Zo kweek je een mangoplant voor in je vensterbank

Mangoplant kweken

Een mangoplant kweken: heb je daar wel eens over nagedacht? Meestal gooi je de mangopit weg, nadat je het vruchtvlees van de mango hebt gesneden. Maar je kunt ook de pit in het water zetten. Zo heb je binnen no-time een mangoplant in je vensterbank staan. Wil jij ook een mangoplant kweken? In dit artikel leg ik je stap voor stap uit hoe jij zelf een mangoplant kweekt uit een pit.

Mangoplant kweken

Ik had er nooit bij stilgestaan om een mangoplant te kweken. Waarom? Nou, je schilt een mango voor het zoete vruchtvlees, en hoppa: je gooit de pit weg. Maar nadat ik succesvol vier avocadoplanten kweekte, wilde ik de poging wagen om uit een mangopit een plantje te laten groeien. En het is gelukt! Inmiddels staan er drie prachtige mangoplantjes te shinen in de vensterbank. Wist je trouwens dat de mango familie van de cashewnoot is? Vandaar dat een mangopit eruit ziet als een mega cashewnoot.

Hoe ik een mangoplant kweekte? Met veel geduld en liefde. En wat hulp van de zon. Ik wil graag mijn tips met jou delen, zodat je zelf thuis een mangoplant kweekt. Volg de onderstaande stappen en het gaat jou lukken.

Inmiddels staan er drie prachtige mangoplantjes te shinen in de vensterbank.

Benodigdheden om een mangoplant te kweken

 • 1 mango
 • 1 smeermes
 • 1 glas (niet te klein en te breed)
 • 4 tandenstokers
 • water
 • liefde
 • zonlicht

Mangopit kweken

 1. Verwijder de schil van de mango en snijd het vruchtvlees in stukjes. Met het vruchtvlees maak je bijvoorbeeld deze heerlijke vegan mango lassi.
 2. Als het goed is, heb je een ovaalvormig, plat stuk over. Dit is de schil van de mangopit. De pit zit binnenin.
 3. Zoek aan de zijkant een opening in de schil en zet je mes erin. Niet te diep, want anders beschadig je de mangopit.
 4. Breek vervolgens de schil open, zodat je bij de mangopit komt. De schil gooi je weg, want je hebt alleen de pit nodig.
 5. Steek dan vier tandenstokers zo in de mangopit, zodat het grote onderlijfje in het water kan staan.
 6. Plaats daarna de mangopit op het glas en vul het glas met water, totdat het onderlijfje van de pit in het water staat. Alleen dat gedeelte moet continu in het water staan.
 7. Zet tenslotte het glas op een warme plek waar veel zon komt, zoals in de vensterbank.
 8. Kijk elke dag of het mangolijfje in het water staat. Vul eventueel het water aan waar nodig.
 9. Geef de mangopit ook elke vier dagen schoon water.
 10. Nu is het geduld hebben. Het duurt ongeveer twee maanden voordat de mangopit gaat scheuren en er een wortel uit de zijkant groeit.
Mangoplant kweken

Wortel uit mangopit

Groeit er een wortel uit de mangopit? Gefeliciteerd! Dan moet je de mangopit horizontaal in het water zetten. Aan de andere kant gaan namelijk het steeltje en de blaadjes groeien. Om de mangopit horizontaal in het water te zetten, heb je een breder glas nodig. Anders past de mangopit niet in het water. Herhaal de bovenstaande stappen 7, 8 en 9 totdat je mangopit groter is. Dan ga je hem verpotten. Hoe je dat doet? Dat lees je hieronder.

Groeit er een wortel uit de mangopit? Gefeliciteerd!

Benodigdheden om de mangopit te verpotten

 • mangopit met wortel en steeltje
 • grote pot
 • plantenpot met gat
 • verse aarde (tuincentra)
 • water

Mangopit verpotten

 1. Verwijder of breek de tandenstokers van de mangopit.
 2. Vul vervolgens de plantenpot met gat tot de helft met aarde en stop de mangopit horizontaal in de pot, met de wortels in de aarde.
 3. Houd daarna de pit vast en vul de pot met aarde totdat de pit in de aarde staat. Het steeltje van de mango steekt boven de aarde uit.
 4. Druk dan de aarde zachtjes aan en zet de plantenpot met gat in de grote pot.
 5. Zet ten slotte de pot weer op een warme, zonnige plek. Houd de aarde nat, maar niet doorweekt. De mangopit heeft namelijk veel water nodig.

Je eigen mangoplant

Heb je de bovenstaande stappen gevolgd? Na een tijdje heb jij je eigen mangoplant thuis staan. En geloof me: Een plantje staat superleuk in de vensterbank!

Meer planten kweken

Heb je groene vingers gekregen? Probeer ook eens je eigen avocadoplant of dadelpalm te kweken. Die zijn net zo leuk als een mangoplant!

Ga jij je eigen mangoplant kweken?

Liefs,

Lysanne

Comments

 1. Diane Van Doren

  Hallo Joan , heb net 2 mangopalmen gekweekt en gaat veel vlugger als je de pit horizontaal legt ondiep (enkel een laagje aarde over)
  maak de aarde vochtig ….maar niet drassig, plastiek zak over de pot en na een weekje of twee reeds begint deze te kiemen ….voordeel is dat je hem niet moet verpotten naar de aarde (kans op beschadiging wortels).heb gewone potgrond genomen ….maar denk dat het beter is om stekgrond te nemen. Gewoon op vensterbank zetten en kijken dat de aarde nat blijft…nu hopen dat deze overleeft, het is mijn tweede poging …maar vorige keer heb ik hem de hele zomer buiten gezet ( na kieming ) en met binnen te halen voor de winter op het venstertablet is deze beginnen afsterven ….denk temperatuurverschil en minder licht….dus laat ik ze nu binnen….we kijken wel

  1. Post
   Author
   Lysanne

   Hoi Diane,

   Dankjewel voor je berichtje. Wat een goed idee om de pitten te laten ontkiemen in aarde. Dat gaat een stuk sneller! :D Ik ben erg benieuwd of het gaat lukken met je mangoplantjes. Laat je het me weten?

   Inmiddels groeien mijn mangoplantjes bijna niet. Ik denk dat het inderdaad te maken heeft met de temperatuur. Het blijven toch lastige planten om te kweken!

   Liefs,

   Lysanne

 2. sjaak

  Ik heb een aantal mango pitten in mij kippenren gegooid dit voorjaar. De kippen hebben waarschijnlijk meegeholpen aan de het ontkiemen door ze onder de grond te werken. nu bij het opruimen zie ik de resten van de pit,., hoe die in de grond terechtkomt lijkt me ook niet belangrijk omdat de wortels toch naar boven groeien. Nu in een pot en kijken wat ervan komt
  sjaak

  1. Post
   Author
 3. nini

  Hey Lysanne,

  Heb ook 2 mango pitten in wat aarde gestopt in juli ze komen alletwee uit en zijn ongeveer 12 cm hoog. Heb ze in afzonderlijke potten overgeplant en was aan het twijfelen om ze binnen te halen, maar …laat ze toch buiten staan! Dit is de eerste keer dat het mij lukt!
  Vele groetjes
  Nini

  1. Post
   Author
   Lysanne

   Hoi Nini,

   Wat tof dat je ook aan de slag bent gegaan met een mangoplantje kweken! Let je wel op dat het niet te nat en te koud wordt voor de planten? Zorg er zeker voor dat de plantjes in een pot staan met gat, zodat overtollig water uit de pot kan.

   Veel succes!

   Groetjes,

   Lysanne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *