Home » Recept: Glutenvrije zaden granola met gedroogde vijg

Recept: Glutenvrije zaden granola met gedroogde vijg

Glutenvrije zaden granola

Ik stond laatst voor een poppenkraam… euh het ontbijtschap! En ik had echt geen idee welke granola ik nodig had. Overal zat een lading suiker of tarwe in. Dat was voor mij te min! Daarom bakte ik deze glutenvrije zaden granola met gedroogde vijg. Dat is veel beter voor je spijs. In dit artikel vind je het recept, zodat je in de ochtend een gezond ontbijt opschept. PS. Alle zinnen rijmen!

Het zusje van muesli

Granola is het zusje van muesli, alleen dan in een sexy krokant jasje. Het is me niet helemaal duidelijk hoe granola is ontstaan. Wellicht experimenteerde iemand met muesli. Ach ja, waarom ook niet.

De geschiedenis van muesli

Muesli heeft wel een duidelijke ontstaansgeschiedenis. Het goedje is in 1900 bedacht door de arts Maximilian Bircher-Benner. Wacht. Bircher muesli is een bekend woord! Nu weet je dus waar het vandaan komt. Meneer Bircher-Benner was een van de eerste die vond dat mensen gezonder moesten eten door veel onbewerkte ingrediënten te nuttigen, zoals zaden en pitten. Geraffineerde suikers, wit brood en dierlijke producten hadden in zijn ogen te weinig voedingsstoffen. Is Bircher nou een van de eerste veganisten? Klinkt wel een beetje, vind je niet?

De muesli van Bircher bestaat niet uit granen, wat de pakken in de supermarkt wel vaak bevatten. Zijn muesli is een mix van geraspte appel, noten en één eetlepel havermout. Hierdoor ontstond er een papje. Die vent was veel te modern! Bircher muesli is de ouderwetse voorganger van de nu oh zo hippe overnight oats. Hippe gast!

Deze glutenvrije zaden granola met gedroogde vijg is een ode aan de heer Bircher-Benner. Ik heb namelijk alleen noten, zaden en kokos gebruikt. En wat andere ingrediënten. De granola is niet zo mierzoet als de varianten uit de supermarkt. Ik begon te stuiteren na een portie supergranola door mijn yoghurt! Ben je wel gek op zoet? Je kunt altijd fruit of stevia mengen door de yoghurt met granola.

Recept voor glutenvrije zaden granola

Voor één kleine weckpot
Oventijd: 18 minuten
Ovenstand: 160 graden Celsius (boven- en onderwarmte)
Nodig: 2 hittebestendige kommetjes

Ingrediënten

  • 3 eetlepels kokosolie
  • 1/2 kopje amandelen
  • 1/2 kopje pecannoten
  • 5 gedroogde vijgen
  • 2 eetlepels zonnebloempitten
  • 2 eetlepels pompoenpitten
  • 1 eetlepel lijnzaad
  • 5 eetlepels sesamzaad
  • 5 eetlepels geraspte kokos
  • 2 eetlepels kokosbloesemsuiker
  • 1/2 theelepel kaneel

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven op 160 Celsius (boven- en onderwarmte). Leg bakpapier op een bakplaat.
  2. Smelt de kokosolie au-bain-marie.
  3. Hak ondertussen de amandelen, pecannoten en vijgen grof.
  4. Meng de noten en de stukjes vijg met de zonnebloempitten, pompoenpitten, lijnzaad, sesamzaad, geraspte kokos, kokosbloesemsuiker en kaneel.
  5. Voeg de gesmolten kokosolie toe en meng alle ingrediënten nogmaals goed door elkaar.
  6. Stort de granola op de bakplaat en maak er een plaat van, van 1 cm dikte. Let op dat je een strakke plaat maakt, want stukjes die niet tegen de plaat aanliggen, verbranden.
  7. Bak de glutenvrije zaden granola met gedroogde vijg 18 minuten in het midden van de oven. Schep elke 6 minuten de granola om, om verbranden te voorkomen.
  8. Laat afkoelen op de bakplaat en bewaar in een afgesloten pot.

Bak jij je eigen granola of koop je het in de supermarkt?

Liefs,

Lysanne

2 gedachten over “Recept: Glutenvrije zaden granola met gedroogde vijg”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven