Home » Recept: Vegan kaneelbroodjes met hazelnoot en rozijn

Recept: Vegan kaneelbroodjes met hazelnoot en rozijn

Vegan kaneelbroodjes maken

Vegan kaneelbroodjes: een heerlijk brood voor op de paastafel. Mijn ideale paasontbijt bestaat uit familie, gezelligheid en lekker eten. In het laatste geval kun je voor kant-en-klaar paasbrood gaan, maar zelfgebakken brood is veel lekkerder! Kom, laten we samen deze gezonde kaneelbroodjes maken met rozijnen en hazelnoten.

Waarom eten we paasbrood?

Waarom eten we tijdens Pasen speciaal paasbrood? Volgens Wikipedia (I know, geen betrouwbare bron) wordt paasbrood vooral tijdens Pasen gegeten. Goh, daar was ik zelf nooit op gekomen. Anyway. Paasbrood bevat veel ingrediënten, zoals rozijnen, krenten en spijs, om de vastentijd af te sluiten. Na een periode van weinig eten is een rijkgevuld brood wel zo op zijn plaats.

Wat is paasbrood?

Zoals ik hierboven schreef, bestaat het traditionele paasbrood onder andere uit rozijnen, krenten en spijs. Daar kunnen bijvoorbeeld sukade, appelstukjes, walnoten en hazelnoten aan worden toegevoegd. Dit originele paasbrood kent tegenwoordig veel varianten, zoals breekbroodjes of een broodkrans met appel en kaneel. Dus toen dacht ik: waarom bak ik niet mijn eigen variant? Dat werd deze vegan kaneelbroodjes.

In eerste instantie dacht ik dat de kaneelbroodjes zouden mislukken (lees: de buns zagen er tijdens de eerste rijs uit als drolletjes). Nadat ik ze in de oven had gezet, kwam echter een prachtig brood uit de oven gerold. Dus wees niet ongerust als je denk dat dit brood mislukt, want dat doet het niet ;). Nu is het jouw beurt om een mooi paasbrood uit de oven te toveren!

Recept voor vegan kaneelbroodjes

Voor één groot brood van 12 stuks
Oventijd: 25 minuten
Ovenstand: 190 graden Celsius (boven- en onderwarmte)
Nodig: 2 mengkommen, plastic folie, foodprocessor, deegroller, springvorm van 22 cm doorsnede en bakpapier

Ingrediënten

Vulling 1

  • 100 gram blauwe rozijnen
  • 50 gram gehakte hazelnoten

Brooddeeg

  • 150 gram speltmeel
  • 250 gram spelbloem
  • 40 gram gesmolten olie
  • 2 eetlepels kokosbloesemsuiker
  • 4 gram zout
  • 175 gram plantaardige melk
  • 6 gram droge gist
  • 1 chiazaad-ei
  • 51 gram plantaardige (soja) yogurt
  • olie

Vulling 2

  • 20 gram blauwe rozijnen
  • 6 dadels
  • 30 gram gesmolten olie
  • ½ theelepel kaneel
  • 1 eetlepel kokosbloesemsuiker
  • 4 eetlepels ongezoete amandelmelk

Topping

  • handje gehakte walnoten
  • geraspte kokos
  • 2 eetlepels erhyritol of poedersuiker
  • 1 eetlepel water

Bereidingswijze

  1. Week van vulling 1 de rozijnen 15 minuten in heet water. Laat het daarna goed uitlekken.
  2. Vet alvast een mengkom in met olie.
  3. Meng voor het brooddeeg het speltmeel, speltbloem, kokosbloesemsuiker en zout in een kom. Roer dit door elkaar. Voeg dan pas de gist toe, want gist en zout houden niet zo van elkaar.
  4. Voeg vervolgens de ongezoete amandelmelk en (chiazaad-)eieren toe en kneed de ingrediënten op het werkblad 10 minuten met je handen tot een plakkerig deeg. Het deeg hoort plakkerig te zijn. Geen meel toevoegen! Je kunt het deeg ook de keukenmachine laten kneden als je geen spierballen hebt.
  5. Meng vervolgens de gesmolten kokosolie beetje bij beetje door het deeg en kneed dit tot een mooi en soepel deeg. Je kunt controleren of het deeg elastisch genoeg is door een vierkant raampje te trekken tussen je vingers. Is dit niet het geval? Kneed dan verder.
  6. Kneed vulling 1 door het deeg heen.
  7. Maak een ronde bal van het deeg en leg het in de ingevette mengkom. Dek de kom af met plastic folie en laat dit 60 minuten op een warme plek rijzen (kamertemperatuur). Dit is de eerste rijs.
  8. Mix voor vulling 2 de rozijnen, dadels, gesmolten kokosolie, kaneel, erhyritol of kokosbloesemsuiker en ongezoete amandelmelk in de foodprocessor tot een gladde pasta. Zet opzij.
  9. Vet de werkplek in met een beetje olie om plakkend deeg te voorkomen.
  10. Druk de lucht met een vuist uit het deeg en bol het deeg zachtjes op. Laat het 15 minuten afgedekt op het werkblad rusten.
  11. Rol het deeg uit tot een niet al te dikke en te dunne rechthoekige lap. Je moet dit op gevoel rollen. In ieder geval is de lengte niet langer dan een halve meter.
  12. Smeer vulling 2 over het deeg en laat 1 centimeter van de uiteindes leeg.
  13. Rol het deeg in de lengte strak op en druk de uiteindes ietwat dicht.
  14. Snijd de deegrol in 12 gelijke stukken.
  15. Leg een stuk bakpapier in de springvorm en vet de zijkanten van de vorm in.
  16. Leg de stukken deeg met de vulling naar boven in de springvorm. Het maakt niet uit als er ruimte tussen de stukken ligt.
  17. Laat het deeg afgedekt met plastic folie 45 minuten op een warme plek (kamertemperatuur) rusten. Dit is de tweede rijs.
  18. Verwarm tegelijkertijd de oven voor op 190 graden Celsius (boven- en onderwarmte).
  19. Strooi ten slotte gehakte walnoten en geraspte kokos over de buns.
  20. Bak de vegan kaneelbroodjes 30 minuten in het midden van de oven.
  21. Laat de buns zonder de zijkanten van de springvorm afkoelen op een rooster.
  22. Meng voor de topping 2 eetlepels erhyritol met 1 eetlepel water en besprenkel de afgekoelde broodjes ermee.

Welk brood serveer jij voor Pasen?

Liefs,

Lysanne

4 gedachten over “Recept: Vegan kaneelbroodjes met hazelnoot en rozijn”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven