Vegan shoarma met spelt pita en soja knoflooksaus

18 juli 2018 4 Door Lysanne

Vegan shoarma met spelt pita en soja knoflooksaus

Deze vegan shoarma met spelt pita en soja knoflooksaus heeft geen uitleg nodig. Toch doe ik het: dit verrukkelijke broodje heb ik namelijk samen met blogster Xandra Bakt Brood, het is gewoon mijn moeder, gemaakt. Ik maakte de binnenkant, zij de buitenkant. Begin je al te watertanden? Mooi! Ik geef je namelijk het recept in dit artikel!

Vegan shoarma met spelt pita en soja knoflooksaus

Ik schrijf bij elk recept wat ik maak een stukje geschiedenis. Zo heeft shoarma ook een ontstaansgeschiedenis. Dat wist ik niet! Er gaan diverse verhalen rond, waarvan een het verhaal begint in de negentiende eeuw. Sabit Efendi ging samen met zijn kleinzoon vlees verkopen. Hij roosterde het vlees niet horizontaal, maar verticaal. Dit zou minder rook vormen. Dit trok de aandacht van mensen, want vlees werd altijd horizontaal geroosterd. Succesvol was het zeker, want mensen vonden de smaak van het vlees erg lekker.

Vegan shoarma met spelt pita en soja knoflooksaus

Sojabrokken

Uiteraard gebruik ik in dit recept geen vlees, maar sojabrokken. Deze brokken zijn taaier van structuur dan tofu. Hierdoor lijkt een vegavervanger bijna op ‘echt’ vlees. Bovendien gebruik je in dit recept dezelfde kruiden, waardoor de smaak hetzelfde is.

Zo en nu is het tijd om zelf aan de slag te gaan! Het is een middagje werk, maar oh zo de moeite waard! Of je kijkt je moeder lief aan om de pita’s voor je te maken. Uhum, dankje Xandra Bakt Brood ;).

Uiteraard gebruik ik in dit recept geen vlees, maar sojabrokken.

Recept

Voor 4 personen
Bereidingstijd: 30 minuten (+ bereiding spelt pita)
Nodig: koekenpan

Ingrediënten

Pita

Zie het recept voor spelt pita op Xandra Bakt Brood.

Saus

  • 100 milliliter ongezoete sojayoghurt (of hoeveelheid op gevoel)
  • knoflookpoeder
  • zout
  • peper
  • optioneel: fijngehakt bieslook

Shoarma

  • 2 theelepels komijnpoeder
  • 2 theelepels gemberpoeder
  • 2 theelepels zoete paprikapoeder
  • 2 theelepels knoflookpoeder
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel kruidnagelpoeder
  • 1/2 theelepel zout
  • snufje chilipoeder
  • flinke snuf 4-seizoenspeper
  • optioneel: 1/4 theelepel gerookt paprikapoeder
  • 100 gram sojagranulaat
  • water
  • olijfolie (geen extra vierge)

Vulling

  • sla
  • komkommer
  • tomaat
  • optioneel: andere groenten

Bereidingswijze

  1. Bak de spelt pita’s volgens het recept van Xandra Bakt Brood.
  2. Meng voor de saus de ongezoete sojayoghurt met het knoflookpoeder, zout, peper en eventueel fijngehakt bieslook. Zet afgedekt opzij.
  3. Meng voor de vegan shoarma alle kruiden door elkaar. Je kunt spelen met verschillende kruiden als je niet alles in huis hebt. Dat heb ik ook gedaan ;).
  4. Kook het sojagranulaat in water volgens de bereidingswijze op de verpakking. Het moet redelijk zacht worden met een bite.
  5. Giet het sojagranulaat af en bak de stukjes met olijfolie in een koekenpan.
  6. Voeg de shoarmakruiden toe na ongeveer vijf minuten of totdat de sojastukjes goudbruin gaan kleuren.
  7. Bak de stukjes totdat ze knapperig worden en zet het vuur laag om de stukjes warm te houden.
  8. Snijd de sla, komkommer, tomaat en eventueel andere groenten in kleine stukjes.
  9. Snijd de spelt pita’s voor de helft open en vul ze eerst met sla, dan de vegan shoarma, komkommer en tomaat. Maak het broodje af met een flinke klodder soja knoflooksaus.
  10. Serveer direct.

Deel je creatie met ons! Maak een foto, zet op Instagram en gebruik #thisisbaking. Of tag @thisisjoan1.

Wat maak jij met pita’s?

Liefs,

Lysanne

Wil je ander comfort food dan de vegan shoarma met spelt pita en soja knoflooksaus? Maak dan eens vegan Turkse pizza met soja knoflooksaus!