dinsdag, oktober 22, 2019
Groen leven Planten

De plantendokter: tips om je avocadoplant te verzorgen

Avocadoplant verzorgen

Na 3 avocadoplanten dacht ik dat ik de behendigheid om avocadoplanten te verzorgen onder de knie had. Maar niets is minder waar: het is nog een hele klus om je avocadoplant op de juiste manier te verzorgen. Wil je jouw avocadoplant verzorgen, zodat er een mooie avocadoboom uit je pit ontpopt? Om je een handje te helpen, geef ik je in dit artikel 6 tips!

Hoe verzorg je een avocadoplant?

Een avocadoplant verzorgen is lastig. Je moet namelijk de juiste verzorging geven, wil je dat je plantje vrolijk blijft. De verkeerde verzorging kan namelijk al gauw funest voor je avocadoplant zijn. Ik spreek uit ervaring. Ahum. Daarnaast heb ik gemerkt dat het veel makkelijker is om andere planten te onderhouden. Wil je jouw avocadoplant verzorgen op de juiste manier? Ik heb hieronder een lijst met tips voor je samengesteld.

Heb je nog geen avocadoplant? In het artikel ‘Zo kweek je een avocadoplant‘ lees je stap voor stap hoe je jouw eigen avocadoplant kweekt.

1. Zet je avocadoplant op een warme plek

Avocadoplanten houden van warmte. Zet je avocadoplant daarom op een warme plek waar het niet tocht. Mijn eerste 2 avocadopitten had ik gekweekt toen ik nog op kamers woonde. Mijn kamer was een soort van warme kas (hel in de zomer), dus daar groeide de avocadopitten razendsnel tot planten. Nu ik verhuisd ben, zijn de 2 plantjes helaas niet zo blij. Het is namelijk veel te koud in de woonkamer, waardoor ze bladeren hebben verloren. Houd je avocadoplant dus in een kamer met een constante, warme plek.

Avocadoplant verzorgen

2. Plaats je avocadoplant in het licht

Je avocadoplant groeit supersnel als je ‘m in het licht zet. Maar pas op: Zet je plant niet in direct zonlicht. Ik had mijn 2 plantjes dus wel in de volle zomerzon geplaatst waardoor de blaadjes waren verbrand. Verbrande blaadjes herken je aan bruine, krullende bladeren die slap hangen. Heeft je avocadoplant toch verbrande blaadjes? Zet de plant dan direct in de schaduw. Als het goed is herstelt de plant zich vanzelf en zullen de bruine blaadjes na een tijdje van de plant vallen.

Heeft je avocadoplant toch verbrande blaadjes? Zet de plant dan direct in de schaduw.

3. Geef je avocadoplant voldoende water

Natuurlijk hebben alle planten water nodig, maar je avocadoplant is erg dorstig. Zorg daarom dat de grond nat is, maar niet té nat. Wanneer de bladeren van je avocadoplant gaan hangen, geeft de plant een seintje dat je te veel of te weinig water geeft. Dus laat ‘m drinken, maar met mate ;).

4. Zet je avocadoplant in een pot met gaten

Voortbordurend op tip 3: zorg dat je jouw avocadoplant in een pot met gaten aan de onderkant zet. Hierdoor kan overtollig water weg, waardoor je plantje niet verdrinkt.

5. Geef geen plantenvoeding

Tip 5 lijkt een beetje tegenstrijdig, maar uit mijn ervaring blijkt dat mijn avocadoplanten niet van plantenvoeding houden. Ik heb namelijk mijn 2 plantjes voeding gegeven en op een of andere manier vonden ze dit niets. Het resultaat? Alle blaadjes zijn uitgevallen (wat ook de oorzaak van de kou is). Wellicht dat de situatie bij jou anders is, maar mijn avocadoplanten wilden geen eten! Bij Sytse van Het Groene Broertje willen bijvoorbeeld de avocadoplanten wel plantenvoeding. Vreemd.

Avocadoplant verzorgen

6. Verzorg je avocadoplant met liefde

Ten slotte geef ik je een vanzelfsprekende tip mee: geef veel liefde aan je avocadoplant. Dit zal hij zeker merken! Wanneer je aandacht en liefde aan je plantje geeft, en wellicht tegen hem praat, zal hij naar je luisteren. Er gaat een heel mooie avocadoplant in je woonkamer groeien.

Wanneer je aandacht en liefde aan je plantje geeft, en wellicht tegen hem praat, zal hij naar je luisteren. 

Je avocadoplant verzorgen is ten einde

Heb je de bovenstaande tips opgevolgd, maar is je avocadoplant in zijn laatste levensfase gekomen? Of bestaat je plant uit alleen maar een zielige, lange bruine stok zonder bladeren (zie bovenstaande foto)? Gooi ‘m dan weg. En kweek gewoon opnieuw een avocadopit. Meer reden om heerlijke guacamole van het vruchtvlees te maken.

Wat is jouw tip om een avocadoplant te verzorgen?

Liefs,

Lysanne

Wist je dat je ook een mangoplant kunt kweken? Ik leg je het uit in het artikel ‘Zo kweek je een mangoplant‘.

6 thoughts on “De plantendokter: tips om je avocadoplant te verzorgen

 1. In 2018 ben ik naar mijn geboorteplaats Semarang (INDONESIE) geweest, en de vier weken dat ik daar was heb ik verschillende pitten verzameld en meer genomen. Van al die zaden zijn de SAWO, de AVOCADO en de DURIAN opgekomen, nu nog de vraag hoelang blijven in leven …………… ik weet dat de DURIANboom 25 tot 30 meter hoog kan worden en de SAWO 2 meter

  Vriendelijke groet

  1. Hoi Sjourd,

   Wat leuk dat je de pitten hebt meegenomen! Hoe groot zijn ze al? Jeetje, 25 meter is echt hoog! Ik ben erg nieuwsgierig hoe je planten gaan groeien. Veel succes!

   Groetjes,

   Lysanne

 2. Al met vierde avocado plantje bezig…
  Ze groeien net zo hard als dat ze afsterven. Voor elk nieuw blad valt er één blad af… De randen worden bruin/geel en krullen om.
  Ik hou grond vochtig, overtollig kan weg uit gaatjes, staat in het licht, maar geen zon (noordkant)…
  Wat doe ik toch nog verkeerd?

  1. Hoi Wendy,

   Dankjewel voor je bericht. Avocadoplanten zijn heel lastige planten. Ik heb er zelf ook al 2 moeten weggooien, omdat ze dood zijn gegaan. En inderdaad wat jij zegt, kleuren de randen van het blad snel bruin/geel. Misschien kun je proberen om de grond te laten drogen, zodat de wortels tijd krijgen om op te drogen. Misschien dat dat helpt. Elk plantje is anders, dus het is lastig om te bepalen wat er mis is. Je zou ook nog af en toe wat water op de bladeren kunnen sprayen. Veel succes!

   Groetjes,

   Lysanne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top