Home » Vegan melkvervangers: 10 alternatieven

Vegan melkvervangers: 10 alternatieven

Vegan melkvervangers

Tegenwoordig kun je er niet omheen: vegan melkvervangers. Ze hebben inmiddels een prominente plek in het schap gekregen. Denk aan rijen amandeldrink of sojadrink in verschillende smaken. En dat is nog maar een kleine selectie van alle vegan vervangers van koemelk. Om jou een overzicht te geven van welke plantaardige varianten er bestaan, heb ik een handig artikel geschreven waarin je 10 alternatieven voor melk vindt en waar je elke soort voor kunt gebruiken. 

Vegan melkvervangers ontdekken

Sinds ik vegetariër ben, en inmiddels 99% plantaardig eet, heb ik al veel soorten plantaardige melkvervangers ontdekt. Ik begon met sojadrink en leerde langzamerhand andere soorten kennen. Nu gebruik ik geen koemelk meer voor cappuccino’s, maar amandeldrink en mijn persoonlijke favoriet: Oatly’s haverdrink barista.

Geen melk, maar drank of drink

Misschien dat je het opvalt, maar ik schrijf bijvoorbeeld geen sojamelk. Waarom? Volgens de wet mag sojamelk geen ‘melk’ heten om verwarring te voorkomen. Sojadrink of sojadrank mag je wel gebruiken. Mensen, waar we ons allemaal druk om kunnen maken. Volgens mij zegt 99,9% van alle consumenten gewoon sojamelk. Maar ja, de wet bepaalt. Daarom schrijf ik maar ‘drink’. Goed, laten we beginnen met de lijst van 10 vegan melkvervangers.

1. Sojadrink

Sojadrink is de meest bekende vervanger voor melk. Sojadrink wordt gemaakt van de sojaboon. Ja, dat boontje waar ook tofu en tempeh mee worden gemaakt. Sojadrink is rijk van smaak en lekker romig. Ideaal om koffie of taart mee te maken.

Er bestaan verschillende soorten sojadrink, zoals naturel, vanille, banaan en ongezoet. Welke ik gebruik? De ongezoete sojadrink van Alpro uit de koeling. De soja die Alpro gebruikt, is GMO-vrij en komt niet uit ontboste gebieden. (Op de eerste foto zie je sojadrink light, want de AH had de ongezoete niet meer).

2. Amandeldrink

Amandeldrink is één van mijn favoriete plantaardige melkvervangers. Amandeldrink wordt gemaakt van amandelen. Goh, je meent het. Deze drink heeft een romige structuur en smaakt licht naar noten. Ik gebruik amandeldrink het liefst voor smoothiebowls of voor bijvoorbeeld vegan mangolassi.

Ook voor amandeldrink zijn verschillende smaken te koop, bijvoorbeeld gezoet of ongezoet. Tegenwoordig is ook ongeroosterde amandeldrink te vinden. Deze smaakt naar marsepein! Die moet je zeker een keer proberen.

3. Haverdrink

Ook haverdrink is een groot favoriet in huis. Haverdrink heeft een romige structuur en smaakt zoet. Die zoete smaak is 100% natuurlijk. Haverdrink vind ik heel lekker voor door de koffie. Ik gebruik het liefst Oatly Barista, omdat deze echt perfect schuimt. En niet zo’n beetje ook!

Haverdrink vind je vooral als ‘naturel’, maar de smaken vlierbloesem en koffie bestaan ook. Die lijken me erg lekker, maar heb ik nog niet in Nederland gezien.

4. Rijstdrink

Een vierde vegan vervanger voor koemelk is rijstdrink. Deze drink smaakt lichtzoet en is wat wateriger dan bijvoorbeeld sojadrink. Ik vind hierdoor rijstdrink niet lekker door de koffie, maar is wel geschikt voor smoothies of havemoutpap.

Je vindt rijstdrink meestal in een pure vorm, maar bij de biologische supermarkt zijn ook de smaken vanille en chocolade te koop.

5. Kokosmelk

Kokosmelk is ook een veelgebruikt product in huis. Kokosmelk is eigenlijk een vreemde eend in de bijt, omdat kokosmelk wel ‘melk’ mag heten. Bizar he? Om het nog ingewikkelder te maken: een pak met kokos moet dan weer kokosdrink heten.

De smaak van kokosmelk is glad en romig en is hierdoor perfect voor curry’s. Ik gebruik deze melksoort maar al te graag in vegan tikka masala.

6. Hazelnootdrink

Geloof het of niet, maar hazelnootdrink bestaat ook! Deze plantaardige melkvervanger heeft een licht nootachtige smaak. Hazelnootdrink is heerlijk door havermoutpap of smoothies. Hazelnootdrink is net zoals rijstdrink te waterig om door de koffie te mengen.

7. Boekweitdrink

Boekweitdrink komt net zoals hazelnootdrink niet veel voor. Ik heb deze vegan melkvervanger alleen in de biologische supermarkt gezien. Boekweitdrink smaakt heel nootachtig, dus je moet echt van deze smaak houden, wil je het lekker vinden. Ik vind boekweitdrink zelf niet lekker door de overheersende smaak. Wil je boekweitdrink wel gebruiken? Dan kun je dit voor havermoutpap gebruiken.

8. Lijnzaaddrink

Lijnzaaddrink, bestaat dat? Het antwoord is ja. Lijnzaaddrink is anders dan andere plantaardige melkvervangers, omdat deze veel omega 3 bevat. Omega 3 kan je lichaam niet zelf maken en daarom moet je het uit voeding halen. Lijnzaad is een bron van omega 3, dus met lijnzaaddrink zit je goed.

Ik heb zelf lijnzaaddrink nog niet geprobeerd, dus ik kan je niet vertellen hoe het smaakt. Maar ik weet wel dat Ooomega drie soorten lijnzaadmelk in haar assortiment heeft: original, gezoet en macchiato. Heb jij deze wel eens geprobeerd? Laat ons in de comments weten hoe het smaakt!

9. Cashewdrink

Verder met nummer negen van de vegan melkvervangers: cashewdrink. Deze plantaardige melk smaakt lichtzoet en nootachtig. Je kunt ‘m ‘zo’ drinken of bijvoorbeeld havermoutpap mee maken. Alpro heeft cashewdrink in haar assortiment.

10. Speltdrink

Het lijstje met vegan melkvervangers sluit ik af met speltdrink. Dit plantaardig drankje heeft een zachte zoete smaak. Speltdrink is heel lekker door de havermoutpap! Volgens mij gebruik ik havermoutpap steeds als voorbeeld, haha. Let wel op: Speltdrink kun je niet gebruiken als je geen gluten mag, omdat spelt gluten bevat.

Vegan melkvervangers zelf maken

Natuurlijk kun je makkelijk plantaardige melk, euh drink, kopen. Maar maak het een keertje zelf. Het is namelijk heel eenvoudig om zelf je eigen plantaardige drankjes te maken. Volg de onderstaande vijf stappen:

  1. Week een handje amandelen, cashewnoten of havervlokken in 1 liter water en laat het een nacht staan.
  2. Voeg eventueel zout, suiker of vanille extract toe voor een smaakje.
  3. Mix de volgende dag de ingrediënten in de blender.
  4. Haal alles door een kaasdoek.
  5. Bewaar je plantaardige melk maximaal 3 dagen in de koelkast.

Meer vegan alternatieven

Heb je inmiddels de smaak te pakken en wil je ook honing en boter vervangen? Check dan deze artikelen:

Welke vegan melkvervangers gebruik jij?

Liefs,

Lysanne

2 gedachten over “Vegan melkvervangers: 10 alternatieven”

  1. Eerlijk? Ik lust geen melk, dus heb ik ook geen vervangers nodig. :-) Kookroom gebruik ik dan weer wel. Die vervang ik inderdaad door Soya Cuisine.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven