Home » Recept: zuurkoolwraps met vegan ‘gehakt’ en champignons

Recept: zuurkoolwraps met vegan ‘gehakt’ en champignons

wit bord met roze bloemen met daarop een zuurkoolwrap met vegan gehakt en pompoempitten

Zuurkool is zo’n groentesoort waarvan je niet echt weet wat je ermee moet. Een stamppot of schotel met zuurkool is op z’n tijd heerlijk, maar soms wil je iets anders maken met de groente. Daarom bedacht ik deze lekkere vegan zuurkoolwraps met ‘gehakt’ en champignons. Ook maakte ik mijn eigen wraps met veel kruiden. Wil jij het recept proberen? Lees dan dit artikel.

Wat zijn zuurkoolwraps?

Zuurkoolwraps zijn een gerecht waarbij je zuurkool gebruikt als vulling voor wraps. Meestal vul je de wraps met een mengsel van zuurkool, eventueel andere groenten en vegetarische alternatieven. De zuurkool voegt een unieke smaak toe aan het gerecht, en de wraps bieden een handige manier om de ingrediënten samen te voegen tot een draagbaar en eetbaar pakket. 

Je kunt zuurkoolwraps op verschillende manieren bereiden, afhankelijk van je smaakvoorkeuren. Het is een creatieve manier om zuurkool te gebruiken en een interessante twist te geven aan traditionele wraps.

3 redenen waarom zuurkool gezond is

Zuurkool is een ondergeschoven kindje. Ik begrijp dat de groentesoort niet een van de favorieten is van veel mensen. Toch is zuurkool erg gezond. Om je te overtuigen om een keertje zuurkool te eten, vind je hieronder 3 redenen waarom zuurkool gezond is.

1. Zuurkool is goed voor de stoelgang

Zuurkool draagt bij aan een goede gezondheid doordat het gefermenteerd is, waardoor je lichaam het gemakkelijker kan verteren. In mijn geval reageren mijn darmen niet goed op koolsoorten, maar wel op zuurkool. Bovendien is zuurkool een bron van vitamine C, wat essentieel is om energiek de winter door te komen.

2. Zuurkool is goedkoop

Voor nog geen euro kun je al een pakje zuurkool in de supermarkt kopen. Dit maakt het betaalbaar om zuurkool in huis te halen. Dus er zijn geen excuses meer om te beweren dat gezond eten duur is, want dat hoeft niet het geval te zijn.

3. Zuurkool is veelzijdig in gebruik

Ten slotte is zuurkool geschikt voor diverse gerechten, van Oosterse noedels tot Hollandse stamppotten. Het werkt goed, zolang het gerecht maar een hartige smaak heeft.

Waarom zuurkoolwraps met gehakt?

Je vraagt je misschien af hoe ik op het idee kwam om wraps met zuurkool te bereiden. Het antwoord is eenvoudig: zuurkool is zowel betaalbaar als gezond. In mijn studententijd probeerde ik zuinig te zijn met mijn budget en tegelijkertijd wilde ik gezonde maaltijden te bereiden. Bovendien kon ik zuurkool buiten de koelkast bewaren, waardoor ik voldoende ruimte overhield op mijn plank voor andere producten die wel gekoeld moesten worden.

Vegan zuurkoolwraps met gehakt en champignons

Als je dit recept voor zuurkoolwraps gaat maken, is het belangrijk dat je de zuurkool afspoelt in een vergiet. Dit zorgt ervoor dat de zure smaak een stuk minder aanwezig is in het gerecht. Daarnaast heb ik vegan rulgehakt en champignons gebruikt. Uiteraard kun je beide ingrediënten vervangen. Bijvoorbeeld door tofu of kikkererwten. En kastanjechampignons en shiitake. Houd er rekening mee dat het gerecht anders zal smaken dan wanneer je mijn ingrediënten gebruikt.

Tip: Voor dit zuurkoolrecept maakte ik mijn eigen wraps. Heb je weinig tijd? Koop dan kant-en-klare (volkoren)warps in de supermarkt.

Hoe maak je de vegan zuurkoolwraps?

Vegan zuurkoolwraps met gehakt en champignons

Deze vegan zuurkoolwraps met gehakt en champignons zijn heerlijk op een winterse dag. Maak je eigen wraps of koop kant-en-klare uit de supermarkt.
Voorbereiding5 minuten
Bereidingstijd45 minuten
Totale tijd50 minuten
GangHoofdgerecht
KeukenHollands,Vegan
Trefwoordpannenkoeken,tarwevrij,vegan,winterse kost
Aantal3 personen

Benodigdheden

  • 1 Mengkom
  • 1 koekenpan
  • 1 bord
  • 1 vergiet
  • 1 snijdplank
  • 1 steelpan

Ingrediënten

Wraps

  • cup volkorenmeel
  • cup tarwebloem
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 1 snuf zout
  • water
  • olie om in te bakken

Vulling

  • 1 pak zuurkool á 500 gram
  • 1 pak vegan rulgehakt
  • 250 gram champignons
  • olie om in te bakken
  • 1 scheut sojasaus
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • ½ theelepel knoflookpoeder
  • 1 snuf peper

Bereidingswijze

  • Meng voor de wraps het meel, bloem, komijnpoeder, kerriepoeder en zout in een kom. Voeg beetje bij beetje water toe en roer tot een niet te dik beslag.
  • Verwarm olie in de koekenpan en schenk wat beslag in de pan. Spreid het beslag goed uit en bak de wrap goudbruin aan beide zijden. Leg de wrap op een bord.
  • Herhaal stap 2 totdat al het beslag op is.
  • Spoel ondertussen de zuurkool kort af onder de kraan.
  • Stop de zuurkool met een klein laagje water in de steelpan en zet op laag vuur. Roer af en toe om.
  • Snijd vervolgens de champignons in vieren.
  • Bak dan de champignons samen met het vegan gehakt in olie in de koekenpan.
  • Meng de sojasaus, komijnpoeder, knoflookpoeder en peper door het mengsel.
  • Leg een wrap op een bord en beleg de wrap met de uitgelekte zuurkool en het vegan gehaktmengsel.
  • Serveer de zuurkoolwraps direct.

Meer vegan hoofdgerechten

Deze vegan zuurkoolwraps smaken heerlijk op een winterse dag. Ben je op zoek naar meer vegan hoofdgerechten? Dan ben je aan het juiste adres. Ik heb namelijk meer heerlijke gerechten voor je. Probeer ook eens:

Ik ben benieuwd wat je van deze vegan zuurkoolwraps met gehakt vindt. Laat je een reactie en beoordeling achter?

2 gedachten over “Recept: zuurkoolwraps met vegan ‘gehakt’ en champignons”

  1. Oh, ik vind zuurkool juist erg lekker, haha! Ik liet het vroeger bij het hotdog- en hamburgerkraam ook altijd tussen m’n broodje doen. ‘Choucroute’ wordt het hier vaak genoemd. ? Ook fijn om te lezen hoe jij zelf wraps maakt. ik koop nog veel te veel in pakjes en zakjes, maar ik heb vaak geen zin om lang in de keuken te staan …

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel je mening. Beoordeel het recept!




Scroll naar boven