Een dagje historisch Delfshaven

Een dagje historisch Delfshaven

Als je een dagje naar een stad wilt, kun je bijvoorbeeld naar Rotterdam gaan. Het is echter leuker om een historische plek te bezichtigen. Zoals een dagje historisch Delfshaven. Bovendien ligt dit dorpje gewoon in Rotterdam. Dus geen excuses dat het teveel reisgedoe is. In dit artikel vertel ik meer over prachtig Delfshaven.

Een dagje historisch Delfshaven

Delfshaven: het klinkt alsof het de haven van Delft is. Dat klopt. Nou, klopte dan. Heel (heuuuul) vroeger was Delfshaven inderdaad de haven van Delft. In 1389 ontstond Delfshaven doordat de Delfshavense Schie werd gegraven om doorgang te verlenen aan schepen (Historisch Delfshaven Rotterdam, z.j.). Delft wilde namelijk een eigen haven, zodat de stad kon handel drijven met andere steden. Toentertijd was Delfshaven dus onderdeel van Delft.

In 1886 annexeerde Rotterdam Delfshaven. Dat is niet zo gek, want het dorpje ligt tegenwoordig in Rotterdam (stadsdeel). Sterker nog: de afstand tussen Delft en Delfshaven is redelijk groot, namelijk zo’n klein uurtje fietsen.

Een dagje historisch Delfshaven

Bezienswaardigheden historisch Delfshaven

Historisch Delfshaven is een heel lange straat met een gracht. Daaromheen zijn prachtige bezienswaardigheden gebouwd. Een voorbeeld hiervan is de Dubbele Palmboom die je op de foto hierboven ziet. Dit graanpakhuis werd in 1825 gebouwd (Hannolans, 2018). De naam is te danken aan het museum die tot 2012 in het gebouw was gevestigd. Momenteel staat het leeg. Dat is zonde, want ik vind het een mooi gebouw!

Een ander mooi gebouw is het Zakkendragershuisje die je op de eerste foto ziet. Dit huisje is gebouwd in 1653. De broeders van het Zakkendragersgilde kwamen op deze plek bij elkaar om het havenwerk te verdelen (Antoine, 2018).

Naast de twee bovenstaande bezienswaardigheden zijn de Aelbrechtskolk, de Pelgrimskerk en de Windkorenmolen de Distilleerketel de moeite waard om te bezichtigen. Verder kun je terecht bij de vele kunstateliers en antiekwinkels in Delfshaven.

Een dagje historisch Delfshaven

Rusten Bij Loes in Delfshaven

Heb je eenmaal alle bezienswaardigheden gezien of ben je het gewoon zat om te lopen? Dan kun je naar Rotterdam gaan, maar het is veel leuker om koffie te drinken Bij Loes. In dit knusse, maar fijne plekje is een soort huiskamer. Bestel daar een soja cappuccino met een stuk lemon curd cheesecake! Tip: deel de taart met iemand samen, want je krijgt een flink stuk. Heb je zin in fris? Dan moet je de huisgemaakte limonade proberen. Die is heel erg lekker!

Na een dagje Delfshaven pak je zo tram naar Rotterdam Centraal en neem je de trein naar huis. Of je gaat net zoals ik fietsend naar Delft. Dus wat ga jij doen binnenkort? Juist ja: een middagje historisch Delfshaven.

Heb jij wel eens gehoord van Delfshaven?

Liefs,

Lysanne

Als je dan toch in Rotterdam bent: bij Gys eet je super lekker vegan!

Comments

    1. Post
      Author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *