Onthoud dit als je verdrietig bent van Maggy van Eijk

Onthoud dit als je verdrietig bent van Maggy van Eijk

Iedereen worstelt wel eens met zichzelf. De een kan er echter beter mee omgaan dan de ander. Sommigen vinden hun steun in een avondje netflixen of een goed boek, anderen in bijvoorbeeld eten, alcohol of drugs. Ik vond mijn steun in orthorexia. Ook ik worstel af en toe met mezelf en dan heb ik een flinke oppepper nodig. Ik was daarom erg benieuwd naar het boek Onthoud dit als je verdrietig bent van Maggy van Eijk. In dit artikel vertel ik je meer over dit grappige, maar confronterende zelfhulpboek.*

Even een waarschuwing

Voordat ik begin over dit boek waarschuw ik degene die heel erg met zichzelf worstelen of beïnvloedbaar zijn. Ik raad je aan om dit boek pas te lezen als je er zelf klaar voor bent. Heb je echt hulp nodig? Dan verzoek ik je om contact op te nemen met een psycholoog. Die kan jou verder helpen.

Goed. Nu het serieuze deel voorbij is, ga ik er een luchtig artikel van maken. Hoop ik.

Worsteling met zichzelf

Onthoud dit als je verdrietig bent gaat over het leven van Maggy. Ze is socialmediaredacteur bij BBC en heeft een leven in hartje Londen. Maggy ziet eruit als een leuke vrolijke jonge vrouw, maar van binnen worstelt ze met zichzelf en het leven. In het boek praat ze over paniekaanvallen, zelfbeschadiging, depressie en overmatig drinken. Help! Het is een hele rugzak vol met herinneringen en ervaringen waar Maggy mee probeert om te gaan.

Tegenwoordig heeft Maggy handvatten die haar helpen als ze een minder goede dag heeft. Ze zet deze gereedschapskist in die haar staande houdt. Zo weet ze waar ze intens blij van wordt, op welke plekken je het beste huilt en van welke dingen ze het gevoel krijgt dat ze leeft.

Hilarisch en confronterend boek

Voordat ik het boek Onthoud dit als je verdrietig bent van Maggy van Eijk ging lezen, had ik geen idee waar het boek zou over gaan. Oke, over Maggy natuurlijk. Ik wist echter niet dat het boek best grappig is. Maggy beschrijft haar situaties namelijk hilarisch. Zo schrijft ze over haar zoektocht naar een betere relatie met voeding. Niet met boerenkoolsalades met twee korreltjes zout of vreemde açai bowls, maar met lasagne uit de slow cooker waardoor ze opeens veel minder volgers op Instagram heeft.

Naast dat het boek grappig is, is het ook een confronterend boek. Sommige situaties waren voor mezelf herkenbaar, waardoor de tekst impact had. Het deed me denken waar ik eigenlijk zelf mee bezig ben geweest. Mezelf een beetje uithongeren, omdat het iets was waar ik wél controle over had. Stom als ik er aan terugdenk.

Onthoud dit als je verdrietig bent van Maggy van Eijk

Dagelijkse worsteling

Het boek bestaat uit vijftien hoofdstukken die beginnen met ‘onthoud dit als je ….’: je eigen lichaam haat, verliefd bent, je baan verliest, etc. Elk hoofdstuk gaat over een ander onderwerp waar Maggy dagelijks mee worstelde. Ze vertelt over wat er precies gebeurde en wat het met haar deed. Om een voorbeeld te noemen: ze dacht dat ze allerlei kleine beestjes in haar onderarmen had zitten en begon haar armen open te krabben. Maar het hielp niet. Toen een psycholoog haar vertelde dat ze haar arm in een scène van Club Pinguin moest zetten, kon ze de situatie beter relativeren.

Club Pinguin

Club Pinguin, wat is dat nou weer? Dat dacht ik dus ook. Is dit voor mijn tijd? Blijkbaar! Club Pinguin is dus een spelletje waarbij je een pinguin aankleedt. Ik vergeleek dit met de Sims, waarbij je je sims van tevoren ook kunt aankleden met leuke én heel gekke kleding.

Terug naar de arm van Maggy. Doordat ze haar arm aankleedde met bijvoorbeeld een hoedje, werd de situatie veranderd van dramatisch naar best grappig. En dat spelletje helpt mij ook. Als ik een minder goede dag heb, geef ik alles een hoedje. Ik fiets bijvoorbeeld naar mijn werk en dan geef ik onderweg de meeuwen, auto’s en zelfs mensen diverse hoedjes op. Van feestmutsen tot bolhoeden. Hierdoor zit ik op een gegeven moment lachend op de fietsen, kijkend of niemand mij ziet grijnzen. Geloof me: het werkt!

Handige lijstjes

Ten slotte heeft Maggy in elk hoofdstuk super handige lijstjes gemaakt met activiteiten die haar vrolijk maken. Zoals een té gekke nieuwe band op Spotify vinden, dansen in bed, een heel uitgebreid recept maken, jezelf belonen of een strijdkreet maken. Deze lijstjes kun je raadplegen als je een rotdag hebt en rust in je hoofd wilt.

Onthoud dit als je verdrietig bent van Maggy van Eijk is een grappig, confronterend en leerzaam zelfhulpboek als je een flinke oppepper nodig hebt. Ik heb er zeker een aantal handige tips uit gehaald die ik dagelijks kan toepassen.

Onthoud dit als je verdrietig bent van Maggy van Eijk (Uitgeverij Spectrum) is te koop in de boekwinkel voor 20,00 euro.

Liefs,

Lysanne

*Gesponsord

Wil je meer weten over mijn strijd tegen orthorexia? Lees dan hoe het gaat na zes jaar orthorexia.

Comments

  1. Janna

    Wat een bijzonder boek, lijkt me! Misschien mag ik het eens van je lenen? :) En van Club Pinguin had ik nog nooit gehoord, maar dat ga ik proberen haha, klinkt echt als een goed idee.

    1. Post
      Author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *