Geniet van je theemoment met deze glutenvrije kaneelbiscuitjes

Deze glutenvrije biscuitjes met knapperig kaneellaagje eet ik graag bij een flinke kop thee. Oke, ik doop ze in de thee en eet ze daarna op. Dat gaat niet altijd goed: soms belandt er een stuk als een zompig hoopje op de bodem. Alsnog zijn ze heerlijk, vegan en bevatten weinig suiker. Kom, we gaan ze samen bakken voor bij de thee.

Wat zijn biscuitjes?

Biscuitjes zijn eenvoudig koekjes. Ze heten ook wel kaakje of meelkoekje. Een voorbeeld hiervan zijn Mariakoekjes: eenvoudig, maar lekker.

Een (thee)wereld van smaak

Biscuitjes zijn op zichzelf een beetje saai. Maar als je ze in je thee doopt, gaat er een wereld van smaak voor je open. Dat doe ik al sinds mijn 14e. Toen at ik biscuitjes met thee als ik huiswerk maakte voordat ik naar dansen ging. Dat is eigenlijk een heel leuke herinnering als ik er aan terugdenk!

Zijn biscuitjes glutenvrij?

Biscuitjes zijn niet glutenvrij. De koekjes worden namelijk gemaakt met tarwebloem.

Zelf glutenvrije biscuitjes bakken

Gelukkig is het eenvoudig om zelf glutenvrije biscuitjes te maken. Bovendien zijn zelfgemaakte veel voedzamer dan de glutenvrije koekjes die je in de winkel koopt. Daar zit vaak (aardappel)zetmeel als hoofdingrediënt in. Wij gaan glutenvrije biscuitjes maken met boekweit-, rijst- en havermeel. Ook voegen we een knapperig kaneellaagje toe. Die kun je overigens weglaten als je ‘gewone’ biscuitjes wilt maken.

Psylliumvezels en wijnsteenbakpoeder kopen

In het onderstaande recept gebruik je psylliumvezels om de glutenvrije biscuitjes bij elkaar te houden. Deze kun je van het merk Peak’s kopen. Dit is een groot pak, dus de prijs valt mee. De wijnsteenbakpoeder is een rijsmiddel. Deze kun je van het merk Smaakt kopen. Kom, we gaan aan de slag!

Recept

Glutenvrije biscuitjes

Deze glutenvrije biscuitjes zijn heerlijk om in de thee te dopen. De knapperige kaneellaag maken de glutenvrije koekjes helemaal af.
Voorbereiding5 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Oventijd20 minuten
Totale tijd55 minuten
GangKoek,Tussendoortje
KeukenGlutenvrij,Vegan
Trefwoordglutenvrij,koek,tarwevrij,vegan
Aantal1 koektrommel vol

Benodigdheden

  • bakpapier
  • bakplaat
  • Mengkom
  • deegroller
  • koekjesvorm

Ingrediënten

Deeg

  • 140 gram boekweitmeel + extra
  • 110 gram rijstemeel
  • 75 gram havermeel
  • 2 eetlepels kokosbloesemsuiker
  • 1 eetlepel psylliumvezels
  • 1 theelepel wijnsteenbakpoeder
  • 5 eetlepels gesmolten kokosolie
  • 1 chiazaad-ei
  • 1 theelepel vanille extract
  • scheutje ongezoete sojamelk

Kaneellaag

  • kokosbloesemsuiker
  • kaneel

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven op 170°C (boven- en onderwarmte). Leg alvast bakpapier op een bakplaat.
  • Meng in een kom het boekweitmeel, rijstemeel, havermeel, kokosbloesemsuiker, psylliumvezels en wijnsteenbakpoeder.
  • Voeg vervolgens de gesmolten kokosolie, chiazaad-ei, vanille extract en ongezoete sojamelk bij de droge ingrediënten en meng tot een geheel. Te droog? Voeg meer sojamelk toe. Te nat? Voeg meer bloem toe.
  • Strooi wat bloem op een werkplaat en rol het deeg uit tot ongeveer 0,5 centimeter dikte.
  • Steek dan met een koekjesvorm koekjes uit het deeg en leg ze voorzichtig op de bakplaat.
  • Strooi daarna kokosbloesemsuiker en kaneel op de koekjes.
  • Bak de glutenvrije biscuitjes ongeveer 20 minuten in het midden van de oven.
  • Laat ten slotte de koekjes afkoelen op een rooster.

Notities

Tip: Je kunt het chiazaad-ei vervangen door een gewoon ei.

Meer glutenvrije koekjes

Kun je geen genoeg krijgen van koekjes, maar eet je glutenvrij? Geen probleem. Ik heb nog andere heerlijke recepten:

Welke koekjes doop jij graag in je thee?


Reacties

2 reacties op “Geniet van je theemoment met deze glutenvrije kaneelbiscuitjes”

  1. Hallo Joan

    Ik ben van plan om de glutenvrije biscuitjes te bakken.
    Hoe lang zijn te bewaren?

    Ik hoor het graag.

    Groet, Annet

    1. Hoi Annet,

      Wat leuk dat je de koekjes gaat bakken! Ik weet niet exact hoelang je ze kunt bewaren in een koektrommel, maar ik denk maximaal een halve week. Daarna zal de smaak achteruit gaan en worden ze minder knapperig. Wat je wel kunt doen, is ze invriezen in een plastic zak of bakje. Dan blijven ze knapperig en lang houdbaar.

      Succes!

      Liefs,

      Lysanne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel je mening. Beoordeel het recept!