Spelt oliebollen uit de oven voor oud en nieuw

Spelt oliebollen uit de oven bakken

Ik maak maar al te graag oliebollen uit de oven. Ze zijn lekker knapperig van buiten en zacht van binnen. Het grootste voordeel? Oven oliebollen bevatten (bijna) geen vet. En als je geen friteuse in huis hebt, kun je alsnog genieten van heerlijke oliebollen! Dit spelt oliebollen uit de oven recept maak je makkelijk zelf en is 100% vegan. Ik leg uit hoe je ze maakt. Kom, we gaan beginnen!

Waar komen oliebollen vandaan?

Oliebollen komen in de Nederlandse traditie uit de Middeleeuwen (IsGeschiedenis, z.j.) . De zogenoemde ‘oliekoeken’ werden tijdens Kerstmis gegeten om het einde van de vastentijd te vieren. Deze oliekoeken waren plat in plaats van rond. Sterker nog, in het kookboek De verstandige kock uit 1669 staat zelfs beschreven dat er geen goede ronde oliebol met het deeg kon worden gemaakt (Historiek, 2014).

Ingrediënten van oliekoek

Oliekoeken werden gemaakt van houdbare ingrediënten, zodat mensen ze langer konden bewaren. Dat was best logisch, aangezien Hollandse winters guur en koud kunnen zijn. Zo konden mensen wel de winter door. En doordat de oliekoeken in olie werden gebakken, waren ze lekker vet, zodat mensen tegen de kou waren beschermd. Kortom: oliekoeken waren feestelijk én hadden een nuttig doel.

Van oliekoek naar oliebol

Pas in de negentiende eeuw zagen mensen de oliekoek als een ware lekkernij voor oud en nieuw. Dus in plaats van ze te eten tijdens kerst, werden de oliekoeken gegeten rond het oude en het nieuwe jaar. En de platte vorm? Die werd langzamerhand rond. Hierdoor verdween in de twintigste eeuw de naam ‘oliekoek’ en werd de term ‘oliebol’ het leven ingeblazen.

In de twintigste eeuw verdween de naam ‘oliekoek’ en werd de term ‘oliebol’ het leven ingeblazen.

Spelt oliebollen uit de oven bakken

Hoe maak je oliebollen?

Oliebollen maak je bijna hetzelfde als brood. Je mengt de ingrediënten, bloem, eieren, gist, melk en zout, door elkaar en laat het deeg op kamertemperatuur rijzen. Vervolgens laat je een portie deeg vallen in een hete pan met olie en bakt de oliebollen goudbruin. Daarna haal je met een spatel de oliebollen uit de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier. Ten slotte strooi je er nog een flinke hoeveelheid poedersuiker erop, en eten maar!

Speel met ingrediënten

Met de bovenstaande ingrediënten maak je traditionele oliebollen, maar je kunt spelen met het oliebollenbeslag. Zo kun je krenten, sukade of appel aan het beslag toevoegen. Ik denk dat je zelfs stukjes chocolade kunt toevoegen! Mag je bijvoorbeeld geen gluten? Dan vervang je (tarwe)bloem voor boekweitmeel. Wil je vegan oliebollen? Dan gebruik je geen eieren, maar iets meer plantaardige melk.

Voeg voor bijzondere oliebollen krenten, sukade of appel toe aan het beslag.

Spelt oliebollen uit de oven

Misschien dat je denk: leuk oliebollen bakken, maar ik heb helemaal geen friteuse! En olie in een pan op het vuur vind ik te gevaarlijk. Geen probleem! Ik heb namelijk heerlijke spelt oliebollen uit de oven gemaakt. De oliebollen zijn gezonder, vegan en heel smaakvol. Zo kan je avondje niet meer stuk!


Recept

Oliebollen uit de oven

Met deze gezonde spelt oliebollen uit de oven maak je oudjaarsavond een stuk gezonder. Vergeet je de poedersuiker niet?
Voorbereiding10 min
Bereidingstijd1 uur 50 min
Oventijd20 min
Totale tijd2 uur 20 min
GangBorrelhapje,Feest,Snack
KeukenHollands,Vegan
TrefwoordCake,spelt,tarwevrij,vegan,winterse kost
Aantal12 oliebollen

Benodigdheden

  • hittebestendige kom
  • Mengkom
  • vork
  • theedoek
  • muffinvorm voor 12 muffins

Ingrediënten

  • 100 gram rozijnen
  • 125 gram speltbloem + extra
  • 125 gram speltmeel
  • 7 gram gist
  • 1 eetlepel kokosbloesemsuiker
  • ½ theelepel kaneel
  • snuf zout
  • ¼ theelepel vanille extract
  • 250 milliliter plantaardige melk
  • 1 eetlepel olie

Bereidingswijze

  • Laat de rozijnen 10 minuten in heet water wellen.
  • Meng ondertussen de speltbloem, speltmeel, gist, kokosbloesemsuiker en kaneel in een kom.
  • Voeg daarna het zout en vanille extract toe.
  • Schenk vervolgens de plantaardige melk bij de droge ingrediënten en mix met een vork tot een dik beslag.
  • Meng dan de rozijnen door het beslag.
  • Laat het beslag 30 minuten afgedekt rijzen op een warme plek.
  • Verwarm ondertussen de oven op 190 graden Celsius (boven- en onderwarmte).
  • Vet vervolgens de muffinvorm in met olie en besprenkel met wat speltbloem.
  • Verdeel het beslag over de muffinvorm en laat het 1 uur rijzen op een warme plek. Zorg dat de theedoek het beslag niet raakt.
  • Bak dan de oliebollen 15 á 20 minuten in het midden van de oven.
  • Haal ten slotte de spelt oliebollen uit de oven en serveer direct of laat ze afkoelen op een rooster.

Notities

Tip: Wil je glutenvrije oliebollen uit de oven maken? Gebruik dan boekweitmeel in plaats van speltbloem en -meel.

Meer recepten voor oudejaarsavond

Heb je de spelt oliebollen uit de oven gehaald? Dan kunnen nog meer lekkere hapjes en dips niet ontbreken op oudejaarsavond. Wat dacht je van:

Deel je creatie met ons! Maak een foto, zet op Instagram en gebruik #thisisbaking. Of tag @thisisjoan1.

Wat ga jij voor oudejaarsavond maken?

Liefs,

Lysanne

Handig: Sla dit recept op via Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *