Zo kweek je een mangoplant

29 augustus 2018 0 Door Lysanne

Mangoplant kweken

Een mangoplant kweken: heb je daar wel eens over nagedacht? Meestal gooi je de mangopit weg, nadat je het vruchtvlees van de mango hebt gesneden. Maar je kunt ook de pit in het water zetten. Zo heb je binnen no-time een mangoplant in je vensterbank staan. Wil jij ook een mangoplant kweken? In dit artikel leg ik je stap voor stap uit hoe jij zelf een mangoplant kweekt uit een pit.

Mangoplant kweken

Ik had er nooit bij stilgestaan om een mangoplant te kweken. Waarom? Nou, je schilt een mango voor het zoete vruchtvlees, en hoppa: je gooit de pit weg. Maar nadat ik succesvol vier avocadoplanten kweekte, wilde ik de poging wagen om uit een mangopit een plantje te laten groeien. En het is gelukt! Inmiddels staan er drie prachtige mangoplantjes te shinen in de vensterbank. Wist je trouwens dat de mango familie van de cashewnoot is? Vandaar dat een mangopit eruit ziet als een mega cashewnoot.

Hoe ik een mangoplant kweekte? Met veel geduld en liefde. En wat hulp van de zon. Ik wil graag mijn tips met jou delen, zodat je zelf thuis een mangoplant kweekt. Volg de onderstaande stappen en het gaat jou lukken.

Inmiddels staan er drie prachtige mangoplantjes te shinen in de vensterbank.

Benodigdheden om een mangoplant te kweken

 • 1 mango
 • 1 smeermes
 • 1 glas (niet te klein en te breed)
 • 4 tandenstokers
 • water
 • liefde
 • zonlicht

Mangopit kweken

 1. Verwijder de schil van de mango en snijd het vruchtvlees in stukjes. Met het vruchtvlees maak je bijvoorbeeld deze heerlijke vegan mango lassi.
 2. Als het goed is, heb je een ovaalvormig, plat stuk over. Dit is de schil van de mangopit. De pit zit binnenin.
 3. Zoek aan de zijkant een opening in de schil en zet je mes erin. Niet te diep, want anders beschadig je de mangopit.
 4. Breek vervolgens de schil open, zodat je bij de mangopit komt. De schil gooi je weg, want je hebt alleen de pit nodig.
 5. Steek dan vier tandenstokers zo in de mangopit, zodat het grote onderlijfje in het water kan staan.
 6. Plaats daarna de mangopit op het glas en vul het glas met water, totdat het onderlijfje van de pit in het water staat. Alleen dat gedeelte moet continu in het water staan.
 7. Zet tenslotte het glas op een warme plek waar veel zon komt, zoals in de vensterbank.
 8. Kijk elke dag of het mangolijfje in het water staat. Vul eventueel het water aan waar nodig.
 9. Geef de mangopit ook elke vier dagen schoon water.
 10. Nu is het geduld hebben. Het duurt ongeveer twee maanden voordat de mangopit gaat scheuren en er een wortel uit de zijkant groeit.

Mangoplant kweken

Wortel uit mangopit

Groeit er een wortel uit de mangopit? Gefeliciteerd! Dan moet je de mangopit horizontaal in het water zetten. Aan de andere kant gaan namelijk het steeltje en de blaadjes groeien. Om de mangopit horizontaal in het water te zetten, heb je een breder glas nodig. Anders past de mangopit niet in het water. Herhaal de bovenstaande stappen 7, 8 en 9 totdat je mangopit groter is. Dan ga je hem verpotten. Hoe je dat doet? Dat lees je hieronder.

Groeit er een wortel uit de mangopit? Gefeliciteerd!

Benodigdheden om de mangopit te verpotten

 • mangopit met wortel en steeltje
 • grote pot
 • plantenpot met gat
 • verse aarde (tuincentra)
 • water

Mangopit verpotten

 1. Verwijder of breek de tandenstokers van de mangopit.
 2. Vul vervolgens de plantenpot met gat tot de helft met aarde en stop de mangopit horizontaal in de pot, met de wortels in de aarde.
 3. Houd daarna de pit vast en vul de pot met aarde totdat de pit in de aarde staat. Het steeltje van de mango steekt boven de aarde uit.
 4. Druk dan de aarde zachtjes aan en zet de plantenpot met gat in de grote pot.
 5. Zet ten slotte de pot weer op een warme, zonnige plek. Houd de aarde nat, maar niet doorweekt. De mangopit heeft namelijk veel water nodig.

Je eigen mangoplant

Heb je de bovenstaande stappen gevolgd? Na een tijdje heb jij je eigen mangoplant thuis staan. En geloof me: Een plantje staat superleuk in de vensterbank!

Ga jij je eigen mangoplant kweken?

Liefs,

Lysanne

Wil je liever geen mangoplant kweken? Kweek dan je eigen avocadoplant!