Stappenplan: Zo kweek je een dadelpalm

Dadelpalm kweken

Dadels zijn heerlijke vruchten die je taart zoet maken. Gooi je normaalgesproken de pit in de prullenbak? Niet meer doen, want je kunt met een dadelpit je eigen dadelpalm kweken. Hoe leuk is dat! In dit artikel lees je stap voor stap hoe jij zelf een dadelpalm uit een dadelpit laat groeien. Het is makkelijker dan je denkt!

Het kweken van een dadelpalm kost tijd

Nadat ik succesvol een avocado- en mangoplant had gekweekt, wilde ik eens experimenteren met andere pitten. Ik had nog wat aarde en dadelpitten over, dus ik dacht: laat ik eens deze pitten in een glazen potje stoppen. Na een paar maanden en regelmatig water geven was er vrij weinig gebeurd. Fijn.

Ik wilde het potje weggooien, totdat ik 2 wortels in de aarde zag. Hoe leuk! Dus ik liet de pot op de vensterbank staan. Niet veel later kwamen ook de groene palmen op. Dat vond ik zo gaaf, dat ik graag aan je vertel hoe je zelf een dadelpalm kweekt.

Zelf je dadelpalm kweken

Ben je enthousiast geworden om je eigen dadelpalm te kweken? Goed nieuws! Hieronder lees je hoe je een dadelplant uit een pit kweekt.

Benodigdheden om een dadelpalm te kweken

 • 1 of meerdere dadels met pit;
 • 1 middelgrote glazen pot;
 • potaarde met voeding;
 • water;
 • zonlicht;
 • liefde.

Hoe kweek je een dadelpalm?

 1. Haal de dadelpitten voorzichtig uit de dadels. Ze mogen niet beschadigd zijn. Gebruik de dadels voor een baksel, bijvoorbeeld deze kurkumamuffins.
 2. Vul vervolgens de glazen pot tot 3/4 met aarde.
 3. Stop de dadelpitten in de pot.
 4. Strooi daarna 1/4 aarde over de dadelpitten en druk zachtjes aan.
 5. Zet de pot op een warme plek waar de zon schijnt, zoals op het vensterbank aan de zuidkant.
 6. Kijk regelmatig of de aarde droog is. Droog? Geef dan de aarde water.
 7. Nu is het wachten en regelmatig liefde geven totdat er wortels uit de dadelpit verschijnen. Niet veel later zal de groene palm volgen.
Dadelpit in aarde

Wortels uit de dadelpitten

Gefeliciteerd! Er groeien wortels uit je dadelpitten. Nu is het tijd om elke pit zijn eigen potje te geven. Hieronder lees je hoe je de dadelpitjes verpot.

Nu is het tijd om elke pit zijn eigen potje te geven.

Benodigdheden om de dadelpit te verpotten

 • een aantal potten met gat, bijvoorbeeld terracotta*;
 • plantenschotel;
 • potaarde met voeding;
 • water;
 • zonlicht.

*Dit is een affiliate link. (Kijk ook eens bij de kringloop voor goedkope potten.)

Dadelpit verpotten

 1. Vul de potten tot de helft met aarde en stop de dadelpitten in de pot.
 2. Houd dan de pit vast en vul de pot met aarde totdat de pit in de aarde staat. De pit met palm komt net boven de aarde uit.
 3. Druk vervolgens de aarde zachtjes aan, maar niet helemaal platgedrukt.
 4. Zet daarna de pot op de plantenschotel, zet hem op een zonnige plek en geef de dadelpalm regelmatig water.
Dadelpalm in terracottapot

Je eigen dadelpalm

Wachten wordt beloond, want na een tijdje heb je zelf een dadelpalm in je vensterbank staan. Een dadelpalm groeit niet snel, dus lange tijd zal het plantje een steel zijn. Op de foto’s is die van mij ongeveer 1 jaar. Moet je dus nagaan. Nu ben ik heel benieuwd of het jou ook is gelukt om een dadelpalmpje te kweken! Laat het hieronder weten of stuur me een foto.

2000 jaar oud dadelzaadje

Leuk om te weten: het is Israëlische wetenschappers gelukt om een dadelpalm te kweken uit een zaadje van meer dan 2000 jaar oud! Dat is bizar. Meer weten? Dat kan via deze link: http://www.natuurinformatie.nl/nnm.dossiers/natuurdatabase.nl/i003629.html. Ook vind je meer informatie over de dadelpalm.

Het is Israëlische wetenschappers gelukt om een dadelpalm uit een zaadje te kweken van meer dan 2000 jaar oud!

Meer planten kweken

Heb je de smaak te pakken? Dan kun je nog meer planten kweken. Maak bijvoorbeeld je eigen mangoplant of ga voor een superleuke avocadoplant:

Wil je graag ook groente en fruit kweken? Maak dan je eigen moestuin op het balkon. Ik leg het je graag uit in 8 stappen!

Ga jij een dadelpalmpje kweken?

Liefs,

Lysanne

Comments

 1. Jessica J.

  Hier ga ik binnenkort allemaal eens werk van maken! Ik moet binnenkort toch om potgrond en potten aangezien onze sanseveria’s uit hun binnenpotten barsten (oeps) en onze aloë vera volgens mij wortelrot heeft en ik hem moet proberen reanimeren. Het ideale moment om meteen wat nieuwe baby’s te kweken!

  1. Post
   Author
 2. Birgit

  Als puber heb ik ooit een dadelpalmpje gekweekt, het duurde inderdaad jaren voordat t een echte plant werd met vooralsnog alleen maar harde sprieten. Helaas is dit palmpje bij verhuizing verdwenen. Afgelopen zomer stopte ik, na het eten v dadels, enkele pitten in de kruidenbak buiten. Je weet nooit, dacht ik nog. Wie schetst mijn verbazing toen ik bij het snoeien van de kruiden plots een bekend hard sprietje had afgeknipt! Notabene, in zo korte tijd had ik al een palmpje van 15 cm gekweekt zonder dat ik het wist, en nog afgeknipt ook, wat erg!!! Gelukkig is er een tweede spriet, van dezelfde lengte. Die ga ik met alle zorg omgeven, dat is zeker!

  1. Post
   Author
   Lysanne

   Hoi Birgit,

   Wat een leuk verhaal! Zo leuk om te zien dat er uit een pit een plantje groeit, vind je niet? Ik ben benieuwd naar de groei van je dadelpalm. Geniet ervan!

   Lysanne

 3. Bep Hoogstraten

  Hoi Joan!

  Ja, het is gelukt!😀👍Al een paar maanden geleden mijn dadelpit in een glazen pot geplant. Vandaag tot mijn grote vreugde en toch enigszins verbaasd dat het gelukt is, zie ik een groen puntje boven de aarde uitkomen. Ik ga hem goed verder verzorgen, tegen praten en met liefde omringen. Bedankt voor je tips!
  Groetjes Bep

  1. Post
   Author
 4. Mark

  Ik heb 3 jaar geleden een dadelpit van de jumbo gepland. Ondertussen is hij een meter hoog met iets van 12 lange harde sprieten. Hij staat nu in een pot van 40 cm hoog. Eigenlijk tijd voor een grotere pot. Sommige sprieten krijgen wat bruine blaadjes. Hij staat voor het raam pp het zuiden. Misschien te veel zon? Wie weet hoe het zit qua water en voeding? Moet de kluit nat blijven? Ik geef 1x per week een liter water. De grond is redelijk droog.

  1. Post
   Author
   Lysanne

   Hoi Mark,

   Wat leuk om te horen dat je al een grote dadelplant hebt! Ik geef mijn dadelplant alleen water als de grond droog is. Een dadelplant is een warmer klimaat gewend, waardoor hij niet te veel water nodig heeft. Ook geef ik geen voeding. Maar ik zie dat Pokon wel speciale voeding verkoopt voor palmen en Mediterrane planten. Dat lijken mij de beste opties. Verder denk ik dat het geen probleem is dat de plant in de volle zon staat. Misschien kun je hem zo neerzetten dat hij niet de hele dag zon heeft? Wellicht dat dat helpt.

   Succes!

   Lysanne

  1. Post
   Author
   1. Wijnand

    Oeh een dadelpalmpje lijkt mij ook super leuk!! Ga ik zeker proberen! De avocado en mango zijn mij al gelukt en verder natuurlijk veel planten stekken😊

    1. Post
     Author
  2. Elina

   Laatst heb ik uit nieuwsgierigheid een paar pitten van medjouldadels in de aarde gestoken bij mijn Surinaamse zuurzakboompjes die, in onze huiskamer groeien (ook die zijn zo ontstaan; ik heb de pitten uit de vrucht bewaard tijdens een reis naar Suriname). Nu komt er tot mijn grote vreugde een lange palmspriet omhoog! Ik denk dat de palm ook binnen zal moeten blijven groeien vanwege het te koude Nederlandse klimaat… Dat wordt nog een uitdaging!

   1. Post
    Author
    Lysanne

    Hoi Elina,

    Wat een leuk verhaal! Ik denk dat je de dadelpalm wel op warme dagen op de zuidkant kunt zetten. Daar is het wel heet genoeg voor. ;) En in het najaar/voorjaar zet je de palm weer binnen op een lichte plek.

    Succes met je dadelpalmen!

    Groetjes,

    Lysanne

  1. Post
   Author
 5. Roelie

  Hoi hoi
  Ik lees net je stukje, Het is mij gelukt met een dadelpit, hij blijft alleen maar op dezelfde grote vandaar dat ik op zoek was naar info.
  Blij dat ik lees dat dat normaal is. Verder is mijn mango en avocado ook gelukt. Ik heb ze meegenomen op vakantie, ik durfde ze niet thuis te laten. Hahaha
  Groeten Roelie

  1. Post
   Author
   Lysanne

   Hoi Roelie,

   Wat leuk om te horen dat het is gelukt om een dadel-, mango- en avocadoplant te kweken. Zo te horen, zorg je goed voor ze! Dadelplanten groeien inderdaad heel langzaam. Die van mij is ook nog niet echt gegroeid in 1 jaar tijd.

   Succes met je planten verzorgen!

   Groetjes,

   Lysanne

 6. Barbara Usta

  Wat leuk😁ik heb het gelijk geprobeerd dus nu afwachten. Alleen lees ik dat dadel palmen onwijs groot worden. Dus waar ga ik hem na een paar jaar plaatsen haha want ik wil dan ook echte dadels van mijn boom natuurlijk😂

  1. Post
   Author
   Lysanne

   Hoi Barbara,

   Wat leuk dat je aan de slag bent gegaan! Een dadelpalm groeit heel langzaam, dus het duurt nog even voordat hij onwijs groot is. ;) Maar dat mag de pret niet bederven.

   Succes!

   Lysanne

 7. Lita van Soest

  Dag Joan, ik heb dadelpitten in de tuin ingegraven. Ik heb nu ca 10 dadelplantjes. Vier jaar geleden mijn e er rate dadelplanten. Nu winterhard. Ook heb ik pitjes van chirimoya geplant. 5 jaar geleden. Nu is die 1,5 m hoog met pra htige bladeren. Groetjes.

  1. Post
   Author
 8. Liesbeth

  Hoi, ik woon in Zuid Marokko en eet elke dag 3 dadels. Nog nooit aan gedacht om zelf een pit te poten, tot vanochtend! Ik kwam bij jou terecht hoe ik dit moet doen en ga het proberen in een potje en daarna verpot ik hem naar de volle grond. Ben benieuwd. Denk je dat na jáááren de boom vrucht kan dragen?

  1. Post
   Author
   Lysanne

   Hoi Liesbeth,

   Wat leuk dat je zelf dadelpalmpjes bent gaan kweken! Ik denk dat ze het in Marokko erg goed gaan doen met het klimaat daar! Ik durf het niet te zeggen of de planten vruchten krijgen. Maar wie weet! Die van mij groeit ook niet heel snel, dus ik denk dat dat jaren gaat duren. ;)

   Veel succes en plezier met je dadelpalmpjes!

   Groetjes,

   Lysanne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *