Recepten, Taart en cake

Gezonde carrot cake met cashew frosting

Gezonde carrot cake met cashew frosting

Er kwam vorige week een konijntje langs om te vragen of er nog worteltjestaart was. Ik houd al op met dit bekende grapje, want het konijntje zegt: ”Vies, he?” Einde grap. Deze super smeuïge en gezonde carrot cake met cashew frosting is dus echt to die for en daarom deel ik het recept met jou in dit artikel!

Gezonde carrot cake met cashew frosting

Tegenwoordig is het hip om taart te bakken met groente. Courgette, bieten of wortels: het kan allemaal. Zo gek is het echter niet om met groente te bakken, want in de middeleeuwen bakten men al met deze ingrediënten (Carrot Museum, z.j.). Vroeger waren er dus al hipsters! Het verhaal gaat dat suiker en zoetmakers in die tijd erg duur of moeilijk verkrijgbaar waren (JC Cat, 2018). Daarom werd er een alternatief gezocht, namelijk zoete groente, waaronder wortels.

De eerste recepten van carrot cake ontstonden in de negentiende eeuw in Frankrijk en Zwitserland. Maar er schijnt zelfs een recept uit de zestiende eeuw te zijn (Carrot Museum, z.j.). De populariteit van carrot cake groeide echter in de Tweede Wereldoorlog. Veel voedsel was toentertijd op de bon, dus moest men creatief zijn met ingrediënten. En nu? Tegenwoordig is carrot cake verkrijgbaar in ieder koffiebarretje.

Gezonde carrot cake met cashew frosting

Deze gezonde carrot cake met cashew frosting ontstond uit een spontane bui. Ik ben dus totaal niet spontaan, haha. Ik mengde wat ingrediënten door elkaar en er rolde een super lekkere cake uit de oven. Doordat ik in een spontane bui was, weet ik niet ongeveer hoeveel amandelmelk ik heb gebruikt en hoelang de cake in de oven heeft gestaan. Daarom moet je goed opletten dat de cake niet te lang in de oven staat. Daarom raad ik aan om bij de oven te blijven.

Recept

Voor één taart
Ovenstand: 180 graden Celsius (boven- en onderwarmte)
Oventijd: 30 á 40 minuten
Nodig: springvorm/ovenschaal, 2 mengkommen en foodprocessor

Ingrediënten

Taart

  • handje rozijnen
  • kokosolie
  • 1 1/2 cup havermeel
  • 3/4 cup boekweitmeel
  • handje kokosflakes
  • 1 theelepel kaneel
  • snufje zout
  • 1 super grote wortel
  • 1/2 banaan
  • 4 zachte dadels
  • 8 druppels stevia (of kokosbloesemsuiker naar wens)
  • 1 eetlepel ahornsiroop
  • 1 ei
  • ongezoete amandelmelk

Frosting

  • handje cashewnoten
  • 1 eetlepel kokosolie
  • snuf kaneel
  • vanille extract
  • citroensap
  • scheutje sojayoghurt

Garnering

  • matcha poeder (optioneel)
  • rozijnen
  • kokosflakes

Bereidingswijze

  1. Laat de rozijnen weken in heet water.
  2. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius (boven- en onderwarmte). Vet een springvorm van 24 cm doorsnede in met kokosolie en leg er bakpapier in. Ik heb een ronde ovenschaal van aardewerk gebruikt.
  3. Meng het havermeel, boekweitmeel, kokosflakes, kaneel en zout in een kom.
  4. Rasp de grote wortel fijn en meng door de droge ingrediënten.
  5. Prak de banaan samen met de dadels in een andere kom. Voeg de stevia (of kokosbloesemsuiker), ahornsiroop en het ei toe en meng alles door elkaar. Voeg als laatste de geweekte rozijnen toe.
  6. Voeg de natte ingrediënten bij de droge ingrediënten en meng wederom door elkaar.
  7. Schenk nu beetje bij beetje de ongezoete amandelmelk toe, totdat er een smeuïg beslag ontstaat die niet te nat is (ik heb het niet precies afgemeten). Het beslag blijft ietwat dikkig.
  8. Schenk het beslag in de vorm en bak de gezonde carrot cake met cashew frosting 30 á 40 minuten in het midden van de oven (ik heb het niet precies bijgehouden).
  9. Maak ondertussen de cashew frosting door de cashewnoten, kokosolie, kaneel, vanille extract, citroensap en een scheutje sojayoghurt in een foodprocessor te mengen. Het moet een smeuïg en zacht geheel worden.
  10. Laat de carrot cake op een rooster afkoelen.
  11. Smeer de cashew frosting over de afgekoelde cake en garneer de cake met matcha poeder, rozijnen en kokosflakes.

Heb je het recept gebakken? Maak een foto en tag @thisisjoan1 op Instagram. Dat vind ik onwijs leuk!

Wat is jouw beste verhaal van worteltjestaart?

Liefs,

Lysanne

Deze citroen-havercake met cashew frosting is ook de moeite waard om te bakken.

Leave a Reply

Required fields are marked*