woensdag, juli 24, 2019
Koekjes Recepten

Glutenvrije kerstkransjes met chocolade voor in de boom

Glutenvrije kerstkransjes met chocolade

Of je ze nu in de boom hangt of in je koektrommel bewaart: kerstkransjes mogen niet ontbreken tijdens kerst. Dit waren vroeger mijn favoriete kerstkoekjes waar ik geen genoeg van kon krijgen. Ik had best wel zin in deze koekjes, dus ik dook de keuken in. En tada: ik toverde heerlijke glutenvrije kerstkransjes met chocolade in de koektrommel. Oh ja, ze zijn vegan. Kerstkransjes maken? In dit artikel vind je het recept en vertel ik je over de herkomst van kerstkransen. 

Waar komen kerstkransjes vandaan?

De herkomst van de kerstkrans, de niet-eetbare versie, gaat waarschijnlijk terug naar de tijd van de Romeinen en Germanen. De Romeinen gebruikten een krans om sporthelden te eren en de Germanen om het nieuwe jaar welkom te heten (Koops, z.j.). Rond de Middeleeuwen hingen mensen tijdens Kerstmis een krans aan de deur om geesten buiten de deur te houden (leuke woordspeling). Koops (z.j.) beschrijft dat een kerstkrans toen stond voor geluk, voorspoed, bloei en om het kwaad te weren.

Een kerstkrans stond voor geluk, voorspoed, bloei en om het kwaad te weren.

Kerstkransjes in de boom

De kerstkransjes die je als koekje kunt kopen, zijn de eetbare versie van de kerstkrans. Je kunt deze koekjes dus net zoals kerstkransen als versiering gebruiken. Bijvoorbeeld in de boom. Ik raad je dan wel aan om ze niet te dicht bij de lampjes te hangen. Tenzij je gesmolten kransjes wilt ;). Meestal redden de kerstkransjes de boom bij mij niet eens, want dan zijn ze al op!

Kerstkransjes zelf maken is veel leuker

Je kunt kerstkransjes in de supermarkt kopen, maar het is veel leuker om ze zelf te maken. Kerstmuziekje aan, kerstmuts op en bakken maar! Zo kom je helemaal in de kerstsfeer. En vergeet daarna niet op de bank te kruipen met je zelfgemaakte glutenvrije kerstkransjes met chocolade.

Tip: Heb je geen koekjesvormen in huis? Een drinkglas werk ook prima om ronde koekjes te maken. Vergeet dan niet om een rond gat in het midden van het deeg te maken. Anders kun je ze niet in de boom hangen ;).

Heb je geen koekjesvormen in huis? Een drinkglas werk ook prima.

Glutenvrije kerstkransjes met chocolade

Recept voor glutenvrije kerstkransjes met chocolade

Voor ongeveer 30 koekjes
Ovenstand: 175 graden Celsius (boven- en onderwarmte)
Oventijd: 10 á 15 minuten
Nodig: bakpapier, bakplaat, kom, deegroller, koekjesvorm en lepel

Ingrediënten

  • 100 gram boekweitmeel
  • 100 gram rijstmeel + extra
  • 20 gram tapiocameel
  • 50 gram kokosbloesemsuiker
  • 1/4 theelepel kaneel
  • snufje zout
  • 1 tl citroenaroma
  • 90 gram zachte kokosolie
  • ongezoete amandelmelk
  • 99% pure chocolade
  • geschaafde amandelen

Bereidingswijze

  1. Meng in een kom het boekweitmeel, rijstmeel, tapiocameel, kokosbloesemsuiker, kaneel en zout.
  2. Voeg vervolgens de kokosolie en citroenaroma toe. Laat de kokosolie tussen je handen smelten en meng het door de andere ingrediënten.
  3. Schenk daarna beetje voor beetje ongezoete amandelmelk toe, totdat er een ietwat nattig deeg ontstaat.
  4. Laat dan het deeg afgedekt 1 uur rusten in de koelkast.
  5. Verwarm ondertussen de oven op 175 graden Celsius. Leg ook alvast bakpapier op de bakplaat.
  6. Strooi wat rijstmeel over het werkblad en rol het deeg uit tot ongeveer 0,5 cm dikte.
  7. Steek daarna met de koekjesvorm koekjes uit het deeg en leg ze voorzichtig op de bakplaat.
  8. Bak de glutenvrije kerstkransjes 10 á 15 minuten in het midden van de oven.
  9. Laat daarna de koekjes afkoelen op een rooster.
  10. Smelt vervolgens de chocolade au-bain-marie.
  11. Ga dan met een lepel met chocolade zigzaggend over de koekjes heen en bestrooi ze meteen met de geschaafde amandelen.
  12. Bewaar de glutenvrije kerstkransjes met chocolade in een afgesloten trommel.

Wat zijn jouw favoriete koekjes voor kerst?

Liefs,

Lysanne

Wil je liever iets anders maken voor kerst dan deze glutenvrije kerstkransjes met chocolade? Ga dan voor een spelt apfelstrudel met cranberry en pecannoten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top