Heerlijke geroosterde tamme kastanjes uit de oven

17 oktober 2018 0 Door Lysanne

Tamme kastanjes uit de oven

In de herfst ga ik graag naar het bos, bijvoorbeeld om tamme kastanjes te rapen. Wist je namelijk dat tamme kastanjes eetbaar zijn? En je kunt er heerlijke gerechten mee maken. Zoals deze tamme kastanjes uit de oven. Zelf maken? In dit artikel vind je het recept en vertel ik je meer over tamme kastanjes.

Wat zijn tamme kastanjes?

Tamme kastanjes zijn noten die in een bolster, ook wel napje genoemd, groeien aan de tamme kastanjeboom. Deze boom groeit van nature in het Middenlandse Zeegebied, maar kun je ook in de Nederlandse bossen vinden (Wikipedia, 2018).

Tamme kastanjes herkennen

Hoe herken je tamme kastanjes dan? Dat zie je aan de boom, de bolsters en de noten. Hieronder vertel ik je hoe.

Tamme kastanjeboom

De tamme kastanjeboom herken je aan de ovaalvormige bladeren. Deze zijn puntachtig, glad en donkergroen aan de bovenkant en lichtgroen aan de onderkant. Ook zie je in de herfst lichtgroene bolsters aan de boom hangen.

Bolsters

De bolsters van een tamme kastanjeboom zijn lichtgroen en rond. Daar zitten de tamme kastanjes in. Bolsters zijn heel stekelachtig en daarom raad ik je niet aan om de bolletjes met je blote handen te pakken. Dat doet namelijk zeer! (Ik spreek uit ervaring).

Noot

En hoe zit het met de noten? Deze zijn makkelijk te herkennen. Ze lijken namelijk op grote hazelnoten: bruin en puntig. De schil van de noot glimt en heeft aan de onderkant een lichte plek.

Tamme kastanjes lijken op grote hazelnoten: bruin en puntig.

Tamme kastanjes versus wilde kastanjes

Naast tamme kastanjes bestaan er wilde kastanjes. Wilde kastanjes ken je misschien onder de naam ‘paardenkastanje‘ (Wikipedia, 2018). Deze soort kun je niet eten, omdat ze giftig zijn. Varkens en geiten kunnen wilde kastanjes wel eten. Hoe flauw is dat. En de naam paardenkastanje? Vroeger werden de kastanjes aan paarden gegeven om ze van het hoesten af te lossen. Bizar hè?

Je kunt wilde kastanjes wel gebruiken om mee te knutselen. Zo maakte ik vroeger een spinnenweb van een kastanje, satéprikkers en woldraad.

Tamme kastanjes uit de bolster halen: een flinke klus

Het is best lastig om tamme kastanjes uit een bolster te halen. Het is een flinke klus doordat de schil zo stekelig is. Tip: Zoek naar bolsters die al deels open zijn. Dat scheelt veel tijd! Xandra Bakt brood geeft in haar blogpost over tamme kastanjes ook een tip om de bolsters te kraken, namelijk met een schroevendraaier.

De smaak van tamme kastanjes

Natuurlijk raap je tamme kastanjes om ze te eten! Maar hoe smaken ze dan? Tamme kastanjes hebben een zoete en nootachtige smaak. Hierdoor zijn ze erg geschikt voor zoete baksels. Maar je kunt de kastanjes ook in een stamppot verwerken of er puree van maken. Mijn moeder heeft bijvoorbeeld kastanjes crackers met stukjes kastanje gemaakt. Weetje: wilde kastanjes smaken heel bitter, dus die wil je sowieso niet eten!

Wilde kastanjes smaken heel bitter, dus die wil je sowieso niet eten!

Tamme kastanjes zijn gezond

Het is echt de moeite waard om tamme kastanjes te rapen. Waarom? Ten eerste ben je lekker in de natuur en ten tweede zijn tamme kastanjes gezond. Ze bevatten namelijk weinig vet en geen cholesterol. Ze zijn een ideale snack voor na het sporten bijvoorbeeld.

Ik heb voor deze tamme kastanjes uit de oven wel kokosolie gebruikt, maar je kunt ook de olie weglaten. Zo krijg je superknapperige kastanjes.

Tamme kastanjes uit de oven

Recept voor tamme kastanjes uit de oven

Voor een bakplaat vol
Ovenstand: 190 graden Celsius (boven- en onderwarmte)
Oventijd: 20 á 30 minuten
Nodig: mesje, pan, bakpapier en bakplaat

Ingrediënten

  • 1 tas vol tamme kastanjes
  • gesmolten kokosolie
  • zeezout

Bereidingswijze

  1. Haal de tamme kastanjes uit de bolsters. Gooi de bolsters weg.
  2. Snijd vervolgens een kruis in de bovenkant van elke tamme kastanje.
  3. Kook dan de tamme kastanjes 5 á 6 minuten op hoog vuur.
  4. Verwarm ondertussen de oven voor op 190 graden Celsius. Pak ook alvast een bakplaat en leg er bakpapier op.
  5. Verwijder de schil van de kastanjes als ze nog warm zijn, snijd ze door de helft en leg ze op de bakplaat.
  6. Hussel dan de kastanjes met de kokosolie en strooi er zeezout over.
  7. Rooster vervolgens de tamme kastanjes 20 á 30 minuten knapperig in het midden van de oven.
  8. Eet de kastanjes dezelfde dag op. Dan zijn ze het lekkerst. Je kunt tamme kastanjes namelijk niet te lang bewaren.

Deel je creatie met ons! Maak een foto, zet op Instagram en gebruik #thisisbaking. Of tag @thisisjoan1.

Eet jij wel eens tamme kastanjes in de herfst?

Liefs,

Lysanne

Wil je liever iets anders bakken dan de tamme kastanjes uit de oven? Maak dan deze cranberry baked oats!