De plantendokter: tips om je avocadoplant te verzorgen

Avocadoplant verzorgen

Na 3 avocadoplanten dacht ik dat ik de behendigheid om avocadoplanten te verzorgen onder de knie had. Maar niets is minder waar: het is nog een hele klus om je avocadoplant op de juiste manier te verzorgen. Wil je jouw avocadoplant verzorgen, zodat er een mooie avocadoboom uit je pit ontpopt? Om je een handje te helpen, geef ik je in dit artikel 6 tips!

Hoe verzorg je een avocadoplant?

Een avocadoplant verzorgen is lastig. Je moet namelijk de juiste verzorging geven, wil je dat je plantje vrolijk blijft. De verkeerde verzorging kan namelijk al gauw funest voor je avocadoplant zijn. Ik spreek uit ervaring. Ahum. Daarnaast heb ik gemerkt dat het veel makkelijker is om andere planten te onderhouden. Wil je jouw avocadoplant verzorgen op de juiste manier? Ik heb hieronder een lijst met tips voor je samengesteld.

Heb je nog geen avocadoplant? In het artikel ‘Zo kweek je een avocadoplant‘ lees je stap voor stap hoe je jouw eigen avocadoplant kweekt.

1. Zet je avocadoplant op een warme plek

Avocadoplanten houden van warmte. Zet je avocadoplant daarom op een warme plek waar het niet tocht. Mijn eerste 2 avocadopitten had ik gekweekt toen ik nog op kamers woonde. Mijn kamer was een soort van warme kas (hel in de zomer), dus daar groeide de avocadopitten razendsnel tot planten. Nu ik verhuisd ben, zijn de 2 plantjes helaas niet zo blij. Het is namelijk veel te koud in de woonkamer, waardoor ze bladeren hebben verloren. Houd je avocadoplant dus in een kamer met een constante, warme plek.

Avocadoplant verzorgen

2. Plaats je avocadoplant in het licht

Je avocadoplant groeit supersnel als je ‘m in het licht zet. Maar pas op: Zet je plant niet in direct zonlicht. Ik had mijn 2 plantjes dus wel in de volle zomerzon geplaatst waardoor de blaadjes waren verbrand. Verbrande blaadjes herken je aan bruine, krullende bladeren die slap hangen. Heeft je avocadoplant toch verbrande blaadjes? Zet de plant dan direct in de schaduw. Als het goed is herstelt de plant zich vanzelf en zullen de bruine blaadjes na een tijdje van de plant vallen.

Heeft je avocadoplant toch verbrande blaadjes? Zet de plant dan direct in de schaduw.

3. Geef je avocadoplant voldoende water

Natuurlijk hebben alle planten water nodig, maar je avocadoplant is erg dorstig. Zorg daarom dat de grond nat is, maar niet té nat. Wanneer de bladeren van je avocadoplant gaan hangen, geeft de plant een seintje dat je te veel of te weinig water geeft. Dus laat ‘m drinken, maar met mate. ;)

4. Zet je avocadoplant in een pot met gaten

Voortbordurend op tip 3: zorg dat je jouw avocadoplant in een pot met gaten aan de onderkant zet. Hierdoor kan overtollig water weg, waardoor je plantje niet verdrinkt.

5. Geef geen plantenvoeding

Tip 5 lijkt een beetje tegenstrijdig, maar uit mijn ervaring blijkt dat mijn avocadoplanten niet van plantenvoeding houden. Ik heb namelijk mijn 2 plantjes voeding gegeven en op een of andere manier vonden ze dit niets. Het resultaat? Alle blaadjes zijn uitgevallen (wat ook de oorzaak van de kou is). Wellicht dat de situatie bij jou anders is, maar mijn avocadoplanten wilden geen eten! Bij Sytse van Het Groene Broertje willen bijvoorbeeld de avocadoplanten wel plantenvoeding. Vreemd.

Avocadoplant verzorgen

6. Verzorg je avocadoplant met liefde

Ten slotte geef ik je een vanzelfsprekende tip mee: geef veel liefde aan je avocadoplant. Dit zal hij zeker merken! Wanneer je aandacht en liefde aan je plantje geeft, en wellicht tegen hem praat, zal hij naar je luisteren. Er gaat een heel mooie avocadoplant in je woonkamer groeien.

Wanneer je aandacht en liefde aan je plantje geeft, en wellicht tegen hem praat, zal hij naar je luisteren.

Je avocadoplant verzorgen is ten einde

Heb je de bovenstaande tips opgevolgd, maar is je avocadoplant in zijn laatste levensfase gekomen? Of bestaat je plant uit alleen maar een zielige, lange bruine stok zonder bladeren (zie bovenstaande foto)? Gooi ‘m dan weg. En kweek gewoon opnieuw een avocadopit. Meer reden om heerlijke guacamole van het vruchtvlees te maken.

Wat is jouw tip om een avocadoplant te verzorgen?

Liefs,

Lysanne

Wist je dat je ook een mangoplant kunt kweken? Ik leg je het uit in het artikel ‘Zo kweek je een mangoplant‘. Of kweek je eigen dadelpalm.

Comments

  1. Post
   Author
 1. Sjourd Janssen

  In 2018 ben ik naar mijn geboorteplaats Semarang (INDONESIE) geweest, en de vier weken dat ik daar was heb ik verschillende pitten verzameld en meer genomen. Van al die zaden zijn de SAWO, de AVOCADO en de DURIAN opgekomen, nu nog de vraag hoelang blijven in leven …………… ik weet dat de DURIANboom 25 tot 30 meter hoog kan worden en de SAWO 2 meter

  Vriendelijke groet

  1. Post
   Author
   Lysanne

   Hoi Sjourd,

   Wat leuk dat je de pitten hebt meegenomen! Hoe groot zijn ze al? Jeetje, 25 meter is echt hoog! Ik ben erg nieuwsgierig hoe je planten gaan groeien. Veel succes!

   Groetjes,

   Lysanne

 2. Wendy

  Al met vierde avocado plantje bezig…
  Ze groeien net zo hard als dat ze afsterven. Voor elk nieuw blad valt er één blad af… De randen worden bruin/geel en krullen om.
  Ik hou grond vochtig, overtollig kan weg uit gaatjes, staat in het licht, maar geen zon (noordkant)…
  Wat doe ik toch nog verkeerd?

  1. Post
   Author
   Lysanne

   Hoi Wendy,

   Dankjewel voor je bericht. Avocadoplanten zijn heel lastige planten. Ik heb er zelf ook al 2 moeten weggooien, omdat ze dood zijn gegaan. En inderdaad wat jij zegt, kleuren de randen van het blad snel bruin/geel. Misschien kun je proberen om de grond te laten drogen, zodat de wortels tijd krijgen om op te drogen. Misschien dat dat helpt. Elk plantje is anders, dus het is lastig om te bepalen wat er mis is. Je zou ook nog af en toe wat water op de bladeren kunnen sprayen. Veel succes!

   Groetjes,

   Lysanne

 3. Marjolein

  Mijn eerste pit deed het direct goed! En ik deed toen maar wat. Pas toen ik er echt bewust mee bezig ging zijn, leken pitten niet verder te groeien. Ik worstel nu vooral met het eerste moment van verpotten. Wanneer is dat en hoe verzorg je m vanaf dan? In het glas met water gaat alles echt top, tot ik ze in de aarde zet..

  1. Post
   Author
   Lysanne

   Hoi Marjolein,

   Bedankt voor je berichtje. Avocado’s zijn lastige planten, en het is maar net of je gelukt hebt en een goede pit te pakken hebt. Ik heb mijn avocadopit verpot toen de wortel al aardig lang was en de pit eraan laten zitten. Ik geef mijn plant 1x per week water en zorg ervoor dat de aarde niet te droog wordt. De plant staat op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht. Dan gaan de bladeren slap hangen. Ook geef ik geen plantenvoeding, want hierdoor zijn er 2 doodgegaan. Ik hoop dat je zo genoeg info hebt!

   Succes!

   1. Marjolein

    Hoi! Haha nou wat blijkt: ik had gewoon even meer geduld nodig ;-) het ging iets langzamer dan bij de eerste plant maar ik heb inmiddels een stengel. Nog bedankt voor je reactie!

    1. Post
     Author
 4. Harry

  Hallo,
  Ik heb afgelopen zomer een avocadopit buiten in de grond gestopt. Nu staat er een miniboompje van 20 cm hoog!!
  Hoe lang overleeft dit boompje buiten?? Kan het tegen kou?
  Groet, Harry

  1. Post
   Author
   Lysanne

   Hoi Harry,

   Wat leuk dat je een avocadoboompje hebt! :) Ik denk dat de plant niet goed tegen kou kan, omdat een avocadoplant een tropische plant is. In mijn vorige huis was het in de winter erg koud en ik denk dat hierdoor 2 van mijn avocadoplanten dood zijn gegaan. :( Daarom raad ik je aan om de plant binnen te zetten in een pot of buiten in een plantenkas. Dan overleeft hij denk ik wel de winter.

   Veel succes!

 5. Marvin

  Hoi Lysanne,

  Ik heb een avocado plant en hij is ongeveer anderhalf jaar oud. Ik heb de adviezen m.b.t zonlicht, het vochtig houden aangehouden, pot met openingen aangehouden. Nu is het winter en de bladeren worden erg donker en beginnen 1 voor 1 er af te vallen. Ik heb daarnaast een mango plan staat van 3 maanden staan, en daar krijgen de bladeren dezelfde kleur.

  Zou dit bij het seizoen kunnen horen of is er mogelijk een ander probleem aan de hand?

  1. Post
   Author
   Lysanne

   Hoi Marvin,

   Wat leuk dat je zelf een avocado- en mangoplant hebt gekweekt! Volgens mij heeft het te maken met dat het winter is. Avocado- en mangoplanten houden namelijk van warmte. De bladeren van mijn plantjes hangen nu momenteel ook slap, en de mangoplant krijgt wat bruine plekken op het blad. Van het voorjaar zullen ze weer bijtrekken. Avocado- en mangoplanten blijven erg lastig!

   Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *