De plantendokter: tips om je avocadoplant te verzorgen

Avocadoplant verzorgen

Na 3 avocadoplanten dacht ik dat ik de behendigheid om avocadoplanten te verzorgen onder de knie had. Maar niets is minder waar: het is nog een hele klus om je avocadoplant op de juiste manier te verzorgen. Wil je jouw avocadoplant verzorgen, zodat er een mooie avocadoboom uit je pit ontpopt? Om je een handje te helpen, geef ik je in dit artikel 6 tips!

Hoe verzorg je een avocadoplant?

Een avocadoplant verzorgen is lastig. Je moet namelijk de juiste verzorging geven, wil je dat je plantje vrolijk blijft. De verkeerde verzorging kan namelijk al gauw funest voor je avocadoplant zijn. Ik spreek uit ervaring. Ahum. Daarnaast heb ik gemerkt dat het veel makkelijker is om andere planten te onderhouden. Wil je jouw avocadoplant verzorgen op de juiste manier? Ik heb hieronder een lijst met tips voor je samengesteld.

Heb je nog geen avocadoplant? In het artikel ‘Zo kweek je een avocadoplant‘ lees je stap voor stap hoe je jouw eigen avocadoplant kweekt.

1. Zet je avocadoplant op een warme plek

Avocadoplanten houden van warmte. Zet je avocadoplant daarom op een warme plek waar het niet tocht. Mijn eerste 2 avocadopitten had ik gekweekt toen ik nog op kamers woonde. Mijn kamer was een soort van warme kas (hel in de zomer), dus daar groeide de avocadopitten razendsnel tot planten.

Toen ik verhuisde naar een andere woning, waren de 2 plantjes helaas niet zo blij. Het was namelijk veel te koud in de woonkamer, waardoor ze bladeren hebben verloren. Gelukkig woon ik nu in een ander huis waar de studeerkamer een soort van warme kas is en dat vinden ze fijn. Houd je avocadoplant dus in een kamer met een constante, warme plek.

Avocadoplant verzorgen

2. Plaats je avocadoplant in het licht

Je avocadoplant groeit supersnel als je ‘m in het licht zet. Maar pas op: Zet je plant niet in direct zonlicht. Ik had mijn 2 plantjes dus wel in de volle zomerzon geplaatst waardoor de blaadjes waren verbrand. (Oefening baart kunst.) Verbrande blaadjes herken je aan bruine, krullende bladeren die slap hangen. Heeft je avocadoplant toch verbrande blaadjes? Zet de plant dan direct in de schaduw. Als het goed is herstelt de plant zich vanzelf en zullen de bruine blaadjes na een tijdje van de plant vallen.

Heeft je avocadoplant toch verbrande blaadjes? Zet de plant dan direct in de schaduw.

3. Geef je avocadoplant voldoende water

Natuurlijk hebben alle planten water nodig, maar je avocadoplant is erg dorstig. Zorg daarom dat de grond nat is, maar niet té nat. Wanneer de bladeren van je avocadoplant gaan hangen, geeft de plant een seintje dat je te veel of te weinig water geeft. Dus laat ‘m drinken, maar met mate. ;)

4. Zet je avocadoplant in een pot met gaten

Voortbordurend op tip 3: zorg dat je jouw avocadoplant in een pot met gaten aan de onderkant zet. Hierdoor kan overtollig water weg, waardoor je plantje niet verdrinkt.

5. Geef regelmatig plantenvoeding

Edit: Het is toch wel verstandig om je avocadoplant regelmatig voeding te geven, zodat hij kan groeien. Dit kun je eens in de paar weken doen met de juiste plantenvoeding. (Wat ik dus verkeerd deed). Wij gebruiken bio plantenvoeding van Pokon

Tip 5 lijkt een beetje tegenstrijdig, maar uit mijn ervaring blijkt dat mijn avocadoplanten niet van plantenvoeding houden. Ik heb namelijk mijn 2 plantjes voeding gegeven en op een of andere manier vonden ze dit niets. Het resultaat? Alle blaadjes zijn uitgevallen (wat ook de oorzaak van de kou is). Wellicht dat de situatie bij jou anders is, maar mijn avocadoplanten wilden geen eten! Bij Sytse van Het Groene Broertje willen bijvoorbeeld de avocadoplanten wel plantenvoeding.

Avocadoplant verzorgen

6. Verzorg je avocadoplant met liefde

Ten slotte geef ik je een vanzelfsprekende tip mee: geef veel liefde aan je avocadoplant. Dit zal hij zeker merken! Wanneer je aandacht en liefde aan je plantje geeft, en wellicht tegen hem praat, zal hij naar je luisteren. Er gaat een heel mooie avocadoplant in je woonkamer groeien.

Wanneer je aandacht en liefde aan je plantje geeft, en wellicht tegen hem praat, zal hij naar je luisteren.

Je avocadoplant verzorgen is ten einde

Heb je de bovenstaande tips opgevolgd, maar is je avocadoplant in zijn laatste levensfase gekomen? Of bestaat je plant uit alleen maar een zielige, lange bruine stok zonder bladeren (zie bovenstaande foto)? Gooi ‘m dan weg. En kweek gewoon opnieuw een avocadopit. Meer reden om heerlijke guacamole van het vruchtvlees te maken.

Wat is jouw tip om een avocadoplant te verzorgen?

Liefs,

Lysanne

Wist je dat je ook een mangoplant kunt kweken? Ik leg je het uit in het artikel ‘Zo kweek je een mangoplant‘. Of kweek je eigen dadelpalm.

Comments

  1. Post
   Author
   1. Post
    Author
    1. Martin

     Hoi! Ik heb ook een hele mooie avocado gekweekt, echter zonder de tips, gewoon een lage brede bloempot 18cm zonder gaatje zodat alle water erin blijft, de bruine bast van de pit afgepeld, gaatje in de potgrond en de pit erin met daar overheen 1 à 2 cm potgrond. Water erbij totdat je het water niet meer ziet wegzakken en de potgrond zo vochtig houden. Na een maand of twee dacht ik dat ie niets deed en toen ik de pot van de vensterbank haalde, raakte ik iets met mijn vinger. Een prachtig gecamoufleerd houtig stokje van 3 cm hoog kwam uit de grond. Nu, een maand later is ie zo’n 20 cm hoor met mooie glanzende blaadjes, de potgrond laat ik soms net iets te droog worden voordat ie weer een goede hoeveelheid water krijgt. Ik houd de grond dan net iets droger dan toen ie nog moest kiemen. Ik ben van mening dat het wel met een glas, stokjes en enkel water gaat. Maar ik denk ook dat de kans groter is dat je de pit beschadigt. Ik heb het vaker geprobeerd en nu voor de eerste keer buiten het pellen van de pit om alles aan de natuur overgelaten. En warempel, dat werkt toch best goed. De creator heeft vast geen cocktailprikkertjes bedacht bij het kweken ;)

     1. Post
      Author
      Lysanne

      Hoi Martin,

      Wat leuk om te horen dat je op een andere manier een avocodoplant hebt gekweekt! Er zijn verschillende manieren om planten te kweken, waarvan het in water zetten een van is. En ook jouw manier. Laten we vooral de manieren met elkaar delen om onze plantenkennis te verrijken!

      Groetjes,

      Lysanne

     2. hanneke

      Geinig. Zonder énige vooronderzoek heb ik gewoon (in juli) een pit in wat zand buiten geknikkerd en er een klats water op gedaan. Geen afdekplastic, of niets. De platte bovenkant van de pit stak een beetje uit het zand. Ik heb totaal niet meer omgekeken naar dit plantje en vergat haar zelfs even. Water kreeg ze van de tuinsproeier of regen. Na een week of 6 zag ik een stengel van 20 cm met een paar blaadjes uit een potje komen en vroeg mij af wat dit kon zijn. En walla, ik ben nu in het bezit van een schitterend avocado-boompje. Nu krijgt ze alle liefde van mij en staat ze binnen op de vensterbank in het na-middagzonnetje.

 1. Sjourd Janssen

  In 2018 ben ik naar mijn geboorteplaats Semarang (INDONESIE) geweest, en de vier weken dat ik daar was heb ik verschillende pitten verzameld en meer genomen. Van al die zaden zijn de SAWO, de AVOCADO en de DURIAN opgekomen, nu nog de vraag hoelang blijven in leven …………… ik weet dat de DURIANboom 25 tot 30 meter hoog kan worden en de SAWO 2 meter

  Vriendelijke groet

  1. Post
   Author
   Lysanne

   Hoi Sjourd,

   Wat leuk dat je de pitten hebt meegenomen! Hoe groot zijn ze al? Jeetje, 25 meter is echt hoog! Ik ben erg nieuwsgierig hoe je planten gaan groeien. Veel succes!

   Groetjes,

   Lysanne

 2. Wendy

  Al met vierde avocado plantje bezig…
  Ze groeien net zo hard als dat ze afsterven. Voor elk nieuw blad valt er één blad af… De randen worden bruin/geel en krullen om.
  Ik hou grond vochtig, overtollig kan weg uit gaatjes, staat in het licht, maar geen zon (noordkant)…
  Wat doe ik toch nog verkeerd?

  1. Post
   Author
   Lysanne

   Hoi Wendy,

   Dankjewel voor je bericht. Avocadoplanten zijn heel lastige planten. Ik heb er zelf ook al 2 moeten weggooien, omdat ze dood zijn gegaan. En inderdaad wat jij zegt, kleuren de randen van het blad snel bruin/geel. Misschien kun je proberen om de grond te laten drogen, zodat de wortels tijd krijgen om op te drogen. Misschien dat dat helpt. Elk plantje is anders, dus het is lastig om te bepalen wat er mis is. Je zou ook nog af en toe wat water op de bladeren kunnen sprayen. Veel succes!

   Groetjes,

   Lysanne

 3. Marjolein

  Mijn eerste pit deed het direct goed! En ik deed toen maar wat. Pas toen ik er echt bewust mee bezig ging zijn, leken pitten niet verder te groeien. Ik worstel nu vooral met het eerste moment van verpotten. Wanneer is dat en hoe verzorg je m vanaf dan? In het glas met water gaat alles echt top, tot ik ze in de aarde zet..

  1. Post
   Author
   Lysanne

   Hoi Marjolein,

   Bedankt voor je berichtje. Avocado’s zijn lastige planten, en het is maar net of je gelukt hebt en een goede pit te pakken hebt. Ik heb mijn avocadopit verpot toen de wortel al aardig lang was en de pit eraan laten zitten. Ik geef mijn plant 1x per week water en zorg ervoor dat de aarde niet te droog wordt. De plant staat op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht. Dan gaan de bladeren slap hangen. Ook geef ik geen plantenvoeding, want hierdoor zijn er 2 doodgegaan. Ik hoop dat je zo genoeg info hebt!

   Succes!

   1. Marjolein

    Hoi! Haha nou wat blijkt: ik had gewoon even meer geduld nodig ;-) het ging iets langzamer dan bij de eerste plant maar ik heb inmiddels een stengel. Nog bedankt voor je reactie!

    1. Post
     Author
 4. Harry

  Hallo,
  Ik heb afgelopen zomer een avocadopit buiten in de grond gestopt. Nu staat er een miniboompje van 20 cm hoog!!
  Hoe lang overleeft dit boompje buiten?? Kan het tegen kou?
  Groet, Harry

  1. Post
   Author
   Lysanne

   Hoi Harry,

   Wat leuk dat je een avocadoboompje hebt! :) Ik denk dat de plant niet goed tegen kou kan, omdat een avocadoplant een tropische plant is. In mijn vorige huis was het in de winter erg koud en ik denk dat hierdoor 2 van mijn avocadoplanten dood zijn gegaan. :( Daarom raad ik je aan om de plant binnen te zetten in een pot of buiten in een plantenkas. Dan overleeft hij denk ik wel de winter.

   Veel succes!

 5. Marvin

  Hoi Lysanne,

  Ik heb een avocado plant en hij is ongeveer anderhalf jaar oud. Ik heb de adviezen m.b.t zonlicht, het vochtig houden aangehouden, pot met openingen aangehouden. Nu is het winter en de bladeren worden erg donker en beginnen 1 voor 1 er af te vallen. Ik heb daarnaast een mango plan staat van 3 maanden staan, en daar krijgen de bladeren dezelfde kleur.

  Zou dit bij het seizoen kunnen horen of is er mogelijk een ander probleem aan de hand?

  1. Post
   Author
   Lysanne

   Hoi Marvin,

   Wat leuk dat je zelf een avocado- en mangoplant hebt gekweekt! Volgens mij heeft het te maken met dat het winter is. Avocado- en mangoplanten houden namelijk van warmte. De bladeren van mijn plantjes hangen nu momenteel ook slap, en de mangoplant krijgt wat bruine plekken op het blad. Van het voorjaar zullen ze weer bijtrekken. Avocado- en mangoplanten blijven erg lastig!

   Succes!

 6. layla

  hey

  ik heb inmiddels al twee advocado plantjes uit pit gekweekt…maar bij mij groeien ze enkel naar boven en krijgen buiten aan het uiteinde de drie bladeren geen bladeren bij…kan iemand me helpen aub?,

  alvast hartelijk dank

  1. Post
   Author
   Lysanne

   Hoi Layla,

   Dankjewel voor je berichtje. Elke avocadopit is anders, dus ook elke avocadoplant is anders. Het kan even duren voordat je (meer) bladeren krijgt. Er groeit namelijk eerst een wortel en dan een lange stengel uit de pit. Het kan kloppen dat alleen aan de bovenkant bladeren gaan groeien, zodat je eigenlijk een lange, kale stengel hebt.

   Ik hoop dat je antwoord op je vraag hebt! Anders mag je altijd een berichtje sturen.

   Groetjes,

   Lysanne

  1. Post
   Author
 7. Noelle

  Dag Lysanne

  Ik heb net mijn avocadoplant voor de tweede keer in een andere pot gezet. omdat hij te groot werd. Dit keer is een pot zonder gat. Is dat in het bijzonder erg voor een avocadoplant?

  Dank je!

  1. Post
   Author
   Lysanne

   Hoi Noelle,

   Dankjewel voor je berichtje. Het is op zich niet heel erg dat de pot geen gat heeft, maar zorg er wel voor dat je niet te veel water geeft. Wanneer de wortels te lang/continu nat blijven, kan er wortelrot ontstaan. En dan gaat je avocadoplant dood. Dus liever iets te droge aarde dan te nat.

   Veel succes!

   Groetjes,

   Lysanne

 8. Bart

  Hi Lysanne,

  Wij hebben vorige week onze avocado planten nieuwe aarde gegeven. We hadden namelijk enorm last van rouwvliegjes in huis en dit zou de oplossing zijn. Dat lijkt nu ook opgelost te zijn. Maar.. De avocado planten hangen nu al een aantal dagen enorm slap en we zijn nu bang dat het niet meer goed gaat komen. Alle andere planten in huis hebben hier geen last van.

  Ze staan in een dichte pot en we hebben ze uiteraard water gegeven, beide zoals we altijd doen.

  Wat moeten we doen? Heb je tips?

  Groeten Bart

  1. Post
   Author
   Lysanne

   Hoi Bart,

   Dankjewel voor je reactie. Rouwvliegjes zijn vervelende beestjes! Gelukkig is dat opgelost. Allereerst: avocadoplanten zijn ontzettend lastig, omdat het Hollandse weer niet helemaal geschikt is voor deze plant. Ik weet ook niet exact het antwoord op je vraag, omdat er verschillende oorzaken zijn dat de bladeren slap hangen. Hierbij een aantal tips:
   – De aarde moet vochtig blijven, maar niet kletsnat. Geef de plant liever een aantal keer kleine beetjes water dan 1 keer heel veel.
   – Een avocadoplant heeft veel zonlicht nodig, maar plaats hem niet in de volle zon.
   – Plaats de avocadoplant op een warme plek, omdat hij niet tegen tocht en kou kan.
   – Geef hem eens in de zoveel tijd voeding, maar niet te vaak.

   Ik hoop dat deze tips gaan werken. Veel succes!

   Groetjes,

   Lysanne

   1. Bart

    Hi Lysanne,

    Bedankt voor je reactie.

    Het ziet er allemaal niet zo best uit. De plek waar de planten het eerst zo goed deden werkt nu niet meer. Sinds het versturen van mijn bericht zie ik dat de bladeren zich op gaan krullen. Alle omstandigheden zijn goed maar toch hebben ze een behoorlijke klap gehad, eigenlijk is het nu fingerscrossed en hopen dat ze er nog bovenop komen.

    Groetjes Bart

    1. Post
     Author
     Lysanne

     Hoi Bart,

     Ah nee! Dat is balen zeg. Mijn avocado is ook een beetje gek aan het doen. Ik spray de bladeren nu elke dag met water, zorg dat de aarde vochtig blijft, en zet hem af en toe buiten als het warm is. Het lijkt erop dat hij dat prettig vindt. Misschien kun je dat proberen? Een plant heeft even tijd nodig om te wennen aan andere omstandigheden.

     Groetjes,

     Lysanne

     1. Bart

      Hi Lysanne,

      Bedankt voor de tips, ik ga de plant ook nog wat extra bevochtigen en eventueel wat warmer zetten. We hopen dat ze er nog bovenop komen, maar hebben zo onze twijfels.. Nogmaals bedankt.

      Bart

 9. Lynn

  Hoi,

  Ik heb ook een avocado geplant die is nu ongeveer 1 meter hoog en hij is 3 jaar oud. Hij staat in een bak van ongeveer 20 bij 20 cm. Is dit groot genoeg? Hij groeit helaas niet zo hard meer als voorheen. Maar toch vind ik het leuk om de plant te verzorgen.

  Gr. Lynn

  1. Post
   Author
   Lysanne

   Hoi Lynn!

   Wat leuk om te horen dat je goed voor je avocadoplant zorgt! Zelf vind ik 20 cm voor een plant van 1 meter aan de kleine kant. Het kan zijn dat de pot te klein is en dat daardoor de plant niet echt meer groeit. Groeien de wortels uit de onderkant van de pot? Dan is het hoogtijd om de avocadoplant te verpotten. Nu is het daar het perfecte weer voor. :) Je kunt anders ook even voorzichtig de avocadoplant uit de pot halen. Wanneer de wortels naar boven groeien, is het ook tijd voor een grotere pot.

   Succes!

   Lysanne

 10. Irene

  Hoi Lysanne, ik heb 3 avocadoplanten. Het afgelopen half jaar is de groei gestopt. Dus grotere pot, verse grond, voetjes uit het vocht en bladeren een liefdevolle poetsbeurt gegeven. De planten staan er goed bij, maar ik zie geen groei meer.
  Groetjes Irene

  1. Post
   Author
   Lysanne

   Hoi Irene,

   Dankjewel voor je berichtje. Ik had dus precies hetzelfde! Ik dacht: oh jee hij gaat dood. Maar de afgelopen weken zijn er nieuwe blaadjes bijgekomen. Ik heb de avocadoplant op een lichte plek gezet en ervoor gezorgd dat de aarde altijd vochtig is (maar niet te vochtig). Ook heb ik de bladeren elke ochtend en avond met water besproeid, en de plant soms buiten gezet als het warm was. En hij doet het nu veel beter!

   Ik hoop dat dit ook werkt bij jouw avocadoplanten. Laat je het weten als het lukt? Succes!

   Groetjes,

   Lysanne

 11. Saartje

  Hey lysanne,
  Ik heb op onze compost hoop twee avocado pitten gevonden. Ik heb die allebei gepland en ze zijn nu goed aan het groeien. Mijn vader zegt dat ik de avocadoplant eerst van boven moet knippen omdat het anders alleen in de hoogte gaat groeien en niet in de breedte. Klopt dit?
  Groetjes saartje

  1. Post
   Author
   Lysanne

   Hoi Saartje,

   Wat fijn om te horen dat de planten goed groeien! Je kunt vrijwel alle planten afknippen, zodat hij meer takken krijgt. Ik zou wel eerst de avocadoplant langer laten worden, zodat hij een stevige basis heeft. Daarna kun je bovenkant eraf knippen, maar zorg er wel voor dat je dit net boven 2 bladeren doet. Zo kan hij zijtakken maken. Zelf zou ik de plant gewoon in de hoogte laten groeien, maar je kunt het altijd bij 1 proberen.

   Succes!

   Lysanne

 12. Tina

  Hoi hoi! Super leuk deze blog te lezen. Inmiddels is mijn plant(je) zo’n 40 cm en heeft ie 15 bladeren (van vorige jaar juli). Maar de laatste tijd istie erg zielig. Er vallen zelfs bladeren uit (die eerst bruin worden). Ik kan er niet goed achter komen wat er mis gaat. Volgens mij is de pot groot genoeg, hij staat nog altijd op dezelfde plek en krijgt genoeg (wellicht teveel) water… Wellicht heb je nog een gouden tip? Bovenstaande tips geprobeerd en anders rustig afwachten maar denk ik :)

  1. Post
   Author
   Lysanne

   Hoi Tina,

   Dankjewel voor je berichtje! Avocadoplanten blijven lastig. Ik heb namelijk precies hetzelfde gehad wat je omschrijft. Wat ik heb gedaan: ik heb de plant verplaatst naar een plek waar hij de hele dag licht krijgt, maar niet in de volle zon. Ook heb ik hem 1 keer plantenvoeding gegeven en sproei ik de bladeren elke dag. Nu groeit hij weer goed. Heb je de bladeren gecheckt op trips? Dit zijn zeer vervelende langwerpige beestjes die je plant kapot maken. :(

   Laat je weten als het lukt?

   Groetjes,

   Lysanne

 13. Paul

  Hallo,
  Wat een leuke site zeg.
  Ik heb ook twee avocado boompjes. Ze staan momenteel buiten. Voorheen had ik de boompjes binnen staan. Rouwvliegjes. Oeps. Wat nu. Ik heb de boompjes mee naar de camping genomen en staan nu buiten op een beschutte plek. De rouwvliegjes zijn verdwenen. De boompjes groeien goed. Toch zijn er hier en daar knaagsporen te zien aan de bladeren. Ik heb een sprinkhaan op een blad kunnen spotten. Hmm. Ik ben nog steeds de ideale plek aan het zoeken in de tuin tussen andere planten.
  Paul

  1. Post
   Author
   Lysanne

   Hoi Paul,

   Dankjewel voor je compliment! Rouwvliegjes zijn inderdaad vervelende insecten. Momenteel heb ik er thuis ook last van helaas. En sprinkhanen eten inderdaad gauw planten op als je niet uitkijkt. Bij mij zijn ze op het balkon ook langsgeweest.

   Veel succes met je avocadoplanten!

   Groetjes,

   Lysanne

 14. Bas

  Hallo,
  Ik heb van de pit na enkele maanden al een mooi plantje.
  Maar uit de pit komen er 3 plantjes een mooie grote, een kleinere en dan een hele kleine scheut.
  Laat ik die best alle 3 nog een eindje staan of verwijder ik de 2 kleinste en ga verder met de grootste?

  1. Post
   Author
   Lysanne

   Hoi Bas,

   Wat leuk! Er groeien dus 4 takjes uit je avocadoplant. Elke avocadopit is anders. :)

   Ik zou de stengels laten zitten, omdat de plant nu nog heel jong is. Als hij over een tijd sterker is, kun je overwegen om de kleine weg te halen, zodat de plant energie kan steken in de sterkste tak. Ik heb zelf ook een avocadopit gehad waar meerdere stengels uit groeide en ik heb deze laten zitten. De plant deed het prima!

   Succes!

   Lysanne

 15. Eric van Noordt Wieringa

  Ik heb nu al een tijdje een avocadoplant die het best goed doet. Af en toe een foutje gemaakt met de plaats en het licht, maar de plant is er steeds bovenop gekomen en komt inmiddels richting de 2 meter hoogte. Dus pas maar weer een nieuwe pot eronder gedaan.
  Mijn vraag is of er een mogelijkheid is dat de plant ooit gaat bloeien?
  En zo ja, wanneer?

  1. Post
   Author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *