How to: Mango kweken voor in je vensterbank

Mango kweken
Mango kweken

Een mango kweken: heb je daar wel eens over nagedacht? Meestal gooi je de mangopit weg, nadat je het vruchtvlees van de mango hebt gesneden. Maar je kunt ook de pit in het water zetten. Zo heb je binnen no-time een mangoboompje in je vensterbank staan. Wil jij ook een mango kweken? In dit artikel leg ik je stap voor stap uit hoe jij zelf een mangoboompje kweekt uit een pit.

Mango kweken uit pit

Ik had er nooit bij stilgestaan om een mango te kweken. Waarom? Nou, je schilt een mango voor het zoete vruchtvlees, en hoppa: je gooit de pit weg. Maar nadat ik succesvol 4 avocadoplanten kweekte, wilde ik de poging wagen om uit een mangopit een plantje te laten groeien. En het is gelukt! Inmiddels staan er drie prachtige mangoboompjes te shinen in de vensterbank. Wist je trouwens dat de mango familie van de cashewnoot is? Vandaar dat een mangopit eruit ziet als een mega cashewnoot.

Hoe ik een mango kweekte? Met veel geduld en liefde. En wat hulp van de zon. Ik wil graag mijn tips met jou delen, zodat je zelf thuis een mangoplant, mangoboompje of hoe je het ook wilt noemen kweekt. Volg de onderstaande stappen en het gaat jou lukken.

Inmiddels staan er drie prachtige mangoplantjes te shinen in de vensterbank.

Benodigdheden om zelf een mango te kweken

 • 1 mango;
 • 1 smeermes;
 • 1 glas (niet te klein en te breed);
 • 4 tandenstokers;
 • water;
 • liefde;
 • zonlicht.

Mangopit kweken

 1. Verwijder de schil van de mango en snijd het vruchtvlees in stukjes. Met het vruchtvlees maak je bijvoorbeeld deze heerlijke vegan mangolassi.
 2. Als het goed is, heb je een ovaalvormig, plat stuk over. Dit is de schil van de mangopit. De pit zit binnenin.
 3. Zoek aan de zijkant een opening in de schil en zet je mes erin. Niet te diep, want anders beschadig je de mangopit.
 4. Breek vervolgens de schil open, zodat je bij de mangopit komt. De schil gooi je weg, want je hebt alleen de pit nodig.
 5. Steek dan vier tandenstokers zo in de mangopit, zodat het grote onderlijfje in het water kan staan.
 6. Plaats daarna de mangopit op het glas en vul het glas met water, totdat het onderlijfje van de pit in het water staat. Alleen dat gedeelte moet continu in het water staan.
 7. Zet tenslotte het glas op een warme plek waar veel zon komt, zoals in de vensterbank.
 8. Kijk elke dag of het mangolijfje in het water staat. Vul eventueel het water aan waar nodig.
 9. Geef de mangopit ook elke vier dagen schoon water.
 10. Nu is het geduld hebben. Het duurt ongeveer twee maanden voordat de mangopit gaat scheuren en er een wortel uit de zijkant groeit.
Mango kweken

Wortel uit mangopit

Groeit er een wortel uit de mangopit? Gefeliciteerd! Dan moet je de mangopit horizontaal in het water zetten. Aan de andere kant gaan namelijk het steeltje en de blaadjes groeien. Om de mangopit horizontaal in het water te zetten, heb je een breder glas nodig. Anders past de mangopit niet in het water. Herhaal de bovenstaande stappen 7, 8 en 9 totdat je mangopit groter is. Dan ga je hem planten. Hoe je dat doet? Dat lees je hieronder.

Groeit er een wortel uit de mangopit? Gefeliciteerd!

Benodigdheden om de mangopit te planten

 • mangopit met wortel en steeltje;
 • plantenpot met gat, bijvoorbeeld terracotta*;
 • hippe plantenpot of mand;
 • verse potaarde (tuincentra);
 • water.

Mangopit planten

 1. Verwijder of breek de tandenstokers van de mangopit.
 2. Vul vervolgens de plantenpot met gat tot de helft met aarde en stop de mangopit horizontaal in de pot, met de wortels in de aarde.
 3. Houd daarna de pit vast en vul de pot met aarde totdat de pit in de aarde staat. Het steeltje van de mango steekt boven de aarde uit.
 4. Druk dan de aarde zachtjes aan en zet de plantenpot met gat in de grote pot.
 5. Zet ten slotte de pot weer op een warme, zonnige plek. Houd de aarde nat, maar niet doorweekt. De mangopit heeft namelijk veel water nodig.

Je eigen mangoboompje

Heb je de bovenstaande stappen gevolgd? Na een tijdje heb jij je eigen mangoboompje thuis staan. En geloof me: een plantje staat superleuk in de vensterbank!

Meer planten kweken?

Meer over planten

Deel jouw stekjesproject met jouw vrienden! Maak een foto, post ‘m op Instagram en tag @thisisjoan.nl.

Ga jij een mango kweken?

Liefs,

Lysanne

*Dit artikel bevat een affiliate link. Hiervoor krijg ik een klein bedrag, zodat ik weer leuke content voor jou kan maken.

Handig: Sla het stappenplan op via Pinterest

Lysanne Joan

Lysanne is contentspecialist, SEO lover en eigenaar van This is Joan. Ze deelt op haar websites tips en tricks om elke dag een stapje groener te leven. Van gezonde recepten en groene tips tot planten kweken, vintage en vegan producten.

Reacties

 1. Diane Van Doren

  Hallo Joan , heb net 2 mangopalmen gekweekt en gaat veel vlugger als je de pit horizontaal legt ondiep (enkel een laagje aarde over)
  maak de aarde vochtig ….maar niet drassig, plastiek zak over de pot en na een weekje of twee reeds begint deze te kiemen ….voordeel is dat je hem niet moet verpotten naar de aarde (kans op beschadiging wortels).heb gewone potgrond genomen ….maar denk dat het beter is om stekgrond te nemen. Gewoon op vensterbank zetten en kijken dat de aarde nat blijft…nu hopen dat deze overleeft, het is mijn tweede poging …maar vorige keer heb ik hem de hele zomer buiten gezet ( na kieming ) en met binnen te halen voor de winter op het venstertablet is deze beginnen afsterven ….denk temperatuurverschil en minder licht….dus laat ik ze nu binnen….we kijken wel

  1. Lysanne

   Hoi Diane,

   Dankjewel voor je berichtje. Wat een goed idee om de pitten te laten ontkiemen in aarde. Dat gaat een stuk sneller! :D Ik ben erg benieuwd of het gaat lukken met je mangoplantjes. Laat je het me weten?

   Inmiddels groeien mijn mangoplantjes bijna niet. Ik denk dat het inderdaad te maken heeft met de temperatuur. Het blijven toch lastige planten om te kweken!

   Liefs,

   Lysanne

 2. sjaak

  Ik heb een aantal mango pitten in mij kippenren gegooid dit voorjaar. De kippen hebben waarschijnlijk meegeholpen aan de het ontkiemen door ze onder de grond te werken. nu bij het opruimen zie ik de resten van de pit,., hoe die in de grond terechtkomt lijkt me ook niet belangrijk omdat de wortels toch naar boven groeien. Nu in een pot en kijken wat ervan komt
  sjaak

 3. nini

  Hey Lysanne,

  Heb ook 2 mango pitten in wat aarde gestopt in juli ze komen alletwee uit en zijn ongeveer 12 cm hoog. Heb ze in afzonderlijke potten overgeplant en was aan het twijfelen om ze binnen te halen, maar …laat ze toch buiten staan! Dit is de eerste keer dat het mij lukt!
  Vele groetjes
  Nini

  1. Lysanne

   Hoi Nini,

   Wat tof dat je ook aan de slag bent gegaan met een mangoplantje kweken! Let je wel op dat het niet te nat en te koud wordt voor de planten? Zorg er zeker voor dat de plantjes in een pot staan met gat, zodat overtollig water uit de pot kan.

   Veel succes!

   Groetjes,

   Lysanne

 4. Nancy Smit-Eysbroek

  Hi Lysanne…
  Ik heb met succes een mangopit ontkiemt en in de aarde gezet. Het groeit goed.
  Wanneer moet ik de plant overpotten in een grotere pot en blijft de pit boven de aarde of moet ik deze onder de aarde doen?
  Alvast bedankt voor je reactie.

  1. Lysanne

   Hoi Nancy,

   Wat leuk dat je zelf een mangopit hebt gekweekt! Het zal nog een tijdje duren voordat je de mangoplant moet verpotten. Hij groeit namelijk niet zo snel. Wanneer de wortels uit de gaten aan de onderkant van de pot komen, is het hoogtijd om voor een grotere pot te gaan. Je kunt ook voorzichtig de plant uit de pot halen en kijken of de wortels naar boven groeien. Dan heeft de plant ook een grotere pot nodig.

   Succes!

   Groetjes,

   Lysanne

 5. Daphne

  Als je de mangopit goed schoonboent zodat er geen vruchtvlees meer op zit kun je hem in een vochtig keuken papiertje pakken en in een plastic bakje leggen met de deksel er op.
  Je zult dan na een tijdje de wortel zien groeien. Als de wortel ongeveer 3 a 4 cm lang is kun je de pit in een potje met potgrond stoppen. Mijn mango boompje is nu ongeveer 30 cm hoog.

 6. Audrey

  Hoi! Ik heb mijn mangopitten nu een weekje op water staan en zie online bij veel mensen dat ze juist een ander deel dan ik in het water hebben. Ik heb het brede deel onder water, en bij het smallere puntje bovenaan begint nu wat te groeien. Bij veel mensen zie ik dat dat groeiende deel juist onder water zit?

  1. Lysanne

   Hoi Audrey,

   Als het goed is, is dat de wortel. Ik kan me herinneren dat bij mijn mangopit er ook iets aan de andere kant ging groeien. Je kunt de pit horizontaal in het water zetten, zodat beide uiteinden in het water staan. Op een gegeven moment zie je vanzelf wat de juiste kant is. Als je twijfelt, mag je ook een foto sturen naar info@thisisjoan.nl. Dan kan ik ernaar kijken.

   Succes!

 7. Monique

  Hoi Lysanne,

  Ik ben vergeten de het omhulsel van de mangopit te halen .Het plantje is 10 cm maar heeft wel hangende blaadjes.
  Is dat normaal voor een mangoplantje? Hij groeit wel en het heeft denk ik geen zin meer om de buiten schil eraf te halen ?

  Groet,
  Monique

  1. Lysanne

   Hoi Monique,

   De bladeren van een mangoplant horen wat te hangen, zie de bladeren op de foto’s. Ik denk niet dat het nodig is om het omhulsel (ik neem aan de harde schil) eraf te halen als de wortel gewoon in het water/de aarde zit. Op een gegeven moment denk ik dat de plant de schil als het ware openscheurt. Dan kun je hem er voorzichtig afhalen.

   Groetjes,

   Lysanne

 8. Aukje

  Ook ik wilde weer eens een mangoboompje kweken. Vandaag 2 weken geleden een mangopit in vochtig keukenpaper gewikkeld, in een schaaltje gedaan en folie erover. Regelmatig keukenpapier verschonen. Al snel begon de pit uit te lopen. Na een week heb ik hem bovenop vochtige aarde in een bloempot gedaan. Eerst ook nog met folie erop. Inmiddels is het een klein plantje met 4 kleine blaadjes ;-)
  Simpel as it is….
  Nu nog weer eens een avocado proberen.
  Groetjes Aukje

  1. Lysanne

   Hoi Aukje,

   Wat goed dat het is gelukt! keukenpapier en folie is inderdaad ook een optie om een pit te laten ontkiemen. Ik ben benieuwd of een avocadoplant ook gaat lukken. Laat je het weten?

   Groetjes,

   Lysanne

 9. Iwan

  Hoi,
  Ik heb zelf een mangoboom uit een pit weten te kweken, heb er nu twee staan. De oudste, nu bijna een jaar oud, lijkt dood te gaan. Het boompje is ongeveer 50 cm hoog en sinds een week of twee vallen de blaadjes uit de kruin eraf. Eerst worden ze bruin en dor en dan vallen ze eraf.
  De boom staat altijd binnen in het licht en ik zorg ervoor dat het altijd minimaal een graad of 18 of hoger is.
  Enig idee wat er aan de hand is, en wat ik ertegen kan doen?
  Alvast bedankt.
  Iwan

  1. Lysanne

   Hoi Iwan,

   Dankjewel voor je vraag. Helaas hebben mijn mangoplanten hier ook last van gehad en zijn dood gegaan. Ik heb het voor je opgezocht en het kan komen door een te lage luchtvochtigheid. Je kunt de mangoplant in de badkamer zetten en elke dag sprayen met water. Daarnaast is ons klimaat ook niet optimaal geschikt voor mango’s. Je kunt proberen een tropisch klimaat na te maken. Dus laat de aarde tussen elke gietbeurt goed opdrogen en geef het liefst regenwater (i.v.m. te veel kalk in kraanwater). Heb je ook gecheckt ook trips en wol- of bladluis? Die kunnen je planten ook erg aantasten.

   Ik hoop dat je genoeg informatie hebt. Laat je weten als het (niet) lukt?

   Groetjes,

   Lysanne

 10. Iwan

  Hoi Lysanne,

  Luchtvochtigheid zou heel goed kunnen. Het boompje staat nu in een ruimte met vloerverwarming en ik denk dat dat te droge lucht oplevert.

  Eens kijken of ik een warme vochtiger ruimte kan regelen en anders meer sproeien en minder gieten.

  Dank voor de tips, ik zal het resultaat hier posten.

  Iwan

   1. Iwan

    Hoi,

    nu inmiddels ruim twee maanden verder en ik kan melden dat mijn mango boompje er weer bovenop lijkt te komen. Niet te vroeg juichen.

    Ik heb het boompje gesnoeid tot net onder het deel dat uitgedroogd leek te zijn. Daarna regelmatig besproeid, eens in de twee dagen zeker en dat lijkt te hebben geholpen. Hij loopt weer uit.

    Het lijkt dus te werken, maar het blijft een kwestie van in de gaten houden.

    Iwan

    1. Lysanne

     Hoi Iwan,

     Wat goed dat je mangoplantje er bovenop komt! Mangoplanten zijn erg lastig te onderhouden. Nu het lente wordt, is inderdaad de kans groot dat je plant nieuwe bladeren gaat aanmaken.

     Succes!

 11. Ann

  Ik heb een flinke dosis geluk met mijn pit… Mijn mango was héél rijp en de pit was binnenin zelf al beginnen kiemen. Ik ga die nog heel even met de wortelkant in een glaasje met water steken en daarna in een bloempot. Gaat leuk staan naast de avocado plantjes :-)

 12. Whitney

  Hi! Ik heb mijn baby mango plantje een paar keer buiten gezet overdag ( ik woon in spanje) Ze deed het heel goed, maar het plantje is nu donker geworden en de blaadjes zijn slap en zien donker groen. Heb ik teveel water gegeven of mogen mango planten niet in volle zon? Groetjes

  1. Lysanne

   Hoi Whitney,

   Mangoplantjes zijn ontzettend lastig om te onderhouden. Mij is het ook niet gelukt om 3 in leven te houden in Nederland. Mangoplanten houden van warmte, maar ik zou uitkijken met direct zonlicht. Ook raad ik je aan om regenwater te gebruiken in plaats van kraanwater i.v.m. kalk.

   Succes!

 13. ELSY

  ook een pit geplant, het boompje is nu een 10 cm groot, staat wel op de zijkant van de pot, moet ik verplanten in een grote pot zodat de plant in het midden staat.

  1. Lysanne

   Hoi Elsy,

   Zolang de wortels niet uit de onderkant van de pot komen en voldoende ruimte hebben, is er niets aan de hand. Bij een te grote pot kan de aarde te nat blijven, waardoor je wortelrot krijt.

   Succes!

 14. Iwan

  Ik heb twee pitten gepland en beide keren groeiden de boompjes niet in het midden van de pot.

  De pot mag niet te diep zijn, want dan zakt het water naar de bodem waar de wortels niet bij kunnen, dan loop je het risico dat je schimmels krijgt.

  1. Lysanne

   Hoi Iwan,

   Wat je zegt, klopt inderdaad. Je kunt wortelrot krijgen of schimmel. Dit zie je ook vaak op de bovenkant van de aarde als je te veel water hebt gegeven, een witte waas of gele’, harige ‘bolletjes. Soms kan er zelfs een paddenstoeltje uit de aarde tevoorschijn komen.

   Groetjes,

   Lysanne

 15. Els van den Ende

  Hoi,
  Ook ik heb een Mangoplantje, nu zo’n 15 cm hoog. Ik heb een biologische mango gebruikt. Ik heb gelezen dat andere mangopitten wel een plantje worden maar als ze zo’n 50 cm hoog zijn ze dood gaan. Dit heeft te maken met de bestrijdingsmiddelen waarmee de gewone mangoplanten besproeid worden. Deze stoffen zitten dan ook in de pit.
  Veel succes allemaal.

  1. Lysanne

   Hoi Els,

   Dankjewel voor je reactie. Dat verklaart een hoop. Mijn mangoplantjes gaan na een tijdje dood en ik wist niet wat de reden was. Ik ga eens kijken wat een biologische mango doet.

   Groetjes,

   Lysanne

 16. Iris

  Hey Lysanne,

  Leuk al die reacties van iedereen. Ik kweek ook al een poosje zelf mango’s. Ik doe ze (als het even warm weer blijft) altijd direct in de aarde met een plastice erover om de pit vochtig en warm te houden. Ze ontiekem dan binnen notime.

  Ik zie hoe overal staan dat de mango in de zon moet, maar dit is absoluut niet het geval. Ik geloof dat de eerste 2 jaren de mango helemaal geen zon kan verdragen, en dan langzaam introduceren. In de winter mag de mango niet onder de 18 graden. Niet een makkelijke plant dus voor hier, maar wel een leuke!
  Papayas zijn hier makkelijker, ook een leuk alternatief.

  1. Lysanne

   Hoi Iris,

   Dankjewel voor je berichtje! Oh, dat mangoplanten de eerste 2 jaar niet in het zonlicht mogen is nieuw voor mij. Ik ga me er eens in verdiepen. Goede tip.

   Groetjes,

   Lysanne

 17. Iwan

  Ik merk juist dat mijn mango boompje van een paar maanden oud het erg goed doet in de felle zon. Had het boompje uit de zon en dat leverde alleen maar dorre bladeren op, na in het zonnetje te hebben gezet, pal achter het glas doet mijn boompje het prima.
  Heb een ander boompje van nu 1 jaar oud ook maar in de zon gezet, en die klaart ook helemaal op.

  Mijn avocado boompjes daarentegen kunnen niet tegen de felle zon, daarvan weet ik wel dat je ze de eerste 2 – 3 jaar niet in de zon moet zetten.

  Heb alweer een 3e mango pit in de grond gestopt. Pit schoongemaakt en zo in de grond, duurt een week of 2 a 3 in de zon voor ie ontkiemt. Deze gaat uit de zon, kijken wat dat oplevert.

  1. Lysanne

   Hoi Iwan,

   Dankjewel voor je berichtje. Ik heb eens een mangoplantje onder glas op het balkon gezet, maar daar gingen de bladeren van verbranden. Fijn om te horen dat het bij jou wel lukt. Ik ben benieuwd naar de experiment. Laat je weten wat je bevindingen zijn?

   Groetjes,

   Lysanne

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *