De plantendokter: tips om je avocadoplant te verzorgen

Avocadoplant verzorgen

Na 3 avocadoplanten dacht ik dat ik de behendigheid om avocadoplanten te verzorgen onder de knie had. Maar niets is minder waar: het is nog een hele klus om je avocadoplant op de juiste manier te verzorgen. Wil je jouw avocadoplant verzorgen, zodat er een mooie avocadoboom uit je pit ontpopt? Om je een handje te helpen, geef ik je in dit artikel 6 tips!

Hoe verzorg je een avocadoplant?

Een avocadoplant verzorgen is lastig. Je moet namelijk de juiste verzorging geven, wil je dat je plantje vrolijk blijft. De verkeerde verzorging kan namelijk al gauw funest voor je avocadoplant zijn. Ik spreek uit ervaring. Ahum. Daarnaast heb ik gemerkt dat het veel makkelijker is om andere planten te onderhouden. Wil je jouw avocadoplant verzorgen op de juiste manier? Ik heb hieronder een lijst met tips voor je samengesteld.

Heb je nog geen avocadoplant? In het artikel ‘Zo kweek je een avocadoplant‘ lees je stap voor stap hoe je jouw eigen avocadoplant kweekt.

1. Zet je avocadoplant op een warme plek

Avocadoplanten houden van warmte. Zet je avocadoplant daarom op een warme plek waar het niet tocht. Mijn eerste 2 avocadopitten had ik gekweekt toen ik nog op kamers woonde. Mijn kamer was een soort van warme kas (hel in de zomer), dus daar groeide de avocadopitten razendsnel tot planten.

Toen ik verhuisde naar een andere woning, waren de 2 plantjes helaas niet zo blij. Het was namelijk veel te koud in de woonkamer, waardoor ze bladeren hebben verloren. Gelukkig woon ik nu in een ander huis waar de studeerkamer een soort van warme kas is en dat vinden ze fijn. Houd je avocadoplant dus in een kamer met een constante, warme plek.

Avocadoplant verzorgen

2. Plaats je avocadoplant in het licht

Je avocadoplant groeit supersnel als je ‘m in het licht zet. Maar pas op: Zet je plant niet in direct zonlicht. Ik had mijn 2 plantjes dus wel in de volle zomerzon geplaatst waardoor de blaadjes waren verbrand. (Oefening baart kunst.) Verbrande blaadjes herken je aan bruine, krullende bladeren die slap hangen. Heeft je avocadoplant toch verbrande blaadjes? Zet de plant dan direct in de schaduw. Als het goed is herstelt de plant zich vanzelf en zullen de bruine blaadjes na een tijdje van de plant vallen.

Heeft je avocadoplant toch verbrande blaadjes? Zet de plant dan direct in de schaduw.

3. Geef je avocadoplant voldoende water

Natuurlijk hebben alle planten water nodig, maar je avocadoplant is erg dorstig. Zorg daarom dat de grond nat is, maar niet té nat. Wanneer de bladeren van je avocadoplant gaan hangen, geeft de plant een seintje dat je te veel of te weinig water geeft. Dus laat ‘m drinken, maar met mate. ;)

4. Zet je avocadoplant in een pot met gaten

Voortbordurend op tip 3: zorg dat je jouw avocadoplant in een pot met gaten aan de onderkant zet. Hierdoor kan overtollig water weg, waardoor je plantje niet verdrinkt.

5. Geef regelmatig plantenvoeding

Edit: Het is toch wel verstandig om je avocadoplant regelmatig voeding te geven, zodat hij kan groeien. Dit kun je eens in de paar weken doen met de juiste plantenvoeding. (Wat ik dus verkeerd deed). Wij gebruiken bio plantenvoeding van Pokon

Tip 5 lijkt een beetje tegenstrijdig, maar uit mijn ervaring blijkt dat mijn avocadoplanten niet van plantenvoeding houden. Ik heb namelijk mijn 2 plantjes voeding gegeven en op een of andere manier vonden ze dit niets. Het resultaat? Alle blaadjes zijn uitgevallen (wat ook de oorzaak van de kou is). Wellicht dat de situatie bij jou anders is, maar mijn avocadoplanten wilden geen eten! Bij Sytse van Het Groene Broertje willen bijvoorbeeld de avocadoplanten wel plantenvoeding.

Avocadoplant verzorgen

6. Verzorg je avocadoplant met liefde

Ten slotte geef ik je een vanzelfsprekende tip mee: geef veel liefde aan je avocadoplant. Dit zal hij zeker merken! Wanneer je aandacht en liefde aan je plantje geeft, en wellicht tegen hem praat, zal hij naar je luisteren. Er gaat een heel mooie avocadoplant in je woonkamer groeien.

Wanneer je aandacht en liefde aan je plantje geeft, en wellicht tegen hem praat, zal hij naar je luisteren.

Je avocadoplant verzorgen is ten einde

Heb je de bovenstaande tips opgevolgd, maar is je avocadoplant in zijn laatste levensfase gekomen? Of bestaat je plant uit alleen maar een zielige, lange bruine stok zonder bladeren (zie bovenstaande foto)? Gooi ‘m dan weg. En kweek gewoon opnieuw een avocadopit. Meer reden om heerlijke guacamole van het vruchtvlees te maken.

Wat is jouw tip om een avocadoplant te verzorgen?

Liefs,

Lysanne

Wist je dat je ook een mangoplant kunt kweken? Ik leg je het uit in het artikel ‘Zo kweek je een mangoplant‘. Of kweek je eigen dadelpalm.

Comments

  1. Post
   Author
 1. Sjourd Janssen

  In 2018 ben ik naar mijn geboorteplaats Semarang (INDONESIE) geweest, en de vier weken dat ik daar was heb ik verschillende pitten verzameld en meer genomen. Van al die zaden zijn de SAWO, de AVOCADO en de DURIAN opgekomen, nu nog de vraag hoelang blijven in leven …………… ik weet dat de DURIANboom 25 tot 30 meter hoog kan worden en de SAWO 2 meter

  Vriendelijke groet

  1. Post
   Author
   Lysanne

   Hoi Sjourd,

   Wat leuk dat je de pitten hebt meegenomen! Hoe groot zijn ze al? Jeetje, 25 meter is echt hoog! Ik ben erg nieuwsgierig hoe je planten gaan groeien. Veel succes!

   Groetjes,

   Lysanne

 2. Wendy

  Al met vierde avocado plantje bezig…
  Ze groeien net zo hard als dat ze afsterven. Voor elk nieuw blad valt er één blad af… De randen worden bruin/geel en krullen om.
  Ik hou grond vochtig, overtollig kan weg uit gaatjes, staat in het licht, maar geen zon (noordkant)…
  Wat doe ik toch nog verkeerd?

  1. Post
   Author
   Lysanne

   Hoi Wendy,

   Dankjewel voor je bericht. Avocadoplanten zijn heel lastige planten. Ik heb er zelf ook al 2 moeten weggooien, omdat ze dood zijn gegaan. En inderdaad wat jij zegt, kleuren de randen van het blad snel bruin/geel. Misschien kun je proberen om de grond te laten drogen, zodat de wortels tijd krijgen om op te drogen. Misschien dat dat helpt. Elk plantje is anders, dus het is lastig om te bepalen wat er mis is. Je zou ook nog af en toe wat water op de bladeren kunnen sprayen. Veel succes!

   Groetjes,

   Lysanne

 3. Marjolein

  Mijn eerste pit deed het direct goed! En ik deed toen maar wat. Pas toen ik er echt bewust mee bezig ging zijn, leken pitten niet verder te groeien. Ik worstel nu vooral met het eerste moment van verpotten. Wanneer is dat en hoe verzorg je m vanaf dan? In het glas met water gaat alles echt top, tot ik ze in de aarde zet..

  1. Post
   Author
   Lysanne

   Hoi Marjolein,

   Bedankt voor je berichtje. Avocado’s zijn lastige planten, en het is maar net of je gelukt hebt en een goede pit te pakken hebt. Ik heb mijn avocadopit verpot toen de wortel al aardig lang was en de pit eraan laten zitten. Ik geef mijn plant 1x per week water en zorg ervoor dat de aarde niet te droog wordt. De plant staat op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht. Dan gaan de bladeren slap hangen. Ook geef ik geen plantenvoeding, want hierdoor zijn er 2 doodgegaan. Ik hoop dat je zo genoeg info hebt!

   Succes!

   1. Marjolein

    Hoi! Haha nou wat blijkt: ik had gewoon even meer geduld nodig ;-) het ging iets langzamer dan bij de eerste plant maar ik heb inmiddels een stengel. Nog bedankt voor je reactie!

    1. Post
     Author
 4. Harry

  Hallo,
  Ik heb afgelopen zomer een avocadopit buiten in de grond gestopt. Nu staat er een miniboompje van 20 cm hoog!!
  Hoe lang overleeft dit boompje buiten?? Kan het tegen kou?
  Groet, Harry

  1. Post
   Author
   Lysanne

   Hoi Harry,

   Wat leuk dat je een avocadoboompje hebt! :) Ik denk dat de plant niet goed tegen kou kan, omdat een avocadoplant een tropische plant is. In mijn vorige huis was het in de winter erg koud en ik denk dat hierdoor 2 van mijn avocadoplanten dood zijn gegaan. :( Daarom raad ik je aan om de plant binnen te zetten in een pot of buiten in een plantenkas. Dan overleeft hij denk ik wel de winter.

   Veel succes!

 5. Marvin

  Hoi Lysanne,

  Ik heb een avocado plant en hij is ongeveer anderhalf jaar oud. Ik heb de adviezen m.b.t zonlicht, het vochtig houden aangehouden, pot met openingen aangehouden. Nu is het winter en de bladeren worden erg donker en beginnen 1 voor 1 er af te vallen. Ik heb daarnaast een mango plan staat van 3 maanden staan, en daar krijgen de bladeren dezelfde kleur.

  Zou dit bij het seizoen kunnen horen of is er mogelijk een ander probleem aan de hand?

  1. Post
   Author
   Lysanne

   Hoi Marvin,

   Wat leuk dat je zelf een avocado- en mangoplant hebt gekweekt! Volgens mij heeft het te maken met dat het winter is. Avocado- en mangoplanten houden namelijk van warmte. De bladeren van mijn plantjes hangen nu momenteel ook slap, en de mangoplant krijgt wat bruine plekken op het blad. Van het voorjaar zullen ze weer bijtrekken. Avocado- en mangoplanten blijven erg lastig!

   Succes!

 6. layla

  hey

  ik heb inmiddels al twee advocado plantjes uit pit gekweekt…maar bij mij groeien ze enkel naar boven en krijgen buiten aan het uiteinde de drie bladeren geen bladeren bij…kan iemand me helpen aub?,

  alvast hartelijk dank

  1. Post
   Author
   Lysanne

   Hoi Layla,

   Dankjewel voor je berichtje. Elke avocadopit is anders, dus ook elke avocadoplant is anders. Het kan even duren voordat je (meer) bladeren krijgt. Er groeit namelijk eerst een wortel en dan een lange stengel uit de pit. Het kan kloppen dat alleen aan de bovenkant bladeren gaan groeien, zodat je eigenlijk een lange, kale stengel hebt.

   Ik hoop dat je antwoord op je vraag hebt! Anders mag je altijd een berichtje sturen.

   Groetjes,

   Lysanne

  1. Post
   Author
 7. Noelle

  Dag Lysanne

  Ik heb net mijn avocadoplant voor de tweede keer in een andere pot gezet. omdat hij te groot werd. Dit keer is een pot zonder gat. Is dat in het bijzonder erg voor een avocadoplant?

  Dank je!

  1. Post
   Author
   Lysanne

   Hoi Noelle,

   Dankjewel voor je berichtje. Het is op zich niet heel erg dat de pot geen gat heeft, maar zorg er wel voor dat je niet te veel water geeft. Wanneer de wortels te lang/continu nat blijven, kan er wortelrot ontstaan. En dan gaat je avocadoplant dood. Dus liever iets te droge aarde dan te nat.

   Veel succes!

   Groetjes,

   Lysanne

 8. Bart

  Hi Lysanne,

  Wij hebben vorige week onze avocado planten nieuwe aarde gegeven. We hadden namelijk enorm last van rouwvliegjes in huis en dit zou de oplossing zijn. Dat lijkt nu ook opgelost te zijn. Maar.. De avocado planten hangen nu al een aantal dagen enorm slap en we zijn nu bang dat het niet meer goed gaat komen. Alle andere planten in huis hebben hier geen last van.

  Ze staan in een dichte pot en we hebben ze uiteraard water gegeven, beide zoals we altijd doen.

  Wat moeten we doen? Heb je tips?

  Groeten Bart

  1. Post
   Author
   Lysanne

   Hoi Bart,

   Dankjewel voor je reactie. Rouwvliegjes zijn vervelende beestjes! Gelukkig is dat opgelost. Allereerst: avocadoplanten zijn ontzettend lastig, omdat het Hollandse weer niet helemaal geschikt is voor deze plant. Ik weet ook niet exact het antwoord op je vraag, omdat er verschillende oorzaken zijn dat de bladeren slap hangen. Hierbij een aantal tips:
   – De aarde moet vochtig blijven, maar niet kletsnat. Geef de plant liever een aantal keer kleine beetjes water dan 1 keer heel veel.
   – Een avocadoplant heeft veel zonlicht nodig, maar plaats hem niet in de volle zon.
   – Plaats de avocadoplant op een warme plek, omdat hij niet tegen tocht en kou kan.
   – Geef hem eens in de zoveel tijd voeding, maar niet te vaak.

   Ik hoop dat deze tips gaan werken. Veel succes!

   Groetjes,

   Lysanne

   1. Bart

    Hi Lysanne,

    Bedankt voor je reactie.

    Het ziet er allemaal niet zo best uit. De plek waar de planten het eerst zo goed deden werkt nu niet meer. Sinds het versturen van mijn bericht zie ik dat de bladeren zich op gaan krullen. Alle omstandigheden zijn goed maar toch hebben ze een behoorlijke klap gehad, eigenlijk is het nu fingerscrossed en hopen dat ze er nog bovenop komen.

    Groetjes Bart

    1. Post
     Author
     Lysanne

     Hoi Bart,

     Ah nee! Dat is balen zeg. Mijn avocado is ook een beetje gek aan het doen. Ik spray de bladeren nu elke dag met water, zorg dat de aarde vochtig blijft, en zet hem af en toe buiten als het warm is. Het lijkt erop dat hij dat prettig vindt. Misschien kun je dat proberen? Een plant heeft even tijd nodig om te wennen aan andere omstandigheden.

     Groetjes,

     Lysanne

     1. Bart

      Hi Lysanne,

      Bedankt voor de tips, ik ga de plant ook nog wat extra bevochtigen en eventueel wat warmer zetten. We hopen dat ze er nog bovenop komen, maar hebben zo onze twijfels.. Nogmaals bedankt.

      Bart

 9. Lynn

  Hoi,

  Ik heb ook een avocado geplant die is nu ongeveer 1 meter hoog en hij is 3 jaar oud. Hij staat in een bak van ongeveer 20 bij 20 cm. Is dit groot genoeg? Hij groeit helaas niet zo hard meer als voorheen. Maar toch vind ik het leuk om de plant te verzorgen.

  Gr. Lynn

  1. Post
   Author
   Lysanne

   Hoi Lynn!

   Wat leuk om te horen dat je goed voor je avocadoplant zorgt! Zelf vind ik 20 cm voor een plant van 1 meter aan de kleine kant. Het kan zijn dat de pot te klein is en dat daardoor de plant niet echt meer groeit. Groeien de wortels uit de onderkant van de pot? Dan is het hoogtijd om de avocadoplant te verpotten. Nu is het daar het perfecte weer voor. :) Je kunt anders ook even voorzichtig de avocadoplant uit de pot halen. Wanneer de wortels naar boven groeien, is het ook tijd voor een grotere pot.

   Succes!

   Lysanne

 10. Irene

  Hoi Lysanne, ik heb 3 avocadoplanten. Het afgelopen half jaar is de groei gestopt. Dus grotere pot, verse grond, voetjes uit het vocht en bladeren een liefdevolle poetsbeurt gegeven. De planten staan er goed bij, maar ik zie geen groei meer.
  Groetjes Irene

  1. Post
   Author
   Lysanne

   Hoi Irene,

   Dankjewel voor je berichtje. Ik had dus precies hetzelfde! Ik dacht: oh jee hij gaat dood. Maar de afgelopen weken zijn er nieuwe blaadjes bijgekomen. Ik heb de avocadoplant op een lichte plek gezet en ervoor gezorgd dat de aarde altijd vochtig is (maar niet te vochtig). Ook heb ik de bladeren elke ochtend en avond met water besproeid, en de plant soms buiten gezet als het warm was. En hij doet het nu veel beter!

   Ik hoop dat dit ook werkt bij jouw avocadoplanten. Laat je het weten als het lukt? Succes!

   Groetjes,

   Lysanne

 11. Saartje

  Hey lysanne,
  Ik heb op onze compost hoop twee avocado pitten gevonden. Ik heb die allebei gepland en ze zijn nu goed aan het groeien. Mijn vader zegt dat ik de avocadoplant eerst van boven moet knippen omdat het anders alleen in de hoogte gaat groeien en niet in de breedte. Klopt dit?
  Groetjes saartje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *