Voor deze no-bake Oreo’s heb je geen oven nodig

No-bake Oreo's op vintage bord

Heb je geen zin om op een hete zomerdag de oven aan te zetten om koekjes te bakken? Of heb je geen oven, maar wil je wel iets lekkers voor bij de koffie. Geen probleem! Gelukkig bestaan er recepten waar geen oven bij komt kijken. Zoals deze superlekkere no-bake Oreo’s. Ze zijn gezond, raw én vegan, zodat je guilt free kan genieten van deze koekjes. In dit artikel ontdek je het verhaal van Oreo én vind je natuurlijk het heerlijke recept!

De geschiedenis van het Oreokoekje

De herkomst van het welbekende zwarte koekje gaat terug naar het jaar 1912. Toen werd de Oreo voor het eerst op de markt gebracht in New York, 9th Avenue tussen 15th en 16th Street: beter bekend als Oreo Way. De koekjes werden toen verkocht voor 25 cent per pond! Wat een koopje. Dat is nu niet voor te stellen.

Limoensmaak in de jaren ’20

In de jaren ’20 was er een speciale smaak van het Oreokoekje uitgebracht, namelijk limoensmaak. Als je nu naar de winkel gaat, vind je Oreo’s in verschillende smaken: pindakaas, witte chocolade of aardbei. En dan heb ik het nog niet eens over Oreo-ijs op een stokje of de chocolade van Milka met stukjes Oreo gehad. Er is veel te koop om je Oreo-cravings te temmen. ;)

In de jaren ’20 was er een speciale smaak van het Oreokoekje uitgebracht, namelijk limoensmaak.

No-bake Oreo's op vintage bord

Is Oreo vegan?

Goed nieuws voor jou: Oreo’s zijn vegan! Mits je de gewone versie kiest en niet degene met witte chocolade of melkchocolade. Woman’s Health geeft echter aan dat de gewone Oreo’s niet vegan zijn. Ze komen namelijk uit een fabriek waar ook de Oreo’s met melk worden gemaakt. Persoonlijk vind ik dit niet erg, maar de keuze is uiteraard aan jou om wel of geen Oreo’s te eten. Kortom je kunt Oreokoekjes dus gewoon lekker bij de thee eten als je vegan bent. Of zelfs als taartbodem gebruiken voor een überlekkere vegan Oreocheesecake.

Tip: Mag je geen gluten of ben je gevoelig voor gluten? Deze lookalike Oreokoekjes van AH eigen merk zijn ook erg lekker!

Recept voor no-bake Oreo’s

Voor ongeveer 7 koekjes
Bereidingstijd: 30 minuten + 4 uur en 15 minuten wachttijd
Nodig: 2 kleine bakjes, foodprocessor, bord en bakpapier

Ingrediënten

Vulling

  • 35 gram cashewnoten
  • 1 eetlepel kokosolie
  • 1/2 theelepel vanille extract
  • 1/2 theelepel ongezoete amandelmelk
  • 1 theelepel dadelstroop (of meer)

Koekjes

  • 4 dadels zonder pit
  • 12 gram havermeel
  • 45 gram amandelmeel
  • 30 gram (rauwe) cacaopoeder
  • 1 eetlepel ongezoete amandelmelk
  • 1 theelepel ahornsiroop (of meer)
  • snufje zeezout

Bereidingswijze

  1. Week voordat je begint de cashewnoten 4 uur in water.
  2. Snijd voor de koekjes de dadels in kleine stukjes en laat ze 15 minuten weken in heet water.
  3. Mix vervolgens de dadels, havermeel, amandelmeel, cacaopoeder, amandelmelk, ahornsiroop en zeezout in een foodprocessor tot een smeuïg geheel.
  4. Pak dan een bakpapiertje en leg het op een bord.
  5. Draai vervolgens van stukjes deeg een balletje in je handen en druk dan plat.
  6. Laat de koekjes harder worden in de koelkast.
  7. Maal de cashewnoten, kokosolie, vanille extract, ongezoete amandelmelk en dadelstroop in de foodprocessor tot een crème.
  8. Haal de koekjes uit de koelkast en besmeer de helft met de vulling.
  9. Druk daarna de andere helft op de vulling, zodat je Oreokoekjes hebt.
  10. Serveer ten slotte de no-bake Oreo’s op een mooi vintage bordje of vries ze in.

Deel je creatie met ons! Maak een foto, zet op Instagram en gebruik #thisisjoan. Of tag @thisisjoan1.

Wat is jouw favoriete smaak Oreo?

Liefs,

Lysanne

Gebruik deze no-bake Oreo’s bijvoorbeeld als topping op deze glutenvrije boekweitpannenkoekjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *