Bak je eigen vegan pruimentaart met marsepein, maar zonder toegevoegde suiker

Vegan pruimentaart met marsepein

Deze vegan pruimentaart maakte ik toen ik de keiharde pruimen op mijn fruitschaal na 2 maanden zat was. Weggooien kan ook, maar is niet zero waste! En geef zelf toe: dat is ook zonde. Gelukkig kun je fruit opwarmen, waardoor je het wel kunt eten. Zoals in deze gezonde vegan pruimentaart met zelfgemaakte marsepein. Benieuwd? Je vindt het recept in dit artikel!

Wat zijn pruimen?

Pruimen zijn ronde vruchten met een rode, paarse, gele of blauwe kleur. De vruchten zijn sappig en hebben een zoete smaak.

De herkomst van pruimen

Pruimen zijn een van de eerste fruitsoorten die, naast olijven, druiven en vijgen, door de mens wordt gegeten. De eerst bekende pruimensoort gaat eeuwen terug. Naar 470 v.C. in China om precies te zijn (Birwal P, Deshmukh G, Saurabh SP, et al., 2017). Maar 2000 jaar geleden werden er ook al pruimen gegeten in Oost-Europa en West-Azië.

Hoeveel soorten pruimen zijn er?

Doordat pruimen een oud fruitgewas is, waren er in de Romeinse tijd maar liefst 300 soorten! Dat is echt heel veel. Je zal ze alle 300 maar in een supermarkt vinden!

In de Romeinse tijd waren er maar liefst 300 pruimensoorten bekend.

4 Hollandse pruimensoorten

In Nederland zijn er een stuk minder pruimensoorten. Het zijn er namelijk slechts 4: Opal, Jubileum, Victoria en Bleue de Belgique (Wikipedia, 2018). Opal-pruimen zijn paars-geel, Jubileum pruimen paarskleurig, Victoria pruimen geel-rood en Bleue de Belgique donkerpaars.

Vegan pruimentaart met marsepein

De zoete smaak van deze vegan pruimentaart is afkomstig van dadels en pruimen.

Je eigen vegan pruimentaart maken

Zo. Nu je meer weet over pruimen, is het tijd om je eigen pruimentaart te maken! Wat er bijzonder is aan onderstaande recept? Je gebruik geen toegevoegde suiker! De zoete smaak creëer je namelijk met dadels en pruimen. Ben je toch een zoetekauw? Wees niet bang. Sowieso dat jij deze vegan pruimentaart ook heel lekker vindt! Kom, laten we aan de slag gaan.


Recept

Vegan pruimentaart met marsepein

Pruimen die niet rijp worden, komen tot zijn recht in deze heerlijke vegan pruimentaart met marsepein. De marsepein maak je zelf van dadels.
Voorbereiding5 min
Bereidingstijd40 min
Oventijd35 min
Totale tijd1 uur 20 min
GangFeest,Tussendoortje
KeukenNordic,Vegan,Whole foods
Trefwoordfruit,spelt,taart,tarwevrij
Aantal1 taartje

Benodigdheden

  • kleine ronde springvorm
  • bakpapier
  • kom
  • foodprocessor

Ingrediënten

Bodem

  • olie om in te vetten
  • 75 gram speltmeel
  • 75 gram boekweitmeel
  • ½ theelepel kaneel
  • 1 theelepel lijnzaad
  • 1 theelepel bakpoeder
  • snuf zout
  • ½ banaan
  • scheutje vanille extract
  • 15 gram gesmolten kokosolie
  • water
  • havermout

Vulling

  • 100 gram amandelen met vlies
  • 6 geweekte dadels zonder pit
  • geraspte citroen
  • 4 pruimen
  • geraspte kokos

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven op 175 graden Celsius. Leg bakpapier op de bodem van de springvorm en vet de randen in met olie.
  • Meng het speltmeel, boekweitmeel, kaneel, lijnzaad, bakpoeder en zout in een kom.
  • Prak vervolgens de 1/2 banaan en stop in de kom, samen met een scheutje vanille extract en de kokosolie.
  • Vorm dan de ingrediënten tot een samenhangend deeg. Te droog? Voeg wat water toe. Te nat? Voeg wat meel toe.
  • Bekleed daarna de bodem en de randen met het deeg, en prik met een vork gaten in de bodem.
  • Strooi een beetje havermout over de bodem.
  • Mix voor de marsepein de amandelen, dadels en geraspte citroen in een foodprocessor. Te droog? Voeg dan wat water toe. Het moet een kleverige massa worden.
  • Bekleed vervolgens de bodem van de taart met de marsepein.
  • Snijd daarna de 4 pruimen door de helft en daarna in plakjes.
  • Druk dan de schijfjes pruim zo in de marsepein dat je 2 rondjes kunt maken. En strooi de geraspte kokos over de pruimen.
  • Schuif ten slotte de vegan pruimentaart 35 minuten in het midden van de oven.
  • Laat afkoelen op een rooster.

Notities

Tip: Maak de marsepein eens met een andere notensoort, zoals cashewnoten. Heb je geen spelt- of boekweitmeel in huis? Gebruik dan een andere meelsoort.

Deel je creatie met ons! Maak een foto, zet op Instagram en gebruik #thisisjoan. Of tag @thisisjoan1.

Wat doe jij met onrijp fruit?

Liefs,

Lysanne

Wil je liever iets anders bakken dan deze vegan pruimentaart? Ga dan voor een glutenvrije haver tompouce met chocoladeglazuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *