vrijdag, september 20, 2019
Groen leven Planten

Zo kweek je een dadelpalm

Dadelpalm kweken

Dadels zijn heerlijke vruchten die je taart zoet maken. Gooi je normaalgesproken de pit in de prullenbak? Niet meer doen, want je kunt met een dadelpit je eigen dadelpalm kweken. Hoe leuk is dat! In dit artikel lees je stap voor stap hoe jij zelf een dadelpalm uit een dadelpit laat groeien. Het is makkelijker dan je denkt!

Het kweken van een dadelpalm kost tijd

Nadat ik succesvol een avocado- en mangoplant had gekweekt, wilde ik eens experimenteren met andere pitten. Ik had nog wat aarde en dadelpitten over, dus ik dacht: laat ik eens deze pitten in een glazen potje stoppen. Na een paar maanden en regelmatig water geven was er vrij weinig gebeurd. Fijn.

Ik wilde het potje weggooien, totdat ik 2 wortels in de aarde zag. Hoe leuk! Dus ik liet de pot op de vensterbank staan. Niet veel later kwamen ook de groene palmen op. Dat vond ik zo gaaf, dat ik graag aan je vertel hoe je zelf een dadelpalm kweekt.

Zelf je dadelpalm kweken

Ben je enthousiast geworden om je eigen dadelpalm te kweken? Goed nieuws! Hieronder lees je hoe je een dadelplant uit een pit kweekt.

Benodigdheden om een dadelpalm te kweken

 • 1 of meerdere dadels met pit
 • 1 middelgrote glazen pot
 • aarde
 • water
 • zonlicht
 • liefde

Hoe kweek je een dadelpalm?

 1. Haal de dadelpitten voorzichtig uit de dadels. Ze mogen niet beschadigd zijn. Gebruik de dadels voor een baksel, bijvoorbeeld deze kurkumamuffins.
 2. Vul vervolgens de glazen pot tot 3/4 met aarde.
 3. Stop de dadelpitten in de pot.
 4. Strooi daarna 1/4 aarde over de dadelpitten en druk zachtjes aan.
 5. Zet de pot op een warme plek waar de zon schijnt, zoals op het vensterbank aan de zuidkant.
 6. Kijk regelmatig of de aarde droog is. Droog? Geef dan de aarde water.
 7. Nu is het wachten en regelmatig liefde geven totdat er wortels uit de dadelpit verschijnen. Niet veel later zal de groene palm volgen.

Dadelpit in aarde

Wortels uit de dadelpitten

Gefeliciteerd! Er groeien wortels uit je dadelpitten. Nu is het tijd om elke pit zijn eigen potje te geven. Hieronder lees je hoe je de dadelpitjes verpot.

Nu is het tijd om elke pit zijn eigen potje te geven.

Benodigdheden om de dadelpit te verpotten

 • een aantal potten met gat
 • aarde met voeding
 • water
 • zonlicht

Dadelpit verpotten

 1. Vul de potten tot de helft met aarde en stop de dadelpitten in de pot.
 2. Houd dan de pit vast en vul de pot met aarde totdat de pit in de aarde staat. De pit met palm komt net boven de aarde uit.
 3. Druk vervolgens de aarde zachtjes aan, maar niet helemaal platgedrukt.
 4. Zet daarna de pot op een zonnige plek en geef de dadelpalm regelmatig water.

Dadelpalm in terracottapot

Je eigen dadelpalm

Wachten wordt beloond, want na een tijdje heb je zelf een dadelpalm in je vensterbank staan. Een dadelpalm groeit niet snel, dus lange tijd zal het plantje een steel zijn. Op de foto’s is die van mij is ongeveer 1 jaar. Moet je dus nagaan. Nu ben ik heel benieuwd of het jou ook is gelukt om een dadelpalmpje te kweken! Laat het hieronder weten of stuur me een foto.

2000 jaar oud dadelzaadje

Leuk om te weten: het is Israëlische wetenschappers gelukt om een dadelpalm te kweken uit een zaadje van meer dan 2000 jaar oud! Dat is bizar. Meer weten? Dat kan via deze link: http://www.natuurinformatie.nl/nnm.dossiers/natuurdatabase.nl/i003629.html. Ook vind je meer informatie over de dadelpalm.

Het is Israëlische wetenschappers gelukt om een dadelpalm uit een zaadje te kweken van meer dan 2000 jaar oud!

Meer planten kweken

Heb je de smaak te pakken? Dan kun je nog meer planten kweken. Maak bijvoorbeeld je eigen mangoplant of ga voor een superleuke avocadoplant:

Wat doe jij met dadelpitten?

Liefs,

Lysanne

2 thoughts on “Zo kweek je een dadelpalm

 1. Hier ga ik binnenkort allemaal eens werk van maken! Ik moet binnenkort toch om potgrond en potten aangezien onze sanseveria’s uit hun binnenpotten barsten (oeps) en onze aloë vera volgens mij wortelrot heeft en ik hem moet proberen reanimeren. Het ideale moment om meteen wat nieuwe baby’s te kweken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top