De plantendokter: tips om je avocadoplant te verzorgen

Avocadoplant verzorgen
Avocadoplant verzorgen

Na 3 avocadoplanten dacht ik dat ik de behendigheid om avocadoplanten te verzorgen onder de knie had. Maar niets is minder waar: het is nog een hele klus om je avocadoplant op de juiste manier te verzorgen. Wil je jouw avocadoplant verzorgen, zodat er een mooie avocadoboom uit je pit ontpopt? Om je een handje te helpen, geef ik je in dit artikel 6 tips!

Hoe verzorg je een avocadoplant?

Een avocadoplant verzorgen is lastig. Je moet namelijk de juiste verzorging geven, wil je dat je plantje vrolijk blijft. De verkeerde verzorging kan namelijk al gauw funest voor je avocadoplant zijn. Ik spreek uit ervaring. Ahum. Daarnaast heb ik gemerkt dat het veel makkelijker is om andere planten te onderhouden. Wil je jouw avocadoplant verzorgen op de juiste manier? Ik heb hieronder een lijst met tips voor je samengesteld.

Heb je nog geen avocadoplant? In het artikel ‘Zo kweek je een avocadoplant‘ lees je stap voor stap hoe je jouw eigen avocadoplant kweekt.

1. Zet je avocadoplant op een warme plek

Avocadoplanten houden van warmte. Zet je avocadoplant daarom op een warme plek waar het niet tocht. Mijn eerste 2 avocadopitten had ik gekweekt toen ik nog op kamers woonde. Mijn kamer was een soort van warme kas (hel in de zomer), dus daar groeide de avocadopitten razendsnel tot planten.

Toen ik verhuisde naar een andere woning, waren de 2 plantjes helaas niet zo blij. Het was namelijk veel te koud in de woonkamer, waardoor ze bladeren hebben verloren. Gelukkig woon ik nu in een ander huis waar de studeerkamer een soort van warme kas is en dat vinden ze fijn. Houd je avocadoplant dus in een kamer met een constante, warme plek.

Avocadoplant verzorgen

2. Plaats je avocadoplant in het licht

Je avocadoplant groeit supersnel als je ‘m in het licht zet. Maar pas op: Zet je plant niet in direct zonlicht. Ik had mijn 2 plantjes dus wel in de volle zomerzon geplaatst waardoor de blaadjes waren verbrand. (Oefening baart kunst.) Verbrande blaadjes herken je aan bruine, krullende bladeren die slap hangen. Heeft je avocadoplant toch verbrande blaadjes? Zet de plant dan direct in de schaduw. Als het goed is herstelt de plant zich vanzelf en zullen de bruine blaadjes na een tijdje van de plant vallen.

Heeft je avocadoplant toch verbrande blaadjes? Zet de plant dan direct in de schaduw.

3. Geef je avocadoplant voldoende regenwater

Natuurlijk hebben alle planten water nodig, maar je avocadoplant is dorstig. Zorg daarom dat de grond nat is, maar niet té nat. Wanneer de bladeren van je avocadoplant gaan hangen, geeft de plant een seintje dat je te veel of te weinig regenwater geeft. Dus laat ‘m drinken, maar met mate. ;) Gebruik geen kraanwater, want hierin zit kalk waar avocado’s niet blij van worden.

4. Zet je avocadoplant in een pot met gaten

Voortbordurend op tip 3: zorg dat je jouw avocadoplant in een pot met gaten aan de onderkant zet. Hierdoor kan overtollig water weg, waardoor je plantje niet verdrinkt.

5. Geef regelmatig plantenvoeding

Edit: Het is toch wel verstandig om je avocadoplant regelmatig voeding te geven, zodat hij kan groeien. Dit kun je eens in de paar weken doen met de juiste plantenvoeding. (Wat ik dus verkeerd deed). Wij gebruiken bio plantenvoeding van Pokon

Tip 5 lijkt een beetje tegenstrijdig, maar uit mijn ervaring blijkt dat mijn avocadoplanten niet van plantenvoeding houden. Ik heb namelijk mijn 2 plantjes voeding gegeven en op een of andere manier vonden ze dit niets. Het resultaat? Alle blaadjes zijn uitgevallen (wat ook de oorzaak van de kou is). Wellicht dat de situatie bij jou anders is, maar mijn avocadoplanten wilden geen eten! Bij Sytse van Het Groene Broertje willen bijvoorbeeld de avocadoplanten wel plantenvoeding.

Avocadoplant verzorgen

6. Verzorg je avocadoplant met liefde

Ten slotte geef ik je een vanzelfsprekende tip mee: geef veel liefde aan je avocadoplant. Dit zal hij zeker merken! Wanneer je aandacht en liefde aan je plantje geeft, en wellicht tegen hem praat, zal hij naar je luisteren. Er gaat een heel mooie avocadoplant in je woonkamer groeien.

Wanneer je aandacht en liefde aan je plantje geeft, en wellicht tegen hem praat, zal hij naar je luisteren.

Je avocadoplant verzorgen is ten einde

Heb je de bovenstaande tips opgevolgd, maar is je avocadoplant in zijn laatste levensfase gekomen? Of bestaat je plant uit alleen maar een zielige, lange bruine stok zonder bladeren (zie bovenstaande foto)? Gooi ‘m dan weg. En kweek gewoon opnieuw een avocadopit. Meer reden om heerlijke guacamole van het vruchtvlees te maken.

Meer planten kweken

Wat is jouw tip om een avocadoplant te verzorgen?

Liefs,

Lysanne

Lysanne Joan

Lysanne is contentspecialist, SEO lover en eigenaar van This is Joan. Ze deelt op haar websites tips en tricks om elke dag een stapje groener te leven. Van gezonde recepten en groene tips tot planten kweken, vintage en vegan producten.

Reacties

    1. Martin

     Hoi! Ik heb ook een hele mooie avocado gekweekt, echter zonder de tips, gewoon een lage brede bloempot 18cm zonder gaatje zodat alle water erin blijft, de bruine bast van de pit afgepeld, gaatje in de potgrond en de pit erin met daar overheen 1 à 2 cm potgrond. Water erbij totdat je het water niet meer ziet wegzakken en de potgrond zo vochtig houden. Na een maand of twee dacht ik dat ie niets deed en toen ik de pot van de vensterbank haalde, raakte ik iets met mijn vinger. Een prachtig gecamoufleerd houtig stokje van 3 cm hoog kwam uit de grond. Nu, een maand later is ie zo’n 20 cm hoor met mooie glanzende blaadjes, de potgrond laat ik soms net iets te droog worden voordat ie weer een goede hoeveelheid water krijgt. Ik houd de grond dan net iets droger dan toen ie nog moest kiemen. Ik ben van mening dat het wel met een glas, stokjes en enkel water gaat. Maar ik denk ook dat de kans groter is dat je de pit beschadigt. Ik heb het vaker geprobeerd en nu voor de eerste keer buiten het pellen van de pit om alles aan de natuur overgelaten. En warempel, dat werkt toch best goed. De creator heeft vast geen cocktailprikkertjes bedacht bij het kweken ;)

     1. Lysanne

      Hoi Martin,

      Wat leuk om te horen dat je op een andere manier een avocodoplant hebt gekweekt! Er zijn verschillende manieren om planten te kweken, waarvan het in water zetten een van is. En ook jouw manier. Laten we vooral de manieren met elkaar delen om onze plantenkennis te verrijken!

      Groetjes,

      Lysanne

     2. hanneke

      Geinig. Zonder énige vooronderzoek heb ik gewoon (in juli) een pit in wat zand buiten geknikkerd en er een klats water op gedaan. Geen afdekplastic, of niets. De platte bovenkant van de pit stak een beetje uit het zand. Ik heb totaal niet meer omgekeken naar dit plantje en vergat haar zelfs even. Water kreeg ze van de tuinsproeier of regen. Na een week of 6 zag ik een stengel van 20 cm met een paar blaadjes uit een potje komen en vroeg mij af wat dit kon zijn. En walla, ik ben nu in het bezit van een schitterend avocado-boompje. Nu krijgt ze alle liefde van mij en staat ze binnen op de vensterbank in het na-middagzonnetje.

   1. Yentl

    Hoi,

    Ik heb een advocadp plant van ongeveer een jaar nu. Maar ik merk dat er onderste blaadjes door gaan ze breken af en er komen lichte plekjes op. Wat moet ik nu doen? Is het slim om hem te snoeien ? Ik heb de aarde al vervangen

    Gr Yentl

    1. Lysanne

     Hoi Yentl,

     Dankjewel voor je berichtje. Gebruik je kraanwater om je plant water te geven? Avocado’s houden niet van kalk, dus je kunt het best kalkarme aarde gebruiken en regenwater om ‘m water te geven. Hoogstwaarschijnlijk komen daar die lichte plekjes vandaan. Zet de plant ook niet in direct zonlicht, want dat vindt hij niet leuk.

     Groetjes,

     Lysanne

 1. Sjourd Janssen

  In 2018 ben ik naar mijn geboorteplaats Semarang (INDONESIE) geweest, en de vier weken dat ik daar was heb ik verschillende pitten verzameld en meer genomen. Van al die zaden zijn de SAWO, de AVOCADO en de DURIAN opgekomen, nu nog de vraag hoelang blijven in leven …………… ik weet dat de DURIANboom 25 tot 30 meter hoog kan worden en de SAWO 2 meter

  Vriendelijke groet

  1. Lysanne

   Hoi Sjourd,

   Wat leuk dat je de pitten hebt meegenomen! Hoe groot zijn ze al? Jeetje, 25 meter is echt hoog! Ik ben erg nieuwsgierig hoe je planten gaan groeien. Veel succes!

   Groetjes,

   Lysanne

 2. Wendy

  Al met vierde avocado plantje bezig…
  Ze groeien net zo hard als dat ze afsterven. Voor elk nieuw blad valt er één blad af… De randen worden bruin/geel en krullen om.
  Ik hou grond vochtig, overtollig kan weg uit gaatjes, staat in het licht, maar geen zon (noordkant)…
  Wat doe ik toch nog verkeerd?

  1. Lysanne

   Hoi Wendy,

   Dankjewel voor je bericht. Avocadoplanten zijn heel lastige planten. Ik heb er zelf ook al 2 moeten weggooien, omdat ze dood zijn gegaan. En inderdaad wat jij zegt, kleuren de randen van het blad snel bruin/geel. Misschien kun je proberen om de grond te laten drogen, zodat de wortels tijd krijgen om op te drogen. Misschien dat dat helpt. Elk plantje is anders, dus het is lastig om te bepalen wat er mis is. Je zou ook nog af en toe wat water op de bladeren kunnen sprayen. Veel succes!

   Groetjes,

   Lysanne

 3. Marjolein

  Mijn eerste pit deed het direct goed! En ik deed toen maar wat. Pas toen ik er echt bewust mee bezig ging zijn, leken pitten niet verder te groeien. Ik worstel nu vooral met het eerste moment van verpotten. Wanneer is dat en hoe verzorg je m vanaf dan? In het glas met water gaat alles echt top, tot ik ze in de aarde zet..

  1. Lysanne

   Hoi Marjolein,

   Bedankt voor je berichtje. Avocado’s zijn lastige planten, en het is maar net of je gelukt hebt en een goede pit te pakken hebt. Ik heb mijn avocadopit verpot toen de wortel al aardig lang was en de pit eraan laten zitten. Ik geef mijn plant 1x per week water en zorg ervoor dat de aarde niet te droog wordt. De plant staat op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht. Dan gaan de bladeren slap hangen. Ook geef ik geen plantenvoeding, want hierdoor zijn er 2 doodgegaan. Ik hoop dat je zo genoeg info hebt!

   Succes!

   1. Marjolein

    Hoi! Haha nou wat blijkt: ik had gewoon even meer geduld nodig ;-) het ging iets langzamer dan bij de eerste plant maar ik heb inmiddels een stengel. Nog bedankt voor je reactie!

 4. Harry

  Hallo,
  Ik heb afgelopen zomer een avocadopit buiten in de grond gestopt. Nu staat er een miniboompje van 20 cm hoog!!
  Hoe lang overleeft dit boompje buiten?? Kan het tegen kou?
  Groet, Harry

  1. Lysanne

   Hoi Harry,

   Wat leuk dat je een avocadoboompje hebt! :) Ik denk dat de plant niet goed tegen kou kan, omdat een avocadoplant een tropische plant is. In mijn vorige huis was het in de winter erg koud en ik denk dat hierdoor 2 van mijn avocadoplanten dood zijn gegaan. :( Daarom raad ik je aan om de plant binnen te zetten in een pot of buiten in een plantenkas. Dan overleeft hij denk ik wel de winter.

   Veel succes!

 5. Marvin

  Hoi Lysanne,

  Ik heb een avocado plant en hij is ongeveer anderhalf jaar oud. Ik heb de adviezen m.b.t zonlicht, het vochtig houden aangehouden, pot met openingen aangehouden. Nu is het winter en de bladeren worden erg donker en beginnen 1 voor 1 er af te vallen. Ik heb daarnaast een mango plan staat van 3 maanden staan, en daar krijgen de bladeren dezelfde kleur.

  Zou dit bij het seizoen kunnen horen of is er mogelijk een ander probleem aan de hand?

  1. Lysanne

   Hoi Marvin,

   Wat leuk dat je zelf een avocado- en mangoplant hebt gekweekt! Volgens mij heeft het te maken met dat het winter is. Avocado- en mangoplanten houden namelijk van warmte. De bladeren van mijn plantjes hangen nu momenteel ook slap, en de mangoplant krijgt wat bruine plekken op het blad. Van het voorjaar zullen ze weer bijtrekken. Avocado- en mangoplanten blijven erg lastig!

   Succes!

 6. layla

  hey

  ik heb inmiddels al twee advocado plantjes uit pit gekweekt…maar bij mij groeien ze enkel naar boven en krijgen buiten aan het uiteinde de drie bladeren geen bladeren bij…kan iemand me helpen aub?,

  alvast hartelijk dank

  1. Lysanne

   Hoi Layla,

   Dankjewel voor je berichtje. Elke avocadopit is anders, dus ook elke avocadoplant is anders. Het kan even duren voordat je (meer) bladeren krijgt. Er groeit namelijk eerst een wortel en dan een lange stengel uit de pit. Het kan kloppen dat alleen aan de bovenkant bladeren gaan groeien, zodat je eigenlijk een lange, kale stengel hebt.

   Ik hoop dat je antwoord op je vraag hebt! Anders mag je altijd een berichtje sturen.

   Groetjes,

   Lysanne

 7. Noelle

  Dag Lysanne

  Ik heb net mijn avocadoplant voor de tweede keer in een andere pot gezet. omdat hij te groot werd. Dit keer is een pot zonder gat. Is dat in het bijzonder erg voor een avocadoplant?

  Dank je!

  1. Lysanne

   Hoi Noelle,

   Dankjewel voor je berichtje. Het is op zich niet heel erg dat de pot geen gat heeft, maar zorg er wel voor dat je niet te veel water geeft. Wanneer de wortels te lang/continu nat blijven, kan er wortelrot ontstaan. En dan gaat je avocadoplant dood. Dus liever iets te droge aarde dan te nat.

   Veel succes!

   Groetjes,

   Lysanne

 8. Bart

  Hi Lysanne,

  Wij hebben vorige week onze avocado planten nieuwe aarde gegeven. We hadden namelijk enorm last van rouwvliegjes in huis en dit zou de oplossing zijn. Dat lijkt nu ook opgelost te zijn. Maar.. De avocado planten hangen nu al een aantal dagen enorm slap en we zijn nu bang dat het niet meer goed gaat komen. Alle andere planten in huis hebben hier geen last van.

  Ze staan in een dichte pot en we hebben ze uiteraard water gegeven, beide zoals we altijd doen.

  Wat moeten we doen? Heb je tips?

  Groeten Bart

  1. Lysanne

   Hoi Bart,

   Dankjewel voor je reactie. Rouwvliegjes zijn vervelende beestjes! Gelukkig is dat opgelost. Allereerst: avocadoplanten zijn ontzettend lastig, omdat het Hollandse weer niet helemaal geschikt is voor deze plant. Ik weet ook niet exact het antwoord op je vraag, omdat er verschillende oorzaken zijn dat de bladeren slap hangen. Hierbij een aantal tips:
   – De aarde moet vochtig blijven, maar niet kletsnat. Geef de plant liever een aantal keer kleine beetjes water dan 1 keer heel veel.
   – Een avocadoplant heeft veel zonlicht nodig, maar plaats hem niet in de volle zon.
   – Plaats de avocadoplant op een warme plek, omdat hij niet tegen tocht en kou kan.
   – Geef hem eens in de zoveel tijd voeding, maar niet te vaak.

   Ik hoop dat deze tips gaan werken. Veel succes!

   Groetjes,

   Lysanne

   1. Bart

    Hi Lysanne,

    Bedankt voor je reactie.

    Het ziet er allemaal niet zo best uit. De plek waar de planten het eerst zo goed deden werkt nu niet meer. Sinds het versturen van mijn bericht zie ik dat de bladeren zich op gaan krullen. Alle omstandigheden zijn goed maar toch hebben ze een behoorlijke klap gehad, eigenlijk is het nu fingerscrossed en hopen dat ze er nog bovenop komen.

    Groetjes Bart

    1. Lysanne

     Hoi Bart,

     Ah nee! Dat is balen zeg. Mijn avocado is ook een beetje gek aan het doen. Ik spray de bladeren nu elke dag met water, zorg dat de aarde vochtig blijft, en zet hem af en toe buiten als het warm is. Het lijkt erop dat hij dat prettig vindt. Misschien kun je dat proberen? Een plant heeft even tijd nodig om te wennen aan andere omstandigheden.

     Groetjes,

     Lysanne

     1. Bart

      Hi Lysanne,

      Bedankt voor de tips, ik ga de plant ook nog wat extra bevochtigen en eventueel wat warmer zetten. We hopen dat ze er nog bovenop komen, maar hebben zo onze twijfels.. Nogmaals bedankt.

      Bart

    2. Paul

     Hallo Bart,
     Avocado boompjes houden van kalkarme grond.
     I.p.v potgrond veengrond/humus rijke grond gebruiken.
     Ook regenwater is beter dan kraanwater. Of gekookt koud water gebruiken. Overgieten en/of sproeien.

     1. Lysanne

      Hoi Paul,

      Dankjewel voor je tips! Ik ga het proberen, de mijne krijgt bruine vlekken op het blad. Ik neem je tips mee als ik het artikel ga herschrijven.

      Groetjes,

      Lysanne

 9. Lynn

  Hoi,

  Ik heb ook een avocado geplant die is nu ongeveer 1 meter hoog en hij is 3 jaar oud. Hij staat in een bak van ongeveer 20 bij 20 cm. Is dit groot genoeg? Hij groeit helaas niet zo hard meer als voorheen. Maar toch vind ik het leuk om de plant te verzorgen.

  Gr. Lynn

  1. Lysanne

   Hoi Lynn!

   Wat leuk om te horen dat je goed voor je avocadoplant zorgt! Zelf vind ik 20 cm voor een plant van 1 meter aan de kleine kant. Het kan zijn dat de pot te klein is en dat daardoor de plant niet echt meer groeit. Groeien de wortels uit de onderkant van de pot? Dan is het hoogtijd om de avocadoplant te verpotten. Nu is het daar het perfecte weer voor. :) Je kunt anders ook even voorzichtig de avocadoplant uit de pot halen. Wanneer de wortels naar boven groeien, is het ook tijd voor een grotere pot.

   Succes!

   Lysanne

 10. Irene

  Hoi Lysanne, ik heb 3 avocadoplanten. Het afgelopen half jaar is de groei gestopt. Dus grotere pot, verse grond, voetjes uit het vocht en bladeren een liefdevolle poetsbeurt gegeven. De planten staan er goed bij, maar ik zie geen groei meer.
  Groetjes Irene

  1. Lysanne

   Hoi Irene,

   Dankjewel voor je berichtje. Ik had dus precies hetzelfde! Ik dacht: oh jee hij gaat dood. Maar de afgelopen weken zijn er nieuwe blaadjes bijgekomen. Ik heb de avocadoplant op een lichte plek gezet en ervoor gezorgd dat de aarde altijd vochtig is (maar niet te vochtig). Ook heb ik de bladeren elke ochtend en avond met water besproeid, en de plant soms buiten gezet als het warm was. En hij doet het nu veel beter!

   Ik hoop dat dit ook werkt bij jouw avocadoplanten. Laat je het weten als het lukt? Succes!

   Groetjes,

   Lysanne

 11. Saartje

  Hey lysanne,
  Ik heb op onze compost hoop twee avocado pitten gevonden. Ik heb die allebei gepland en ze zijn nu goed aan het groeien. Mijn vader zegt dat ik de avocadoplant eerst van boven moet knippen omdat het anders alleen in de hoogte gaat groeien en niet in de breedte. Klopt dit?
  Groetjes saartje

  1. Lysanne

   Hoi Saartje,

   Wat fijn om te horen dat de planten goed groeien! Je kunt vrijwel alle planten afknippen, zodat hij meer takken krijgt. Ik zou wel eerst de avocadoplant langer laten worden, zodat hij een stevige basis heeft. Daarna kun je bovenkant eraf knippen, maar zorg er wel voor dat je dit net boven 2 bladeren doet. Zo kan hij zijtakken maken. Zelf zou ik de plant gewoon in de hoogte laten groeien, maar je kunt het altijd bij 1 proberen.

   Succes!

   Lysanne

 12. Tina

  Hoi hoi! Super leuk deze blog te lezen. Inmiddels is mijn plant(je) zo’n 40 cm en heeft ie 15 bladeren (van vorige jaar juli). Maar de laatste tijd istie erg zielig. Er vallen zelfs bladeren uit (die eerst bruin worden). Ik kan er niet goed achter komen wat er mis gaat. Volgens mij is de pot groot genoeg, hij staat nog altijd op dezelfde plek en krijgt genoeg (wellicht teveel) water… Wellicht heb je nog een gouden tip? Bovenstaande tips geprobeerd en anders rustig afwachten maar denk ik :)

  1. Lysanne

   Hoi Tina,

   Dankjewel voor je berichtje! Avocadoplanten blijven lastig. Ik heb namelijk precies hetzelfde gehad wat je omschrijft. Wat ik heb gedaan: ik heb de plant verplaatst naar een plek waar hij de hele dag licht krijgt, maar niet in de volle zon. Ook heb ik hem 1 keer plantenvoeding gegeven en sproei ik de bladeren elke dag. Nu groeit hij weer goed. Heb je de bladeren gecheckt op trips? Dit zijn zeer vervelende langwerpige beestjes die je plant kapot maken. :(

   Laat je weten als het lukt?

   Groetjes,

   Lysanne

 13. Paul

  Hallo,
  Wat een leuke site zeg.
  Ik heb ook twee avocado boompjes. Ze staan momenteel buiten. Voorheen had ik de boompjes binnen staan. Rouwvliegjes. Oeps. Wat nu. Ik heb de boompjes mee naar de camping genomen en staan nu buiten op een beschutte plek. De rouwvliegjes zijn verdwenen. De boompjes groeien goed. Toch zijn er hier en daar knaagsporen te zien aan de bladeren. Ik heb een sprinkhaan op een blad kunnen spotten. Hmm. Ik ben nog steeds de ideale plek aan het zoeken in de tuin tussen andere planten.
  Paul

  1. Lysanne

   Hoi Paul,

   Dankjewel voor je compliment! Rouwvliegjes zijn inderdaad vervelende insecten. Momenteel heb ik er thuis ook last van helaas. En sprinkhanen eten inderdaad gauw planten op als je niet uitkijkt. Bij mij zijn ze op het balkon ook langsgeweest.

   Veel succes met je avocadoplanten!

   Groetjes,

   Lysanne

 14. Bas

  Hallo,
  Ik heb van de pit na enkele maanden al een mooi plantje.
  Maar uit de pit komen er 3 plantjes een mooie grote, een kleinere en dan een hele kleine scheut.
  Laat ik die best alle 3 nog een eindje staan of verwijder ik de 2 kleinste en ga verder met de grootste?

  1. Lysanne

   Hoi Bas,

   Wat leuk! Er groeien dus 4 takjes uit je avocadoplant. Elke avocadopit is anders. :)

   Ik zou de stengels laten zitten, omdat de plant nu nog heel jong is. Als hij over een tijd sterker is, kun je overwegen om de kleine weg te halen, zodat de plant energie kan steken in de sterkste tak. Ik heb zelf ook een avocadopit gehad waar meerdere stengels uit groeide en ik heb deze laten zitten. De plant deed het prima!

   Succes!

   Lysanne

 15. Eric van Noordt Wieringa

  Ik heb nu al een tijdje een avocadoplant die het best goed doet. Af en toe een foutje gemaakt met de plaats en het licht, maar de plant is er steeds bovenop gekomen en komt inmiddels richting de 2 meter hoogte. Dus pas maar weer een nieuwe pot eronder gedaan.
  Mijn vraag is of er een mogelijkheid is dat de plant ooit gaat bloeien?
  En zo ja, wanneer?

 16. Natas

  Ik heb die van mij in water laten staan en gaat super goed. Zal hem wel nog even wat dichter bij de verwarming zetten, want hij staat hij eigenlijk altijd in de schaduw op een kast. Jammer dat ik niet een foto mee kan sturen haha. Wat ik me wel afvraag, ik heb dus al een plant met 6 bladeren ofzo, maar 1 daarvan is gigantisch. Geen idee hoe dat komt. Er lijken wel weer nieuwe bladeren aan te komen ?

  1. Lysanne

   Hoi Natas,

   Wat leuk om te horen dat het goed gaat met je avocadoplant. Ik zou wel uitkijken als je de verwarming aanzet. Planten houden namelijk niet van de verwarming. Ik raad je aan om de bladeren dagelijks te sprayen, zodat de luchtvochtigheid optimaal blijft. Over dat lange blad: avocadoplanten blijven voor mij zelfs af en toe een mysterie. Ik denk dat dit wel bijtrekt, dus maak je geen zorgen. :)

   Groetjes,

   Lysanne

 17. Anne

  Zonde om hem weg te gooien als hij bruine bladeren krijgt. Mijn plant is al 5 keer verhuis en nee dat vindt niemand fijn dus ook mijn plant niet. Gewoon de bruine bladeren uit laten groeien en er komen vanzelf weer nieuwe aan.

  1. Lysanne

   Hoi Anne,

   Dankjewel voor je berichtje. Fijn dat jouw avocadoplant het weer doet! Bij de mijne ging de steel ook rotten, dus ik had hem weggedaan. Geen een plant is hetzelfde. ;)

   Groetjes,

   Lysanne

 18. Armanda

  Mijn plantje is ong 20 cm, maar inmiddels is het laatste blaadje er ook afgevallen en is de bovenkant houterig geworden. Is hij nu in ‘winterslaap’ of is hij niet meer te redden?

  1. Lysanne

   Hoi Armanda,

   Is het koud en vochtig in je huis? Dit kan de reden zijn dat je avocadoplant bladeren verliest. In mijn vorige huis gebeurde namelijk precies hetzelfde met mijn avocadoplant. Ik denk dus dat hij helaas niet meer te redden is. :(

   Groetjes,

   Lysanne

 19. Sabine

  De mijne is nu ongeveer 1,50m en begint bloesems te krijgen.
  Ik heb maar 1 plant. Hoe zorg ik ervoor dat de bloesems bestuiven en er daadwerkelijk vruchten in komen?

  1. Lysanne

   Hoi Sabine,

   Wat supertof dat je bloesem aan je avocadoplant hebt! Helaas weet ik het antwoord niet, omdat ik nog geen bloesem in mijn plant heb. Ik heb voor je gezocht op internet, maar ik kan het antwoord niet een-twee-drie geven. Het schijnt wel moeilijk te zijn om vruchten aan je plant te krijgen.

   Veel succes!

 20. Corné

  Hallo Joan,

  Ik ben benieuwd naar de reden van het kweken van een avocado- plant? Zijn jullie van mening dat als deze groot genoeg is dezelfde lekkere avocado’s gaat geven als avocado vd geplante pit? Want dan moet ik jullie uit de droom helpen. Iedere avocado heeft nl. haar eigen eigenschappen. De mogelijkheid op een even goed smakende avocado kan na kruising van 2, mogelijk leiden tot succes. De kans is ook dan erg klein maar groter dan de vruchten van 1 pit van een lekker smakende avocado. Dat heeft 0 succes op gelijke. Zelf een plant kweken blijft natuurlijk leuk.
  De productie van avocado’s gebeurt door te enten.

  1. Lysanne

   Hoi Corné,

   Dankjewel voor je bericht en uitleg over de kruising van avocadoplanten. De reden voor het kweken van een avocadoplant is, omdat het gewoon heel tof is om uit een pit een plant te laten groeien. Je moet het zien als een soort van mindfulness. :)

   Groetjes,

   Lysanne

 21. Yentl

  Hoi,

  Ik heb een advocadp plant van ongeveer een jaar nu. Maar ik merk dat er onderste blaadjes door gaan ze breken af en er komen lichte plekjes op. Wat moet ik nu doen? Is het slim om hem te snoeien ? Ik heb de aarde al vervangen

  Gr Yentl

 22. Jolien

  Ik ben verschillende pitten aan het kweken, maar er staat er nog maar een in de pot.
  Telkens als er op de top nieuwe bladeren groeien ( mooi groen en gezond), beginnen de bladeren er onder stilaan te verdorren.
  Enig idee hoe dit komt? De bovenste bladeren blijven steeds mooi en gezond, maar alles eronder wil niet blijven..

  1. Lysanne

   Hoi Jolien,

   Toevallig kreeg mijn oude avocadoplant dat ook. Ik vermoed dat het komt, omdat nieuwe energie naar de nieuwe bladeren gaat. De plant haalt energie uit de oudere bladeren en geeft dit aan de nieuwe. De oudere bladeren van mijn Alocasia Zebrina worden ook geel als hij nieuw blad aanmaakt. Wat ik ook heb ontdekt bij een nieuwe plant is om regenwater te geven i.p.v. kraanwater. In kraanwater zit kalk wat een avocadoplant niet zo fijn vindt. Wellicht dat dat helpt.

   Succes!

   Lysanne

 23. nettie

  hoi lysanne.
  Ik ben aan min eerste avocadoplantje.Hij doet het uiteindelijk nadat ik diverse bladeren heb geruimd.ik hen niet echt een warme plek omdat ik ’s nachts de kachel laag zet.Maar hij trotseert de afkoeling.Mijn Vraag : is het beter om de plant mineraalwater te geven of juist niet.Praten werkt wel goed😊 dank

  1. Lysanne

   Hoi Nettie,

   Wat een leuk berichtje! Ik gebruikte eerst kraanwater voor mijn avocadoplanten, maar ze vinden kalk niet prettig. Hierdoor krijg je bruine plekken op de bladeren. Sindsdien gebruik ik regenwater en dat werkt tot nu toe goed.

   Succes!

 24. arne

  amai, ik wist ongeveer alles wat ik hier ben teweten gekomen ben al, mijn mama heeft me n plant gegeven van 50cm en zelf heeft ze er een van 3 jaar en +- 3m!(onder n doorzichtig afdak met veel licht). heel veel respect voor alle geduld van jou en alle zelfde vragen die maar blijven terugkeren met zoveel geduld opnieuw te beantwoorden. als mensen nu eens gewoon zouden scrollen en lezen had jij al n hoop minder werk om antwoorden te formuleren, maw: ik heb geen vraag, ik wou gewoon mijn respect betuigen, veel liefde om door te geven aan je planten! x

  1. Lysanne

   Hoi Arne,

   Dankjewel voor je reactie! Ik vind het leuk om vragen van anderen te beantwoorden. Zo houden we elkaar scherp. :)

   Groetjes,

   Lysanne

 25. Imrlda

  Mijn advokado plant ús al een jaar of 6 en is bijna twee meter hoog. Het model is erg vreemd met lange zij takken. De stam is kaal en beginnen de bladeren eraf te vallen. Ik hen de plant twee keer in een grotere pot gezet en geef kalk vrij water 1 x per week.
  Moet ik de plamt/ boom nu gaan snoeien en hoe pak ik dat aan??

  1. Lysanne

   Hoi Imrlda,

   Je kunt de te lange zijtakken inkorten als je wilt. De plant maakt hierdoor weer nieuwe zijtakken aan. Geef je de avocadoplant ook regelmatig plantenvoeding? Avocadoplanten blijven lastige dingen en meestal laat hij zijn bladeren vallen. Ik weet ook niet hoe dat precies zit. Misschien kun je kijken of er beestjes op zitten. Wellicht heb je iets aan dit artikel: https://www.hunker.com/13428909/why-is-my-avocado-tree-losing-leaves.

   Groetjes,

   Lysanne

 26. Ina

  Ik gebruik gekookt ( afgekoeld) water. Daar is alle kalk uit
  Gebruik ik trouwens voor alle kamerplanten. En bij mij doet alles het en ik moet bekennen dat voeding er niet bij is haha

 27. Anita Palsma

  Mijn avocado plant staat inmiddels in een pot in de achtertuin (waar het normaal gesproken in de zomer flink warm kan worden) en is in nog geen 6 weken tijd van 60 cm naar 95 cm gegroeid en ook al meerdere zijtakjes aan het maken is. Als ie zo doorgroeit, word het een uitdaging om ‘m binnen te laten overwinteren.

   1. Anita Palsma

    Inmiddels heb ik m’n avocado maar in de volle grond gezet. Binnen zetten was geen optie meer, omdat hij echt te groot wordt. En z’n bladeren gingen slap hangen. Komende winter zal ik de wortels goed af dekken en de plant inpakken.

    1. Lysanne

     Hoi Anita,

     Wow! Dan heb je echt een grote avocadoplant! :) Oorspronkelijk groeien avocadoplanten ook buiten, dus ik denk dat de slappe bladeren daardoor ontstaan. De plant houdt niet van onze winters, dus ik hoop dat hij het buiten gaat overleven! Laat je het me weten?

     Groetjes,

     Lysanne

 28. Anouk

  Hoi hoi!

  Ik ben ook een avocadoplant aan het kweken, maar de puntjes van de bladeren worden telkens bruin. Weet jij toevallig hoe dit komt en wat ik eraan moet doen?

  Dankjewel!

  1. Lysanne

   Hoi Anouk,

   Wat voor water gebruik je? Een avocado kan niet goed tegen kraanwater door het kalk en de mineralen die daarin zitten. Je kunt het beste regenwater of afgekoeld gekookt water geven.

   Laat je weten of dit helpt?

   Groetjes,

   Lysanne

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *