Desserts/ijs, Recepten, Uit de oude doos

Raw bananenbrood ijsstam met havermout en noten

Raw bananenbrood ijsstam met havermout en noten

Wanneer er vroeger thuis iets te vieren was, kocht mijn vader vaak een Viennetta ijsboomstam (wie kent ze niet). Deze herinnering deed me denken aan een soortgelijk recept uit de oude doos, namelijk een raw bananenbrood ijsstam met havermout en noten. Dit ‘brood’ is een bijzondere variant van bananenbrood. Wil jij het recept hebben? Dat is mooi, want in dit artikel geef ik het je!

Raw bananenbrood ijsstam met havermout en noten

Waar komt bananenbrood eigenlijk vandaan? De geschiedenis van bananenbrood is een mysterie, want niemand weet precies waar het vandaan komt. Voor mijn gevoel kwam het brood in de jaren ’10 van deze eeuw uit de lucht vallen. Het was ineens helemaal hip en happening. Bananenbrood.be (z.j.) denkt dat de oorsprong in Zuid-Amerika ligt. Men gebruikte overrijpe bananen die niet meer verkocht konden worden voor bananenbrood. Het eerste recept voor bananenbrood schijnt echter in de jaren ’30 uit de VS te komen. In verschillende kookboeken kwamen recepten voor die erg op het huidige bananenbrood lijkt (Bananenbrood.be, z.j.). Kortom: het blijft een beetje schatten wanneer bananenbrood is ontstaan. Ach ja, als het maar lekker is!

Raw bananenbrood ijsstam met havermout en noten

In eerste instantie had ik dit raw bananenbrood in de vriezer gedaan, omdat hij te smeuïg was om op kamertemperatuur te snijden. (Ik vries echt alles in…). Uiteindelijk was het bananenbrood ietwat bevroren beter hanteerbaar. Dan maar een raw bananenbrood ijsstam met havermout en noten! Let op: je likt je vingers en duimen af bij dit broodje. Letterlijk, want hij is super smeuïg.

Recept

Voor een kleine ijsboomstam
Bereidingstijd: 25 minuten
Nodig: klein broodvormpje/kleine glazen ovenschaal en foodprocessor

Ingrediënten

  • kokosolie
  • 1/2 kopje cashewnoten
  • 1/2 kopje walnoten
  • 7 eetlepels havermout
  • 1 theelepel kaneel
  • 1/2 kopje zachte dadels (bijv. Medjool)
  • 2 eetlepels ahornsiroop
  • 2 rijpe bananen
  • optioneel: vanille extract

Bereidingswijze

  1. Vet de kleine broodvorm of glazen ovenschaal in met kokosolie en leg er bakpapier in.
  2. Maal de cashewnoten, walnoten, havermout en kaneel tot een meel in de foodprocessor.
  3. Voeg de dadels, ahornsiroop, bananen en eventueel het vanille extract toe en maal alle ingrediënten tot een smeuïg beslag.
  4. Is het deeg te nat? Voeg meer havermout toe.
  5. Stort het deeg in de broodvorm of ovenschaal en druk goed aan.
  6. Laat de raw bananenbrood ijsstam met havermout en noten minstens 4 uur in de vriezer hard worden.
  7. Haal de vorm of schaal na vier uur uit de vriezer en laat even zacht worden.
  8. Haal de ijsstam uit de vorm en snijd in stukken.
  9. Serveer direct of bewaar de plakken tussen bakpapier in de vriezer.

Heb je het recept gemaakt? Maak een foto en tag @thisisjoan1 op Instagram. Dat vind ik onwijs leuk!

Wat voor ijs eet jij als je iets te vieren hebt?

Liefs,

Lysanne

Wil je liever een gebakken bananenbrood? Probeer dan dit bananenbrood met plantaardige proteïne.

2 Comments

  1. Ahh Lysanne, wat ziet dat er weer geweldig uit! Wij moeten echt eens samen gaan koken/bakken :D

    1. Gaan we zeker doen! Snel :)

Leave a Reply

Required fields are marked*