Falafel bakken met Delonghi FamilyFry friteuse

Falafel bakken met Delonghi FamilyFry friteuse

Hoe maak je de échte falafel zoals Libanese tentjes dat doen? Die vraag spookte in mijn hoofd rond. Want mijn falafel uit de oven was wel lekker, maar niet knapperig. De oplossing? Frituren in bruine rijstolie! Ik mocht van EP: de DeLonghi FamilyFry friteuse F32410CZ uitproberen om mijn falafelkunsten te verbeteren. In deze blogpost lees je mijn review en hoe de bestelling verliep.*

Een friteuse op mijn verlanglijstje

Om eerlijk te zijn stond een friteuse niet 1-2-3 op mijn verlanglijstje. Waarom? Ik ben niet zo van de bitterballencultuur. Je ziet me dan ook niet midden in de nacht een paar (vega)kroketten in het vet gooien. Daarnaast had ik de associatie dat bakken in frituurvet mega slecht was, dus had ik nooit de behoefte om een frituur te kopen.

Mijn mening over frituren veranderde snel nadat mijn vriend zelfgemaakte falafel bakte met olie in een pan. En oh my: deze kikkererwtenballetjes smaakten zoals falafel van Libanese tentjes! Spelt pita erbij met een flinke klodder hummus en je hoort me niet meer. Een paar uur dan. Conclusie: kom maar op met die friteuse. We gaan falafel bakken!

Ik kreeg de kans van EP: om een friteuse uit te proberen. Na enig onderzoek naar de beste friteuse, koos ik voor de de DeLonghi FamilyFry friteuse F32410CZ. Hieronder ga ik je meer vertellen.

Falafel bakken met Delonghi FamilyFry friteuse

DeLonghi FamilyFry friteuse

De DeLonghi FamilyFry is een echte familiefrituur. Doordat hij een inhoud van 3,5 liter heeft, kun je 1 kilo frietjes in één keer bakken. Dat is nog eens een flinke hoeveelheid! DeLonghi heeft nog een grotere FamilyFry van 4,5 liter, maar voor 2 personen is ‘mijn’ frituur al heel ruim.

Wat maakt de DeLonghi FamilyFry friteuse bijzonder? Dat is de speciale ‘koude zone’. Hierdoor blijft de olie langer vers en verbranden de kruimels die op de bodem terechtkomen niet. En dat klopt, want tijdens het bakken van de falafel kwamen kleine stukjes kikkererwt op de bodem die niet zwart werden. Wel zo fijn!

Daarnaast kunnen de onderdelen in de vaatwasser, behalve het verwarmingselement. Dat scheelt je weer afwas ;). Ook is de friteuse beveiligd als het verwarmingselement niet goed vast is geklikt.

FamilyFry testen met falafel

Met twee grote borden vol zelfgemaakte falafelballetjes, kon ik de friteuse goed testen. Gelukkig had ik een testteam die wel een portie versgebakken falafel wilden proberen. Het team bestond uit een hongerige vader en een moeder die wel eens de echte falafel wilde eten. Thanks papa en mama.

Van te voren moet je de olie heet genoeg maken (max. 190 graden Celsius). De friteuse heeft een handig rood knopje die uitgaat als de olie heet genoeg is. Daarna kun je het eten in het frituurbakje stoppen. Niet gooien. Voor de falafel stelde ik de frituur in op 180 graden Celsius en gebruikte ik 1,5 fles bruine rijstolie. Deze olie was de meest pure en ‘gezonde’ frituurolie die ik kon vinden.

De falafel ging eenvoudig de frituur in zonder uit elkaar te vallen. Daarnaast spetterde de olie niet. Eenmaal goudbruin, liet ik ze uitlekken op keukenpapier.

Tijd om de broodjes open te snijden en te vullen met sla, hummus en falafel. En het was me toch lekker! Zelfs het testteam was erg enthousiast. Het korstje van de balletjes was knapperig en de binnenkant zacht. Ook viel het me op dat de balletjes een lange tijd warm blijven. Ideaal, want ik houd niet van koud eten. Nou, ik weet wel wat ik de volgende keer ga maken: zoete aardappelfrietjes!

Specificaties FamilyFry

Welke specificaties heeft de Delonghi FamilyFry? Dat zijn de volgende punten:

 • inhoud: 1 liter;
 • inhoud frituurolie: 3,5 liter;
 • temperatuur: max. 190 graden Celsius;
 • temperatuur instelbaar;
 • controlelampje als de frituur heet is;
 • watt: 3200;
 • binnenpan uitneembaar;
 • geschikt voor vaatwasser (behalve het verwarmingselement).

Falafel bakken met Delonghi FamilyFry friteuse

Bestellingsverloop

Nu ik enthousiast ben over de friteuse, ging de bestelling bij EP: helaas minder goed. Tijdens mijn eerste bestelling was de friteuse niet beschikbaar, terwijl op de website stond aangegeven dat hij leverbaar was. Ik kreeg wel netjes een bericht dat ik een andere mocht kiezen. Bij de tweede poging was het weer raak: de friteuse was niet leverbaar. Wellicht dat dit door omstandigheden gebeurde, maar vervelend was het wel. Gelukkig was 3 keer scheepsrecht en werd de gekozen friteuse bezorgd.

Ik weet niet of ik er alleen last van had, maar EP: laat hier een stukje klantenservice liggen. Erg jammer, want bij concurrenten kun je net zo eenvoudig een friteuse bestellen. Ik hoop dat ze hier dan ook iets mee gaan doen. :)

Over EP:

EP: is onderdeel van ElectronicPartner Nederland B.V. Bij 100 zelfstandige winkels in Nederland vind je een uitgebalanceerd assortiment, een heldere prijs en uitstekende service.

Naast de fysieke winkels vind je op EP.nl het complete assortiment van consumentenelectronica en huishoudelijke apparatuur terug. De webshop is lid van de Nederlandse Thuiswinkel Organisatie en voldoet aan de gedragsrichtlijnen van Thuiswinkel.org.

Conclusie

De Delonghi FamilyFry F32410CZ is een fijne frituur waar je overheerlijke falafel in kunt bakken. De friteuse is voor 2 personen zeer ruim, waardoor je een flinke hoeveelheid kunt frituren. Verder is het een prima apparaat voor een klein huishouden. Helaas ging de bestelling bij EP: minder goed, maar ik hoop dat het bedrijf iets met mijn feedback gaat doen.

Ben je enthousiast en wil je de DeLonghi friteuse kopen? Je kunt de DeLonghi FamilyFry frituur bestellen voor 79,95 euro op de webshop van EP: of in de winkel.

Wat maak jij met een frituur?

Liefs,

Lysanne

*Gesponsord

Heb je geen frituur in huis? Je kunt ook glutenvrije falafel uit de oven maken!

Lysanne Joan

Lysanne is contentspecialist, SEO lover en eigenaar van This is Joan. Ze deelt op haar websites tips en tricks om elke dag een stapje groener te leven. Van gezonde recepten en groene tips tot planten kweken, vintage en vegan producten.

Reacties

 1. Jessica J.

  Mijn vriend en ik hebben geen frietketel en zijn van plan dat zo te houden. Kwestie van niet alles te frituren, haha! Gelukkig kan je de meeste dingen ook in de oven klaarmaken. :-)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *