Heerlijke vegan pruimentaart met marsepein

25 oktober 2018 0 Door Lysanne

Vegan pruimentaart

Wat doe je als je fruit hebt gekocht die niet rijp wordt? Weggooien? Nee! Je kunt er namelijk taart mee maken. Zo bakte ik deze heerlijke vegan pruimentaart met marsepein, met pruimen die 2 maanden op de fruitschaal hadden gelegen. En dat is lang! Nieuwsgierig naar de gezonde pruimentaart? In dit artikel vind je het recept en vertel ik je meer over de herkomst van pruimen.

Prachtige, ronde pruimen

Pruimen zijn prachtige, ronde vruchten met een rode of paarse kleur. Maar pruimen kunnen ook geel of blauw zijn. Waarom er zoveel kleuren zijn? Dat komt, omdat er veel verschillende soorten pruimen bestaan. Hierdoor ligt de oorsprong van pruimen niet op 1 plek of in 1 tijd.

De herkomst van pruimen

Pruimen zijn al eeuwenlang bekend. Deze vrucht is namelijk één van de eerste fruitsoorten die door de mens wordt gegeten, samen met olijven, druiven en vijgen. Zo ontdekte men dat de eerst bekende pruimensoort afkomstig was uit 470 v.C. in China (Birwal P, Deshmukh G, Saurabh SP, et al., 2017). Ook 2000 jaar geleden werden pruimen gegeten in Oost-Europa en West-Azië. En in de Romeinse tijd waren er al 300 soorten pruimen bekend (Birwal P, Deshmukh G, Saurabh SP, et al., 2017)! Dat is dus bizar veel.

In de Romeinse tijd waren er al 300 soorten pruimen bekend.

4 Hollandse pruimen

Tegenwoordig groeien pruimen vrijwel overal ter wereld. Ook in Nederland. Zo heb ik meerdere keren langs de weg in Zuid-Limburg heerlijke pruimen gekocht. De 4 soorten pruimen die in ons kikkerlandje groeien zijn: Opal, Jubileum, Victoria en Bleue de Belgique (Wikipedia, 2018). Opal-pruimen zijn paars-geel, Jubileum pruimen paarskleurig, Victoria pruimen geel-rood en Bleue de Belgique donkerpaars.

Vegan pruimentaart

Pruimentaart zonder toegevoegde suiker

Deze vegan pruimentaart heb ik gemaakt zonder toegevoegde suiker. De zoete smaak is namelijk afkomstig van dadels en pruimen. Dus je kunt een flink stuk nemen, zonder je schuldig te voelen! Ben je een echte zoetekauw? Geen probleem, want jij vindt deze pruimentaart ook lekker! Tijd om te bakken, zeg ik maar.

De zoete smaak is afkomstig van dadels en pruimen.

Recept voor vegan pruimentaart

Voor 1 taartje
Ovenstand: 175 graden Celsius (boven- en onderwarmte)
Oventijd: 35 minuten
Nodig: kleine ronde springvorm, bakpapier, kom en foodprocessor

Ingrediënten

Bodem

  • 75 gram speltmeel
  • 75 boekweitmeel
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 1 theelepel lijnzaad
  • 1 theelepel bakpoeder
  • snufje zout
  • 1/2 banaan
  • vanille extract
  • 15 gram gesmolten kokosolie
  • water
  • havermout

Vulling

  • 100 gram amandelen met vlies
  • 6 geweekte dadels zonder pit
  • geraspte citroen
  • water
  • 4 pruimen
  • geraspte kokos

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven op 175 graden Celsius. Leg bakpapier op de bodem van de springvorm en vet de randen in met olie.
  2. Meng het speltmeel, boekweitmeel, kaneel, lijnzaad, bakpoeder en zout in een kom.
  3. Prak vervolgens de 1/2 banaan en stop in de kom, samen met een scheutje vanille extract en de kokosolie.
  4. Vorm dan de ingrediënten tot een samenhangend deeg. Te droog? Voeg wat water toe. Te nat? Voeg wat meel toe.
  5. Bekleed daarna de bodem en de randen met het deeg, en prik met een vork gaten in de bodem.
  6. Strooi een beetje havermout over de bodem.
  7. Mix voor de marsepein de amandelen, dadels en geraspte citroen in een foodprocessor. Te droog? Voeg dan wat water toe. Het moet een kleverige massa worden.
  8. Bekleed vervolgens de bodem van de taart met de marsepein.
  9. Snijd daarna de 4 pruimen door de helft en daarna in plakjes.
  10. Druk dan de schijfjes pruim zo in de marsepein dat je 2 rondjes kunt maken. En strooi de geraspte kokos over de pruimen.
  11. Schuif ten slotte de vegan pruimentaart 35 minuten in het midden van de oven.
  12. Laat afkoelen op een rooster.

Deel je creatie met ons! Maak een foto, zet op Instagram en gebruik #thisisbaking. Of tag @thisisjoan1.

Wat doe jij met onrijp fruit?

Liefs,

Lysanne

Wil je liever iets anders bakken dan deze vegan pruimentaart? Ga dan voor een glutenvrije haver tompouce met chocoladeglazuur.