom te kweken, dan heb je de mogelijkheid om een avocadoboom te kopen. Kijk of iemand op Marktplaats avocadoplantjes aanbiedt bij jou in de buurt. Of kies voor een gespecialiseerd kweekbedrijf.

Kweek vandaag nog je avocadoplant

Mini avocadobomen zijn helemaal hip. En het is helemaal niet lastig om zelf een avocadoplant te kweken uit een pit. In dit artikel heb je meer gelezen over de avocadoplant. Ook heb je een handige handleiding voor handen waarmee je stap voor stap je eigen kleine avocadoboom kunt kweken. Heb je de smaak te pakken? Dan kun je meer planten kweken uit een pit met de volgende handleidingen:

Ben jij aan de slag gegaan met een avocadopit planten? Deel je ervaring in een reactie!

83 gedachten over “Kweek je eigen avocadoplant uit een pit in 5 stappen [Handleiding]”

  1. Dag Lysanne,
    Inmiddels meerdere pogingen gedaan om een Avocadopit op te weken, op de een of andere manier wil het niet lukken
    Wat is nu het geval, de Pit opent zich en vormt aan de onderkant 1 a 2 wortels die tot 5 tot 6 cm uitgroeien, aan de bovenkant komt een kleine stengel met miniblaadjes. Zover niets mis maar dan stopt de groei en worden de wortels bruin.
    Ik ververs elke week het water en staat de pit op een zonnige plaats op de vensterbank.
    Wat kan ik doen om het een succes te maken.

    met vriendelijke groet, Norbert

    1. Hoi Norbert,

      Heb je al geprobeerd om de plant in de aarde te zetten. Het kan ook aan de pitten liggen en de weersomstandigheden van het najaar. Elke avocadopit is anders, dus reageert ook anders. Uit jouw verhaal kan ik opmaken dat de pit het goed doet. Dus ik denk dat aarde gaat helpen. Staat de plant in de zon? Kijk uit dat hij niet verbrandt (nu is dat vrijwel onmogelijk in de winter).

      Ik hoop dat het gaat lukken!

      Groetjes,

      Lysanne

  2. Hi lysanne,
    Thanks voor je tips en uitleg.
    Inmiddels hebben wij ook een advocado pit geplant met wortels.
    We wonen op bonaire, dus het groeit hier nog sneller als in Nederland.
    Warme groeten.

    1. Hoi Ab en Mariska,

      Wat superleuk! Een avocadoplant houdt natuurlijk van warmte. Ik heb heel benieuwd hoe hij eruit ziet! Veel plezier met de avocadoplant.

      Groetjes,

      Lysanne

  3. Beste Joan,
    Ik heb in het voorjaar drie pitten buiten in de grond gedaan. Daar kwamen in augustus ineens stengels naar buiten. Inmiddels zijn het twee stengels van een cm of 15. Blaadjes bovenin, maar ook halverwege nieuwe bladvorming. Omdat ze kou niet kunnen overleven, heb ik ze vandaag binnengezet op een rustige plekje. Ik ben benieuwd of ze aanslaan. Ze staan naast elkaar. Is dat verstandig en verder krijgen ze regenwater. Ik hou je op de hoogte

  4. Beste Joan,
    Ik heb in het voorjaar drie pitten buiten in de grond gedaan. Daar kwamen in augustus ineens stengels naar buiten. Inmiddels zijn het twee stengels van een cm of 15. Blaadjes bovenin, maar ook halverwege nieuwe bladvorming. Omdat ze kou niet kunnen overleven, heb ik ze vandaag binnengezet op een rustige plekje. Ik ben benieuwd of ze aanslaan. Ze staan naast elkaar. Is dat verstandig en verder krijgen ze regenwater. Ik hou je op de hoogte

    1. Hoi Bouke,

      Wat leuk dat het je is gelukt! Je kunt de planten prima naast elkaar zetten. Hierdoor maak je ook een luchtvochtig klimaat, dus helemaal goed!

      Veel succes,

      Lysanne

  5. Johan Gryson

    Hey,

    Ik heb in de onderkant van de avocado (waar de wortel moet uitkomen), een sneetje kruisgewijs gegeven en wat raad je, na 3 weken kwam de wortel al uit de pit. dit noemen ze activeren van een zaadje met dikke schil. Dit leerde ik toen ik een albizia (perzische slaapboom)v wilde kweken.
    hierbij moest je de schil van het kleine zaadje licht beschadigen om het water makkelijker toegang te geven tot het eigenlijke zaadje.

    grtjes Johan

    1. Hoi Johan,

      Dankjewel voor je tip! Ik ga het eens proberen. Ik heb van de week een avocadopit in de prullenbak gegooid, dus ik moet een nieuwe avocado kopen. ;)

      Groetjes,

      Lysanne

  6. Hoi,

    Na een paar weken was mijn avocado plant klaar om in een pot te zetten. Ik haal drie saté prikkers eruit en met het verwijderen van de vierde gaat het fout. De avocado valt uit mijn handen en breekt doormidden:((
    Kan ik hier nog wat mee of is deze nu verloren?

    Groetjes Heidy

    1. Hoi Heidy,

      Is het al gelukt met je plant? Het is niet heel erg als de pit eraf valt. al je plantje maar wortels heeft!

      Groetjes,

      Lysanne

      1. Hoi,
        Mijn pit staat inmiddels in een pot met aarde. Nu is het afwachten denk ik. Ik heb inmiddels al weer twee nieuwe avocado pitten in glas staan! Zo leuk!

        Groetjes Heidy

  7. Mijn pit kreeg een wortel. Deze in een potje gedaan. Ik wist niet dat de pit er half bovenuit moest steken. Dus helemaal ingegraven.
    Toch een leuk stekkie gekregen.
    Nu al 15 cm hoog.

    1. Hoi Linda,

      Wat leuk om te horen! Volgens mij kun je de pit ook wel gedeeltelijk ingraven.

      Groetjes,

      Lysanne

  8. Goede raad is niet duur..ik ga het op deze manier ook uitproberen.
    Zelf had ik een avocadopit buiten bij een andere plant in de aarde gedaan ,en daar groeide een plantje uit, nu is mijn avocado plant inmiddels 50 cm hoog en vol in het blad

    1. Hoi Ria,

      Wat leuk om te horen! Je kunt inderdaad avocadopitten op verschillende manieren kweken.

      Groetjes,

      Lysanne

  9. Begon met n pit heb nu 3 bomen in de tuin staan van 1 1/2 m hoog dit na n jaar groei
    Maar ok ik woon in Suriname
    Succes Hans Dekker

    1. Hoi Hans,

      Wat leuk om te horen dat het is gelukt. Ik ben erg benieuwd naar je avocadoboom!

      Groetjes,

      Lysanne

      1. Dag Lysanne,
        Vroeger heb ik het ook wel geprobeerd met stokjes en dan boven een glas hangen. Soms lukte dat maar vaker ook niet.
        Bij toeval ontdekte ik een andere methode met zeker zo’n 90-95% goed resultaat:
        Na het slachten van de avocado gooi ik de pitten gewoon in een van mijn wormencomposters. Het duurt altijd even maar vrijwel alles komt op.
        Vaak hebben ze al best wat wortels en zodra er ook maar het kleinste puntje van een plantbegin bovenuit steekt gaattie in een bollenvaasje / hyacintvaasje. Nu heb ik altijd meer ontkiemde pitten dan ik kan opkweken!

        1. Hoi Ben,

          Wat een goed idee! Dat is een duurzame manier om een avocadopit te kweken. Helaas heb ik geen tuin, maar ik wil jouw manier zeker een keer proberen.

          Groetjes,

          Lysanne

  10. Ik heb mijn eerste plantje gekweekt. Echt geweldig luki noem ik het. Ik dacht dat je alleen op de schotel water moest geven, maar dat is niet waar zag ik later. Nu krijgt hij goed water en ik hoop dat het gaat groeien. Super leuk.

    1. Hoi Marion,

      Wat onwijs leuk om te horen! De avocadowortels nemen minder goed water op, dus het is inderdaad verstandig om water van ‘bovenaf’ te geven.

      Succes!

  11. Ik wilde dit ook eens proberen. Dus ben ik in mijn studentenhuis op avontuur gegaan opzoek naar sateprikkers, die natuurlijk nergens te bekennen waren. Verslagen had ik al bijna de pit weggegooid tot ik me bedacht dat ie misschien wel in een shotglaasje kon staan. Nu heb ik er 4 punaises (die met zo’n lang uiteinde, niet de platte) in gedaan en hem in een shotglaasje gehangen.
    Nu hopen dat ‘ie het goed gaat doen en geen last heeft van het metaal van de punaises!

  12. Ik heb het volgens jouw aanwijzingen ook gedaan, een paar glazen met pitten neergezet. Ging helemaal zoals je hebt beschreven. Nu 3 fiere plantjes, benieuwd hoe het verder gaat.

  13. Hey,
    Ongeveer 5 maanden geleden ben ik ook maar begonnen met een avocado plantje en hij doet t erg goed. Een pot van ongeveer 15 diameter en de wortels komen er al onder uit! Alleen een tijdje geleden zijn de bovenste bladeren gaan krullen en ze worden niet meer bepaald recht, ik heb ook al geprobeerd met ze nat te sprayen maar dat wil ook niet echt helpen. Weet jij misschien nog iets wat ik kan proberen?
    Groetjes nienke

    1. Hoi Nienke,

      Het kan zijn dat je de avocadoplant iets te veel water geeft. Laat de aarde eerst even helemaal opdrogen voordat je nieuw water geeft. Ook kan het zijn dat je plant last heeft van te veel zouten in het water. Daar zijn avocadoplanten heel gevoelig voor. Helaas is daar niet veel aan te doen met Nederlands kraanwater. Ik zou dus even proberen om je plant wat minder water te geven.

      Succes!

      Lysanne

  14. Een hele tijd geleden heb ik voor de grap twee avocadopitten in de tuin ij de aarde geduwd.
    Nu groeien er twee avocadoboompjes in de tuin. Zo’n 40-50 cm hoog.
    Ik laat ze gewoon buiten in de grond staan. We zien wel of het wat wordt. De winters worden toch steeds zachter.

    1. Hoi Ronald,

      Leuk om te horen dat het is gelukt om een avocado te kweken! Misschien dat de planten niet goed tegen vrieskou kunnen, maar je weet het nooit met Hollandse winters.

      Succes met de plantjes!

      Groetjes,

      Lysanne

    1. Hoi Bo,

      Goede vraag! Elke avocadoplant is anders, dus het is niet makkelijk te zeggen hoelang het duurt voordat het avocado’s aan de plant gaan groeien. Het kan 5 jaar zijn, langer of zelfs helemaal niet. En ik weet of niet goed of ons klimaat geschikt is om avocado’s aan een boompje te krijgen. Maar wie weet!

      Groetjes,

      Lysanne

  15. Hallo Lysanne ????

    Ook ik heb nu een Advocado plantje, alles uitgevoerd volgens het plan.

    Staat nu al buiten en hij is nu al 17 cm hoog en 7 volwassen? blaadjes en er komen nu weer 6 nieuwe bij. Hoe kan ik een foto naar U sturen?
    Groetjes Johan.

      1. Advocado
        Twee jaar geleden had ik een pit mee genomen uit nederland.
        Wist ik veel mijn vrouw had hem zo in de aarde gezet.
        Wat ik niet wist .
        Dat op een gegeven moment kijk ik in de tuin zie ik daar een plant nog niet te weten dat het de advocado was.
        Hij was al een 75 cm hoog.
        Wij hebben hem over gepot.
        De volgende dag ging het fout met de plant de bladeren gingen hangen.
        Nog geprobeert terug te zetten in zijn oude aarde maar helaas.
        Niet gered erg jammer.
        Nu hebben wij er weer één meegenomen .
        En in het water gezet zo als beschreven.
        Na zes weken kwam er een worteltje uit.
        Ik hoop als hij straks in de aarde gaat dat hij blijft leven.
        Want mijn vraag is het pure aarde of gemixt met zand.

        1. Hoi!

          Dankjewel voor je berichtje. Wat jammer dat de avocadoplant ging hangen tijdens het verpotten. Een avocadoplant is een lastige plant, dus is ook gevoelig voor overgangen. Vaak moeten planten even wennen aan hun nieuwe thuis. Zelf heb ik mijn avocadoplant in potaarde gezet, maar je kunt het ook met zand mixen. Het voordeel hiervan is dat de aarde wat luchtiger wordt en minder lang nat blijft. Het kan dus allebei, hoewel potaarde voeding bevat voor 6 weken. Zand is arm aan voeding.

          Succes!

          Lysanne

        1. Super leuk. De mijne heeft een hele lange stengel en wat blaadjes….ben er bang voor dat het niets wordt….Ik zal nog een foto naar Joan sturen

          Hoe lang duurt het voordat de vruchten (avocado) gaan groeien?

          1. Hoi!

            Ik heb je een e-mail gestuurd met tips! Het duurt minstens 5 jaar totdat er vruchten aan de plant gaan groeien. Ik denk wel langer. Ons klimaat is ook niet helemaal geschikt om avocadovruchten te kweken, maar wie weet!

            Groetjes,

            Lysanne

  16. Hoi, ik heb het ongeveer een week geleden ook geprobeerd, hij is nu al een klein stukje gebarsten! Echt leuk, maar ik moest hem wel “pellen” , dan zou hij eerder ontkiemen. Nou, werkt! Misschien een tip, k weet niet zeker of het hierdoor komt maar we zien het wel.

    1. Hoi Teun,

      Dankjewel voor je berichtje en je tip! Ik ga het bij mijn pit ook even proberen. Als het werkt, plaats ik je tip in het artikel!

      Groetjes,

      Lysanne

  17. Baetslé Nicole

    He Lysanne
    Ik heb het vandaag ook gedaan maar wat ik mij afvraag mag de pit in het water ook buiten staan in de zon ? en dan later ook als er bladeren aan zijn ?
    Gr Nicole

    1. Hoi Nicole,

      De avocodopit kan in de zon staan, maar let op dat het waterpeil niet zakt. Anders staat de pit niet in het water. Ik raad je niet aan om de plant in de volle zon te plaatsen. Daar is de zon te sterk voor. Ik heb dit bij mijn eerste avocadoplant wel gedaan, maar toen waren vrijwel alle bladeren verbrand. Plaats daarom je plant op een plek waar hij voldoende daglicht krijgt. Dat vind hij het prettigst. Je kunt wel de plant op een warme dag buiten zetten, maar dan niet in de volle zon.

      Succes!

  18. Net mijn 2e avocado pit in een pot gezet. De 1e is al een plantje van ruim 15 cm hoog. Ook 5 citroenpitjes in de grond gezet. Deze zijn allemaal ontkiemd En zijn nu zo’n 5 cm.. Had ik niet verwacht, pitjes waren van al een beetje ingedroogde citroen. Omdat het allemaal zo goed gaat heb ik vandaag ook maar een mangopit in het water gezet. Dus weer afwachten! De potjes staan ook wel op een superplek achter het raam met het prachtige zonnige weer van de afgelopen weken. Elke dag weer even genieten!

    1. Hoi Anita,

      Wat superleuk om te horen dat je fanatiek pitten aan het ontkiemen bent! Zo’n zonnige plek is inderdaad fantastisch om planten te ontkiemen. Veel plezier!

      Groetjes,

      Lysanne

      1. Hai Lysanne,

        3 Weken geleden 1 avocado, 1 mango en 2 citroenstekjes geplant in de tuin van ons vakantiehuis in Spanje. Alle stekjes zijn goed aangeslagen en zijn alweer flink gegroeid. Ben wel benieuwd hoe ze het zullen doen als wij er niet zijn en ze moeten leven van de regen. In ieder geval super leuk om te zien hoe dit gaat.

        Groetjes, Anita

        1. Hoi Anita,

          Wat leuk al die plantjes! Citroenplanten moet lukken, dat zijn Mediterrane planten. Avocado- en mangoplanten weet ik niet zeker, maar die groeien ook in de tropen. Dus als ze genoeg water krijgen, moet dat ook wel lukken. Ik ben benieuwd!

          Groetjes,

          Lysanne

  19. Een aantal weken geleden 3 pitten op water gezet. Alle drie zijn ze gebarsten en bij 1 komen al wortels aan. Nog even geduld hebben en dan ga ik heb verpotten.

  20. Hallo iedereen,
    Ik begrijp eigenlijk niet zo goed waarom iedereen toch maar gekke technieken wil toepassen voor een plant uit een pit te laten groeien…. Ik heb gewoon een wormenbak staan waar ik bijna dagelijks allerlei planten uit moet trekken, dit zijn aardappelplanten die komen uit aardappelschillen, pompoenplanten uit het binnenste van de pompoen, enz… Gewoon potje met wormenmest, bakje eronder voor het water op te vangen, pit erin en na 3 dagen was de advocadoplant al daar… Waarom toch gek gaan doen als ons moedertje natuur heel goed weet wat te doen met onze zaadjes en pitten? Ik heb eigenlijk nog nooit geprobeerd van stokjes enzo in pitten te steken en dan water met chloor eraan te geven. Als dit De manier was om er iets uit te krijgen, groeide er niets op onze mooie aarde. Probeer maar, succes verzekerd en mijn wormenbak vraagt niets meer als mijn keukenafval. Mvg Gery

    1. Hoi Gery,

      Dankjewel voor je reactie. Ik denk dat iedereen zo zijn eigen manier heeft om de wereld een stukje groener te maken. Ik ben erg benieuwd naar jouw wormenbak. Het klinkt in ieder geval bijzonder! En het is zeker een goede manier om restjes weer voor iets anders te gebruiken. Als ik ooit een grote tuin heb, staat een wormenbak zeker op mijn lijstje. :)

      Groetjes,

      Lysanne

  21. Na 2 maanden wachten is er een wortel. Met de wortel in de potgrond neem ik aan. En niet er buiten uitsteken..toch?

    1. Hoi!

      Wat leuk dat er een wortel uit de avocadopit komt! Inderdaad, de wortel hoort in de potgrond. En zorg ervoor dat de pit tot halverwege uit de aarde steekt. Succes!

  22. In augustus een pit bij een grote bloempot in gepoot op het balkon. Vandaag een avocado gegeten en zag die dikke pit en dacht weer aan de pitten in de bloempot. Even kijken en zag een plant van ongeveer 60 centimeter hoog. Dacht aan onkruid maar toch maar even googlen voor de zekerheid, en ja hoor een avocado plant. Dus nu 2 pitten op een glas water staan met de aanwijzingen zoals beschreven. Ben benieuwd, maar wel leuk en even afwachten nu.

    1. Hoi Joke,

      Wat leuk om te horen dat je avocado’s aan het kweken bent! Grappig dat er ook op je balkon een avocadoplant op is gekomen. Zo zie je maar wat welke verrassingen Moeder Natuur heeft.

      Veel succes met de avocadoplanten. Laat je weten als het is gelukt?

      Groetjes,

      Lysanne

  23. Ik heb de pit niet schoon gemaakt, maar gewoon diep in de aarde gezet, tot mijn verbazing zag ik na 2 maand dat die was gaan ontkiemen.
    Hij staat nu in een grote pot en nog steeds met de pit onder de grond, is nu 20 cm en heeft groene blaadjes.
    Dus als het kouder word in het na jaar gaat hij/zij naar binnen.

  24. Peter van Duyn

    Hoi Lysanne,
    Bij mij is ook een wortel ontstaan, al zo n 7/8 cm, bij 1 van de 2 pitten die ik op water heb gezet.
    De pit gaat nu de pot in, voorzichtig denk ik want de wortel lijkt me aardig teer.
    Advies is plantenaarde met voeding toch, zonder daarna bij te voeden.
    Stel dat de plant het doet, kun je dan makkelijk verplanten naar een grotere pot of ga je liever nu al rekening houden met het toekomstige formaat van de boom?
    mvg Peter

    1. Hoi Peter,

      Wat leuk dat je avocadopit is uitgekomen! Zet hem inderdaad voorzichtig in de aarde. Als de plant blaadjes krijgt, adviseer ik je om ‘m niet in direct zonlicht te zetten. Anders worden de blaadjes bruin. Ik geef mijn avocodoplant geen voeding, omdat mijn andere plant hierdoor dood is gegaan. Je kunt de avocadoplant voorzichtig verpotten als het potje te klein wordt. Geen nood: de plant groeit niet heel hard, dus hij kan wel eventjes door met een pot met een diameter van 10 á 15 cm.

      Veel succes!

      Groetjes,

      Lysanne

      1. Hallo ik heb 2 advocado pitten op water staan . Nu begint er bij 1 de onderkant oppen te gaan .. is dit goed.
        Jammer dat je geen foto er bij kan zetten

        1. Hoi Esther,

          Ja dat is heel goed! Dit betekent dat de wortel uit de pit wil komen. Je hoeft dus nog niets te doen en de pit in het water te houden.

          Groetjes,

          Lysanne

      1. Heb 4 pitten staan en bij allemaal beginnen de wortels te groeien, blij! Bij 2 steekt ie al echt uit en de andere zijn net gespleten aan de onderkant. Mn eerste pit heeft al een flinke wortel, vrees alleen dat t plantje dat naar boven groeide,, alweer gestopt is met groeien, het puntje is ook zwart, en t kan zijn dat ik perongeluk met het verversen van water etc er te hard tegen aan ben gekomen en een puntje mss is afgebroken ??‍♀️ Ik wacht het nog even af want de wortel groeit alsnog heel hard door. Zo leuk dit, hou elke dag bij hoe t met ze gaat ???

        1. Hoi Soraya,

          Wat onwijs leuk om te horen dat het lukt met je avocadoplantjes! Tijdens het vervoeren van mijn plantje waren een aantal kleine blaadjes van de steel gebroken. Deze groeide niet meer terug. Dus het kan inderdaad zo zijn dat je plantje, waar je tegenaan bent gekomen, niet meer zult groeien. :( Maar je kunt het altijd proberen! Avocadoplanten blijven lastig.

          Veel succes met je plantjes!

        2. Geen flauwekulletjes joh.
          Gewoon die pit in de grond stoppen, er groeit vanzelf wat uit mits je de grond goed vochtig houd.

          Ik nog nooit met stokjes en glas gewerkt en wel 5 planten gekweekt.
          Ze komen niet altijd uit maar meestal dus wel. (75% succes ratio).

          Die stokjes is echt onzin 😊😊

          1. Hoi Lennart,

            Je kunt op meerdere manieren planten stekken, kweken of zaaien. Dus mijn manier is zeker geen flauwekulletjes joh. Evenals jouw wijze.

            Groetjes,

            Lysanne

        1. Hoi Anjum,

          Het verschilt erg per avocadopit hoe snel hij een wortel krijgt. Bij een van mijn pitten duurde het ook bijna een jaar voordat hij een wortel kreeg. Misschien dat je het met een andere pit kunt proberen.

          Groetjes,

          Lysanne

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven