Winterse zuurkoolwraps met vegan gehakt

Zuurkoolwraps met vegan gehakt

Zuurkool: you love it or hate it. Ik houd van zuurkool! Mits je het goed klaarmaakt natuurlijk. Zoals deze vegan winterse zuurkoolwraps die ik in mijn studententijd creëerde. In dit artikel vind je het recept en vertel ik je waarom je zuurkool zou moeten eten.

Waarom je zuurkool zou moeten eten

Zuurkool. Of je wordt net zo enthousiast als ik om het te eten of je denkt: bah. In het laatste geval ga ik je toch proberen te overtuigen waarom je deze koolsoort zou moeten eten.

1. Zuurkool is gezond

Doordat zuurkool is gefermenteerd, kan je lichaam het beter verteren. Mijn darmen kunnen bijvoorbeeld niet goed tegen koolsoorten, maar wel tegen zuurkool. Daarnaast bevat zuurkool vitamine C. Hiervan heb je genoeg nodig om fit de winter door te komen!

2. Zuurkool is goedkoop

Voor € 0,50 koop je al een pakje zuurkool. Dit maakt het heel aantrekkelijk om zuurkool in huis te hebben. Dus geen excuses dat gezond eten duur is, want dit hoeft niet het geval te zijn.

3. Zuurkool is veelzijdig

Ten slotte is zuurkool voor veel gerechten te gebruiken. Van Oosterse noedels tot een Hollandse stamppot: het kan allemaal. Mits het gerecht maar hartig is!

Doordat zuurkool is gefermenteerd, kan je lichaam het beter verteren.

Hoe maak je zuurkool lekker?

Heb ik je al overtuigd? Ik weet dat veel mensen zuurkool niet lekker vinden, maar je kunt deze koolsoort wél lekker maken. Het geheim zit in het sap. Je moet zuurkool niet koken in het sap wat in het zakje zit, maar je moet de kool eerst kort afspoelen onder de kraan. Hierdoor gaat de zure smaak weg. Daarna kook je de zuurkool in een laagje water en voeg je kruiden naar wens toe.

Ook het is belangrijk om zuurkool niet ‘kaal’ te eten met bijvoorbeeld alleen aardappels. Zo vind ik de koolsoort ook niet lekker. Ik maak bijvoorbeeld een Oosters gerecht met zuurkool, zodat je de zure smaak bijna niet meer proeft. Ik heb zelfs mijn vriend weten te overtuigen om mijn zuurkoolwraps te proberen. Hij vond ze heerlijk!

Zuurkoolwraps met vegan gehakt

Waarom wraps met zuurkool?

Je vraagt je wellicht hoe ik op het idee kwam om wraps met zuurkool te maken. Het antwoord is simpel: zuurkool is goedkoop én gezond. Toen ik nog op kamers woonde, probeerde ik op mijn geld te letten en toch gezond te koken. Bovendien kon ik het buiten de koelkast bewaren, zodat ik op mijn plankje genoeg ruimte had voor andere producten die in de koeling moesten.

Het antwoord is simpel: zuurkool is goedkoop én gezond.

Recept voor zuurkoolwraps met vegan gehakt

Voor 2 á 3 personen
Nodig: kom, koekenpan, bord, vergiet, snijplank en steelpan

Ingrediënten

Voor de wraps

 • 1/3 kopje speltmeel
 • 1/3 kopje speltbloem
 • 1/4 kopje tapiocameel
 • 1/3 kopje boekweitmeel
 • 1 theelepel komijnpoeder
 • 1 theelepel kerriepoeder
 • snufje zout
 • water
 • kokosolie

Voor de vulling

 • 1 pakje zuurkool (500 gram)
 • 1 pakje vegan rulgehakt of Quorn gehakt (niet vegan)
 • 250 gram champignons
 • olijfolie (geen extra vierge)
 • sojasaus
 • 1 theelepel komijnpoeder
 • 1/2 theelepel knoflookpoeder
 • peper
 • hummus (zie hummusrecept)
 • optioneel: pompoenpitten

Bereidingswijze

 1. Meng voor de wraps het speltmeel, speltbloem, boekweitmeel, tapiocameel, komijnpoeder, kerriepoeder en zout in een kom. Voeg beetje bij beetje water toe en roer tot een niet te dik beslag.
 2. Verwarm kokosolie in de koekenpan en schenk wat beslag in de pan. Spreid het beslag goed uit en bak de wrap goudbruin aan beide zijden. Leg de wrap op een bord.
 3. Herhaal stap 2 totdat al het beslag op is.
 4. Spoel ondertussen de zuurkool kort af onder de kraan.
 5. Stop de zuurkool met een klein laagje water in de steelpan en zet op laag vuur. Roer af en toe om.
 6. Snijd vervolgens de champignons in vieren.
 7. Bak dan de champignons samen met het vegan gehakt in olijfolie in de koekenpan.
 8. Meng daarna de sojasaus, komijnpoeder, knoflookpoeder en peper door het mengsel.
 9. Leg vervolgens een wrap op een bord en smeer er hummus op.
 10. Beleg ten slotte de wrap met uitgelekte zuurkool en het vegan gehaktmengsel. Je kunt er nog pompoenpitten over strooien.
 11. Serveer de zuurkoolwraps direct.

Deel je creatie met ons! Maak een foto, zet op Instagram en gebruik #thisisbaking. Of tag @thisisjoan1.

Ben jij een liefhebber van zuurkool of sla je het graag over?

Liefs,

Lysanne

2 thoughts on “Winterse zuurkoolwraps met vegan gehakt

 1. Oh, ik vind zuurkool juist erg lekker, haha! Ik liet het vroeger bij het hotdog- en hamburgerkraam ook altijd tussen m’n broodje doen. ‘Choucroute’ wordt het hier vaak genoemd. 🙂 Ook fijn om te lezen hoe jij zelf wraps maakt. ik koop nog veel te veel in pakjes en zakjes, maar ik heb vaak geen zin om lang in de keuken te staan …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *