Knapperige falafel met paprika tahinsaus

28 juli 2018 0 Door Lysanne

Knapperige falafel met paprika tahinsaus

Bestel falafel bij een Midden-Oosters tentje en je krijgt super knapperige falafel. Hoe doen ze dat toch? Wat is hun geheim? Ik dook de keuken in om het raadsel te ontcijferen. En het is gelukt! Deze knapperige falafel met paprika tahinsaus is to die for! Met een (spelt)pita, sla en komkommer maak je gezonde junkfood voor de vrijdagavond. In dit artikel vind je het recept, zodat je zelf gemakkelijk je eigen knapperige falafel maakt.

Knapperige falafel met paprika tahinsaus

“Lys, wanneer gaan we nou falafelballetjes maken?”, vroeg mijn vriend. Oke, oke, dan. En daar stond hij, in de keuken met 32 graden dit recept te maken. Respect. Ik zou inmiddels al zijn weggesmolten bij zo’n extreem hoge temperatuur. Daar moet ik bij zeggen dat ik dezelfde avond de oven had gebruikt. Dus het was nóg warmer in de keuken. Ach, als je een man blij kan maken met falafel, dan laat je dat maar zo ;).

Geschiedenis van falafel

Het is een beetje onduidelijk wie falafel heeft ontdekt en waar het oorspronkelijk vandaan komt. Maar het verhaal gaat rond dat de Kopten (christelijke Egyptenaren) de kikkererwtenballetjes bedachten als vervanger voor vlees in de Vastentijd (Lust ik wel, z.j.). Als je gewoon onthoud dat falafelballetjes uit het Midden-Oosten komen, ben je al een heel eind ;).

Onthoud gewoon maar dat falafelballetjes uit het Midden-Oosten komen.

Knapperige falafel met paprika tahinsaus

Gezondere falafel met rijstolie

Leuk falafelballetjes frituren, maar in welke olie? Bij de AH vond ik frituurolie op basis van 100% rijstolie. Deze olie is helemaal natuurlijk en dus beter ten opzichte van de andere merken frituurolie waar meerdere oliesoorten in zitten. Daarnaast bevat de rijstolie geen cholesterol en past dus in een cholesterol verlagend voedingspatroon. Yes! Deze knapperige falafel is dus gebakken in gezondere frituurolie. Hallo, gezonde junkfood!

Uit het onderstaande recept maak je heel wat kikkererwtenballetjes. Is dit te veel? Je kunt het recept halveren, of de balletjes invriezen. In het laatste geval moet je ze niet eerste frituren. Dan blijven ze namelijk niet knapperig. Tijd om falafel te bakken!

Deze olie is helemaal natuurlijk en dus beter.

Recept voor knapperige falafel

Voor een flinke hoeveelheid
Bereidingstijd: 12 uur + 45 minuten
Frituurtijd: ligt aan je frituur
Nodig: grote kom, theedoek, foodprocessor, 2 platte borden, frituur en keukenpapier

Ingrediënten

Voor de falafel

  • 2 kopjes gedroogde kikkererwten
  • 1 peterselieplant
  • 1 korianderplant
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels harrisa
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 1,5 theelepel zout
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1/2 theelepel gemalen peper

Voor de saus

  • 2 geroosterde paprika’s uit pot
  • 2 eetlepels lichte tahin
  • citroensap
  • 1/2 theelepel knoflookpoeder
  • 1/2 theelepel komijnpoeder
  • snuf peper

Extra

  • frituurolie
  • sla
  • komkommer
  • tomaat
  • (spelt)pita’s

Bereidingswijze

  1. Week 2 kopjes gedroogde kikkererwten 12 uur in koud water. Dek af met de theedoek.
  2. Maak alvast de paprika tahinsaus door de geroosterde paprika’s, tahin, citroensap, knoflookpoeder, komijnpoeder en peper te mengen in de foodprocessor. Je kunt nog spelen met de verhoudingen, zodat jij het lekker vindt.
  3. Zet de saus apart in een bakje in de koelkast.
  4. Spoel na 12 uur de kikkerwerwten om en stop de helft in de foodprocessor. Het past niet wanneer je alles in een keer gaat malen.
  5. Voeg de helft van de peterselie- en korianderplant toe in de foodprocessor en maal de ingrediënten fijner.
  6. Hak 1,5 knoflooktenen fijner en stop ze samen met de helft van de harissa, gemalen koriander, zout, komijnpoeder en gemalen peper bij het kikkermengsel.
  7. Maal de ingrediënten zeer fijn, maar niet zoals hummus. Hoe fijner, hoe beter de balletjes blijven plakken.
  8. Stop het falafeldeeg in een kom en zet opzij. Herhaal stap 4 t/m 7 voor de andere helft van de ingrediënten.
  9. Verwarm ondertussen de frituur met frituurolie op 180 graden Celsius.
  10. Draai met je handen kikkererwtenballetjes van ongeveer 4 cm doorsnede. Het worden er veel, dus je hebt 2 platte borden of meer nodig om te erop te leggen.
  11. Is de olie heet genoeg? Stop voorzichtig een paar kikkererwtenballetjes in de olie en bak ze goudbruin.
  12. Snijd ondertussen de sla, komkommer en tomaat, en bak de pita’s af in de oven.
  13. Laat de knapperige falafel uitlekken op keukenpapier.
  14. Snijd een pita open en vul met sla, komkommer en tomaat. Leg een paar falafelballetjes op de groente en schenk de paprika tahinsaus eroverheen.

Deel je creatie met ons! Maak een foto, zet op Instagram en gebruik #thisisbaking. Of tag @thisisjoan1.

Hoe eet jij het liefst falafel?

Liefs,

Lysanne

Heb je geen frituur? Maak dan glutenvrije falafel uit de oven!