Een heerlijk glutenvrij wit brood die je makkelijk zelf maakt

Glutenvrij wit brood

Een tijdje geleden probeerde ik 1 week tarwe te eten, omdat ik dacht dat mijn buik het weer zou verdragen. Helaas had ik het mis. Na die week voelde ik me een opgeblazen ballon. Daarom besloot ik een recept uit de oude doos te maken: glutenvrij wit brood. Verdraag je tarwe niet goed of moet je 100% glutenvrij eten? Probeer dan het recept in dit artikel! Ook geef ik je tips om het brood te beleggen.

Wat is glutenvrij brood?

Glutenvrij brood is, zoals de naam al zegt, brood wat geen gluten bevat. Dus bijvoorbeeld geen tarwe, rogge, spelt en in sommige gevallen haver. Glutenvrij brood is gemaakt van meelsoorten die geen gluten bevatten. Denk aan boekweitmeel, rijstmeel of quinoameel.

Wanneer je glutenvrij brood moet kopen, is het belangrijk dat je let op een icoontje dat aangeeft dat het product glutenvrij is. Om je een voorbeeld te geven: haver is van nature glutenvrij, maar kan in aanraking zijn gekomen met tarwe. Hierdoor bevat de haver glutendeeltjes, waardoor, als je geen gluten mag, je een reactie kan krijgen. Opletten dus!

Tip: Let op een icoontje dat aangeeft dat het product glutenvrij is.

Is wit brood glutenvrij?

Wit brood dat je bijvoorbeeld bij de bakker of in de supermarkt koopt, is niet glutenvrij. Dit komt doordat het brood is gemaakt met tarwebloem. In tarwe zit gluten, dus je kunt dit ‘standaard’ wit brood niet eten.

Gelukkig vind je in de supermarkt wel glutenvrij wit brood. Bijvoorbeeld van AH eigen merk of van Schär. Ik raad je echter dit brood niet aan, omdat het vaak heel erg droog is en uit elkaar valt. Mijn vriend heeft een tijd glutenvrij brood gegeten, maar ik dacht altijd: waarom doe jij je dit zelf aan? Natuurlijk begrijp ik dat kant-en-klaar glutenvrij brood een uitkomst is als je druk bent of niet zo goed kunt bakken. Maar geloof me: het is echt de moeite waard om onderstaand recept te maken! Dit glutenvrij wit brood is niet droog en bevat gezonde ingrediënten. Klaar om het glutenvrij brood te bakken?

Geloof me: het is echt de moeite waard om onderstaand recept te maken! 

Glutenvrij wit brood

Beleg voor glutenvrij brood

Voordat je aan het recept begint, geef ik je nog een aantal tips om dit brood te beleggen. Ik heb een paar recepten voor je gevonden! Wat dacht je van:

Recept voor glutenvrij wit brood

Voor 1 brood
Ovenstand: 200 graden Celsius (boven- en onderwarmte)
Oventijd: 15 minuten
Nodig: bakplaat, kom en mixer met deeghaken

Ingrediënten

 • 45 gram boekweitmeel
 • 40 gram rijstmeel
 • 40 gram (glutenvrij) havermeel (+ 2 theelepels extra als het te nat is)
 • 1 eetlepel psylliumvezels
 • 1 1/4 theelepel bakpoeder
 • optioneel: 1 theelepel kokosbloesemsuiker
 • 2 eieren of 2 lijnzaad-eieren
 • 100 milliliter lauwwarm water
 • 1 eetlepel gesmolten kokosolie

Bereidingswijze

 1. Verwarm de oven op 200 graden Celsius (boven- en onderwarmte). Leg bakpapier op de bakplaat.
 2. Meng het boekweitmeel, rijstmeel, havermeel, psylliumvezels, bakpoeder en eventueel de kokosbloesemsuiker in een grote kom.
 3. Voeg vervolgens de eieren, water en kokosolie toe aan de droge ingrediënten. Mix alle ingrediënten tot een geheel.
 4. Is het deeg te nat? Voeg dan 2 theelepels havermeel toe. Het deeg mag niet te nat zijn, anders wordt de binnenkant niet gaar.
 5. Maak daarna met je handen een mooie ronde bol en leg het deeg in het midden op de bakplaat.
 6. Bak het glutenvrij wit brood 15 minuten in het midden van de oven. Je kunt het brood ook langer in de oven laten zitten als je twijfelt of de binnenkant wel gaar is.
 7. Laat het brood ten slotte afkoelen op een rooster.

Deel je creatie met ons! Maak een foto, zet op Instagram en gebruik #thisisbaking. Of tag @thisisjoan1.

Hoe maak jij glutenvrij brood? En wat is jouw favoriete merk?

Liefs,

Lysanne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *