Vegan doperwtenburgers op een speltbroodje

Vegan doperwtenburgers

Doperwten zijn één van mijn favoriete groentesoorten. Ze zijn lekker en gezond. Bovendien is deze erwt veelzijdig in gebruik. Dat vroeg om een uitprobeerseltje in de keuken. Ik mengde wat ingrediënten door elkaar en maakte heerlijke vegan doperwtenburgers op een speltbroodje. Zelf een doperwtenburger maken? In dit artikel vind je het recept. En ik vertel je over de geschiedenis van de doperwt.

Geschiedenis van de doperwt

Doperwten bestaan al lang. Maar dan ook echt lang. De geschiedenis van de doperwt begint rond 5000 jaar geleden in Zwitserland. Daar werden zaden gevonden van doperwten. Ook in Hongarije ontdekte men zaden die misschien nóg ouder zijn. Toch wordt de herkomst van doperwten gelinkt aan een ander gebied. Namelijk de Middellandse-Zee, Iran, Afghanistan en Tibet.

De doperwt in Nederland

Ook in Nederland is de doperwt lang bekend. In de Sint Janskerk in Den Bosch staat een beeldhouwwerk uit de vijftiende eeuw van een man die een pot met erwten schopt. Waarschijnlijk schopte de man de pot om, omdat hij doperwten minderwaardig voedsel vond. En nu bedenk ik me dat de doperwt eigenlijk een ondergeschoven kindje is. Zo zie ik ze niet vaak voorbij komen in bijvoorbeeld restaurants. Daarnaast moet ik toegeven dat ik doperwten niet vaak gebruik. Dus meer reden om deze erwt te gebruiken!

Makkelijke doperwtenburgers maken

Om doperwten in het zonnetje te zetten, bedacht ik een recept voor vegan doperwtenburgers. Ze zijn makkelijk te maken en superlekker! Ik had zelf niet verwacht dat ze zó lekker zouden zijn. Ik eet een doperwtenburger het liefst op een speltbroodje met een flinke laag hummus. Maar je kunt ook (vegan) mayonaise met sla en komkommer op je broodje doen. Heb je geen speltbroodjes in huis? Natuurlijk kun je andere broodjes gebruiken die jij lekker vindt.

Recept voor vegan doperwtenburgers

Voor 4 burgers
Bereidingstijd: 20 minuten
Nodig: pan, foodprocessor en koekenpan

Ingrediënten

  • 300 gram diepvriesdoperwten
  • kokend water
  • 2,5 eetlepels havermout
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • 1/2 theelepel paprikapoeder
  • zout en peper
  • citroensap
  • olijfolie (geen extra vierge)
  • 4 speltbroodjes
  • optioneel: hummus, sla en komkommer

Bereidingswijze

  1. Doe de doperwten in een pan een schenk er kokend water overheen. Laat 1 minuut staan.
  2. Giet vervolgens de doperwten af en stop ze in de foodprocessor.
  3. Laat de foodprocessor de doperwten iets fijner malen.
  4. Voeg dan de havermout, komijnpoeder, korianderpoeder, paprikapoeder, zout, peper en citroensap toe.
  5. Zet daarna de foodprocessor weer aan, zodat alle ingrediënten worden gemengd. Het mag geen ‘hummusstructuur’ krijgen.
  6. Maak van de ingrediënten 4 burgers en leg ze op een bord.
  7. Verhit vervolgens de olijfolie in de koekenpan en bak de vegan doperwtenburgers goudbruin.
  8. Snijd dan de speltbroodjes open en beleg eventueel met hummus, sla en komkommer.
  9. Leg ten slotte de doperwtenburgers tussen de broodjes en serveer direct.

Ga jij deze vegan doperwtenburgers maken?


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *