Een heerlijk glutenvrij wit brood die je makkelijk zelf maakt

Glutenvrij wit brood

Een tijdje geleden probeerde ik 1 week tarwe te eten, omdat ik dacht dat mijn buik het weer zou verdragen. Helaas had ik het mis. Na die week voelde ik me een opgeblazen ballon. Daarom besloot ik een recept uit de oude doos te maken: glutenvrij wit brood. Verdraag je tarwe niet goed of moet je 100% glutenvrij eten? Probeer dan het recept in dit artikel! Ook geef ik je tips om het brood te beleggen.

Wat is glutenvrij brood?

Glutenvrij brood is, zoals de naam al zegt, brood wat geen gluten bevat. Dus bijvoorbeeld geen tarwe, rogge, spelt en in sommige gevallen haver. Glutenvrij brood is gemaakt van meelsoorten die geen gluten bevatten. Denk aan boekweitmeel, rijstmeel of quinoameel.

Wanneer je glutenvrij brood moet kopen, is het belangrijk dat je let op een icoontje dat aangeeft dat het product glutenvrij is. Om je een voorbeeld te geven: haver is van nature glutenvrij, maar kan in aanraking zijn gekomen met tarwe. Hierdoor bevat de haver glutendeeltjes, waardoor, als je geen gluten mag, je een reactie kan krijgen. Opletten dus!

Tip: Let op een icoontje dat aangeeft dat het product glutenvrij is.

Is wit brood glutenvrij?

Wit brood dat je bijvoorbeeld bij de bakker of in de supermarkt koopt, is niet glutenvrij. Dit komt doordat het brood is gemaakt met tarwebloem. In tarwe zit gluten, dus je kunt dit ‘standaard’ wit brood niet eten.

Gelukkig vind je in de supermarkt wel glutenvrij wit brood. Bijvoorbeeld van AH eigen merk of van Schär. Ik raad je echter dit brood niet aan, omdat het vaak heel erg droog is en uit elkaar valt. Mijn vriend heeft een tijd glutenvrij brood gegeten, maar ik dacht altijd: waarom doe jij je dit zelf aan? Natuurlijk begrijp ik dat kant-en-klaar glutenvrij brood een uitkomst is als je druk bent of niet zo goed kunt bakken. Maar geloof me: het is echt de moeite waard om onderstaand recept te maken! Dit glutenvrij wit brood is niet droog en bevat gezonde ingrediënten. Klaar om het glutenvrij brood te bakken?

Geloof me: het is echt de moeite waard om onderstaand recept te maken! 

Glutenvrij wit brood

Beleg voor glutenvrij brood

Voordat je aan het recept begint, geef ik je nog een aantal tips om dit brood te beleggen. Ik heb een paar recepten voor je gevonden! Wat dacht je van:

Recept voor glutenvrij wit brood

Voor 1 brood
Ovenstand: 200 graden Celsius (boven- en onderwarmte)
Oventijd: 15 minuten
Nodig: bakplaat, kom en mixer met deeghaken

Ingrediënten

 • 45 gram boekweitmeel
 • 40 gram rijstmeel
 • 40 gram (glutenvrij) havermeel (+ 2 theelepels extra als het te nat is)
 • 1 eetlepel psylliumvezels
 • 1 1/4 theelepel bakpoeder
 • optioneel: 1 theelepel kokosbloesemsuiker
 • 2 eieren of 2 lijnzaad-eieren
 • 100 milliliter lauwwarm water
 • 1 eetlepel gesmolten kokosolie

Bereidingswijze

 1. Verwarm de oven op 200 graden Celsius (boven- en onderwarmte). Leg bakpapier op de bakplaat.
 2. Meng het boekweitmeel, rijstmeel, havermeel, psylliumvezels, bakpoeder en eventueel de kokosbloesemsuiker in een grote kom.
 3. Voeg vervolgens de eieren, water en kokosolie toe aan de droge ingrediënten. Mix alle ingrediënten tot een geheel.
 4. Is het deeg te nat? Voeg dan 2 theelepels havermeel toe. Het deeg mag niet te nat zijn, anders wordt de binnenkant niet gaar.
 5. Maak daarna met je handen een mooie ronde bol en leg het deeg in het midden op de bakplaat.
 6. Bak het glutenvrij wit brood 15 minuten in het midden van de oven. Je kunt het brood ook langer in de oven laten zitten als je twijfelt of de binnenkant wel gaar is.
 7. Laat het brood ten slotte afkoelen op een rooster.

Deel je creatie met ons! Maak een foto, zet op Instagram en gebruik #thisisbaking. Of tag @thisisjoan1.

Hoe maak jij glutenvrij brood? En wat is jouw favoriete merk?

Liefs,

Lysanne

Comments

 1. Evelien

  Hoi Joan.
  Het leest als een makkelijk simpel broodje.
  Ik wil hem gaan maken omdat mijn glutenvrije aankoop op de markt iets kleiner uitviel voor het doel dat ik er voor heb.
  Het is inmiddels enige tijd geleden dat je dit recept poste, maar kan je nog een schatting maken van hoe groot dit broodje word? In doorsnee ongeveer?
  Voordat ik glutenvrij at deed ik wel eens Italiaanse bollen afbakken en dan vullen met kaasfondue. Dat wil ik nu ook doen, alleen dan wel met glutenvrij brood. Ik ben benieuwd of jouw broodje hier geschikt voor is. Ik heb namelijk wel alle ingrediënten in huis :P

  Ik hoor graag van je :)

  1. Post
   Author
   Lysanne

   Hoi Evelien!

   Dankjewel voor je berichtje. Ik weet niet precies hoe groot dit broodje is. Ik denk dat je de maat kunt vergelijken met een gestrekte hand. Het is inderdaad lang geleden, haha. ;)
   Ik kan je wel meegeven dat dit brood zachter is dan Italiaanse bollen. In zulke bollen wordt broodverbeteraar gedaan, zodat ze een knapperige korst krijgen. Je kunt proberen het brood te bakken, na het afkoelen uit te hollen en dan weer in de oven te stoppen, zodat de binnenkant wat harder wordt.

   Ik ben benieuwd of het je gaat lukken! :)

   Succes,

   Lysanne

   1. Evelien

    Hay!
    Ik zie dat ik de verkeerde naam gebruikte, excuse moi.
    Bedankt voor je reactie :)
    Ik heb het brood inmiddels gemaakt. De tip over eerst uithollen en daarna nog even in de oven onthoud ik even. Misschien is dat wel een hele goeie tip om dit plan tot een succes te maken.
    Ik had zoals je recept ook zei extra havermeel nodig omdat het nogal plakkerige bende bleef.
    Ik heb 1 ei en 1 lijnzaad ei gebruikt, ik weet niet of het daardoor wat te nat bleef.
    Uiteindelijk ook nog rijstbloem gebruikt om er een normaal bolletje van te kunnen maken omdat het erg bleef plakken.
    Het broodje word afgebakken op een temperatuur en tijd die ik gewend ben van cakes. Daarom heb ik vrij snel de temperatuur naar 160 graden terug gebracht. En de tijd word dan ook automatisch langer zodat er meer tijd is om binnenin gaar te worden zonder dat de buitenkant te hard gaat.
    Ook heb ik de cake prik test gebruikt om te kijken of alles binnen gaar was.
    Uiteindelijk kwam ik uit op 40 minuten maar dan is het bolletje nog niet helemaal goud bruin.
    Daarom ligt het bolletje nu nog even in de oven na te garen zonder oven functie aan, hopelijk krijgt het dan nog een goud bruin blosje.
    Ik vind het wel een lekker makkelijk recept met ingrediënten die ik eigenlijk altijd wel in huis heb. Het formaat van het bolletje is ook lekker handelbaar.
    Ik verwacht eigenlijk (en dat zonder geproefd te hebben) dat ik deze nog wel vaker zal maken.
    Misschien in een stokbrood vorm en dan wat zeezout en rozemarijn erover … hmm!

    Thnx voor het delen van je recept en de tips!
    Ik zal op pinterest even de foto bijvoegen.

    1. Post
     Author
     Lysanne

     Hoi Evelien,

     Leuk dat je het brood hebt gemaakt! Het ligt er inderdaad aan welke oven en welk meel je gebruikt. Dat kan namelijk al erg verschillen. Ik zeg maar zo: ga op je gevoel af en dan lukt het meestal altijd.
     Ik ben erg benieuwd of het lukt om er een stokbrood van te maken.

     Liefs,

     Lysanne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *