Maak je pannenkoeken eens met bananenmeel

Bananenmeel: het is een 100% natuurlijke meelsoort gemaakt van (duh) bananen. Bananenmeel is een bijzondere vervanger voor bijvoorbeeld tarwebloem, omdat het een lage glycemische index en een verfijnde smaak heeft. Ik was nieuwsgierig naar het meel en experimenteerde in de keuken. Zo floepte deze heerlijke glutenvrije bananenmeel pannenkoeken uit de pan! Zelf maken? Je vindt het recept in dit artikel en je leest meer over bananenmeel.

Wat is bananenmeel?

Bananenmeel is gemaakt van 100% banaan. Nu denk je vast dat deze meelsoort ook naar banaan smaakt. Niets is minder waar: het heeft geen bananensmaak. Nou, dat is ook lekker. Denk je een zoete meelsoort te hebben bemachtigd, smaakt het niet zoet. Maar hierdoor kun je bananenmeel ook voor hartige gerechten gebruiken! Bananenmeel heeft namelijk een nootachtige smaak.

Is bananenmeel gezond?

Jazeker! Bananenmeel is een ideale glutenvrije en gezonde vervanger voor bijvoorbeeld tarwebloem. Het lichaam ziet het zetmeel van bananenmeel als een vezel waardoor je bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Daarnaast bevat deze meelsoort minder calorieën dan bijvoorbeeld amandelmeel. Ik tel geen calorieën, dus dat maakt voor mij niet zo veel uit. Maar wel handig om te weten als je dit wel doet.

Bananenmeel is een ideale glutenvrije en gezonde vervanger voor bijvoorbeeld tarwebloem. 

Glutenvrije bananenmeel pannenkoeken met kaneel

Verschillende soorten meel van bananen

Er is iets vreemds aan de hand met meel van bananen. De samenstelling verschilt sterk per merk. Zo bakte ik deze pannenkoeken met het biologische bananenmeel van De Nieuwe Band. Deze bevat bijna 80 gram suiker per 100 gram. Dat is echt superveel! Daarom dacht ik in eerste instantie dat het niet de moeite waard was om bananenmeel te gebruiken. Maar wat blijkt? Het bananenmeel van Holland & Barrett bevat slechts 2,8 gram suikers per 100 gram. Dat verschilt dus een hoop. Daarom raad ik je aan om zelf af te wegen welke soort bananenmeel je koopt.

Er is iets vreemds aan de hand met meel van bananen.

Recept voor glutenvrije banenenmeel pannenkoeken

Voor 5 á 6 pannenkoeken

Glutenvrije bananenmeel pannenkoeken

Geniet van een zondagse brunch met deze glutenvrije bananenmeel pannenkoeken. Lekker met jam, pindakaas of hagelslag.
Voorbereidingstijd0 min
Bereidingstijd25 min
Totale tijd25 min
GangKoek,Ontbijt
KeukenGlutenvrij,Hollands
Trefwoordglutenvrij,ontbijt,tarwevrij
Aantal6 pannenkoeken

Benodigdheden

  • Mengkom
  • mixer
  • koekenpan

Ingrediënten

  • 100 gram bananenmeel
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • snuf zout
  • 250 milliliter plantaardige melk
  • 2 (lijnzaad-)eieren
  • olie om in te bakken

Bereidingswijze

  • Meng het bananenmeel, kaneel, bakpoeder en zout in een kom door elkaar.
  • Schenk daarna de ongezoete amandelmelk beetje voor beetje in de kom en mix tegelijkertijd het beslag luchtig.
  • Mix vervolgens de (lijnzaad-)eieren door het beslag totdat er een romig en luchtig geheel ontstaat.
  • Zet een koekenpan op het vuur en smelt een beetje kokosolie in de pan.
  • Schenk dan het bananenbeslag voorzichtig in de pan en maak een grote pannenkoek. Je kunt ook kleinere pannenkoekjes bakken.
  • Tip: Zet het vuur niet te hoog en doe een deksel op de pan. Hierdoor krijg je de perfecte pannenkoeken.
  • Kijk of de onderkant goudbruin is en keer de pannenkoek voorzichtig om. Laat de andere kant ook goudbruin worden.
  • Serveer ten slotte de bananenmeel pannenkoeken met kaneel direct of bewaar bedekt in de koelkast.

Notities

In stap 4 van dit artikel over ei-vervangers lees je hoe je lijnzaad-eieren maakt.

Deel je creatie met ons! Maak een foto, zet op Instagram en gebruik #thisisjoan. Of tag @thisisjoan1.

Wat vind jij van het bananenmeel? Is het een bijzondere meelsoort?

Liefs,

Lysanne

Wil je een andere soort pannenkoek bakken? Maak dan eens deze kikkererwtenpannenkoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *