Spelt oliebollen uit de oven voor oud en nieuw

Spelt oliebollen uit de oven

Met óf zonder krenten, een beetje poedersuiker of au naturel: oliebollen kunnen niet ontbreken tijdens oud en nieuw. Om oliebollen te bakken, heb je een friteuse nodig. Heb jij die niet in huis of wil je gezonde oliebollen bakken? Goed nieuws! Ik dook de keuken in om heerlijke spelt oliebollen uit de oven te maken. In dit artikel vind je het recept en vertel ik je waar oliebollen vandaan komen.

De geschiedenis van oliebollen

Volgens IsGeschiedenis (z.j.) begint de Nederlandse traditie van de oliebol in de Middeleeuwen. De zogenoemde ‘oliekoeken’ werden tijdens Kerstmis gegeten om het einde van de vastentijd te vieren. Deze oliekoeken waren plat in plaats van rond. Sterker nog: in het kookboek De verstandige kock uit 1669 staat zelfs beschreven dat er geen goede ronde oliebol met het deeg kon worden gemaakt (Historiek, 2014).

Ingrediënten van de oliekoek

Oliekoeken werden gemaakt van houdbare ingrediënten, zodat mensen ze langer konden bewaren. Dat was best logisch, aangezien Hollandse winters guur en koud kunnen zijn. Zo konden mensen wel de winter door. En doordat de oliekoeken in olie werden gebakken, waren ze lekker vet, zodat mensen tegen de kou waren beschermd. Kortom: oliekoeken waren feestelijk én hadden een nuttig doel.

Van oliekoek naar oliebol

Pas in de negentiende eeuw zagen mensen de oliekoek als een ware lekkernij voor oud en nieuw. Dus in plaats van ze te eten tijdens kerst, werden de oliekoeken gegeten rond het oude en het nieuwe jaar. En de platte vorm? Die werd langzamerhand rond. Hierdoor verdween in de twintigste eeuw de naam ‘oliekoek’ en werd de term ‘oliebol’ het leven ingeblazen.

Hierdoor verdween in de twintigste eeuw de naam ‘oliekoek’ en werd de term ‘oliebol’ het leven ingeblazen.

Spelt oliebollen uit de oven

Hoe maak je oliebollen?

Oliebollen maak je bijna hetzelfde als brood. Je mengt de ingrediënten, bloem, eieren, gist, melk en zout, door elkaar en laat het deeg op kamertemperatuur rijzen. Vervolgens laat je een portie deeg vallen in een hete pan met olie en bakt de oliebollen goudbruin. Daarna haal je met een spatel de oliebollen uit de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier. Ten slotte strooi je er nog een flinke hoeveelheid poedersuiker erop, en eten maar!

Spelen met het oliebollenbeslag

Met de bovenstaande ingrediënten maak je traditionele oliebollen, maar je kunt spelen met het oliebollenbeslag. Zo kun je krenten, sukade of appel aan het beslag toevoegen. Ik denk dat je zelfs stukjes chocolade kunt toevoegen! Mag je bijvoorbeeld geen gluten? Dan vervang je (tarwe)bloem voor boekweitmeel. Wil je vegan oliebollen? Dan gebruik je geen eieren, maar iets meer plantaardige melk.

Misschien dat je denk: leuk oliebollen bakken, maar ik heb helemaal geen friteuse! En olie in een pan op het vuur vind ik te gevaarlijk. Geen probleem! Ik heb namelijk heerlijke spelt oliebollen uit de oven gemaakt. De oliebollen zijn gezonder, vegan en heel smaakvol. Zo kan je avondje niet meer stuk!

Je kunt veel variëren met de ingrediënten. 

Recept voor spelt oliebollen uit de oven

Voor 12 oliebollen uit de oven
Ovenstand: 190 graden Celsius (boven- en onderwarmte)
Oventijd: 15 á 20 minuten
Nodig: hittebestendig bakje, kom, vork, theedoek en muffinvorm voor 12 muffins

Ingrediënten

 • 100 gram rozijnen
 • 125 gram speltbloem + extra
 • 125 gram speltmeel
 • 7 gram gist
 • 1 eetlepel kokosbloesemsuiker
 • 1/2 theelepel kaneel
 • snufje zout
 • 1/4 theelepel vanille extract
 • 250 milliliter ongezoete amandelmelk
 • 1 eetlepel olie

Bereidingswijze

 1. Laat de rozijnen 10 minuten in heet water wellen.
 2. Meng ondertussen de speltbloem, speltmeel, gist, kokosbloesemsuiker en kaneel in een kom.
 3. Voeg daarna het zout en vanille extract toe.
 4. Schenk vervolgens de ongezoete amandelmelk bij de droge ingrediënten en mix met een vork tot een dik beslag.
 5. Meng dan de rozijnen door het beslag.
 6. Laat het beslag 30 minuten afgedekt rijzen op een warme plek.
 7. Verwarm ondertussen de oven op 190 graden Celsius (boven- en onderwarmte).
 8. Vet vervolgens de muffinvorm in met olie en besprenkel met wat speltbloem.
 9. Verdeel het beslag over de muffinvorm en laat het 1 uur rijzen op een warme plek. Zorg dat de theedoek het beslag niet raakt.
 10. Bak dan de oliebollen 15 á 20 minuten in het midden van de oven.
 11. Haal ten slotte de spelt oliebollen uit de oven en serveer direct of laat ze afkoelen op een rooster.

Meer recepten voor oudejaarsavond

Heb je de spelt oliebollen uit de oven gehaald? Dan kunnen nog meer lekkere hapjes en dips niet ontbreken op oudejaarsavond. Wat dacht je van:

Deel je creatie met ons! Maak een foto, zet op Instagram en gebruik #thisisbaking. Of tag @thisisjoan1.

Wat ga jij voor oudejaarsavond maken?

Liefs,

Lyanne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *