De grote pure chocoladetest om je vingers bij af te likken

Pure chocoladetest

Geef het maar toe: chocolade is onwijs lekker! Wit, melk, puur of ruby: je kunt me voor alle 4 wakker maken. Hoewel pure chocolade mijn favoriet is. Maar van welk merk is pure chocolade nu het lekkerst? Ik ga je een handje helpen! In dit artikel vertel ik je meer over de geschiedenis van chocolade en neem ik je mee met de pure chocoladetest. Ben jij er klaar voor?

De herkomst van chocolade

De geschiedenis van chocolade gaat heel ver terug. Het verhaal begint namelijk bij de Azteken. Voor de duidelijkheid: dit was een gemeenschap die bestond tussen 1200 en 1521. Zij dronken een cacaodrankje die tegen vermoeidheid zou helpen, door de cafeïne in cacao. In de eeuwen erna werd cacao alleen nog gedronken. Sterker nog: in de 17e eeuw was cacao alleen weggelegd voor de adel. Het was namelijk een luxeproduct. Dus er bestonden nog geen chocoladerepen. Pas eind 18e eeuw werd cacao goedkoper en konden ook burgers het product betalen.

De eerste chocoladefabriek

De eerste chocoladefabriek opende in het jaar 1728 in Engeland. Een paar jaar later volgde Duitsland, Frankrijk en Zwitserland. Maar het was de Nederlander Casparus van Houten die wel een heel bijzondere ontdekking deed. Hij kon namelijk vet en cacaomassa scheiden. Deze techniek werd wereldwijd overgenomen. We mogen dus best trots zijn op deze uitvinding!

Wil je meer weten over de geschiedenis van chocolade? Je kunt alles over lezen op de chocoladepagina van Wikipedia.

Maar het was de Nederlander Casparus van Houten die wel een heel bijzondere ontdekking deed!

Is pure chocolade vegan?

Pure chocolade is in de meeste gevallen vegan. Maar het kan voorkomen dat er in deze soort melk zit. Daarom raad ik je aan om altijd even bij de ingrediënten te kijken. Zo weet je zeker dat je een vegan reep te pakken hebt. Overigens moet je pure chocolade die iets ‘extra’s’ heeft ook checken, zoals praliné of koekjes. Het kan namelijk zijn dat die extra’s niet vegan zijn.

Lindt Excellence 99% pure chocolade

Welke pure chocolade is het lekkerst?

Ik kan nog een heel betoog over chocolade geven, maar laten we snel doorgaan naar de grote pure chocoladetest. Jij wilt vast wel weten welke pure chocolade het lekkerst is! Notitie: ik ben erg kieskeurig in chocolade, dus ik heb de pure chocolade zorgvuldig getest. (Niet dat dat erg was).

1. Lindt Excellence 99% cacao

Laten we beginnen met Lindt. Dit is een Zwitsers bedrijf en bestaat al sinds 1845. Zelf vind ik de repen van Lindt er heel luxe uitzien. Lindt Excellence 99% kun je bij de AH kopen voor € 2,25 per reep van 50 gram. Daarnaast heeft Lindt een ‘Farming program‘ opgesteld die bijdraagt aan eerlijke handel voor de cacaoboeren.

Ingrediënten: Cacaomassa, magere cacaopoeder, cacaoboter, bruine suiker. Cacao: 99% minimum.

Smaak: Excellence 99% heeft een ietwat bitter smaakje. Ik vind ‘m erg lekker, maar je moet er van houden. Je zult dus niet snel een hele reep opeten, want een klein stukje is al genoeg voor een volle smaak.

2. J.D. Gross 81% cacao

De tweede chocoladereep is J.D. Gross met een cacaogehalte van 81%. Een reep die er luxe uitziet, maar je kunt ‘m gewoon kopen bij de Lidl. Ik kon de prijs zelf niet vinden, maar dit zal rond de € 1,- liggen voor 125 gram. Goedkoopje!

Het is goed om te weten dat de chocolade van J.D. Gröss onderdeel is het van ‘Fairtrade cacao program‘. Dat houdt in dat boeren hun cacaobonen op een duurzame manier voor een eerlijke prijs kunnen verkopen.

Ingrediënten: Cacaomassa, suiker, magere cacaopoeder, emulgator: zonnebloemlecithinen, vanille-extract. Cacao: ten minste 81%.

Smaak: Superlekker! Deze chocolade heeft een romige smaak, terwijl het puur is. De reep heeft ook geen bitter nasmaakje. Ik denk dat dit één van mijn persoonlijke favorieten is. Zo gebruik ik ‘m maar al te graag door deze kikkererwten cookie dough.

3. Chocolat Stella 100% cacao

Het derde chocolademerk in deze test is Chocolat Stella, waarvan ik de 100% cacao probeerde. Dit merk is te koop bij de Ekoplaza voor € 3,09 per reep van 70 gram. Chocolat Stella is fair trade, biologisch en heeft een plasticvrije verpakking. Dat zijn 3 pluspunten in 1 reep!

Ingrediënten: Cacaomassa*, Cacaoboter*, Vanille*, * = Biologisch

Smaak: Oh my! Deze reep van Chocolat Stella is wel heel lekker! Een volle, pure smaak die langzaam op je tong smelt. Daarnaast bevat deze reep geen suiker, wat ik een enorm pluspunt vind! Daar heb ik zeker het geld voor over. Ik trakteer mezelf dan ook af en toe op deze reep.

Een volle, pure smaak die langzaam op je tong smelt.

4. Seed and Beans 72% cacao

Door naar nummer 4: Seed and Beans met een cacaogehalte van 72%. Deze chocolade is te koop bij Holland & Barrett voor € 3,29 per reep van 85 gram. Dat is meteen ook de duurste uit deze test. Seed and Beans is biologisch, fair trade en heeft zelfs het vegan-keurmerk.

Ingrediënten: Cacaomassa, rietsuiker, cacaoboter, vanille-extract. Minimum cacaobestanddelen 72%.

Smaak: Helaas vind ik de reep van Seeds and Beans niet zo lekker. Er zit een rare smaak aan, een beetje bitter, waardoor ik ‘m in de categorie ‘nepchocolade’ plaats. Jammer, maar deze chocolade sla ik liever over.

5. Delicata Original Happiness 85% cacao

Nummer 5 in deze test is de Delicata chocoladereep van Albert Heijn met een cacaogehalte van 85% procent. Delicata kost € 1,19 per reep van 100 gram en heeft het UTZ-certificaat.

Ingrediënten: Cacaomassa, suiker, cacaoboter, emulgator (sojalecithine). cacaobestanddelen ten minste 85%.

Smaak: Ik ben geen fan van de chocolade van de Appie en wederom is dit ook het geval. Op een of andere manier smaakt de chocolade naar koetjesrepen. En dat is geen chocolade. Dus helaas raad ik je de chocolade van Delicata niet aan. Tenzij je er mee gaat bakken. Dan is het een goedkope reep.

6. Tony’s Chocolonely 70% cacao

Uiteraard kan de grote favoriet van het publiek niet ontbreken: Tony’s. Deze dikke reep (70% cacao) van 180 gram is voor € 2,79 te koop bij de AH. Tony’s staat bekend om zijn 100% slaafvrije chocolade en heeft daardoor ook het fair trade-keurmerk.

Ingrediënten: Cacaomassa, suiker, cacaoboter, emulgator: sojalecithine. Ten minste 70% cacao.

Smaak: Om eerlijk te zijn vond ik vroeger chocolade van Tony’s niet lekker. I know, volgens mij ben ik de enige. Toch ben de ik de laatste maanden Tony’s gaan waarderen. Hoewel je moet uitkijken dat je niet gelijk een groot stuk in je mond stopt door de dikte van de reep. De smaak van deze 70%-reep? Lekker! Niet heel romige of vol van smaak, waardoor hij de neiging krijgt als melkchocolade door te gaan. Dus ben je niet zo fan van heel pure chocolade? Dan zou ik voor Tony’s gaan!

Je moet uitkijken dat je niet gelijk een groot stuk in je mond stopt door de dikte van de reep.

7. Dolfin 88% puur

Ten slotte zijn we aangekomen bij Dolfin 88%. Dit is een schattig, klein reepje van 30 gram voor € 1,45. Dolfin is de 1e CO2-neutrale chocoladefabrikant van België. Dat wil zeggen dat het merk haar uitstoot wil verminderen en doet zelfs mee aan een project in Oeganda om ontbossing tegen te gaan. Dat is goed om te horen!

Ingrediënten: Cacaomassa, suiker, magere cacaopoeder, emulgator: sojalecithine. Cacaobestanddelen: minimaal 88%.

Smaak: De chocolade van Dolfin smaakt wat minder vol dan de bovenstaande merken. Ook zit er een vreemd nasmaakje aan. Helaas vind ik deze chocolade ook niet echt lekker.

Delicata pure chocolade 85%

Conclusie

Na 7 chocoladerepen heb ik weer genoeg chocolade gezien. Ik heb niet alle repen in 1 keer opgegeten hoor! ;) Hoogtijd om een winnaar te kiezen van deze pure chocoladetest. De lekkerste chocolade uit deze test vind ik Chocolat Stella. Dit is een chocoladereep met een volle, romige smaak, zodat je maar een klein stukje nodig hebt om intens te genieten. Het is een dure chocoladereep, maar ik zie het als een traktatie voor mezelf. Wil je the best of both worlds beleven? Dan raad ik je J.D. Gröss van de Lidl aan: goedkoop en lekker. Dit is ook een heerlijke chocoladereep met een romige smaak, maar bevat wel suiker.

Resultaat pure chocoladetest

  1. Chocolat Stella
  2. J.D. Gröss
  3. Lindt Excellence
  4. Tony’s Chocolonely
  5. Seed and Beans
  6. Dolfin
  7. Delicata

Welke soort chocolade ontbreekt er nog in deze pure chocoladetest?

Liefs,

Lysanne

*De repen uit deze pure chocoladetest heb ik zelf betaald.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *