Gezonde Snickers met pure chocolade

11 augustus 2018 2 Door Lysanne

Gezonde snickers met pure chocolade

Je kent het wel: zo’n Celebrationsverpakking waarvan je de Snickers als één van de laatste opeet. Naja, ik ten minste vroeger dan. Omdat ik ze het minst lekker vond. Toch wilde ik Snickers namaken, omdat ik op internet veelbelovende plaatjes tegenkwam. En het is gelukt! Deze gezonde snickers met pure chocolade zijn zelfs veel lekkerder dan de echte, én ze zijn vegan. In dit artikel vind je het recept, en vertel ik je over de geschiedenis van Snickers.

Gezonde Snickers met pure chocolade

Snickers: wie kent ‘m niet. Snickers is een populaire candybar, bestaande uit melkchocolade, nougat, karamel en geroosterde pinda’s (Abdency, 2018). Ze zijn groot, heel klein, of zelfs omhuld met witte chocolade. En ze zijn tegenwoordig niet weg te denken in de winkels.

Geschiedenis van Snickers

De geschiedenis van Snickers begint in 1935. In dat jaar werd de snackreep geïntroduceerd door de familie Mars (Mars, z.j.). Ik bedoel niet de planeet, maar de familie Frank en Ethel Mars die ook Marsrepen, Maltesers en M&M’s uitvonden. En de naam? Die is afkomstig van het favoriete racepaard van Ethel: Snickers (History of Things, 2009). Trouwens, wist je dat Snickers in Groot-Brittannië en Ierland bekend was onder de naam Marathon? Er werd voor deze naam gekozen, omdat het racepaard Snickers werd geassocieerd met atleten. En omdat er veel calorieën in de Snickers-reep zaten (en nog steeds trouwens) (History of Things, 2009). Ideaal om de marathon te lopen dus.

Gezonde snickers met pure chocolade

Snickers gezonder maken

Gezonde snickers maken is eigenlijk heel simpel. Je kunt namelijk de ingrediënten vervangen. Hallo, gezonde Snickers reep! De melkchocolade vervang je door pure chocolade en de karamel door dadels. De geroosterde pinda’s kun je eventueel vervangen door ongeroosterde pinda’s, of zelf roosteren. Alleen de nougat is wat lastiger om gezonder te maken. Daarom heb ik de nougat uit dit recept gehaald om het voor jou makkelijker te maken :). En je mist het helemaal niet. Dus aan de slag en maak die gezondere Snickers!

Recept voor gezonde Snickers met pure chocolade

Voor 1 hele bak
Bereidingstijd: 30 minuten + 5 uur wachten
Nodig: foodprocessor, silliconen ijsvormpjes, 2 hittebestendige bakjes en bakpapier.

Ingrediënten

 • 2/3 kopje zachte dadels zonder pit
 • 2/3 kopje gebranden pinda’s zonder vlies
 • 1/2 theelepel kaneel
 • snufje zout
 • optioneel: vanille extract
 • 1/2 eetlepel water
 • pure chocolade (minstens 86%)

Bereidingswijze

 1. Hak de dadels in kleinere stukken.
 2. Stop de dadels samen met de gebranden pinda’s, kaneel, zout en eventueel het vanille extract in de foodprocessor.
 3. Maal de ingrediënten tot een smeuïg en kleverig geheel. Het is niet erg als er wat grotere stukken in blijven zitten.
 4. Geen kleverig geheel? Voeg dan 1/2 eetlepel water toe om het te laten plakken.
 5. Vul silliconen ijsvormpjes met de Snickervulling en laat ze een middagje in de vriezer hard worden.
 6. Smelt de pure chocolade au-bain-marie. Dat kan op het vuur, maar ook door een bakje in een bakje met heet water te zetten.
 7. Leg alvast een bakpapiertje klaar. Haal de Snickervulling uit de ijsvormpjes en doop ze in de pure chocolade. Leg ze voorzichtig op het bakpapier om uit te harden.
 8. Eet de Snickers meteen op of bewaar ze in een afgesloten bakje in de vriezer (Snicker ijsjes).

Deel je creatie met ons! Maak een foto, zet op Instagram en gebruik #thisisbaking. Of tag @thisisjoan1.

Wat vind jij van Snickers?

Liefs,

Lysanne

Liever iets anders maken dan deze gezonde Snickers? Maak dan je eigen pure chocoladebrokken!