Maak je pannenkoeken eens met bananenmeel

Glutenvrije bananenmeel pannenkoeken

Bananenmeel pannenkoeken zijn een lekkere variatie op ‘gewone’ pannenkoeken. Waarom? Je maakt ze namelijk met bananenmeel. Dit meel heeft een lage glycemische index en een verfijnde smaak. Ik raad je het echt aan om deze heerlijke pannenkoeken te maken! Laten we beginnen.

Wat is bananenmeel?

Bananenmeel is gemaakt van 100% banaan, maar heeft geen zoete bananensmaak. Het meel heeft juist een nootachtige smaak, waardoor je het voor zowel hartige als zoete gerechten kunt gebruiken.

Is bananenmeel gezond?

Bananenmeel is een gezonde en glutenvrije en vervanger voor bijvoorbeeld tarwebloem. Het lichaam ziet het zetmeel van bananenmeel als een vezel waardoor je bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Daarnaast bevat deze meelsoort minder calorieën dan bijvoorbeeld amandelmeel. Ik tel geen calorieën, dus dat maakt voor mij niet zo veel uit. Maar wel handig om te weten als je dit wel doet.

Bananenmeel is een gezonde en glutenvrije vervanger voor bijvoorbeeld tarwebloem.

Glutenvrije bananenmeel pannenkoeken

Verschillende bananenmeelmerken

Er is iets vreemds aan de hand met meel van bananen. De samenstelling verschilt sterk per merk. Zo bakte ik deze pannenkoeken met het biologische bananenmeel van De Nieuwe Band. Deze bevat bijna 80 gram suiker per 100 gram. Dat is echt superveel! Daarom dacht ik in eerste instantie dat het niet de moeite waard was om bananenmeel te gebruiken. Maar wat blijkt? Het bananenmeel van Holland & Barrett* bevat slechts 2,8 gram suikers per 100 gram. Dat verschilt dus een hoop. Daarom raad ik je aan om zelf af te wegen welke soort bananenmeel je koopt. Goed, laten we beginnen met bakken!

* Dit is een affiliate link.


Recept

Glutenvrije bananenmeel pannenkoeken

Geniet van een zondagse brunch met deze glutenvrije bananenmeel pannenkoeken. Lekker met jam, pindakaas of hagelslag.
Voorbereiding0 min
Bereidingstijd25 min
Totale tijd25 min
GangKoek,Ontbijt
KeukenGlutenvrij,Hollands
Trefwoordglutenvrij,ontbijt,tarwevrij
Aantal6 pannenkoeken

Benodigdheden

  • Mengkom
  • mixer
  • koekenpan

Ingrediënten

  • 100 gram bananenmeel
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • snuf zout
  • 250 milliliter plantaardige melk
  • 2 (lijnzaad-)eieren
  • olie om in te bakken

Bereidingswijze

  • Meng het bananenmeel, kaneel, bakpoeder en zout in een kom door elkaar.
  • Schenk daarna de ongezoete amandelmelk beetje voor beetje in de kom en mix tegelijkertijd het beslag luchtig.
  • Mix vervolgens de (lijnzaad-)eieren door het beslag totdat er een romig en luchtig geheel ontstaat.
  • Zet een koekenpan op het vuur en smelt een beetje kokosolie in de pan.
  • Schenk dan het bananenbeslag voorzichtig in de pan en maak een grote pannenkoek. Je kunt ook kleinere pannenkoekjes bakken.
  • Tip: Zet het vuur niet te hoog en doe een deksel op de pan. Hierdoor krijg je de perfecte pannenkoeken.
  • Kijk of de onderkant goudbruin is en keer de pannenkoek voorzichtig om. Laat de andere kant ook goudbruin worden.
  • Serveer ten slotte de bananenmeel pannenkoeken direct of bewaar bedekt in de koelkast.

Notities

In stap 4 van dit artikel over ei-vervangers lees je hoe je lijnzaad-eieren maakt.

Deel je creatie met ons! Maak een foto, zet op Instagram en gebruik #thisisjoan. Of tag @thisisjoan1.

Wat vind jij van bananenmeel?

Liefs,

Lysanne

Wil je een andere soort pannenkoek bakken? Maak dan eens deze kikkererwtenpannenkoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *