Vegan én gezond: gevulde speculaas met zelfgemaakte spijs

Vegan gevulde speculaas maken recept

Deze vegan gevulde speculaas maak ik graag op dagen dat het te hard regent om naar buiten te gaan. En natuurlijk wel met zelfgemaakte spijs. Dat is het allerlekkerste. Deze gevulde speculaas is gezond, tarwevrij en bevat minder suiker dan die uit de winkel. Dus kun je genieten van een extra groot stuk. Kom, we gaan deze gevulde speculaas maken!

De geschiedenis van gevulde speculaas

Gevulde speculaas is een variant op speculaaskoek. De geschiedenis van gevulde speculaas begint dus bij speculaas. Het waren de Germanen die deze koek voor het eerst bakten. Zij maakten speculaas om hun goden te eren. Op de koeken stonden symbolen van dieren, waardoor de Germanen op een diervriendelijke manier dieren offerden. Dus eigenlijk waren ze een soort van vegan bezig met speculaas. Bijzonder!

Houten speculaasplank

Vanaf de Middeleeuwen werd speculaas bekend in Nederland. Toen gebruikten bakkers nog niet dezelfde kruiden die we nu kennen van de speculaassmaak. In het Nederlands bakboek vertelt Gaitri Pagrach-Chandra dat bakkers speculaas maakten met houten planken waar een figuur in was gesneden, zoals een molen. Er waren zelfs bakkers die hun eigen figuur in een plank sneden. Het speculaasdeeg moest echter wel hard zijn, zodat het figuur in de koek bleef zitten.

Tegenwoordig worden de figuren door een machine in het speculaasdeeg gedrukt. Dat is gewoon een kwestie van snelheid, waardoor bakkers meer koeken kunnen maken.

Opgegroeid met gevulde speculaas

Ik zei dus eerder dat ik dol ben op gevulde speculaas. Ik ben namelijk opgegroeid met deze koek. Vroeger hadden we thuis in de winter altijd gevulde speculaas in huis. Wanneer ik met mijn vader boodschappen ging doen, lag er standaard gevulde speculaas in de winkelwagen. Hij was (en is nog steeds) gek op deze koek. Ik denk dan ook dat ik het van hem heb.

Hoe maak je gevulde speculaas?

Gevulde speculaas maak je door speculaasdeeg en amandelspijs te maken. Van het speculaasdeeg rol je 2 plakken. Vervolgens leg je op 1 deegplak uitgerolde amandelspijs en druk je daarop de 2e laag speculaasdeeg. Ten slotte bak je het in de oven.

Gevulde speculaas in een gezond jasje

Maar mijn vriend kan er ook wat van. Hij blijkt namelijk gevulde speculaas lekker te vinden. En aangezien ik wel zin had in een stuk, dook ik de keuken in om gevulde speculaas in een gezond jasje te bakken. De koek is gemaakt van spelt en is volledig vegan. Daarnaast heb ik niet veel kokosbloesemsuiker gebruikt, omdat de dadels van de spijs al zoet zijn. Ben je een zoetekauw? Dan kun je meer suiker gebruiken. De gevulde speculaas zal dan wel machtiger van smaak worden.

Spijs van bonen of amandelen

Heb je trouwens geen tijd om gevulde speculaas te bakken, maar wil je wel genieten van deze koek? Haal dan een flinke plak bij de bakker. De spijs van gevulde speculaas uit de supermarkt bevat 9 van de 10 keer witte bonen in plaats van amandelen. En dat wil je niet!

Gevulde speculaas recept

Vegan gevulde speculaas maken

Gevulde speculaas mag niet ontbreken tijdens de winter. Deze gezonde variant maak je met zelfgemaakte spijs, en is tarwevrij en vegan.
Voorbereiding5 minuten
Bereidingstijd35 minuten
Oventijd25 minuten
Totale tijd1 uur 5 minuten
GangKoek,Tussendoortje
KeukenHollands,Vegan
Trefwoordkoek,tarwevrij,vegan,winterse kost
Aantal12 stukken

Benodigdheden

  • bakplaat
  • bakpapier
  • kom
  • foodprocessor
  • deegroller

Ingrediënten

Deeg

  • 125 gram speltmeel
  • 30 gram kokosbloesemsuiker
  • 2 eetlepels speculaaskruiden
  • 1 theelepel bakpoeder
  • snufje zout
  • 60 gram zachte kokosolie
  • water

Vulling

  • 75 gram geweekte dadels
  • 60 gram amandelen met vlies
  • ¼ theelepel vanille extract
  • scheutje citroensap
  • water

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven op 180 graden Celsius. Leg ook alvast bakpapier op de bakplaat.
  • Meng het speltmeel, kokosbloesemsuiker, speculaaskruiden, bakpoeder en zout in de kom.
  • Voeg vervolgens de zachte kokosolie en een beetje water toe aan de droge ingrediënten en meng door elkaar.
  • Schenk dan steeds beetje voor beetje water in de kom, zodat je van het deeg een bal kunt maken. Liever iets te nat dan te droog deeg.
  • Zet het deeg in de koelkast om hard te worden.
  • Mix de geweekte dadels, amandelen, vanille extract en citroensap in de foodprocessor, totdat je een soort van pasta krijgt.
  • Plakt de vulling niet genoeg? Voeg wat water toe.
  • Verdeel het deeg in 2 gelijke stukken en rol beiden uit tot een rechthoek.
  • Leg vervolgens 1 plak op het bakpapier en smeer de vulling gelijkmatig over de plak.
  • Druk dan het tweede stuk deeg over de vulling en druk zachtjes aan.
  • Verwijder eventueel uitstekende stukjes deeg. Deze kun je als speculaas meebakken.
  • Bak ten slotte de vegan gevulde speculaas 25 minuten in het midden van de oven, totdat de koek goudbruin is.
  • Laat de speculaas afkoelen op een rooster en snijd de koek in 12 gelijke stukken.

Notities

Ben je een zoetekauw? Voeg dan meer kokosbloesemsuiker toe aan het deeg.

Hoelang is gevulde speculaas houdbaar?

Deze vegan gevulde speculaas kun je maximaal 1 week bewaren in een afgesloten trommel. Ben je niet zo’n snelle eter? Dan kun je de speculaas ook in stukken snijden en invriezen. Zo heb je altijd wat lekkers in huis.

Meer recepten met speculaaskruiden

Ben je net als ik dol op speculaaskruiden? Je kunt op mijn website meer recepten met deze kruiden vinden, namelijk:

Ga je liever voor speculaasjes of gevulde speculaas?


Reacties

4 reacties op “Vegan én gezond: gevulde speculaas met zelfgemaakte spijs”

  1. Hi, heb je misschien ook de voedingswaarden voor dit recept?

    1. Hoi Maaike,

      Dankjewel voor je vraag. Ik heb geen voedingswaarden van dit recept. Ik heb een eetstoornis gehad en ben bang dat ik een terugval krijg als ik me te veel focus op voedingswaarden. Ik hoop dat je dit begrijpt.

      Groetjes,

      Lysanne

      1. Dat begrijp ik dan 100%!
        Bedankt voor je antwoord.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel je mening. Beoordeel het recept!