Gezonde gevulde speculaas met zelfgemaakte spijs

28 november 2018 0 Door Lysanne

Gezonde gevulde speculaas

Als je denkt aan de winter, dan denk je aan? Juist ja, speculaas. Of kruidnoten en niet te vergeten gevulde speculaas. Ik ben dol op gevulde speculaas, dus ik bedacht een gezonde én vegan versie met zelfgemaakte spijs. Wil jij deze gezonde gevulde speculaas zelf maken? In dit artikel vind je het recept en vertel ik je over de herkomst van deze Hollandse koek.

De geschiedenis van gevulde speculaas

Gevulde speculaas is een variant op speculaaskoek. De geschiedenis van gevulde speculaas begint dus bij speculaas. Het waren de Germanen die deze koek voor het eerst bakten. Volgens Van der Pigge (2017) bakten de Germanen speculaas om hun goden te eren. Op de koeken stonden symbolen van dieren, waardoor de Germanen op een diervriendelijke manier dieren offerden. Dus eigenlijk waren ze een soort van vegan bezig met speculaas. Bijzonder!

Houten speculaasplank

Vanaf de Middeleeuwen werd speculaas bekend in Nederland. Toen gebruikten bakkers nog niet dezelfde kruiden die we nu kennen van de speculaassmaak. In het Nederlands bakboek* vertelt Gaitri Pagrach-Chandra dat bakkers speculaas maakten met houten planken waar een figuur in was gesneden, zoals een molen. Er waren zelfs bakkers die hun eigen figuur in een plank sneden. Het speculaasdeeg moest echter wel hard zijn, zodat het figuur in de koek bleef zitten.

Tegenwoordig worden de figuren door een machine in het speculaasdeeg gedrukt. Dat is gewoon een kwestie van snelheid, waardoor bakkers meer koeken kunnen maken.

Er waren zelfs bakkers die hun eigen figuur in een plank sneden.

*Dit is een affiliate link

Gezonde gevulde speculaas

Opgegroeid met gevulde speculaas

Ik zei dus eerder dat ik dol ben op gevulde speculaas. Ik ben namelijk opgegroeid met deze koek. Vroeger hadden we thuis in de winter altijd gevulde speculaas in huis. Wanneer ik met mijn vader boodschappen ging doen, lag er standaard gevulde speculaas in de winkelwagen. Hij was (en is nog steeds) gek op deze koek. Ik denk dan ook dat ik het van hem heb.

Gevulde speculaas in een gezond jasje

Maar mijn vriend kan er ook wat van. Hij blijkt namelijk gevulde speculaas lekker te vinden. En aangezien ik wel zin had in een stuk, dook ik de keuken in om gevulde speculaas in een gezond jasje te bakken. De koek is gemaakt van spelt en is volledig vegan. Daarnaast heb ik niet veel kokosbloesemsuiker gebruikt, omdat de dadels van de spijs al zoet zijn. Ben je een zoetekauw? Dan kun je meer suiker gebruiken. De gevulde speculaas zal dan wel machtiger van smaak worden.

Heb je trouwens geen tijd om gevulde speculaas te bakken, maar wil je wel genieten van deze koek? Haal dan een flinke plak bij de bakker. De spijs van gevulde speculaas uit de supermarkt bevat 9 van de 10 keer witte bonen in plaats van amandelen. En dat wil je niet!

Ik dook de keuken in om gevulde speculaas in een gezond jasje te bakken. 

Recept voor gezonde gevulde speculaas

Voor 12 stukjes
Ovenstand: 175 graden Celsius (boven- en onderwarmte)
Oventijd: 25 minuten
Nodig: bakplaat, bakpapier, kom, foodprocessor en deegroller

Ingrediënten

Deeg

  • 125 gram speltmeel
  • 30 gram kokosbloesemsuiker
  • 2 eetlepels speculaaskruiden
  • 1 theelepel bakpoeder
  • snufje zout
  • 60 gram zachte kokosolie
  • water

Vulling

  • 75 gram geweekte dadels
  • 60 gram amandelen met vliesje
  • 1/4 theelepel vanille extract
  • scheutje citroensap
  • water

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven op 180 graden Celsius. Leg ook alvast bakpapier op de bakplaat.
  2. Meng het speltmeel, kokosbloesemsuiker, speculaaskruiden, bakpoeder en zout in de kom.
  3. Voeg vervolgens de zachte kokosolie en een beetje water toe aan de droge ingrediënten en meng door elkaar.
  4. Schenk dan steeds beetje voor beetje water in de kom, zodat je van het deeg een bal kunt maken. Liever iets te nat dan te droog deeg.
  5. Zet het deeg in de koelkast om hard te worden.
  6. Mix de geweekte dadels, amandelen, vanille extract en citroensap in de foodprocessor, totdat je een soort van pasta krijgt.
  7. Plakt de vulling niet genoeg? Voeg wat water toe.
  8. Verdeel het deeg in 2 gelijke stukken en rol beiden uit tot een rechthoek.
  9. Leg vervolgens 1 plak op het bakpapier en smeer de vulling gelijkmatig over de plak.
  10. Druk dan het tweede stuk deeg over de vulling en druk zachtjes aan.
  11. Verwijder eventueel uitstekende stukjes deeg. Deze kun je als speculaas meebakken.
  12. Bak ten slotte de gezonde gevulde speculaas 25 minuten in het midden van de oven, totdat de koek goudbruin is.
  13. Laat de speculaas afkoelen op een rooster en snijd de koek in 12 gelijke stukken.

Deel je creatie met ons! Maak een foto, zet op Instagram en gebruik #thisisbaking. Of tag @thisisjoan1.

Meer recepten met speculaaskruiden

Ben je net als ik dol op speculaaskruiden? Je kunt op mijn website meer recepten met deze kruiden vinden, namelijk:

Ga je liever voor speculaasjes of gevulde speculaas?

Liefs,

Lysanne

Wil je liever andere koeken bakken dan deze gezonde gevulde speculaas? Maak dan vegan sportkoeken!